Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Mój sprzęt do wyrobów.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
188 odpowiedzi w tym temacie

#1 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6118 postów

Napisano 05 lis 2014 - 21:07

Nadziewarka produkcji Miro Corporation  :D

 

Tylko że mój egzemplarz, to edycja specjalna. 1 szt., więcej nie będzie w takiej wersji. 

 

 

Załączony plik  nadziewarka MIro _2.jpg   90,08 KB   84 Ilość pobrań


Użytkownik paweljack edytował ten post 06 lis 2014 - 22:21


#2 bojer1

bojer1

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 41 postów
  • MiejscowośćGdańsk

Napisano 06 lis 2014 - 12:15

Dzieło sztuki .Pozdrawiam   :clap:



#3 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6118 postów

Napisano 06 lis 2014 - 13:07

Nowy nabytek z firmy jumbo Corporation  :D

 

Załączony plik  Praska jumbo.jpg   48,14 KB   85 Ilość pobrań

 



#4 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 06 lis 2014 - 20:24

Kolejne dzieło sztuki.



#5 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 7050 postów

Napisano 09 lis 2014 - 07:10

Nowy nabytek z firmy jumbo Corporation :D

Będziesz zadowolniony :D



#6 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6118 postów

Napisano 08 lut 2015 - 20:33

Moja tymczasowa wędzarnia ogrodowa. 

 

Załączony plik  wedzarka _1.JPG   120,6 KB   121 Ilość pobrań

 

Żeby łatwo panować na ogniem w wędzarni, brykiet zawsze rozpalam na oddzielnym grillu i utrzymuję żar przez całe wędzenie.

 

Załączony plik  wedzarka _2.JPG   80,98 KB   115 Ilość pobrań

 

Załączony plik  wedzarka _3.JPG   136,87 KB   108 Ilość pobrańZałączony plik  wedzarka _4.JPG   111,58 KB   100 Ilość pobrań

 

Kijków w zestawie brak.  :)

 

Załączony plik  wedzarka _5.JPG   54,72 KB   93 Ilość pobrań

 

W związku z tym, że producent nazywa tę szafkę grillo-wędzarnią jest kilka rusztów, które również można wykorzystać do wędzenia, np. mniejszych kawałków ryb.

Ruszty można umieszczać na kilku poziomach.

Podczas pieczenia lub wędzenia ryb na ruszt umieszczony nad paleniskiem wkładam kafelek z terakoty i mam deflektor ;) a tłuszcz nie kapie mi na palenisko.

 

Załączony plik  wedzarka _6.JPG   58,5 KB   88 Ilość pobrańZałączony plik  wedzarka _7.JPG   53,99 KB   83 Ilość pobrań

 

Te kilka kawałków brykietu wystarczy aby nagrzać wędzarnię, do temp. 50 st. w kilka minut, przy temp. powietrza -2 st.

Zresztą przy większych mrozach też trwa to szybko.

 

Załączony plik  wedzarka _8.JPG   41,6 KB   86 Ilość pobrań

 

Dziś akurat wędziłem serdelki.

 

Załączony plik  wedzarka _9.JPG   92,6 KB   87 Ilość pobrań

 

W związku z tym, że termometr fabryczny jest beznadziejny, koniecznie trzeba zainstalować inny.

 

Załączony plik  wedzarka _10.JPG   179,29 KB   81 Ilość pobrań

 

No to dymimy:

 

słabiej

 

Załączony plik  wedzarka _11.JPG   51,38 KB   75 Ilość pobrań

 

mocniej  :D

 

Załączony plik  wedzarka _12.JPG   32,43 KB   76 Ilość pobrań

 

Sznurków też nie ma w zestawie. Trzeba się wykosztować u mira.  :D

 

Załączony plik  wedzarka _13.JPG   90,49 KB   75 Ilość pobrańZałączony plik  wedzarka _14.JPG   94,08 KB   74 Ilość pobrań

 

Po 45 minutach

 

Załączony plik  wedzarka _15.JPG   46,73 KB   80 Ilość pobrań

 

Koniec.  :)

 

Załączony plik  wedzarka _16.JPG   124,81 KB   75 Ilość pobrań

 

Szafkę można kupić np. u naszego kolegi DZIADKA MAĆKA:  http://wedzarnie.com.pl/

 

Zrębki kupuję u mira :  http://www.wyroby-domowe.pl/

 

 

Wady:

 

- przede wszystkim jest za mała, więc mam już dwie.  :D

 

- brak możliwości wędzenia zimnym dymem, najniżej udaje się 30-35 stopni.

 

- kiepski termometr

 

- reszta czyli rozpalanie brykietu itd. to zabawa nie wady

 

Zalety:

 

- nie potrzebuje prądu

 

- jest tania (w okolicach trzystu złotych)

 

- lekka do przenoszenia

 

- temperatura i obsługa łatwe do opanowania

 

Pojemność:

 

wędzonki wiszące swobodnie to np.:

 

- 5 polędwiczek,

- 3 kawałki polędwicy wyciętej z jednego schabu

- 3 male kilogramowe szynki

- 1 baleron

 

Jeśli chodzi o kiełbasy to im grubsza i dłuższa, tym więcej.

 

i tak na przykład:

 

- około 3 kg kabanosów albo

- 5,5 kg wojskowej albo

- 2,5 kg śląskiej albo

- 3 kg serdelek

 

- grube kiełbasy na sztuki podobnie jak wędzonki z tym że nie tak długie jak każą receptury.

 

A tu można zerknąć, co do tej pory udało mi się przy pomocy tej szafki zrobić:

 

https://wedlinydomow.../118-paweljack/  0dirol.gif


Użytkownik paweljack edytował ten post 09 lut 2015 - 11:38


#7 Pools

Pools

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1021 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 08 lut 2015 - 23:27

Strasznie grube masz te kije do wędzenia, będę niebawem kupował sobie takie: 

http://www.gastrosil...y-mm,18,2,10619

Bez problemu można je dociąć do żądanego wymiaru. Używam już kilka i są rewelacyjne. Kiełbasa ma mniej niedowędzonych miejsc. Jak chcesz, mogę zamówić dla Ciebie.

 



#8 KURP

KURP

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3187 postów

Napisano 08 lut 2015 - 23:45

Paweł jak będziesz zamawiał zamówisz i dla mnie :)



#9 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4251 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 09 lut 2015 - 00:11

- brak możliwości wędzenia zimnym dymem, najniżej udaje się 30-35 stopni.

W jaki sposob probowales wedzic w tej wedzarce "na zimno".. ? :)  



#10 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6118 postów

Napisano 09 lut 2015 - 09:25

 

- brak możliwości wędzenia zimnym dymem, najniżej udaje się 30-35 stopni.

W jaki sposob probowales wedzic w tej wedzarce "na zimno".. ? :)  

Nie napisałem, że próbowałem wędzić na zimno. :)  

Sprawdzilem jaka najniższa temperatura możliwa jest do osiągnięcia i taką informacje podaję.

 

 

 

Strasznie grube masz te kije do wędzenia

Kij do miotly pospolity.

A te też da się ciąć? http://www.gastrosil...w-mm,18,2,12812



#11 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5458 postów

Napisano 09 lut 2015 - 10:15

Paweł a jak z wilgocią wewnątrz? Niczym nie izolowana blacha i niska temperatura zewnętrzna i rosa wewnątrz jak się patrzy. 



#12 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6118 postów

Napisano 09 lut 2015 - 10:36

Paweł a jak z wilgocią wewnątrz? Niczym nie izolowana blacha i niska temperatura zewnętrzna i rosa wewnątrz jak się patrzy. 

I co w związku z tym miałoby się dziać jeśli byłaby taka wilgoć, bo nie wiem?

Ja nie zauważam. Poza tym skoro się nagrzewa, jest w środku ciepło to raczej na zawnątrz powinno się pocić.



#13 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5458 postów

Napisano 09 lut 2015 - 10:57

Dym w połączeniu z wilgocią daje taki kwaśny syf który skapując osiada na wędzonkach. Przerabiałem to dopóki nie ociepliłem komina (mam właśnie metalowy).  



#14 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6118 postów

Napisano 09 lut 2015 - 11:16

Dym w połączeniu z wilgocią daje taki kwaśny syf który skapując osiada na wędzonkach. Przerabiałem to dopóki nie ociepliłem komina (mam właśnie metalowy).  

No rozumiem ale to znaczy, że nie widziałeś nigdy moich wędzonek. :rolleyes:  

Nigdy nie miałem kwaśnych, nawet na początku drogi, więc pewnie komin to co innego.


Użytkownik paweljack edytował ten post 09 lut 2015 - 11:22


#15 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5458 postów

Napisano 09 lut 2015 - 11:19

A zawsze wędziłeś w tej metalowej wędzarce? 



#16 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6118 postów

Napisano 09 lut 2015 - 11:20

A zawsze wędziłeś w tej metalowej wędzarce? 

Jes.



#17 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5458 postów

Napisano 09 lut 2015 - 11:25

No to gratulacje  :)



#18 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 09 lut 2015 - 12:56

- brak możliwości wędzenia zimnym dymem, najniżej udaje się 30-35 stopni.

 

 

Paweł może cóś take.

https://wedlinydomow...zimno/?p=402304



#19 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5070 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 09 lut 2015 - 13:23

Patent znany od dosyć dawna i już prezentowany kiedyś na forum. Nadaje się znakomicie do takich właśnie celów.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6118 postów

Napisano 09 lut 2015 - 14:13

Paweł może cóś take.

https://wedlinydomow...zimno/?p=402304

Widziałem parę dni temu u Ciebie, muszę się temu przyjrzeć. Dzięki.

 

Jarku, również dziękuję.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych