Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Mój sprzęt do wyrobów.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
188 odpowiedzi w tym temacie

#21 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5557 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 09 lut 2015 - 14:16

Pawle ile mozesz powiesic tych kijow ? ja w mojej blaszance doszlam do temp 25 stopni przy tylko 2 brykietach ale to bylo na jesieni,teraz za zimno zebym sterczala na podworku kilka godzin.

Termometr to jest chyba jak sie uzywa jako gryl ,bo jak wedze w swojej to on ani drgnie :)



#22 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6120 postów

Napisano 09 lut 2015 - 14:25

Pawle ile mozesz powiesic tych kijow 

Ile chcę  :D a poważnie to zalezy z czym ale 2 -3 kilje.

Z tymi dwoma brykietkami to może i u mnie zrobiło by się 20 stopni ale jakoś ciężko mi sobie wyobrazić utrzymanie takiej temperatury przez 12 godzin np.



#23 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5557 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 09 lut 2015 - 14:29

no to tak jak i u mnie ,jak mam krotsza kielbase to podwieszam ciut nizej ,ale ja mam ta "puszke" z Jula a ona ma tylko jedne drzwi.

i termometr tez do bani :)



#24 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6120 postów

Napisano 09 lut 2015 - 17:20

Nowszy model  :) jeszcze nie śmigana.

 

Załączony plik  Nowa praska jumbo.jpg   48,52 KB   31 Ilość pobrań



#25 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 09 lut 2015 - 17:25

Nowy nabytek ? Firma Handy, czy handemade ?

 

Grund, że robi to co od niej /praski/ oczekujemy. Smaczności !!!


Użytkownik dyzio edytował ten post 09 lut 2015 - 17:26


#26 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6120 postów

Napisano 09 lut 2015 - 17:27

Kolega jumbo taki pomysłowy chłopak jest. 



#27 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 09 lut 2015 - 17:40

Kolega jumbo taki pomysłowy chłopak jest.

Wiem. Obserwuję temat.

Pomysłowy, pomocny i zdolny.



#28 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3278 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 09 lut 2015 - 19:53

...czym żeście znów się potruli przez weekend :devil:  - nie palcie już tego bo przez was sporządnieję :facepalm:



#29 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6120 postów

Napisano 16 lut 2015 - 11:38

A te też da się ciąć? http://www.gastrosil...w-mm,18,2,12812

Ponowię pytanie. Czy to da rade ręcznie przeciąć?



#30 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3278 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 16 lut 2015 - 12:11

...uciąć da radę bez problemu - powstanie on zapewne gdy ujawni się wewnętrzna pusta przestrzeń , która w orginale na końcach jest sprasowana -

 

może to według niektórych stworzyć jaskinię bakteryjnych zbójców :facepalm:



#31 Pools

Pools

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1021 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 16 lut 2015 - 23:36

...uciąć da radę bez problemu - powstanie on zapewne gdy ujawni się wewnętrzna pusta przestrzeń , która w orginale na końcach jest sprasowana -

 

Wybacz Paweł, umknęło mi twoje pytanie,

Tak jak pisze Jumbo, pewnie je przetniesz, ale w środku będą puste. Jeden z końców będziesz miał ostry, dość ciężki do obróbki. Końce tych aluminiowych bez problemu na szlifierce, a na upartego i papierem ściernym ładnie można zaokrąglić.



#32 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6120 postów

Napisano 17 lut 2015 - 09:19

Wybacz Paweł, umknęło mi twoje pytanie,

Nic się nie stalo, zastanawiam się tylko czy "amelinium" jest w porządku do jedzenia, więc dlatego bardziej patrzę w kierunku tych nierdzewek.



