widan Opublikowano 31 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 31 Października 2014 Dodałem sól morską do peklowania mięsa na kiełbasę w stosunku 50 / 50 z peklosolą. Moje zdziwienie przy mieszaniu już mięsa do jelit wywołał smak , który był o niebo lepszy kiedy dodawałem sól zwykłą. Okazało się również że nie musiałem już dosalać ani grama mięsa. Może ktoś miła podobne doświadczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 31 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 31 Października 2014 A jak dlugo peklowales i czy mieso sie ladnie wybarwilo..?Mozesz pokazac wyrob w przekroju..?Pozdrawiam milo.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 31 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 31 Października 2014 Moje wyświetlenie tego postu było 60-te. Nie dziwię się, że tylko jedna odpowiedź. Gregtom, Ty rozumiesz o co chodzi Koledze widan ? Ja niestety nie. I teraz zachodze w głowę, czy z moim czytaniem ze zrozumieniem jest coś nie tak. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 31 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 31 Października 2014 Moje wyświetlenie tego postu było 60-te. Nie dziwię się, że tylko jedna odpowiedź. Gregtom, Ty rozumiesz o co chodzi Koledze widan ? Ja niestety nie. I teraz zachodze w głowę, czy z moim czytaniem ze zrozumieniem jest coś nie tak.Pyta czy sól morska jest słońsza. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 31 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 31 Października 2014 Dzięki za przetłumaczenie. Starość nie radość. NIe domyśliłbym siem.Pisał, ze smak normalnej soli był lepszejszy. Dalej nie ogarniam. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 31 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 31 Października 2014 lepszy kiedy A moim zdaniem , pomiędzy tymi wyrazami zabrakło '' NIŻ'' ... ( i temu się tak namotało ) , ale może Autor potwierdzi...? Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldeman Opublikowano 31 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 31 Października 2014 Po mojemu z tekstu wynika, że sól zwykła lepsza w smaku ale po morskiej nie trzeba dosalać?Chyba, że brakuje "niż" i wtedy to morska jest mniam mniam i do tego bardziej słona. Na mój język sól morska jest ciut mniej słona od zwykłej (ale może używam słabszej jakościowo). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 31 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 31 Października 2014 Zrozumialem kolege tak:Zrobil mieszanke peklujaca z soli morskiej i peklosol. (50/50). Zapeklowal nia mieso na sucho (niewiem jak dlugo) i przemielil calosc na farsz kielbasiany (dal napewno przyprawy).Przy mieszaniu farschu przed nabijaniem w jelita, skosztowal i stwierdzil ze smak mu lepiej odpowiada niz przy uzyciu zwyklej soli z peklosola.. Czyli nic dodac, nic ujac..Teraz co do smaku soli.. Wezcie "poliszcie" zwykla sol i sol morska np. gruboziarnista. Mi sie wydaje ze ta sol morska nie jest tak slona jak zwykla ale cos w niej jest innego smakowo.. Niewiem jak to okreslic..Kupilem niedawno sol morska dla mojej zony i ona to ssala jak landrynki.. Oczywiscie tylko troche tej soli.. Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 31 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 31 Października 2014 który był o niebo lepszy kiedy dodawałem sól zwykłą kiedy=gdy i wszystko jasne Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldeman Opublikowano 31 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 31 Października 2014 który był o niebo lepszy kiedy dodawałem sól zwykłą kiedy=gdy i wszystko jasne to akurat niczego nie zmienia ...chyba, że w jakiejś gwarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 31 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 31 Października 2014 Przy mieszaniu farschu przed nabijaniem w jelita, skosztowal i stwierdzil ze smak mu lepiej odpowiada niz przy uzyciu zwyklej soli z peklosola.. Czyli nic dodac, nic ujac.. Moje zdziwienie przy mieszaniu już mięsa do jelit wywołał smak , który był o niebo lepszy kiedy dodawałem sól zwykłą. Okazało się również że nie musiałem już dosalać ani grama mięsa. kiedy=gdy i wszystko jasneJa poniał. Dzięki Koledzy. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 31 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 31 Października 2014 No wiec jak jest z ta sola morska w mieszance peklujacej..?Ma Ktos z szanownych jakies doswiadczenia w tej materii.? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 31 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 31 Października 2014 Sól morska zawiera o wiele więcej mikroelementów niż zwykła, i w nich dopatrywał bym źródła zmiany smaku . Mogło też dojść do oszustwa tz sprzedano jako sól morską sól pośredniej jakości (może nie koniecznie "drogową ) . Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 31 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 31 Października 2014 Ale zakladajac ze mamy juz prawdziwa sol morska, to czy przy peklowaniu mieska i koncowym smaku wyrobu ma ona jakis wyczowalny wplyw..No i samo peklowanie bo jak piszesz sol morska ma o wiele wiecej mikroelementow. Czy te elementy moga poprawic albo zaszkodzic w procesie peklowania..? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 31 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 31 Października 2014 to pytanie do ludzi o dużej wiedzy teoretycznej w zakresie technologii żywienia , chemików ja jej nie mam być może doszło do wzajemnych reakcji składników peklosoli i mikroelementów. Najpierw jednak trzeba wykluczyć błędy technologiczne, błąd pomiaru ilości soli i wady mięsa . Może wytłumaczenie jest prozaiczne np kiepskie mięso + błąd wagi przy naważaniu mieszanki + za wysoka temp peklowania , czy np zastosowanie gorącej zalewy i efekt jest jaki jest a przypisany jest zamianie soli solą morską ups mowa jest o peklowaniu mięsa na kiełbasy wiec raczej nie było zalewy. wiec ciepłą marynatę możemy wykluczyć Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 1 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 1 Listopada 2014 Ja pekluje tylko sola morska , bo u mnie nie ma innej ,ale nie moge porownac peklonek z innego typu soli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
widan Opublikowano 15 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 15 Listopada 2014 A więc peklowałem mięso na sucho w stosunku 50% peklosoli i 50% soli morskiej. Dotychczas peklowałem zawsze peklosól +sól zwykła taka jak do ogórów czy kapusty. Peklowałem na sucho 3-4 dni. Chodziło mi o to że mieszanka peklosoli z solą morską sprawiła że mięsa nie trzeba było dosalać / a zawsze to robiłem gdy dodawałem zwykłą sól jeszcze przed dodaniem przypraw.ł/ Co do smaku kiełbasy , była bardziej wyrazista z mieszanką soli morskiej.Od tej pory robię tylko z solą morską, i to tyle co chciałem przekazać i podzielic się moim doświadczeniem Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Loginek Opublikowano 19 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 19 Grudnia 2017 (edytowane) Odswieże temat. Postaram sie jak najkrocej. Zrobilem dzis pierwsza mase na kielbase, wlasnie sie maceruje, dalem tylko sol morska. Przelicznik ilosc soli, na kg. wzialem z Waszego forum https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1906-kie%C5%82basa-na-samej-soli/ , sol morska zawiera niemal wszystkie pierwiastki wystepujace na ziemi, i nie wiem czy to byl dobry pomysl:( poprostu innej soli nie uzywam. Jakos tak czuje sie poprostu lepiej:) moze to efekt placebo, ale mam to gdzies, peklowej nie uzyje, bo i tak nie ma dostepu do takiej. Edytowane 19 Grudnia 2017 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 19 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 19 Grudnia 2017 (edytowane) bo i tak nie ma dostepu do takiej.Kurier/Poczta do Ciebie nie dotrą?Ja pół domu postawiłem z neta a Ty piszesz że do peklosoli nie masz dostępu.My tutaj używamy najczęściej peklosoli i/lub kamiennej.