Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Clipol - moje wyroby

wędzonki kiełbasy szynka chleb zakwas pieczenie parzenie

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
191 odpowiedzi w tym temacie

#21 clipol

clipol

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 287 postów
  • MiejscowośćUK

Napisano 30 gru 2015 - 14:05

A tu szynka schinkenspeck dłużej dojrzewająca niż pozostałe wyroby
130e7271442212317d76769ffccf7f86.jpg
c3cf9f1249a547fa49f6c902795e0dcd.jpg

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

#22 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6907 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 30 gru 2015 - 14:14

Schinkenspeck to to nie jest - szynkę widzę, szpeku - nie. :cool: 



#23 clipol

clipol

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 287 postów
  • MiejscowośćUK

Napisano 30 gru 2015 - 14:19

Wczoraj wędziłem schab z mizdrą.
Wyglądem przypomina tzw. back bacon.
Peklowanie na sucho w woreczkach vac 25g sól/p-sól, pół łyżeczki cukru, ewentualnie przyprawy do smaku.
Następnie wykończone w letniej wodzie ok 1h. Ociekanie przez noc.
5a4d37da31539e20b07b98622d063bb6.jpg
Po parzeniu (temp 80°C do uzyskania 62°C wewnątrz mięśnia)
8ea816ca88a1be7c9fdcd1afd77c8377.jpg
W przekroju
db68be73e0f9c92896ac1b2682a023d8.jpg
Mięso kruchutkie i smaczne.

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

Użytkownik clipol edytował ten post 30 gru 2015 - 14:50


#24 clipol

clipol

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 287 postów
  • MiejscowośćUK

Napisano 30 gru 2015 - 14:50

Schinkenspeck to to nie jest - szynkę widzę, szpeku - nie. :cool:

Speck jest kilka postów wyżej 😉

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

#25 clipol

clipol

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 287 postów
  • MiejscowośćUK

Napisano 08 sty 2016 - 19:29

W wigilię popełniłem taką oto kiełbasę. Trochę improwizowałem z przyprawami.
Załączony plik  uploadfromtaptalk1452276682377.jpg   49,17 KB   42 Ilość pobrańZałączony plik  uploadfromtaptalk1452276693010.jpg   65,46 KB   42 Ilość pobrań

Produkty:
Wieprzowina I kl. 810g ~15%
Wieprzowina II kl 2650g ~ 5%
Mięso z sarny. 650g ~ 20%
Słonina 250g ~ 60%
Razem 4360g

Przyprawy:
Sól/p_sól 20g/kg
Pieprz 8g/kg

Reszta przypraw na całość mięsa:
Cukier 8g
Czosnek 20g
Jałowiec 8g
Papryka słodka 20g

Mięso I kl pokrojone w kostkę 1 cm
II kl 8mm
Pozostałe 6mm

Ilość wody dodana podczas wyrabiania ok 250ml.

Jelita 32mm

Kiełbasa wędzona 2 X 3-4h na ciepło do uzyskania koloru. Podsuszana ok 10 dni w chłodnym miejscu.

Wysłane z mojego SM-G925F przy użyciu Tapatalka

Użytkownik clipol edytował ten post 08 sty 2016 - 21:34


#26 clipol

clipol

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 287 postów
  • MiejscowośćUK

Napisano 25 lut 2016 - 21:04

A oto chlebek na zakwasie domowej roboty 8d11f7e99c9dea3722b84ae4b974ee9f.jpge93d93c2a549dd663a2f6f91bdfa7077.jpg217d14d4f69451055c515f3071655a0f.jpg6dba80f65274203ba1c953a0522456f4.jpg

Sent from my SM-G925F using Tapatalk
Trochę kielbasy a'la Lisiecka wg Szczepana.c125bd1f4543ebb43969158aacee0282.jpg98a6203793646830f6c94974fe94bc55.jpg

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

#27 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13849 postów

Napisano 25 lut 2016 - 21:30

W piekarza się teraz bawię, a twój chlebuś pięknie wygląda i pewnie tak samo smakuje.

Dasz przepis?



#28 magdajack

magdajack

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 676 postów
  • Miejscowość.

Napisano 25 lut 2016 - 21:37

Jaaaa ale ekstra chlebek! Brawo!

Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka

#29 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5381 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 25 lut 2016 - 21:39

chlebus przedni  :thumbsup:  :clap: Ja tez chetnie skorzystam z przepisu...



#30 clipol

clipol

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 287 postów
  • MiejscowośćUK

Napisano 25 lut 2016 - 23:50

Dziękuję wszystkim za miłe słowo.

Podaję przepis:

200g zakwasu żytniego
550g mąki pszennej chlebowej
50g mąki pszennej razowej
~300ml wody
płaska łyżka soli
łyżeczka ekstraktu słodowego (można zastąpić miodem)

Wyrabiamy ok 10 min. Robimy test - rozciągamy palcami ciasto jak najcieniej aby było widać przez nie światło. Jeśli będzie się łatwo rwało należy wyrabiać jeszcze chwilkę. Dzięki glutenowi nasz chlebek będzie mieć miękki miąższ i chrupiącą skórkę 😀
Piszcie jak coś.

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

#31 pokemon15

pokemon15

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4153 postów
  • MiejscowośćBogatynia

Napisano 26 lut 2016 - 02:18

clipol, chlebek super ci wyszedł :)



#32 jac007

jac007

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1206 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 26 lut 2016 - 09:06

Chleb pierwsza klasa.



#33 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6079 postów

Napisano 26 lut 2016 - 09:13

Po krzyżu od razu widać, że to chleb angielski.  ;) Super.



#34 BazylWidzew

BazylWidzew

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2614 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 26 lut 2016 - 11:23

Po krzyżu od razu widać, że to chleb angielski.

 

Ciekawe z kąd sobie wymyśliłeś że chleb angielski ma miec krzyż, tu https://www.google.p...hleb angielski masz zdjęcia nawet okrągłe są w mniejszości nie mówiąc już o krzyżu :facepalm:



#35 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6079 postów

Napisano 26 lut 2016 - 11:34

 

Po krzyżu od razu widać, że to chleb angielski.

 

Ciekawe z kąd sobie wymyśliłeś że chleb angielski ma miec krzyż, tu https://www.google.p...hleb angielski masz zdjęcia nawet okrągłe są w mniejszości nie mówiąc już o krzyżu :facepalm:

 

Przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem.  :)



#36 BazylWidzew

BazylWidzew

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2614 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 26 lut 2016 - 11:52

A mnie ten krzyż to się bardziej z krzyżakami kojarzy niz z anglią. To bym mógł napisac że to chleb krzyżacki



#37 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6079 postów

Napisano 26 lut 2016 - 11:58

A mnie ten krzyż to się bardziej z krzyżakami kojarzy niz z anglią. To bym mógł napisac że to chleb krzyżacki

I gdybyś na końcu wstawił  takiego emota   ;)  to uznałbym to jako żart. Liczyłem na to, że czytający się zorientują. ;)   A flaga Anglii wyglada tak:  https://www.google.p...eD10c4nTwdxFQM:



#38 BazylWidzew

BazylWidzew

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2614 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 26 lut 2016 - 12:42

A flaga Anglii wyglada tak:

 

 

Wiem jak wygląda flaga Angli i wiem jak wygląda znak krzyżaków https://www.google.p...x5EXYDtxKojACM:



#39 clipol

clipol

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 287 postów
  • MiejscowośćUK

Napisano 26 lut 2016 - 14:21

Chłopaki nie kłóćcie się. Wszyscy wiemy po co się nacina chleb. To czy nacięcie przypomina krzyż angielski czy krzyżacki to już indywidualna sprawa 😁

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

Użytkownik clipol edytował ten post 26 lut 2016 - 14:25


#40 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1299 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 26 lut 2016 - 14:41

Po krzyżu od razu widać,

Paweł, tak myślałem że za ten wpis od razu po krzyżu...  to dostaniesz :laugh:

 

clipol - super pieczywo


Wszyscy wiemy po co się nacina chleb

Ty się najpierw upewnij czy to aby na pewno chleb  :tongue:   nie bądź taki hej do przodu, ludzie tu doktorat z chleba piszą ;) :laugh:







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: wędzonki, kiełbasy, szynka, chleb, zakwas, pieczenie, parzenie

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych