paweljack Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 14 Listopada 2013 Mielonka i szynka z szynkowaru. To samo w osłonkach barierowych Golonka z szynkowaru Robione wg tych przepisów: Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Listopada 2013 paweljack jeśli to nie tajemnica -co tam jest w słoiku za mielonkami (drugie zdjęcie).? Czyżby czosnek? Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 14 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 14 Listopada 2013 Witam, to nie tajemnica, kiszony czosnek po mołdawsku wg przepisu http://wyrobydomowe.blox.pl/2013/07/Czosnek-kiszony-po-Moldawsku.html Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 14 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Listopada 2013 Witam, to nie tajemnica, kiszony czosnek po mołdawsku wg przepisu http://wyrobydomowe....-Moldawsku.html Dziękuję za link Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 14 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 Listopada 2013 Witam, to nie tajemnica, kiszony czosnek po mołdawsku wg przepisu http://wyrobydomowe....-Moldawsku.html Dziękuję za link Na zdrowie. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 2 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 2 Lutego 2014 Po ostatnich wędzeniach rybek uznałem, że czas na paprykarz szczeciński. Zasadniczo zrobiłem wg przepisu BonAira https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1199-paprykarz-szczecinski-wg-bonaira/?hl=%2Bpaprykarz+%2Bszczeci%C5%84ski Drobne różnice to dwa filety z dorsza atlantyckiego ugotowane na parze. Mój ryż siedział dłużej w wodzie i ze 100g zrobiło się 400. (ugotowałem dwie paczki po 100g) Oprócz zwykłej papryki dodałem jeszcze wędzonej. A dodatkowo dołożyłem mięso z całego wędzonego pstrąga oraz całej wędzonej makreli. Całość wyszła 2,5 kg Pierwsza pasteryzacja 45 min, w około 100 st. następnego dnia 30 min Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 2 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 2 Lutego 2014 Paprykarz nie wątpię pychotka :clap: Też takie robię, znikają błyskawicznie. Rybkę kroisz nożem, czy mielisz przez maszynkę?Ja mielę, ale masakra umyć później maszynkę, czyli pozbyć się zapachu. Smacznego i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 2 Lutego 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 2 Lutego 2014 Paprykarz nie wątpię pychotka :clap: Też takie robię, znikają błyskawicznie. Rybkę kroisz nożem, czy mielisz przez maszynkę?Ja mielę, ale masakra umyć później maszynkę, czyli pozbyć się zapachu. Smacznego i pozdrawiam.Młodszy syn mi pomagał, a że jest harcerzem i często jada paprykarz na wyjazdach, powiedział że zrobiliśmy prawie taki sam paskudny po czym zabrał parę słoiczków.Mieliłem ale jakoś nie było źle z zapachem maszynki. Popsikałem brisem Pozdrawiam. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basia285 Opublikowano 2 Lutego 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 2 Lutego 2014 Dobre sobie. Jak mielę w Zelmerku to nie ma zapachu szybko znika, ale jak zwykłą alfą to koszmar mycia.Widać że paskudne wyroby też szybko znikają u Ciebie tak samo jak u mnie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 16 Marca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 16 Marca 2014 (edytowane) Znalazłem mielonkę u animusa https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8963-wyroby-animus-a/?p=338977 który zobaczył ją gdzieś u arkadiusza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8791-wyroby-z-praski-os%C5%82onki-barierowej-oraz-konserwy/ która zdaje się, że jest od beiota W każdym razie ja zrobiłem z podudzi indyczych nie dodałem mąki, bo chciałem mieć galaretkę ale niestety indyk blado tu wypada, galaretki maciupko ale smak jest przedni, no i trochę chudziej. Polecam przepis. Edytowane 16 Listopada 2020 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 22 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 22 Maja 2014 Widziałem u @arkadiusza tyrolską i postanowiłem spróbować. Wg 19-stki Szyfr 423 Składniki na 5 kg Wieprzowina II kl. - 2 kgWieprzowina III kl. - 0,75 kgWołowina II kl. - 1,25 kgPodgardle - 1 kg Przyprawy: peklosól - 16 g/kgpieprz 1 g/kgczosnek 1 g/kgziele angielskie 0,2 g/kgmąka ziemniaczana 50 g/kg Peklowanie 72 godziny. Rozdrabnianie: II wp. i podgardle siatka 10 mmwp.III i woł. II siatka 3 mm + 1 % wody w stosunku do masy mięsnej tych dwóch rodzajów. Pasteryzowanie 3 krotne w odstępach dobowych. Po ostatnim szybkie chłodzenie. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 22 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 22 Maja 2014 (edytowane) 1 % wody w stosunku do masy mięsnej tych dwóch rodzajówTej wody to coś mało,tym bardziej że dodałeś mąkę ziemniaczaną .Wyrób ładnie wygląda Edytowane 22 Maja 2014 przez kostek61 Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 30 Października 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 30 Października 2014 (edytowane) Powyżej znajdują się wcześniejsze próby różnych wyrobów. A w dalszej części tematu, ku uciesze znakomitej większości forumowiczów, pojawią się nowe, smaczne wyroby. Edytowane 30 Października 2014 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 31 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 31 Października 2014 Widziałem u @arkadiusza tyrolską i postanowiłem spróbować. Wg 19-stki Szyfr 423 Moim zdaniem bardzo dobry przepis tylko z ilością wody 20-30 % bo inaczej wyjdzie dość twarda. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 6 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 6 Listopada 2014 Pierwsza próba nowej praski. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 9 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 9 Listopada 2014 Pierwsza próba nowej praski. Zanurzaj w wodzie całą praskę, będziesz miał z każdej strony dobrze sparzone. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 11 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 11 Listopada 2014 Zanurzaj w wodzie całą praskę, będziesz miał z każdej strony dobrze sparzone.Tak też zrobiłem przy kolejnym parzeniu. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 11 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 11 Listopada 2014 Paweł,ja mam odmienne zdanie co do sposobu zanurzania szynkowara. Woda ma temperaturę około 80°C. Para wodna nad nią ma podobną, jeśli przykryjesz garnek. Kwestia tylko sonndy termometru.U Ciebie już widać wyciek soków, które w zasadzie powinny być wciągnięte przez wyrób w ostatniej fazie produkcji, czyli schładzania. Pozbywasz się trochę czegoś moim zdaniem parząc w ten sposób.Jest też kwestia docisku. Metodą prób i błedów dojszedłem do tego że, po zapakowaniu wyrobu i przed włożeniem na 12 godzin do lodówki daję docisk na maxa. Przed parzeniem popuszczm o jeden, dwa ząbki w zależności od wielkości wkładu. Dzięki temu soki podczas parzenia nie mają tendencji do wypływania. A soki to smak. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 11 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 11 Listopada 2014 Fajnie, że są różne opinie. Mi się też wydawało, że wystarczy jak woda będzie powyżej poziomu wsadu. Ale jak lepiej, to nadal nie wiem. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 11 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 11 Listopada 2014 Zapisuj sobie czasy parzenia i temp. wody przy parzeniu poszczególnych wyrobów. Będziesz mógł parzyć bez wbijania termometru, praska będzie cała przykryta wodą, równiej się będzie parzyć, soki nie wyciekną. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 11 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 11 Listopada 2014 Zbóju Mistrzu Madeju,czym podeprzesz swoja teorię. Argument o równiejszym w ten sposób uparzeniu, nie uważam za zbyt trafny. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 11 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 11 Listopada 2014 Wyciek soköw z wyrobu, daje odpowiedź jak nie należy parzyć. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 11 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 11 Listopada 2014 Podeprę swoimi wyrobami parzonymi. Robiłem już różne parzonki. Na dnie gara są większe temp. wody niż na górze. Więc górna część prasowanki będzie się parzyć w mniejszej temp. wody. Jeżeli będziesz chciał mieć dobrze sparzone u góry to jest duże prawdopodobieństwo, że na dole będzie przeparzone. Jak zalejesz wodą całą praskę to te różnice temp będa mniejsze i całość lepiej i równiej będzie sparzona. Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 11 Listopada 2014 Już w 16-tce, w dziale wyrobów prasowanych można poczytać jak się powinno robić. Teraz, dzięki komorom parzelniczym praca jest łatwiejsza. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 11 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 11 Listopada 2014 Podeprę swoimi wyrobami parzonymi. Robiłem już różne parzonki.Patrz Pan Panie, a my nie parzymy. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.