[Dodano: 19 gru 2017 - 15:19] peklowej nie uzyje, A dlaczego?Pomyślałeś o bezpieczeństwie swoim i rodziny? Edytowane 19 Grudnia 2017 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 19 Grudnia 2017 Sól morska i sole kamienne (to też morskie, tylko trochę starsze ) zawierają faktycznie bogactwo mikroelementów i dostarcza ludziom prawie wszystkich, potrzebnych pierwiastków.Ponieważ te sole zawierają śladowe ilości nitrytów wspomagają wybarwianie wędlin. Zatem sól kamienna (48h) w kiełbasie + tlenek węgla z dymu mogą nieźle wybarwić kiełbasę.( Tak na marginasie: doszłam do wniosku, że kiełbasa z oczkiem wychodzi tylko na soli warzonej) Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Loginek Opublikowano 19 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 19 Grudnia 2017 bo i tak nie ma dostepu do takiej.Kurier/Poczta do Ciebie nie dotrą?Ja pół domu postawiłem z neta a Ty piszesz że do peklosoli nie masz dostępu.My tutaj używamy najczęściej peklosoli i/lub kamiennej.[Dodano: 19 gru 2017 - 15:19] peklowej nie uzyje,A dlaczego?Pomyślałeś o bezpieczeństwie swoim i rodziny? Wrobel, to nie jest takie proste, w czasach gdzie na granicach paczki sa przeswietlane na maxa:) a oto moja historyja: Pol roku temu poprosilem rodzine o jelita wieprzowe i sol peklowa. Rodzina wyslala, ale paczka nie doszla nigdy, kolega w pracy o tym opowiadalem, i zarazem sie smialem, ze kurna pewnie potraktowali moja paczke jako bardzo niebezpieczna i gansterska, no bo jelita? organy na przeszczep! a sol peklowa? saletra na bombke:) i nie uwierzycie! po 3-ech miesiacach przyszedl list z policji, z zapytaniem o te paczke:) czy mysmy to zamawiali? czy to napewno bylo do nas, i takie tam glupie pytania, i prosili o odpowiedz listowna, aby odzyskac szkody - kase. oczywiscie ze odpisalismy:) paczka byla warta 50 zl, Rodzinka dostala 300zl odszkodowania w Polsce. Tak ze temat wysylki roznych pierwiastkow jest u mnie zamkniety, ale mozna na tych niedostarczonych paczkach niezle zarobic, heh. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 19 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 19 Grudnia 2017 eee,yyy aaa A o tym nie pomyślałem w ogóle Chorych czasów dożyliśmy i czasem się o tym zapomina Sorki Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 19 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 19 Grudnia 2017 Loginek więcej optymizmu . Zarobiliście 250zł , Niech wysyłają 5 razy w tygodniu. Będziesz bogaty Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 19 Grudnia 2017 Mam sól morską peklującą do wyrobów dojrzewających z zawartością 0,6-0,7 % nitrytu.Bardzo ładnie się pekluje.Nie wiem jaką masz sól morska , ale w zastosowaniu peklosoli do peklowania nie tylko chodzi o wybarwienie , ale rzecz ważniejszą a mianowicie zabezpieczenie bakteriologiczne.Jeśli Twoja sól nie posiada nitrytu ani saletry albo posiada śladowe ilości to Twoje wyroby będą zapewne wybarwione , ale do szybkiego spożycia. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Loginek Opublikowano 19 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 19 Grudnia 2017 Wr0bel nie sorkuj, , takie sa realia. Uzywam soli morskiej, bo jest poprostu zdrowa, od 4 miesiecy uzywam tej soli i jakos pompka mi lepiej dziala. Sol zwykla juz poszla na chodnik, w nocy byl przymrozek. Gdzies wyczytalem, ze zwykla sol zawiera piasek, szklo, i inne badziewia, nie wskazane dla naszego organizmu. Pomyslalem ze ktos sobie jaja robi, niestety nie:( wsypalem 3 lyzki soli do letniej, wczesniej zagotowanej wody, i potem przesaczylem solanke przez ciemna serwetke stolowa - papierowa. Prosze sprobowac, zapewniam Was ze po tym doswiadczeniu zaczniecie zyc inaczej:) Uwazajcie tez na podr0by soli morskiej! konsystencja po zmieleniu w mlynku blaszek soli morskiej, jest jakby tlusta, nie jest tak sypka jak zwykla. Jest to bardzo niewygodne np. przy soleniu kanapek. Trzeba sie przyzwyczaic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.