Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wędzoneczki Małgoś


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
80 odpowiedzi w tym temacie

#41 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11263 postów

Napisano 27 lis 2016 - 18:36

Zrezygnowałam Arku jednak z dodania 1 kg słoniny .Dałam tylko 0.5 kg podgardla.

 

Ja tam bym sobie nie żałował. :D .Kardamon i owszem.Moim zdaniem bardziej pasuje do dzikiego. :)  :clap:



#42 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5684 postów

Napisano 27 lis 2016 - 18:37

Ja tam bym sobie nie żałował

 

A ja sobie pożałowałam :blush: ,mimo,że już zasolona słoninka czekała. Nic to , kolejna kiełbaska kusi.. :cool: ;) .



#43 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9293 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 27 lis 2016 - 18:43

około 45 kg (chyba?) To był on ..a "peselu "nie znam

Sądząc po wadze to był młodzieniec. 



#44 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5684 postów

Napisano 27 lis 2016 - 18:44

Sądząc po wadze to był młodzieniec.

 

Też tak myślę.



#45 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2335 postów

Napisano 27 lis 2016 - 18:45

:) Jeżeli ktoś miałby mnie w życiu jeszcze wyrolować to marzę, żeby wyglądać jak.... foto1 :D :thumbsup:

...Kiełbasa natomiast.... pięknie sznurowakiem akcentowana domowość, kompletna w swej formie :D :clap: :thumbsup:

:clap: Małgosio...



#46 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5684 postów

Napisano 27 lis 2016 - 18:49

Jeżeli ktoś miałby mnie w życiu jeszcze wyrolować to marzę, żeby wyglądać jak.... foto1 :D :thumbsup:

 

:laugh:

Kiełbasa natomiast.... pięknie sznurowakiem akcentowana domowość

 

Ano..  ale to też "zasługa" jelit,które dość chętnie się rwały ..wrr.. :mad:

 



#47 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2335 postów

Napisano 27 lis 2016 - 18:53

:) zasługa to (j)Elit kiełbasofilistyki stosowalnej, zdeklarowanej użytecznej :D :D :D :thumbsup:



#48 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5684 postów

Napisano 27 lis 2016 - 18:55

:laugh:



#49 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6925 postów

Napisano 27 lis 2016 - 19:12

Malgosiu pewnie ze sie odezwe!

#50 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 28 lis 2016 - 09:48

Żeby nie było,że się obijam ;).

Kto w ogóle śmiał by tak pomyśleć?  :)  Super wyroby.  :clap:



#51 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5684 postów

Napisano 28 lis 2016 - 10:28

Dziękuję Pawle :).



#52 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7098 postów

Napisano 30 lis 2016 - 21:44

O! Mamuś do roboty się wzięła. Wsio smaczniaście wygląda :D

Małgoś, to na święta czy dla "tych" dwustu osób w Styczniu? :D :D



#53 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5170 postów

Napisano 30 lis 2016 - 23:08

Małgś - dzikowe wyroby :clap: :clap: :clap:

Proszę , zamieść przepis według jakiego zrobiłaś kiełbaskę .



#54 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5684 postów

Napisano 01 gru 2016 - 10:18

Proszę , zamieść przepis według jakiego zrobiłaś kiełbaskę .

 

 

 

Kiełbaska a'la myśliwska z dzika (z dodatkiem wieprzowiny ).

 

Surowce i przyprawy:

 

- I     - 3,3 kg ( mięso wykrojone z łopatek i karkówek) - mielone na 16 (mam Dianę Zelmer ,więc użyłam większych siatek)

-II A - 1,9 kg chudy boczek z dzika- sitko 10

        -1,87kg okrawki z karkówki ,mostku i łopatek

-II B - 1.19 kg wieprzowiny - sitko 10

-III   - 1,0 kg dzik- golonki - sitko 2

-podgardle wieprzowe- 0,52 kg - sitko 8

 

- peklosól – 17g/kg
- pieprz naturalny - 2g/kg

- ziele ang. 0,3g/kg

- jałowiec 0,5g/kg

- kardamon 0,3g/kg

- czosnek 2,5g
- cukier 1g/kg,

- woda 5% wagi mięsa


Mięso kroimy na kawałki ok. 4x4 cm i umieszczamy w oddzielnych pojemnikach odpowiednio klasami. Mieszamy z peklosolą w ilości 17g/kg mięsa i wstawiamy do lodówki na 48h.

Mięso kl. III mielimy na siatce 2 mm 2-3 razy lub kutrujemy(ze względu na to,że mam niezbyt mocną maszynkę najpierw mięso z golonek zmieliłam na większym sicie. a potem 2 x na 2 )

Do III (masa wiążąca) dodajemy wodę z przyprawami , potem mieszamy z I .W dalszej kolejności dodajemy II (A+B) a na końcu podgardle.
Napełniamy ściśle osłonki uzyskaną masą. Wykłuwamy powietrze. Osadzamy w przewiewnym miejscu 2-4h.

Wędzimy  w dymie o temp. ok 50 stopni około 3 h. Następnie podnosimy temp do ok. 90 stopni i podpiekamy do uzyskania wewnątrz batonu temp. ok. 70stopni .

Wieszamy na kije ,studzimy i wynosimy w przewiewne miejsce ( nie dłużej niż na tydzień- bo potem będzie coraz twardsza )aby kiełbaska podeschła.

Smacznego!

 

 

Małgoś, to na święta czy dla "tych" dwustu osób w Styczniu? :D :D

 

Na święta..i na teraz do kanapek :). W styczniu będzie kolejne wędzenie :tongue:


Użytkownik Małgoś edytował ten post 01 gru 2016 - 10:19


#55 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 01 gru 2016 - 10:26

i na teraz do kanapek 

To na pewno masz zdjęcie przekroju.  :rolleyes:



#56 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5684 postów

Napisano 01 gru 2016 - 10:27

Pawełku,przecież na zdjęciu jest przekrój.

 

Załączony plik  DSCN3653.JPG   40,44 KB   4 Ilość pobrań


Użytkownik Małgoś edytował ten post 01 gru 2016 - 10:30


#57 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7088 postów

Napisano 01 gru 2016 - 10:34

Mięso kroimy na kawałki ok. 4x4 cm
OK super sprawa :clap: - ale czy nie próbowałaś - pokroić w paski - nawet długie - co by do zelmerka  wchodziły i pięknie się wciągały ? spróbowałem tego patentu i bardzo mi odpowiada  ( lepiej chyba wychodzi samo krojenie)- ale .... każdemu wolno inaczej :D 

#58 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5684 postów

Napisano 01 gru 2016 - 10:35

ale czy nie próbowałaś - pokroić w paski - nawet długie - co by do zelmerka wchodziły i pięknie się wciągały ? spróbowałem tego patentu i bardzo mi odpowiada

 

O proszę..  fajny patent! Na pewno w najbliższym czasie wypróbuję! :)



#59 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5573 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 01 gru 2016 - 10:41

Ja tez tak robie ..bo tez na "dianie" jade...a paseczki same sie :) wciagaja



#60 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 01 gru 2016 - 10:56

Pawełku,przecież na zdjęciu jest przekrój.

 

attachicon.gifDSCN3653.JPG

Okej.  :) Nie zauważyłem, bo moje oczy widzą żywiecką tylko z jelicie wołowym prostym albo w białkowych fi 55.  :D






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych