clipol Opublikowano 10 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 10 Lutego 2017 Tutaj polędwiczki wg Arkadiusza Sent from my SM-G925F using Tapatalk[Dodano: 10 lut 2017 - 21:11]Trochę boczku Sent from my SM-G925F using Tapatalk[Dodano: 10 lut 2017 - 21:12]I polędwice pieczone Sent from my SM-G925F using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clipol Opublikowano 11 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 11 Lutego 2017 Dziś degustacja schinkenspecka o którym prawie zapomniałem. Do tego kiełbasa węgierska mocno podsuszona pyszności Sent from my SM-G925F using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clipol Opublikowano 12 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 12 Lutego 2017 Ukręciłem trochę krakowskiej Sent from my SM-G925F using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 12 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 12 Lutego 2017 Ukręciłem trochę krakowskiej Osłonki bardzo mi się podobają Nie piszę więcej bo nie widać co w środku :D Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clipol Opublikowano 12 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 12 Lutego 2017 Proszę bardzo Sent from my SM-G925F using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 12 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 12 Lutego 2017 Proszę bardzo Mnie się w przekroju podoba , jest większy kawałek , są mniejsze i nie jest chuda . Pozdrawiam serdecznie Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
iza69 Opublikowano 25 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 25 Lutego 2017 Witam a gdzie znajdę przepis na tę cudną kiełbaskę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clipol Opublikowano 25 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 25 Lutego 2017 Witam a gdzie znajdę przepis na tę cudną kiełbaskę Poszukaj na stronie głównej - kiełbasa Krakowska Szczepana Sent from my SM-G925F using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 25 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 25 Lutego 2017 Piekne wyroby :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clipol Opublikowano 25 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 25 Lutego 2017 Cieszę się bardzo że się podobają Sent from my SM-G925F using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 25 Lutego 2017 Proszę bardzo Kiełbasa ładna, ale jeśli mogę coś doradzić to mięso kl II poklasyfikowałbym na II a i II b i II a zmielił na sitku 8 a II b na sitku 6.Wtedy nie było by widać kostek tłuszczu a kiełbasa nie straciła by na smaku . Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clipol Opublikowano 25 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 25 Lutego 2017 Proszę bardzoKiełbasa ładna, ale jeśli mogę coś doradzić to mięso kl II poklasyfikowałbym na II a i II b i II a zmielił na sitku 8 a II b na sitku 6.Wtedy nie było by widać kostek tłuszczu a kiełbasa nie straciła by na smaku .Dziękuję za poradę. Następnym razem skorzystam. Ps proporcje mięsa były też trochę inne niż w oryginale. Sent from my SM-G925F using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clipol Opublikowano 26 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 26 Lutego 2017 Dzisiejsze wypieki pozdrawiam Sent from my SM-G925F using Tapatalk[Dodano: 26 lut 2017 - 09:16]W przekroju Sent from my SM-G925F using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 26 Lutego 2017 A mnie taki ładny nie wychodzi .W ogóle mi nie wychodzi. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 26 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 26 Lutego 2017 Dzisiejsze wypieki Chlebki przepięknej urody . :clap: Podpowiedz gdzie jest przepis . Pozdrawiam serdecznie Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clipol Opublikowano 26 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 26 Lutego 2017 (edytowane) Witam. Podaję przepis na najprostszy chleb polski na zakwasie: • 900g mąki (700g pszennej chlebowej, 100g z pełnego przemiału i 100g ciemnej żytniej);• 300g zakwasu gęstego żytniego;• ~450ml wody;• 30g soli;• łyżeczka ekstraktu słodowego albo miodu; W misce mieszam wszystkie rodzaje mąki, dodaję zakwas i prawie całą wodę pozostawiając 50ml w której należy rozpuścić sól i słód. Wymieszane składniki odstawiam do autolizy na godzinę. Następnie dodaję pozostały rozczyn i wyrabiam ciasto właściwe. Odstawiam do miski. Ciasto powinno wyrastać ok 2g. W międzyczasie składam je "w kopertę" w celu odgazowania 2 razy co 45 min.Po tej czynności możemy odstawić ciasto do powolnego wyrastania w chłodnym pomieszczeniu np przez noc w kuchni przy temp. ok 16 - 18°C albo odstawiamy w ciepłe miejsce do ostatecznego wyrośnięcia. Jeśli po naciśnięciu palcem ciasto jest sprężyste to powinno jeszcze trochę garować. Jeśli ślad się nie podniesie - ciasto jest gotowe do wypieku. Ja nagrzewam piekarnik z kamieniem do pizzy do max ok 30 min. Piekę chleb 10 min wrzucając kilka kostek lodu na dno piekarnika. Dalej obniżam temperaturę do 200 stopni na kolejne 10 min. Następnie wypuszczam parę i obniżam temp. do 180 i dopiekam jakieś 15 - 20 min do uzyskania żądanej barwy. Prawidłowo upieczony bochenek powinien wydawać głuchy dźwięk po stuknięciu w spód. Mam nadzieję że tekst będzie zrozumiały dla każdego. Porada - bochenki należy naciąć żeby ładnie się rozrastały i nie pękały podczas pieczenia. Sent from my SM-G925F using Tapatalk Edytowane 26 Lutego 2017 przez clipol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 26 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 26 Lutego 2017 (edytowane) Dzięki za przepis . Mam tylko jedną wątpliwość : Następnie dodaję pozostały rozczyn czyli ? • łyżeczka ekstraktu słodowego albo miodu; rozrobionego z resztą wody . Z tego ciasta jest jeden bochen chleba ? Pozdrawiam Edytowane 26 Lutego 2017 przez andrzej k Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clipol Opublikowano 26 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 26 Lutego 2017 (edytowane) Napisałem że w pozostałych 50ml wody rozpuszczamy sól i słód ewentualnie miód (można też zastąpić cukrem). Podana ilość ciasta jest na dwa bochenki lub jeden duży Sent from my SM-G925F using Tapatalk Edytowane 26 Lutego 2017 przez clipol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 26 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 26 Lutego 2017 chlebus jest na prawde pieknej urody, wspaniale wyrosniety Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clipol Opublikowano 26 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 26 Lutego 2017 Cieszę się że się chlebki podobają. Tak wyglądały po włożeniu na kamień Sent from my SM-G925F using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 27 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 27 Lutego 2017 Bardzo ladny , robie moj podobnie tylko nie daje tych kostek lodu ,musze wyprobowac Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clipol Opublikowano 27 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 27 Lutego 2017 Bardzo ladny , robie moj podobnie tylko nie daje tych kostek lodu ,musze wyprobowac Polecam. Ewentualnie spryskiwacz do kwiatków Sent from my SM-G925F using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 27 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 27 Lutego 2017 Cieszę się że się chlebki podobają.Tak wyglądały po włożeniu na kamień Sent from my SM-G925F using TapatalkWitam.Skąd masz taki kamień?Chleby zajebi..... :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 27 Lutego 2017 Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 27 Lutego 2017 Ewentualnie spryskiwacz do kwiatków to za dlugo czasu i piekarnik sie wychladza a ja nie mam kamienia Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clipol Opublikowano 27 Lutego 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 27 Lutego 2017 Cieszę się że się chlebki podobają.Tak wyglądały po włożeniu na kamień Sent from my SM-G925F using TapatalkWitam.Skąd masz taki kamień?Chleby zajebi..... :clap:Popatrz na eBay pl ewentualnie allegro To jest zwykły szamot Sent from my SM-G925F using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.