Witam wszystkich zainteresowanych.
Sukcesywnie będę przedstawiał wam moje wyroby bo właśnie od tego jest to wspaniałe forum aby sobie pomagać nawzajem
No to zaczynamy.
Oto kiełbasa chłopska wg przepisu Szczepana


Napisano 06 lis 2014 - 13:42
Witam wszystkich zainteresowanych.
Sukcesywnie będę przedstawiał wam moje wyroby bo właśnie od tego jest to wspaniałe forum aby sobie pomagać nawzajem
Napisano 06 lis 2014 - 14:55
I smakuje, czy bys cos zmienil w przepisie..?
Milo pozdrawiam..
Napisano 07 lis 2014 - 12:18
Napisano 11 lis 2014 - 16:12
Użytkownik clipol edytował ten post 12 lis 2014 - 15:49
update
Napisano 11 lis 2014 - 16:52
Clipol super wyroby
Napisano 11 lis 2014 - 22:37
Napisano 14 lis 2014 - 01:20
Napisano 14 lis 2014 - 09:47
Używam DG. Zrębki olchowo-bukowe i trochę czereśni. Czasami dodam trochę dębu.Jakim drewnem wedziles ?
Napisano 24 paź 2015 - 18:14
Użytkownik clipol edytował ten post 25 paź 2015 - 17:55
Update
Napisano 24 paź 2015 - 18:44
Super
Napisano 24 paź 2015 - 18:53
Batony wiszą już ok 2 tygodni. Niestety w przepisie widnieje 8 ale nie wiem czy wytrzymamSuper
![]()
![]()
Napisano 11 gru 2015 - 11:41
Napisano 11 gru 2015 - 12:42
A oto efekty Sent from my SM-G925F using Tapatalk
Użytkownik clipol edytował ten post 11 gru 2015 - 15:43
Photos
Napisano 11 gru 2015 - 15:03
Napisano 11 gru 2015 - 15:49
Napisano 17 gru 2015 - 16:52
Użytkownik clipol edytował ten post 30 gru 2015 - 14:47
Napisano 17 gru 2015 - 17:39
Napisano 17 gru 2015 - 17:40
Napisano 17 gru 2015 - 19:56
Jasne. Przygotuj mieszankę peklosoli (30-40g/kg mięsa) odrobinę cukru (najlepiej brązowego) przyprawy wedle uznania (pieprz biały i czarny, kolendra, goździki, ziele, liść bobkowy itp)Super wygląda gratki. A czy można ten przepis poznać?
Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu Tapatalka
Użytkownik clipol edytował ten post 17 gru 2015 - 19:59
Napisano 17 gru 2015 - 19:58
Dziękuję bardzo może warto wrzucić ten przepis do przepisów :-) PozdrawiamJasne. Przygotuj mieszankę peklosoli (30-40g/kg mięsa) odrobinę cukru (najlepiej brązowego) przyprawy wedle uznania (pieprz biały i czarny, kolendra, goździki, ziele, liść bobkowy itp)Super wygląda gratki. A czy można ten przepis poznać?
Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu Tapatalka
Mięso wysusz czystym ręcznikiem kuchennym. Następnie w misce równomiernie posyp mieszanką kawałki mięsa i ułóż ciasno w naczyniu do peklowania. Co jakiś czas obracaj kawałki (z dołu do góry) aby się jednakowo zapeklowały. Ja peklowałem
w woreczkach próżniowych i pomimo obaw jestem mile zaskoczony efektem.
Przyjmuje się za normę 1 cm grubości = 1 dzień peklowania. Po tym czasie płuczesz w letniej wodzie i odstawiamy do ociekania. Kawałki mięsa powinny obeschnąć należycie przed dymieniem.
Przez cały czas staraj się utrzymywać temp oj 18 - 20°C. Wędzenie trwa ok 70 h z przerwam. I tu DG sprawdza się wyśmienicie![]()
Po zakończeniu cyklu wędzonki powinny dojrzewać conajmniej tydzień w chłodnym i przewiewnym miejscu.
Wreszcie nadejdzie upragniona chwila degustacji.
Zapewniam że mięso rozpływa się w ustach![]()
Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych