Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wędzoneczki Małgoś


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
80 odpowiedzi w tym temacie

#1 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5640 postów

Napisano 04 lis 2014 - 10:46

Baleronik w osłonce białkowej  :cool:  ....myślę ,że udany ;)

 

Załączony plik  DSCN3301.JPG   55,69 KB   29 Ilość pobrańZałączony plik  DSCN3303.JPG   45,75 KB   23 Ilość pobrań

 

 



#2 Kruszynka

Kruszynka

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3928 postów

Napisano 04 lis 2014 - 10:56

..myślę ,że udany

Nawet bardzo :D :clap:



#3 SIVON

SIVON

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1414 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 04 lis 2014 - 11:02

Wygląda przepięknie a smakuje zapewne jeszcze lepiej  :clap: Muszę zrobić taki w osłonce bo dawno nie robiłem, tylko jak sobie pomyślę ile mnie nerwów ostatnie pakowanie w osłonkę kosztowało to mi się odechciewa :)



#4 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5640 postów

Napisano 04 lis 2014 - 11:03

Troszkę wędzonek "na śniadanko " :laugh: ..jak mawia andrzejk :)

 

Załączony plik  DSCN3311.JPG   84,71 KB   18 Ilość pobrań



#5 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6073 postów

Napisano 04 lis 2014 - 11:04

Jak ze sklepu  :D, śliczny :clap:.



#6 slavo67

slavo67

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 20 postów
  • Miejscowośćlubuskie

Napisano 04 lis 2014 - 11:10

Małgoś , zdradż proszę jak zapakować sztukę mięsa w taką osłonkę. Moja chłopięca intuicja nic mi nie podpowiada... :facepalm:



#7 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7204 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 04 lis 2014 - 11:13

"Bez rurkie PCV hydrauliczne" - znając życie ;)



#8 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5640 postów

Napisano 04 lis 2014 - 11:19

Małgoś , zdradż proszę jak zapakować sztukę mięsa w taką osłonkę. Moja chłopięca intuicja nic mi nie podpowiada... :facepalm:

Przede wszystkim musimy wybrać dość wąski kawałek karkówki ,aby zmieścił się w osłonkę białkową(ja używam większej -czyli 100.)

Moczymy osłonkę białkową przed nabiciem w 10% roztworze soli. Później należy dokładnie wycisnąć wodę z osłonki i wkładać mięso do jej środka.Przyznaję jest z tym troszkę zabawy ..trzeba uzbroić się w  cierpliwość . ;)


"Bez rurkie PCV hydrauliczne" - znając życie ;)

 a nie ..bo ręcznie :D. Rurki nie używałam


Użytkownik Małgoś edytował ten post 04 lis 2014 - 15:44


#9 bwie

bwie

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1964 postów
  • Miejscowośćtrochę większa wieś

Napisano 04 lis 2014 - 11:25

rurkie PCV
inaczyj "sztucer"

 

krociec-sztucer-przylaczeniowy-wc-rura-p



#10 PePe

PePe

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2056 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 04 lis 2014 - 11:28

Ależ to bardzo proste, przecinamy osłonkę wzdłuż i po prostu owijamy karkówkę uważając aby zakładka nie była większa niż 2 cm.



#11 Wujaszek Tom

Wujaszek Tom

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2274 postów
  • MiejscowośćKonstancin

Napisano 04 lis 2014 - 11:40

 

Małgoś , zdradż proszę jak zapakować sztukę mięsa w taką osłonkę. Moja chłopięca intuicja nic mi nie podpowiada... :facepalm:

Przede wszystkim musimy wybrać dość wąski kawałek karkówki ,aby zmieścił się w osłonkę białkową(ja używam większej -czyli 100.)

Moczymy osłonkę białkową przed nabiciem w 10% roztworze soli. Później należy dokładnie wycisnąć wodę z osłonki i wkładać mięso do jej środka.Przyznaję jest z tym troszkę zabawy ..trzeba uzbroić się w  cierpliwość . ;)


"Bez rurkie PCV hydrauliczne" - znając życie ;)

 a nie ..bo ręcznie :D. Rurki nie używałam

 

Panowie ,nigdy nie dorównamy kobiecym dłoniom ;)

Małgosiu jaki rozmiar osłonki wykorzystałaś ?



#12 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5640 postów

Napisano 04 lis 2014 - 11:41

Małgosiu jaki rozmiar osłonki wykorzystałaś ?

 

100 - napisałam wyżej

----------------------



 

Coś mi z tą 100 nie pasowało i poszłam zmierzyć..osłonka ma 15,5 cm..czyli 150 ?? 

Zaraz poprawię wyżej ,aby nie wprowadzać w błąd. Wcześniej używałam 100 .

Załączony plik  DSCN3324.JPG   74,63 KB   11 Ilość pobrań

 

Jak ona wpływa na smak? I tak sobie myślę dlaczego akurat karkówkę pchamy w osłonki a nie szynkę czy polędwice?

Moim zdaniem jest to zabieg ,który jest stosowany, aby wyrób był kształtniejszy.


Użytkownik Małgoś edytował ten post 04 lis 2014 - 15:52


#13 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7204 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 04 lis 2014 - 11:42

100

 

No ja bez 100-i przed nie podchodziłbym do tego ;)  



#14 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5640 postów

Napisano 04 lis 2014 - 11:42

nigdy nie dorównamy kobiecym dłoniom ;)

No właśnie... trzeba mieć zwinne paluszki :laugh:



#15 Jojo

Jojo

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 948 postów
  • MiejscowośćLeszno

Napisano 04 lis 2014 - 11:47

A ja zadam nurtujące mnie już od dłuższego czasu pytanie. Po co ta osłonka? Karkówke wędziłem wiele razy,ale nigdy w osłonce. Jak ona wpływa na smak? I tak sobie myślę dlaczego akurat karkówkę pchamy w osłonki a nie szynkę czy polędwice?

#16 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6073 postów

Napisano 04 lis 2014 - 12:02

Coś mi z tą 100 nie pasowało i poszłam zmierzyć..osłonka ma 15,5 cm..czyli 150 ?? 

Zaraz poprawię wyżej ,aby nie wprowadzać w błąd. Wcześniej używałam 100 .

Nie poprawiaj, bo szerokość to nie fi.


Użytkownik paweljack edytował ten post 04 lis 2014 - 12:05


#17 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2218 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 04 lis 2014 - 12:47

Malgos piekny baleronik :clap: :clap:



#18 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7204 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 04 lis 2014 - 12:53

osłonka ma 15,5 cm..czyli 150

 

Czyli użyłaś 100-i Małgosiu  ;)  

 

obwód= 2 x r x Pi - przy tym pomiarze /2 i wyjdzie Ci przy setce 157mm ;)



#19 Anulka

Anulka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 439 postów
  • MiejscowośćMaszewo Duże,Płock

Napisano 04 lis 2014 - 13:20

Jak ze sklepu
W sklepie to takiej nie widzieli,ta wędzonka nadaje się na targi :) :clap:

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 morfeusz300

morfeusz300

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1530 postów

Napisano 04 lis 2014 - 14:20

Fajny pomysł na baleronik;))




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych