clipol Opublikowano 25 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 25 Lutego 2016 A oto chlebek na zakwasie domowej roboty https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160225/8d11f7e99c9dea3722b84ae4b974ee9f.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20160225/e93d93c2a549dd663a2f6f91bdfa7077.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20160225/217d14d4f69451055c515f3071655a0f.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20160225/6dba80f65274203ba1c953a0522456f4.jpg Sent from my SM-G925F using TapatalkTrochę kielbasy a'la Lisiecka wg Szczepana.https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160225/c125bd1f4543ebb43969158aacee0282.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20160225/98a6203793646830f6c94974fe94bc55.jpg Sent from my SM-G925F using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 25 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 25 Lutego 2016 W piekarza się teraz bawię, a twój chlebuś pięknie wygląda i pewnie tak samo smakuje.Dasz przepis? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 25 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 25 Lutego 2016 Jaaaa ale ekstra chlebek! Brawo! Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 25 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 25 Lutego 2016 chlebus przedni Ja tez chetnie skorzystam z przepisu... Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clipol Opublikowano 25 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 25 Lutego 2016 Dziękuję wszystkim za miłe słowo. Podaję przepis: 200g zakwasu żytniego 550g mąki pszennej chlebowej 50g mąki pszennej razowej~300ml wodypłaska łyżka soli łyżeczka ekstraktu słodowego (można zastąpić miodem) Wyrabiamy ok 10 min. Robimy test - rozciągamy palcami ciasto jak najcieniej aby było widać przez nie światło. Jeśli będzie się łatwo rwało należy wyrabiać jeszcze chwilkę. Dzięki glutenowi nasz chlebek będzie mieć miękki miąższ i chrupiącą skórkę ????Piszcie jak coś. Sent from my SM-G925F using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pokemon15 Opublikowano 26 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 26 Lutego 2016 clipol, chlebek super ci wyszedł Cytuj MIŁOŚĆ JEST PIĘKNYM KWIATEM KTÓRY KWITNIE POŚRÓD CHWASTÓW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 26 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 26 Lutego 2016 Chleb pierwsza klasa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 26 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 26 Lutego 2016 Po krzyżu od razu widać, że to chleb angielski. Super. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 26 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 26 Lutego 2016 Po krzyżu od razu widać, że to chleb angielski. Ciekawe z kąd sobie wymyśliłeś że chleb angielski ma miec krzyż, tu https://www.google.pl/search?q=chleb+angielski+przepis&biw=1280&bih=836&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwji4feNl5XLAhUBOBoKHXCoDm4QsAQIIQ#tbm=isch&q=chleb+angielski+masz zdjęcia nawet okrągłe są w mniejszości nie mówiąc już o krzyżu Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 26 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 26 Lutego 2016 Po krzyżu od razu widać, że to chleb angielski. Ciekawe z kąd sobie wymyśliłeś że chleb angielski ma miec krzyż, tu https://www.google.pl/search?q=chleb+angielski+przepis&biw=1280&bih=836&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwji4feNl5XLAhUBOBoKHXCoDm4QsAQIIQ#tbm=isch&q=chleb+angielski+masz zdjęcia nawet okrągłe są w mniejszości nie mówiąc już o krzyżu Przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 26 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 26 Lutego 2016 A mnie ten krzyż to się bardziej z krzyżakami kojarzy niz z anglią. To bym mógł napisac że to chleb krzyżacki Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 26 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 26 Lutego 2016 A mnie ten krzyż to się bardziej z krzyżakami kojarzy niz z anglią. To bym mógł napisac że to chleb krzyżackiI gdybyś na końcu wstawił takiego emota to uznałbym to jako żart. Liczyłem na to, że czytający się zorientują. A flaga Anglii wyglada tak: https://www.google.pl/search?q=flaga+anglii&tbm=isch&imgil=eD10c4nTwdxFQM%253A%253Bsv4Lrr5acg50BM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fwww.flagipanstw.eu%25252Fflaga-anglii%25252F&source=iu&pf=m&fir=eD10c4nTwdxFQM%253A%252Csv4Lrr5acg50BM%252C_&usg=__fNGYy6aAO1KhNZzjn3bpOwqxutk%3D&biw=1280&bih=857&ved=0ahUKEwjy_pCsoJXLAhUGYpoKHUfgBI0QyjcINg&ei=MC3QVvKmCobE6QTHwJPoCA#imgrc=eD10c4nTwdxFQM%3A Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 26 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 26 Lutego 2016 A flaga Anglii wyglada tak: Wiem jak wygląda flaga Angli i wiem jak wygląda znak krzyżaków https://www.google.pl/search?q=znak+krzy%C5%BCak%C3%B3w&hl=pl&biw=1280&bih=836&site=webhp&tbm=isch&imgil=x5EXYDtxKojACM%253A%253BLYB8sEBX10DHJM%253Bhttp%25253A%25252F%25252Fwww.trojmiasto.pl%25252Foliwa%25252Fo_herald.html&source=iu&pf=m&fir=x5EXYDtxKojACM%253A%252CLYB8sEBX10DHJM%252C_&usg=__Rvi41Cyj8M0E6ZAbL6s36oatO20%3D&ved=0ahUKEwjJ0aGeqZXLAhXCd5oKHaxbByAQyjcILw&ei=gzbQVokEwu_pBKy3nYAC#imgrc=x5EXYDtxKojACM%3A Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clipol Opublikowano 26 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 26 Lutego 2016 (edytowane) Chłopaki nie kłóćcie się. Wszyscy wiemy po co się nacina chleb. To czy nacięcie przypomina krzyż angielski czy krzyżacki to już indywidualna sprawa ???? Sent from my SM-G925F using Tapatalk Edytowane 26 Lutego 2016 przez clipol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 26 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 26 Lutego 2016 Po krzyżu od razu widać, Paweł, tak myślałem że za ten wpis od razu po krzyżu... to dostaniesz clipol - super pieczywo Wszyscy wiemy po co się nacina chleb Ty się najpierw upewnij czy to aby na pewno chleb nie bądź taki hej do przodu, ludzie tu doktorat z chleba piszą Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BazylWidzew Opublikowano 26 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 26 Lutego 2016 Ty się najpierw upewnij czy to aby na pewno chleb nie bądź taki hej do przodu, ludzie tu doktorat z chleba piszą :clap: Ale się uśmiałem, fakt dyskusja w temacie jest zacięta Cytuj TYLKO WIDZEW RTS !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clipol Opublikowano 27 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 27 Lutego 2016 (edytowane) Kolejna propozycja to gyulai kolbász czyli nieco pikantna wędzona na zimno węgierska kiełbasahttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20160227/d4f68abdd87179548ef35ab4ecea1d34.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20160227/8a937242a9581da2bcfc716a5371e1a0.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20160227/a9b8b03d0e9967ef1150b14cb9542c7f.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20160227/80fc5d85bddb24746264e32257ba0849.jpgDoskonała zarówno do spożycia na zimno jak i sparzona czy upieczona. Polecam Sent from my SM-G925F using Tapatalk Edytowane 27 Lutego 2016 przez clipol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 27 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 27 Lutego 2016 Wygląda ciekawie, zapodaj przepis. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clipol Opublikowano 27 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 27 Lutego 2016 (edytowane) Oto moje tłumaczenie przepisu: • 10 kg mięsa wieprzowego (schab, szynka, łopatka, boczek) w stosunku kl I,II i III 60:30:10• 190 g peklosoli (w oryginale jest zwykła sól)• 20 g świeżo mielonego czarnego pieprzu• 120 g słodkiej koniecznie węgierskiej papryki• 20 g ostrej węgierskiej papryki• 60 g czosnku• 10 g zmielonego kminku• 25 g glukozy (oryginalnie 20 g cukru)• jelita wieprzowe kaliber 32-34 Mięso pokrojone w kostkę 2x2 cm peklujemy oddzielnie 48h. Schłodzone mięso mieszamy z przyprawami i mielimy odpowiednio:kl I - 10 mmkl II - 7-8 mm, kl III - 2-3 mm x 2Dodajemy ok 2L letniej wody i mieszamy do całkowitego wchłonięcia i puszczenia kleju. Osadzanie przez noc w temperaturze 4-8°CWędzenie zimnym(do 20°C) dymem 4-5 dni po 3-4h do uzyskania pięknego czerwonego koloru.Podsuszanie kilka dni w chłodnym, przewiewnym pomieszczeniu.Ja przechowuję swoją kiełbasę w komórce - panują tam teraz bdb warunki do przechowywania wędlin. Sent from my SM-G925F using Tapatalk Edytowane 27 Lutego 2016 przez clipol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 27 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 27 Lutego 2016 Robiłem taką kilka lat temu, z tym że ta moja miała dojrzewać dwa miesiące, wg mnie nic specjalnego , no chyba żeby dodać o wiele więcej ostrej papryki . Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clipol Opublikowano 27 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 27 Lutego 2016 Jak wiadomo o gustach się nie dyskutuje. Jedni wolą blondynki inni brunetki ???? Sent from my SM-G925F using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clipol Opublikowano 28 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 28 Lutego 2016 Dziś na śniadanko kiełbasa głogowska na soli morskiej oraz szyneczka https://uploads.tapatalk-cdn.com/20160228/713b1b8a33f6aa5050e10a9427d52364.jpg Sent from my SM-G925F using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Puchacz33 Opublikowano 28 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 28 Lutego 2016 (edytowane) Jadłem oryginalny Kolbasz. To ze zdjęcia nie wygląda na Kolbasz. Brakuje mi słoniny pokrojonej w kostkę oraz konsystencja jest zupełnie inna.Ok 30% masy powinien stanowić tłuszcz. Edytowane 28 Lutego 2016 przez Puchacz33 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clipol Opublikowano 28 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 28 Lutego 2016 Jadłem oryginalny Kolbasz. To ze zdjęcia nie wygląda na Kolbasz. Brakuje mi słoniny pokrojonej w kostkę oraz konsystencja jest zupełnie inna.Przecież kolbász to nic innego jak kiełbasa po węgiersku Poza tym często używa się mięsa mangalicy do jej wyrobu.Moja a'la gyulai kolbász to moja własna interpretacja kiełbasy jak już wspomniałem. Sent from my SM-G925F using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
menzur Opublikowano 4 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 4 Marca 2016 Fajne masz te wyroby, węgierska całkiem ciekawa. Cytuj Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.