Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Clipol - moje wyroby

wędzonki kiełbasy szynka chleb zakwas pieczenie parzenie

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
191 odpowiedzi w tym temacie

#41 BazylWidzew

BazylWidzew

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2614 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 26 lut 2016 - 14:44

Ty się najpierw upewnij czy to aby na pewno chleb :tongue: nie bądź taki hej do przodu, ludzie tu doktorat z chleba piszą ;) :laugh:

 

:clap: :clap: Ale się uśmiałem, fakt dyskusja w temacie jest zacięta :)



#42 clipol

clipol

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 287 postów
  • MiejscowośćUK

Napisano 27 lut 2016 - 10:24

Kolejna propozycja to gyulai kolbász czyli nieco pikantna wędzona na zimno węgierska kiełbasa
d4f68abdd87179548ef35ab4ecea1d34.jpg8a937242a9581da2bcfc716a5371e1a0.jpga9b8b03d0e9967ef1150b14cb9542c7f.jpg80fc5d85bddb24746264e32257ba0849.jpg
Doskonała zarówno do spożycia na zimno jak i sparzona czy upieczona. Polecam

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

Użytkownik clipol edytował ten post 27 lut 2016 - 10:28


#43 tier

tier

    Weteran

  • Zbanowani
  • 2199 postów

Napisano 27 lut 2016 - 10:29

Wygląda ciekawie, zapodaj przepis. 



#44 clipol

clipol

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 287 postów
  • MiejscowośćUK

Napisano 27 lut 2016 - 11:26

Oto moje tłumaczenie przepisu:

• 10 kg mięsa wieprzowego (schab, szynka, łopatka, boczek) w stosunku kl I,II i III 60:30:10
• 190 g peklosoli (w oryginale jest zwykła sól)
• 20 g świeżo mielonego czarnego pieprzu
• 120 g słodkiej koniecznie węgierskiej papryki
• 20 g ostrej węgierskiej papryki
• 60 g czosnku
• 10 g zmielonego kminku
• 25 g glukozy (oryginalnie 20 g cukru)
• jelita wieprzowe kaliber 32-34

Mięso pokrojone w kostkę 2x2 cm peklujemy oddzielnie 48h.
Schłodzone mięso mieszamy z przyprawami i mielimy odpowiednio:
kl I - 10 mm
kl II - 7-8 mm,
kl III - 2-3 mm x 2
Dodajemy ok 2L letniej wody i mieszamy do całkowitego wchłonięcia i puszczenia kleju.
Osadzanie przez noc w temperaturze 4-8°C
Wędzenie zimnym(do 20°C) dymem 4-5 dni po 3-4h do uzyskania pięknego czerwonego koloru.
Podsuszanie kilka dni w chłodnym, przewiewnym pomieszczeniu.
Ja przechowuję swoją kiełbasę w komórce - panują tam teraz bdb warunki do przechowywania wędlin.

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

Użytkownik clipol edytował ten post 27 lut 2016 - 11:29


#45 PePe

PePe

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2056 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 27 lut 2016 - 11:47

Robiłem taką kilka lat temu, z tym że ta moja miała dojrzewać dwa miesiące, wg mnie nic specjalnego , no chyba żeby dodać o wiele więcej ostrej papryki ;) .



#46 clipol

clipol

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 287 postów
  • MiejscowośćUK

Napisano 27 lut 2016 - 12:06

Jak wiadomo o gustach się nie dyskutuje. Jedni wolą blondynki inni brunetki 😉

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

#47 clipol

clipol

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 287 postów
  • MiejscowośćUK

Napisano 28 lut 2016 - 12:15

Dziś na śniadanko kiełbasa głogowska na soli morskiej oraz szyneczka
713b1b8a33f6aa5050e10a9427d52364.jpg

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

#48 Puchacz33

Puchacz33

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 234 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 28 lut 2016 - 13:26

Jadłem oryginalny Kolbasz. To ze zdjęcia nie wygląda na Kolbasz. Brakuje mi słoniny pokrojonej w kostkę oraz konsystencja jest zupełnie inna.
Ok 30% masy powinien stanowić tłuszcz.

Użytkownik Puchacz33 edytował ten post 28 lut 2016 - 13:28


#49 clipol

clipol

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 287 postów
  • MiejscowośćUK

Napisano 28 lut 2016 - 13:51

Jadłem oryginalny Kolbasz. To ze zdjęcia nie wygląda na Kolbasz. Brakuje mi słoniny pokrojonej w kostkę oraz konsystencja jest zupełnie inna.

Przecież kolbász to nic innego jak kiełbasa po węgiersku Poza tym często używa się mięsa mangalicy do jej wyrobu.
Moja a'la gyulai kolbász to moja własna interpretacja kiełbasy jak już wspomniałem.

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

#50 menzur

menzur

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 335 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 04 mar 2016 - 13:23

Fajne masz te wyroby, węgierska całkiem ciekawa. :clap:  :D



#51 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12590 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 04 mar 2016 - 13:31

Dziś na śniadanko

 

 

 

Trochę późno , ale smacznego ! :thumbsup:

 

 

 Pozdrawiam



#52 clipol

clipol

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 287 postów
  • MiejscowośćUK

Napisano 05 mar 2016 - 13:23

Coś słodkiego na jutrzejszy dzień mamy (tu w UK)e5493fb05443f303af944b4440ffbbab.jpg74ef65649c8cecf81af4d7e33d7d47b6.jpg
Przepis zapożyczyłem od pani Ani Starmach

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

Użytkownik clipol edytował ten post 05 mar 2016 - 13:25


#53 clipol

clipol

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 287 postów
  • MiejscowośćUK

Napisano 05 mar 2016 - 17:30

Dziś na obiad slow cooker pulled pork czyli wyczesana wieprzowina z wolnowara 6df19742ba67ecb0ee2bd3ed96b7daac.jpgdbaeca5929678f8d50771f2c600ffb84.jpgb24ae10995f803b39699c66420eac5dc.jpgdf13f6aeb302b8e19cf1f4cc78964660.jpg

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

#54 clipol

clipol

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 287 postów
  • MiejscowośćUK

Napisano 06 mar 2016 - 10:41

Dziś na śniadanie duński chleb na zakwasie z gyulai kolbász domowej roboty. Kiełbasa jest coraz lepsza z dnia na dzień. Ma bardziej dojrzały smak 😊a8cc638935324b56b830ae10804f903e.jpgc971ad6cca388cbfd37d2eb97504a0b0.jpg

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

Użytkownik clipol edytował ten post 06 mar 2016 - 10:42


#55 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9154 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 06 mar 2016 - 11:27

gyulai kolbász domowej roboty. Kiełbasa jest coraz lepsza z dnia na dzień. Ma bardziej dojrzały smak

Z jakiego przepisu robiłeś tę kiełbaskę?



#56 clipol

clipol

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 287 postów
  • MiejscowośćUK

Napisano 06 mar 2016 - 11:55

EAniu, przepis podany jest na poprzedniej stronie. Pozdrawiam 😉

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

#57 jac007

jac007

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1264 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 06 mar 2016 - 14:57

Swojskiej roboty śniadanko.



#58 clipol

clipol

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 287 postów
  • MiejscowośćUK

Napisano 06 mar 2016 - 17:07

Zgadza się

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

Użytkownik clipol edytował ten post 06 mar 2016 - 17:07


#59 clipol

clipol

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 287 postów
  • MiejscowośćUK

Napisano 23 mar 2016 - 17:55

Święta tuż tuż więc zrobiłem troszkę kiełbaski z przepisu na polską surową i śląską
9c21c840b39281bdb20533f0c6229624.jpg95384edee4658f2ff3e924781cf64c8f.jpg21fc4f1a48655e9bbe09c8b00e4707d1.jpg

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

#60 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2289 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 23 mar 2016 - 20:24

cipol wszystko wyglada pieknie i smacznie :clap: :clap: :clap:







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: wędzonki, kiełbasy, szynka, chleb, zakwas, pieczenie, parzenie

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych