clipol Posted November 6, 2014 Report Share #1 Posted November 6, 2014 Witam wszystkich zainteresowanych. Sukcesywnie będę przedstawiał wam moje wyroby bo właśnie od tego jest to wspaniałe forum aby sobie pomagać nawzajem No to zaczynamy. Oto kiełbasa chłopska wg przepisu Szczepana Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10589-clipol-moje-wyroby/ Share on other sites More sharing options...
Gregtom Posted November 6, 2014 Report Share #2 Posted November 6, 2014 I smakuje, czy bys cos zmienil w przepisie..? Milo pozdrawiam.. Quote Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10589-clipol-moje-wyroby/#findComment-381911 Share on other sites More sharing options...
clipol Posted November 7, 2014 Author Report Share #3 Posted November 7, 2014 Przyznam się szczerze że nie pamiętam. Zawsze coś zmodyfikuję więc i smak będzie inny A oto schab dojrzewający a'la szynka parmeńska Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10589-clipol-moje-wyroby/#findComment-382115 Share on other sites More sharing options...
clipol Posted November 11, 2014 Author Report Share #4 Posted November 11, 2014 (edited) No i nadeszła ta chwila po wielodniowym oczekiwaniu. Dziś prezentuję szynkę oraz boczek. Oba wyroby były peklowane sposobem na sucho ale bez dolewania solanki. Czas około 10 dni. Wędzenie 2 dni zimnym (ok 25st) dymem. W dniu trzecim wędzenie odbywało się w trochę wyższej temperaturze - ok 35-40stC. Szynkę oraz jeden boczek sparzylem po drugim wędzeniu.Pozostałe wyroby będą dojrzewać jakiś czas w spiżarni ponieważ panują w niej teraz idealne warunki. Edited November 12, 2014 by clipol update Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10589-clipol-moje-wyroby/#findComment-382823 Share on other sites More sharing options...
BazylWidzew Posted November 11, 2014 Report Share #5 Posted November 11, 2014 Clipol super wyroby Quote TYLKO WIDZEW RTS !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10589-clipol-moje-wyroby/#findComment-382828 Share on other sites More sharing options...
clipol Posted November 11, 2014 Author Report Share #6 Posted November 11, 2014 Cieszę się że się podobają Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10589-clipol-moje-wyroby/#findComment-382965 Share on other sites More sharing options...
hrypa Posted November 14, 2014 Report Share #7 Posted November 14, 2014 Jakim drewnem wedziles ? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10589-clipol-moje-wyroby/#findComment-383268 Share on other sites More sharing options...
clipol Posted November 14, 2014 Author Report Share #8 Posted November 14, 2014 Jakim drewnem wedziles ?Używam DG. Zrębki olchowo-bukowe i trochę czereśni. Czasami dodam trochę dębu. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10589-clipol-moje-wyroby/#findComment-383308 Share on other sites More sharing options...
clipol Posted October 24, 2015 Author Report Share #9 Posted October 24, 2015 (edited) Oj dawno tu nie zaglądałem. Przedstawiam wam domowe chorizo dojrzewające. Postaram się zamieścić przepis dla zainteresowanych. Co sądzicie o kiełbaskach? Dodam że jest to mój debiut z wędliny mi dojrzewającymi. Robiłem z ogólnodostępnego przypisu w internetu np taki http://magazyn-kuchnia.pl/blogi/straga/2013/11/przepis_na_domowe_chorizo_czyli_hiszpanska_kielbase/1Sent from my SM-G925F using Tapatalk Edited October 25, 2015 by clipol Update Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10589-clipol-moje-wyroby/#findComment-452070 Share on other sites More sharing options...
eli55 Posted October 24, 2015 Report Share #10 Posted October 24, 2015 Super :clap: Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10589-clipol-moje-wyroby/#findComment-452080 Share on other sites More sharing options...
clipol Posted October 24, 2015 Author Report Share #11 Posted October 24, 2015 Super :clap: Batony wiszą już ok 2 tygodni. Niestety w przepisie widnieje 8 ale nie wiem czy wytrzymam Sent from my SM-G925F using Tapatalk Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10589-clipol-moje-wyroby/#findComment-452084 Share on other sites More sharing options...
clipol Posted December 11, 2015 Author Report Share #12 Posted December 11, 2015 Ostatnio nasza mnie ochota na wędzony rybkę. Wybór padł na łososia po szwedzku wg przepisu dziadka Maćka. Solenie 12 h później trochę syropu na wierzch. Po obsuszeniu wędzenie zimnym dymem z przerwami jakieś 3 dni (ok 20 h).A oto efekty Sent from my SM-G925F using Tapatalk Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10589-clipol-moje-wyroby/#findComment-461982 Share on other sites More sharing options...
Wirus Posted December 11, 2015 Report Share #13 Posted December 11, 2015 (edited) A oto efekty Sent from my SM-G925F using Tapatalk Clipol chyba Tobie ... ... "zeżarli" tą rybkę . Edited December 11, 2015 by clipol Photos Quote Pozdrawiam Wirus. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10589-clipol-moje-wyroby/#findComment-461993 Share on other sites More sharing options...
clipol Posted December 11, 2015 Author Report Share #14 Posted December 11, 2015 Muszę poprawić zdjęcia bo nie mogę ich wrzucić przez tapatalka Sent from my SM-G925F using Tapatalk Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10589-clipol-moje-wyroby/#findComment-462013 Share on other sites More sharing options...
clipol Posted December 11, 2015 Author Report Share #15 Posted December 11, 2015 Sent from my SM-G925F using Tapatalk Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10589-clipol-moje-wyroby/#findComment-462027 Share on other sites More sharing options...
clipol Posted December 17, 2015 Author Report Share #16 Posted December 17, 2015 (edited) Tutaj schinkenspeck wg przepisu sąsiadów z zachodu Edited December 30, 2015 by clipol Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10589-clipol-moje-wyroby/#findComment-463574 Share on other sites More sharing options...
sajmon55556 Posted December 17, 2015 Report Share #17 Posted December 17, 2015 Super wygląda gratki. A czy można ten przepis poznać? Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10589-clipol-moje-wyroby/#findComment-463576 Share on other sites More sharing options...
Guest ArkoGdynia Posted December 17, 2015 Report Share #18 Posted December 17, 2015 Chłopie...łamie prawa fizyki!!! Te Twoje boczusie unoszą się do góry nogami!! ???? Piękne wyglądają Z Dymnym pozdrowieniem... Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10589-clipol-moje-wyroby/#findComment-463578 Share on other sites More sharing options...
clipol Posted December 17, 2015 Author Report Share #19 Posted December 17, 2015 (edited) Super wygląda gratki. A czy można ten przepis poznać? Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu TapatalkaJasne. Przygotuj mieszankę peklosoli (30-40g/kg mięsa) odrobinę cukru (najlepiej brązowego) przyprawy wedle uznania (pieprz biały i czarny, kolendra, goździki, ziele, liść bobkowy itp)Mięso wysusz czystym ręcznikiem kuchennym. Następnie w misce równomiernie posyp mieszanką kawałki mięsa i ułóż ciasno w naczyniu do peklowania. Co jakiś czas obracaj kawałki (z dołu do góry) aby się jednakowo zapeklowały. Ja peklowałem w woreczkach próżniowych i pomimo obaw jestem mile zaskoczony efektem. Przyjmuje się za normę 1 cm grubości = 1 dzień peklowania. Po tym czasie płuczesz w letniej wodzie i odstawiasz do ociekania. Kawałki mięsa powinny obeschnąć należycie przed dymieniem. Przez cały czas staraj się utrzymywać temp ok 18 - 20°C. Wędzenie trwa ok 70 h z przerwami. I tu DG sprawdza się wyśmienicie Po zakończeniu cyklu wędzonki powinny dojrzewać conajmniej tydzień w chłodnym i przewiewnym miejscu. Wreszcie nadejdzie upragniona chwila degustacji. Zapewniam że mięso rozpływa się w ustach Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Edited December 17, 2015 by clipol Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10589-clipol-moje-wyroby/#findComment-463599 Share on other sites More sharing options...
sajmon55556 Posted December 17, 2015 Report Share #20 Posted December 17, 2015 Super wygląda gratki. A czy można ten przepis poznać? Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu TapatalkaJasne. Przygotuj mieszankę peklosoli (30-40g/kg mięsa) odrobinę cukru (najlepiej brązowego) przyprawy wedle uznania (pieprz biały i czarny, kolendra, goździki, ziele, liść bobkowy itp)Mięso wysusz czystym ręcznikiem kuchennym. Następnie w misce równomiernie posyp mieszanką kawałki mięsa i ułóż ciasno w naczyniu do peklowania. Co jakiś czas obracaj kawałki (z dołu do góry) aby się jednakowo zapeklowały. Ja peklowałem w woreczkach próżniowych i pomimo obaw jestem mile zaskoczony efektem. Przyjmuje się za normę 1 cm grubości = 1 dzień peklowania. Po tym czasie płuczesz w letniej wodzie i odstawiamy do ociekania. Kawałki mięsa powinny obeschnąć należycie przed dymieniem. Przez cały czas staraj się utrzymywać temp oj 18 - 20°C. Wędzenie trwa ok 70 h z przerwam. I tu DG sprawdza się wyśmienicie Po zakończeniu cyklu wędzonki powinny dojrzewać conajmniej tydzień w chłodnym i przewiewnym miejscu. Wreszcie nadejdzie upragniona chwila degustacji. Zapewniam że mięso rozpływa się w ustach Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu TapatalkaDziękuję bardzo może warto wrzucić ten przepis do przepisów :-) Pozdrawiam Wysłane z mojego Che2-L11 przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10589-clipol-moje-wyroby/#findComment-463600 Share on other sites More sharing options...
clipol Posted December 30, 2015 Author Report Share #21 Posted December 30, 2015 A tu szynka schinkenspeck dłużej dojrzewająca niż pozostałe wyroby Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10589-clipol-moje-wyroby/#findComment-465537 Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted December 30, 2015 Report Share #22 Posted December 30, 2015 Schinkenspeck to to nie jest - szynkę widzę, szpeku - nie. Quote Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10589-clipol-moje-wyroby/#findComment-465539 Share on other sites More sharing options...
clipol Posted December 30, 2015 Author Report Share #23 Posted December 30, 2015 (edited) Wczoraj wędziłem schab z mizdrą.Wyglądem przypomina tzw. back bacon. Peklowanie na sucho w woreczkach vac 25g sól/p-sól, pół łyżeczki cukru, ewentualnie przyprawy do smaku. Następnie wykończone w letniej wodzie ok 1h. Ociekanie przez noc. Po parzeniu (temp 80°C do uzyskania 62°C wewnątrz mięśnia)W przekroju Mięso kruchutkie i smaczne. Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Edited December 30, 2015 by clipol Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10589-clipol-moje-wyroby/#findComment-465540 Share on other sites More sharing options...
clipol Posted December 30, 2015 Author Report Share #24 Posted December 30, 2015 Schinkenspeck to to nie jest - szynkę widzę, szpeku - nie. Speck jest kilka postów wyżej ???? Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10589-clipol-moje-wyroby/#findComment-465544 Share on other sites More sharing options...
clipol Posted January 8, 2016 Author Report Share #25 Posted January 8, 2016 (edited) W wigilię popełniłem taką oto kiełbasę. Trochę improwizowałem z przyprawami. Produkty:Wieprzowina I kl. 810g ~15%Wieprzowina II kl 2650g ~ 5%Mięso z sarny. 650g ~ 20%Słonina 250g ~ 60%Razem 4360g Przyprawy:Sól/p_sól 20g/kgPieprz 8g/kg Reszta przypraw na całość mięsa:Cukier 8gCzosnek 20gJałowiec 8gPapryka słodka 20g Mięso I kl pokrojone w kostkę 1 cmII kl 8mmPozostałe 6mm Ilość wody dodana podczas wyrabiania ok 250ml. Jelita 32mm Kiełbasa wędzona 2 X 3-4h na ciepło do uzyskania koloru. Podsuszana ok 10 dni w chłodnym miejscu. Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka Edited January 8, 2016 by clipol Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10589-clipol-moje-wyroby/#findComment-467225 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.