#33 agn

agn

    Stały bywalec

  • Zbanowani
  • 226 postów
  • MiejscowośćPl i US

Napisano 25 lut 2015 - 16:15

Witam
Wyroby robisz pierwsza klasa na tych sprzetach.
Wedzarke a raczej smoker mam taki sam tyle ze na gas z butli.No orginalnie takie szafki stworzone sa do pieczecia w dymie czyli bbQ ale mozma wedzic jak widac ,ja w swojej robie zeberka bbQ czy pulled pork ,wedze czasami kielbaski ale to nie to ,wydaje sie ze ta kielbasa jest jakby bez zapachu dymu i jakby sparzona a nie uwedzonabynajmniej u mnie przy wkladzie ok 4-5 kg kielbasy.Moim zdaniem w takich niewielkich szafkach klania sie problem o ktorym wspominal Andy ze wedzonki w niewielkiej przestrzeni nie potrafia oddac nadmiaru wilgoci ,powietrze i dym slabo cyrkuluje i zamiast kielbaski pachniec dymem pachna sparzonym jelitem .

Użytkownik agn edytował ten post 25 lut 2015 - 16:16


#34 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6120 postów

Napisano 27 lut 2015 - 17:27

Moim zdaniem w takich niewielkich szafkach klania sie problem o ktorym wspominal Andy ze wedzonki w niewielkiej przestrzeni nie potrafia oddac nadmiaru wilgoci ,powietrze i dym slabo cyrkuluje i zamiast kielbaski pachniec dymem pachna sparzonym jelitem .

Witaj, u mnie nic takiego nie zachodzi, dziur dookoła mam jak widać mam sporo, uchylone drzwiczki i dodatkowe dziurki nawiercone z tyłu, dym śmiga, że aż miło.  :)


Wyroby robisz pierwsza klasa na tych sprzetach.

Dziękuję, dużo ćwiczę.  :)


Może to te Wasze ameryknskie są kiepskie, nasze szafki są OKEY.  ;)



#35 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5557 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 27 lut 2015 - 18:03

ja mam podobna blaszanke i wedzonki pachna dymem i nic mi sie nie skapla ,nawet podczas deszczu :) Wszystko mozna jak siie dopilnuje  :)



#36 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3278 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 27 lut 2015 - 19:56

....agn - dopóki będziesz palił gazem , który przy spalaniu daje parę wodną i dwutlenek węgla - dopóty będziesz miał skraplanie i parę w komorze... :cool:


Użytkownik jumbo edytował ten post 27 lut 2015 - 19:57


#37 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6120 postów

Napisano 26 mar 2015 - 23:16

Czy jest ktoś w naszym pięknym kraju, kto zrobi mi lejek taki jak potrzebuję?  :mad:  :devil:  :rolleyes:  Poproszę o wiadomość na PW.



#38 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3278 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 27 mar 2015 - 06:23

Paweł , próbowałeś tutaj pogadać?

http://www.lejkimasa...l/about_us.html

 

...jaki właściwie ten lejek potrzebujesz...?



#39 piksiak

piksiak

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1254 postów
  • MiejscowośćKielce

Napisano 27 mar 2015 - 08:08

Tu pisać! Też mi taki potrzebny!



#40 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6120 postów

Napisano 27 mar 2015 - 09:57

Paweł , próbowałeś tutaj pogadać?

http://www.lejkimasa...l/about_us.html

 

...jaki właściwie ten lejek potrzebujesz...?

Dzięki za link. Kaliber jelit 24-26, więc lejek powinien być 18-20 mm, tak myślę albo 16-18. Na lejek 23-26 mm wchodzą za ciasno i się rwą a na cienki do kabanosów też nie dobrze bo kawalki mięsa I kl. są większe od średnicy lejka.


Przy okazji znalałem takie wymiary, to chyba nie jest zgodne z prawdą.

 

# jelita wieprzowe -34mm (24/26) 
# jelita wieprzowe -36mm (26/28) 
# jelita wieprzowe -38mm (28/30) 
# jelita wieprzowe -41mm (30/32) 
# jelita wieprzowe +42mm (32+)


Użytkownik paweljack edytował ten post 27 mar 2015 - 09:56





Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych