Skocz do zawartości

clipol

Rekomendowane odpowiedzi

A oto chlebek na zakwasie domowej roboty https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160225/8d11f7e99c9dea3722b84ae4b974ee9f.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20160225/e93d93c2a549dd663a2f6f91bdfa7077.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20160225/217d14d4f69451055c515f3071655a0f.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20160225/6dba80f65274203ba1c953a0522456f4.jpg

 

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

Trochę kielbasy a'la Lisiecka wg Szczepana.https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160225/c125bd1f4543ebb43969158aacee0282.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20160225/98a6203793646830f6c94974fe94bc55.jpg

 

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 191
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

W piekarza się teraz bawię, a twój chlebuś pięknie wygląda i pewnie tak samo smakuje.

Dasz przepis?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

chlebus przedni  :thumbsup:  :clap: Ja tez chetnie skorzystam z przepisu...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję wszystkim za miłe słowo.

 

Podaję przepis:

 

200g zakwasu żytniego

550g mąki pszennej chlebowej

50g mąki pszennej razowej

~300ml wody

płaska łyżka soli

łyżeczka ekstraktu słodowego (można zastąpić miodem)

 

Wyrabiamy ok 10 min. Robimy test - rozciągamy palcami ciasto jak najcieniej aby było widać przez nie światło. Jeśli będzie się łatwo rwało należy wyrabiać jeszcze chwilkę. Dzięki glutenowi nasz chlebek będzie mieć miękki miąższ i chrupiącą skórkę ????

Piszcie jak coś.

 

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Po krzyżu od razu widać, że to chleb angielski.

 

Ciekawe z kąd sobie wymyśliłeś że chleb angielski ma miec krzyż, tu https://www.google.pl/search?q=chleb+angielski+przepis&biw=1280&bih=836&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwji4feNl5XLAhUBOBoKHXCoDm4QsAQIIQ#tbm=isch&q=chleb+angielski+masz zdjęcia nawet okrągłe są w mniejszości nie mówiąc już o krzyżu :facepalm:

TYLKO WIDZEW RTS !!! :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Po krzyżu od razu widać, że to chleb angielski.

 

Ciekawe z kąd sobie wymyśliłeś że chleb angielski ma miec krzyż, tu https://www.google.pl/search?q=chleb+angielski+przepis&biw=1280&bih=836&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwji4feNl5XLAhUBOBoKHXCoDm4QsAQIIQ#tbm=isch&q=chleb+angielski+masz zdjęcia nawet okrągłe są w mniejszości nie mówiąc już o krzyżu :facepalm:

 

Przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A mnie ten krzyż to się bardziej z krzyżakami kojarzy niz z anglią. To bym mógł napisac że to chleb krzyżacki

I gdybyś na końcu wstawił  takiego emota   ;)  to uznałbym to jako żart. Liczyłem na to, że czytający się zorientują. ;)   A flaga Anglii wyglada tak:  https://www.google.pl/search?q=flaga+anglii&tbm=isch&imgil=eD10c4nTwdxFQM%253A%253Bsv4Lrr5acg50BM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fwww.flagipanstw.eu%25252Fflaga-anglii%25252F&source=iu&pf=m&fir=eD10c4nTwdxFQM%253A%252Csv4Lrr5acg50BM%252C_&usg=__fNGYy6aAO1KhNZzjn3bpOwqxutk%3D&biw=1280&bih=857&ved=0ahUKEwjy_pCsoJXLAhUGYpoKHUfgBI0QyjcINg&ei=MC3QVvKmCobE6QTHwJPoCA#imgrc=eD10c4nTwdxFQM%3A

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Po krzyżu od razu widać,

Paweł, tak myślałem że za ten wpis od razu po krzyżu...  to dostaniesz :laugh:

 

clipol - super pieczywo


 

 

Wszyscy wiemy po co się nacina chleb

Ty się najpierw upewnij czy to aby na pewno chleb  :tongue:   nie bądź taki hej do przodu, ludzie tu doktorat z chleba piszą ;):laugh:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kolejna propozycja to gyulai kolbász czyli nieco pikantna wędzona na zimno węgierska kiełbasa

https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160227/d4f68abdd87179548ef35ab4ecea1d34.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20160227/8a937242a9581da2bcfc716a5371e1a0.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20160227/a9b8b03d0e9967ef1150b14cb9542c7f.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20160227/80fc5d85bddb24746264e32257ba0849.jpg

Doskonała zarówno do spożycia na zimno jak i sparzona czy upieczona. Polecam

 

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

Edytowane przez clipol
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oto moje tłumaczenie przepisu:

 

• 10 kg mięsa wieprzowego (schab, szynka, łopatka, boczek) w stosunku kl I,II i III 60:30:10

• 190 g peklosoli (w oryginale jest zwykła sól)

• 20 g świeżo mielonego czarnego pieprzu

• 120 g słodkiej koniecznie węgierskiej papryki

• 20 g ostrej węgierskiej papryki

• 60 g czosnku

• 10 g zmielonego kminku

• 25 g glukozy (oryginalnie 20 g cukru)

• jelita wieprzowe kaliber 32-34

 

Mięso pokrojone w kostkę 2x2 cm peklujemy oddzielnie 48h.

Schłodzone mięso mieszamy z przyprawami i mielimy odpowiednio:

kl I - 10 mm

kl II - 7-8 mm,

kl III - 2-3 mm x 2

Dodajemy ok 2L letniej wody i mieszamy do całkowitego wchłonięcia i puszczenia kleju.

Osadzanie przez noc w temperaturze 4-8°C

Wędzenie zimnym(do 20°C) dymem 4-5 dni po 3-4h do uzyskania pięknego czerwonego koloru.

Podsuszanie kilka dni w chłodnym, przewiewnym pomieszczeniu.

Ja przechowuję swoją kiełbasę w komórce - panują tam teraz bdb warunki do przechowywania wędlin.

 

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

Edytowane przez clipol
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jadłem oryginalny Kolbasz. To ze zdjęcia nie wygląda na Kolbasz. Brakuje mi słoniny pokrojonej w kostkę oraz konsystencja jest zupełnie inna.

Przecież kolbász to nic innego jak kiełbasa po węgiersku Poza tym często używa się mięsa mangalicy do jej wyrobu.

Moja a'la gyulai kolbász to moja własna interpretacja kiełbasy jak już wspomniałem.

 

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.