Skocz do zawartości

Mój sprzęt do wyrobów.


paweljack

Rekomendowane odpowiedzi

Nadziewarka produkcji Miro Corporation  :D

 

Tylko że mój egzemplarz, to edycja specjalna. 1 szt., więcej nie będzie w takiej wersji. 

 

 

post-55133-0-55760100-1415217891_thumb.jpg

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 199
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

  • 2 miesiące temu...

Moja tymczasowa wędzarnia ogrodowa. 

 

post-55133-0-29716500-1423419549_thumb.jpg

 

Żeby łatwo panować na ogniem w wędzarni, brykiet zawsze rozpalam na oddzielnym grillu i utrzymuję żar przez całe wędzenie.

 

post-55133-0-33939900-1423419550_thumb.jpg

 

post-55133-0-30170800-1423419551_thumb.jpgpost-55133-0-27420400-1423419552_thumb.jpg

 

Kijków w zestawie brak.  :)

 

post-55133-0-08749400-1423419553_thumb.jpg

 

W związku z tym, że producent nazywa tę szafkę grillo-wędzarnią jest kilka rusztów, które również można wykorzystać do wędzenia, np. mniejszych kawałków ryb.

Ruszty można umieszczać na kilku poziomach.

Podczas pieczenia lub wędzenia ryb na ruszt umieszczony nad paleniskiem wkładam kafelek z terakoty i mam deflektor ;) a tłuszcz nie kapie mi na palenisko.

 

post-55133-0-66261700-1423419553_thumb.jpgpost-55133-0-21298300-1423419554_thumb.jpg

 

Te kilka kawałków brykietu wystarczy aby nagrzać wędzarnię, do temp. 50 st. w kilka minut, przy temp. powietrza -2 st.

Zresztą przy większych mrozach też trwa to szybko.

 

post-55133-0-71036700-1423419554_thumb.jpg

 

Dziś akurat wędziłem serdelki.

 

post-55133-0-22589200-1423419555_thumb.jpg

 

W związku z tym, że termometr fabryczny jest beznadziejny, koniecznie trzeba zainstalować inny.

 

post-55133-0-12712400-1423419556_thumb.jpg

 

No to dymimy:

 

słabiej

 

post-55133-0-50943300-1423419568_thumb.jpg

 

mocniej  :D

 

post-55133-0-07191100-1423419569_thumb.jpg

 

Sznurków też nie ma w zestawie. Trzeba się wykosztować u mira.  :D

 

post-55133-0-04692800-1423419570_thumb.jpgpost-55133-0-07898700-1423419571_thumb.jpg

 

Po 45 minutach

 

post-55133-0-99199300-1423419571_thumb.jpg

 

Koniec.  :)

 

post-55133-0-09365100-1423419573_thumb.jpg

 

Szafkę można kupić np. u naszego kolegi DZIADKA MAĆKA:  http://wedzarnie.com.pl/

 

Zrębki kupuję u mira :  http://www.wyroby-domowe.pl/

 

 

Wady:

 

- przede wszystkim jest za mała, więc mam już dwie.  :D

 

- brak możliwości wędzenia zimnym dymem, najniżej udaje się 30-35 stopni.

 

- kiepski termometr

 

- reszta czyli rozpalanie brykietu itd. to zabawa nie wady

 

Zalety:

 

- nie potrzebuje prądu

 

- jest tania (w okolicach trzystu złotych)

 

- lekka do przenoszenia

 

- temperatura i obsługa łatwe do opanowania

 

Pojemność:

 

wędzonki wiszące swobodnie to np.:

 

- 5 polędwiczek,

- 3 kawałki polędwicy wyciętej z jednego schabu

- 3 male kilogramowe szynki

- 1 baleron

 

Jeśli chodzi o kiełbasy to im grubsza i dłuższa, tym więcej.

 

i tak na przykład:

 

- około 3 kg kabanosów albo

- 5,5 kg wojskowej albo

- 2,5 kg śląskiej albo

- 3 kg serdelek

 

- grube kiełbasy na sztuki podobnie jak wędzonki z tym że nie tak długie jak każą receptury.

 

A tu można zerknąć, co do tej pory udało mi się przy pomocy tej szafki zrobić:

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/forum/118-paweljack/  http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dirol.gif

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Strasznie grube masz te kije do wędzenia, będę niebawem kupował sobie takie: 

http://www.gastrosilesia.pl/kij-wedzarniczy-gwiazdka-aluminiowy-mm,18,2,10619

Bez problemu można je dociąć do żądanego wymiaru. Używam już kilka i są rewelacyjne. Kiełbasa ma mniej niedowędzonych miejsc. Jak chcesz, mogę zamówić dla Ciebie.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Paweł jak będziesz zamawiał zamówisz i dla mnie :)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

- brak możliwości wędzenia zimnym dymem, najniżej udaje się 30-35 stopni.

W jaki sposob probowales wedzic w tej wedzarce "na zimno".. ? :)  

Nie napisałem, że próbowałem wędzić na zimno. :)  

Sprawdzilem jaka najniższa temperatura możliwa jest do osiągnięcia i taką informacje podaję.

 

 

 

Strasznie grube masz te kije do wędzenia

Kij do miotly pospolity.

A te też da się ciąć? http://www.gastrosilesia.pl/kij-wedzarniczy-diamant-line-new-mm,18,2,12812

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Paweł a jak z wilgocią wewnątrz? Niczym nie izolowana blacha i niska temperatura zewnętrzna i rosa wewnątrz jak się patrzy. 

I co w związku z tym miałoby się dziać jeśli byłaby taka wilgoć, bo nie wiem?

Ja nie zauważam. Poza tym skoro się nagrzewa, jest w środku ciepło to raczej na zawnątrz powinno się pocić.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dym w połączeniu z wilgocią daje taki kwaśny syf który skapując osiada na wędzonkach. Przerabiałem to dopóki nie ociepliłem komina (mam właśnie metalowy).  

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dym w połączeniu z wilgocią daje taki kwaśny syf który skapując osiada na wędzonkach. Przerabiałem to dopóki nie ociepliłem komina (mam właśnie metalowy).  

No rozumiem ale to znaczy, że nie widziałeś nigdy moich wędzonek. :rolleyes:  

Nigdy nie miałem kwaśnych, nawet na początku drogi, więc pewnie komin to co innego.

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

- brak możliwości wędzenia zimnym dymem, najniżej udaje się 30-35 stopni.

 

 

Paweł może cóś take.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11039-wędzenie-na-zimno/?p=402304

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Widziałem parę dni temu u Ciebie, muszę się temu przyjrzeć. Dzięki.

 

Jarku, również dziękuję.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pawle ile mozesz powiesic tych kijow ? ja w mojej blaszance doszlam do temp 25 stopni przy tylko 2 brykietach ale to bylo na jesieni,teraz za zimno zebym sterczala na podworku kilka godzin.

Termometr to jest chyba jak sie uzywa jako gryl ,bo jak wedze w swojej to on ani drgnie :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pawle ile mozesz powiesic tych kijow 

Ile chcę  :D a poważnie to zalezy z czym ale 2 -3 kilje.

Z tymi dwoma brykietkami to może i u mnie zrobiło by się 20 stopni ale jakoś ciężko mi sobie wyobrazić utrzymanie takiej temperatury przez 12 godzin np.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

no to tak jak i u mnie ,jak mam krotsza kielbase to podwieszam ciut nizej ,ale ja mam ta "puszke" z Jula a ona ma tylko jedne drzwi.

i termometr tez do bani :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nowy nabytek ? Firma Handy, czy handemade ?

 

Grund, że robi to co od niej /praski/ oczekujemy. Smaczności !!!

Edytowane przez dyzio

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.