Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Clipol - moje wyroby

wędzonki kiełbasy szynka chleb zakwas pieczenie parzenie

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
191 odpowiedzi w tym temacie

#181 clipol

clipol

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 287 postów
  • MiejscowośćUK

Napisano 13 mar 2017 - 11:21

wiejska (wersja eksportowa


Przekrój to bardziej na Lisiecką niż taką "wiejską na-winie" wygląda ;)
Do produkcji oprócz szynki i łopatki użyłem też schabu

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

#182 clipol

clipol

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 287 postów
  • MiejscowośćUK

Napisano 14 kwi 2017 - 19:33

Na święta ukręciłem trochę Rzeszowskiej autorskiej Ligawy
5408c92fc834bada400b30c3ea3af39f.jpgc525e17de9eaa0561e56aa7f7e791e9b.jpg

Sent from my SM-G925F using Tapatalk
[Dodano: 14 kwi 2017 - 18:33]
Do tego kilka szynek
ad21904f0b57ba98544b2739a4bd3003.jpg

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

Użytkownik clipol edytował ten post 14 kwi 2017 - 19:32


#183 Mesch

Mesch

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 414 postów
  • MiejscowośćEijsden

Napisano 14 kwi 2017 - 19:41

Wszystko wygląda na udane wędzenie :clap:



#184 clipol

clipol

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 287 postów
  • MiejscowośćUK

Napisano 14 kwi 2017 - 19:51

Najważniejsze że rodzina zadowolona

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

#185 clipol

clipol

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 287 postów
  • MiejscowośćUK

Napisano 15 kwi 2017 - 20:23

Dzisiejsze wędzenie 1a42f855756ea98391c1468fb07acc34.jpgde595a3830552ac4476507b0ff966f44.jpge26fe874c64a7ca837577f654dbf8db8.jpg

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

#186 Maniek96

Maniek96

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 556 postów
  • MiejscowośćGniezno

Napisano 15 kwi 2017 - 21:01

Zacna Krakowska 👏👍😀

#187 clipol

clipol

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 287 postów
  • MiejscowośćUK

Napisano 15 kwi 2017 - 21:05

Zacna Krakowska 👏👍😀

Niestety to jest głogowska

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

#188 paszeko

paszeko

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 493 postów
  • Miejscowośćruda slaska

Napisano 15 kwi 2017 - 21:34

 

Zacna Krakowska

Niestety to jest głogowska

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

 

Końcówka...owska  :D



#189 clipol

clipol

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 287 postów
  • MiejscowośćUK

Napisano 15 kwi 2017 - 21:36

No chyba że tak

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

#190 Maniek96

Maniek96

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 556 postów
  • MiejscowośćGniezno

Napisano 15 kwi 2017 - 21:37

Sorki na telefonie założyłyi sie dwa tematy telefon wolno myśli😞

#191 clipol

clipol

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 287 postów
  • MiejscowośćUK

Napisano 26 lis 2017 - 21:12

Panie i Panowie przedstawiam wam kwas chlebowy

Do sporządzenia tego napitku będziemy potrzebowali:

•400g chleba ciemnego (najlepiej pełnożytniego na zakwasie)
•3 litry gorącej wody
•130 g cukru
•4 łyżki miodu
•płaska łyżka zakwasu żytniego lub 5 g drożdży instant
•kilka rodzynek

Chleb kroimy na kromki i mocno zarumieniamy w piekarniku. Następnie zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na noc. Na drugi dzień wywar należy przecedzić przez gazę i po podgrzaniu do 37°C dodajemy cukier, miód, rodzynki i zakwas (ewentualnie drożdże). Dorzucamy kilka rodzynek i przykryty odstawiamy do przefermentowania w ciepłe miejsce na dzień lub dwa . Po tym czasie zalewamy do butelek, zakręcamy i wstawiamy do lodówki lub w chłodne miejsce.
Po schłodzeniu rozlewamy do szklaneczek i cieszymy się naturalnym napitkiem znanym naszym przodkom od pokoleń 🥃
2c0b5be87cbe6e9543fc23066c5e7125.jpg

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

Użytkownik clipol edytował ten post 26 lis 2017 - 21:16


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#192 clipol

clipol

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 287 postów
  • MiejscowośćUK

Napisano 05 gru 2017 - 17:22

Dziś na kolację metka z przepisu paweljack

Robiłem pierwszy raz i przyznam się że byłem sceptycznie nastawiony do nowego wyrobu a tu miłe zaskoczenie
9f0dcd52d9338b19f72d74d39587c258.jpg72e462a6d1551c19be30e5a37de90f7c.jpg3298d1d739b212e6ebcb7cf474cc61cc.jpg

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka





Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: wędzonki, kiełbasy, szynka, chleb, zakwas, pieczenie, parzenie

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych