Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Sól morska do peklowania .


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
42 odpowiedzi w tym temacie

#1 widan

widan

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 99 postów
  • MiejscowośćKalisz

Napisano 31 paź 2014 - 11:34

Dodałem sól morską do peklowania mięsa na kiełbasę w stosunku 50 / 50 z peklosolą. Moje zdziwienie przy mieszaniu już mięsa  do jelit wywołał smak , który był o niebo lepszy  kiedy dodawałem sól zwykłą. Okazało się również że nie musiałem już dosalać ani grama mięsa. Może ktoś miła podobne doświadczenie.

 



#2 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4251 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 31 paź 2014 - 15:10

A jak dlugo peklowales i czy mieso sie ladnie wybarwilo..?

Mozesz pokazac wyrob w przekroju..?

Pozdrawiam milo..  :)



#3 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 31 paź 2014 - 15:56

Moje wyświetlenie tego postu było 60-te. Nie dziwię się, że tylko jedna odpowiedź. Gregtom, Ty rozumiesz o co chodzi Koledze widan ? Ja niestety nie. I teraz zachodze w głowę, czy z moim czytaniem ze zrozumieniem jest coś nie tak.



#4 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6118 postów

Napisano 31 paź 2014 - 15:58

Moje wyświetlenie tego postu było 60-te. Nie dziwię się, że tylko jedna odpowiedź. Gregtom, Ty rozumiesz o co chodzi Koledze widan ? Ja niestety nie. I teraz zachodze w głowę, czy z moim czytaniem ze zrozumieniem jest coś nie tak.

Pyta czy sól morska jest słońsza.  ;)



#5 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 31 paź 2014 - 16:04

Dzięki za przetłumaczenie. Starość nie radość. NIe domyśliłbym siem.


Pisał, ze smak normalnej soli był lepszejszy.

 

Dalej nie ogarniam.



#6 Einshell

Einshell

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1957 postów
  • MiejscowośćJaworzno

Napisano 31 paź 2014 - 16:09

lepszy kiedy
  :)  A moim zdaniem , pomiędzy tymi wyrazami zabrakło '' NIŻ''  ... ( i temu się tak namotało ;)  ) , ale może Autor potwierdzi...? :rolleyes: 

#7 waldeman

waldeman

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 370 postów
  • MiejscowośćNowogard

Napisano 31 paź 2014 - 16:10

Po mojemu z tekstu wynika, że sól zwykła lepsza w smaku ale po morskiej nie trzeba dosalać?

Chyba, że brakuje "niż" i wtedy to morska jest mniam mniam i do tego bardziej słona.

 

Na mój język sól morska jest ciut mniej słona od zwykłej (ale może używam słabszej jakościowo).



#8 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4251 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 31 paź 2014 - 16:39

Zrozumialem kolege tak:

Zrobil mieszanke peklujaca z soli morskiej i peklosol. (50/50). Zapeklowal nia mieso na sucho (niewiem jak dlugo) i przemielil calosc na farsz kielbasiany (dal napewno przyprawy).

Przy mieszaniu farschu przed nabijaniem w jelita, skosztowal i stwierdzil ze smak mu lepiej odpowiada niz przy uzyciu zwyklej soli z peklosola.. Czyli nic dodac, nic ujac..

Teraz co do smaku soli.. Wezcie "poliszcie" zwykla sol i sol morska np. gruboziarnista. Mi sie wydaje ze ta sol morska nie jest tak slona jak zwykla ale cos w niej jest innego smakowo.. Niewiem jak to okreslic..

Kupilem niedawno sol morska dla mojej zony i ona to ssala jak landrynki.. Oczywiscie tylko troche tej soli..  :)



#9 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 31 paź 2014 - 16:42

który był o niebo lepszy  kiedy dodawałem sól zwykłą

 

kiedy=gdy i wszystko jasne



#10 waldeman

waldeman

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 370 postów
  • MiejscowośćNowogard

Napisano 31 paź 2014 - 17:03

 

który był o niebo lepszy  kiedy dodawałem sól zwykłą

 

kiedy=gdy i wszystko jasne

 

to akurat niczego nie zmienia ...chyba, że w jakiejś gwarze ;)



#11 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 31 paź 2014 - 17:08

Przy mieszaniu farschu przed nabijaniem w jelita, skosztowal i stwierdzil ze smak mu lepiej odpowiada niz przy uzyciu zwyklej soli z peklosola.. Czyli nic dodac, nic ujac..

 

 Moje zdziwienie przy mieszaniu już mięsa  do jelit wywołał smak , który był o niebo lepszy  kiedy dodawałem sól zwykłą. Okazało się również że nie musiałem już dosalać ani grama mięsa.

 

kiedy=gdy i wszystko jasne

Ja poniał. Dzięki Koledzy.



#12 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4251 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 31 paź 2014 - 22:50

No wiec jak jest z ta sola morska w mieszance peklujacej..?

Ma Ktos z szanownych jakies doswiadczenia w tej materii.?  :)



#13 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2771 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 31 paź 2014 - 23:24

Sól morska zawiera o wiele więcej mikroelementów niż zwykła, i w nich dopatrywał bym źródła zmiany smaku  . Mogło też dojść do oszustwa  tz sprzedano jako sól morską sól pośredniej jakości (może nie koniecznie "drogową ) .



#14 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4251 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 31 paź 2014 - 23:45

Ale zakladajac ze mamy juz prawdziwa sol morska, to czy przy peklowaniu mieska i koncowym smaku wyrobu ma ona jakis wyczowalny wplyw..

No i samo peklowanie bo jak piszesz sol morska ma o wiele wiecej mikroelementow. Czy te elementy moga poprawic albo zaszkodzic w procesie peklowania..?



#15 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2771 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 01 lis 2014 - 00:22

to pytanie do ludzi o dużej wiedzy teoretycznej w zakresie technologii żywienia , chemików ja jej nie mam być może  doszło do wzajemnych reakcji składników peklosoli i mikroelementów. Najpierw jednak trzeba wykluczyć błędy technologiczne, błąd pomiaru ilości soli i wady mięsa . Może wytłumaczenie jest prozaiczne np kiepskie mięso + błąd wagi przy naważaniu  mieszanki + za wysoka temp peklowania , czy  np zastosowanie gorącej zalewy  i efekt jest jaki jest  a przypisany jest zamianie soli solą morską  


ups mowa jest o peklowaniu mięsa na kiełbasy wiec raczej nie było zalewy. wiec ciepłą marynatę możemy wykluczyć :)



#16 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2289 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 01 lis 2014 - 06:24

Ja pekluje tylko sola morska , bo u mnie nie ma innej ,ale nie moge porownac peklonek z innego  typu soli :thumbsup:



#17 widan

widan

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 99 postów
  • MiejscowośćKalisz

Napisano 15 lis 2014 - 21:34

A więc peklowałem mięso na sucho w stosunku 50% peklosoli i 50% soli morskiej. Dotychczas peklowałem zawsze peklosól +sól zwykła taka jak do ogórów czy kapusty. Peklowałem na sucho 3-4 dni. Chodziło mi o to że mieszanka peklosoli z solą morską sprawiła że mięsa nie trzeba było dosalać  / a zawsze to robiłem gdy dodawałem zwykłą sól jeszcze przed dodaniem przypraw.ł/ Co do smaku kiełbasy , była bardziej wyrazista z mieszanką soli morskiej.Od tej pory robię tylko z solą morską, i to tyle co chciałem przekazać i podzielic się moim doświadczeniem Pozdrawiam.



#18 Loginek

Loginek

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 5 postów
  • MiejscowośćNordjylland

Napisano 19 gru 2017 - 15:06

Odswieże temat. Postaram sie jak najkrocej. Zrobilem dzis pierwsza mase na kielbase, wlasnie sie maceruje, dalem tylko sol morska. Przelicznik ilosc soli, na kg. wzialem z Waszego forum https://wedlinydomow...na-samej-soli/ , sol morska zawiera niemal wszystkie pierwiastki wystepujace na ziemi, i nie wiem czy to byl dobry pomysl:( poprostu innej soli nie uzywam. Jakos tak czuje sie poprostu lepiej:) moze to efekt placebo, ale mam  to gdzies, peklowej nie uzyje, bo i tak nie ma dostepu do takiej.


Użytkownik EAnna edytował ten post 19 gru 2017 - 15:10


#19 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1299 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 19 gru 2017 - 15:19

bo i tak nie ma dostepu do takiej.

Kurier/Poczta do Ciebie nie dotrą?

Ja pół domu postawiłem z neta a Ty piszesz że do peklosoli nie masz dostępu.

My tutaj używamy najczęściej peklosoli i/lub kamiennej.


[Dodano: 19 gru 2017 - 15:19]

peklowej nie uzyje,

A dlaczego?

Pomyślałeś o bezpieczeństwie swoim i rodziny?


Użytkownik wróbel75 edytował ten post 19 gru 2017 - 15:16


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9155 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 19 gru 2017 - 15:24

Sól morska i sole kamienne (to też morskie, tylko trochę starsze :D) zawierają faktycznie bogactwo mikroelementów i dostarcza ludziom prawie wszystkich, potrzebnych  pierwiastków.

Ponieważ te sole zawierają śladowe ilości nitrytów wspomagają wybarwianie wędlin. 

Zatem sól kamienna (48h) w kiełbasie + tlenek węgla z dymu mogą nieźle wybarwić kiełbasę.

( Tak na marginasie: doszłam do wniosku, że kiełbasa z oczkiem wychodzi tylko na soli warzonej)






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych