Skocz do zawartości

clipol

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 191
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

  • 2 tygodnie później...

 

 

Proszę bardzo

 

Kiełbasa ładna, ale jeśli mogę coś doradzić to mięso kl II poklasyfikowałbym na II a i II b i II a zmielił na sitku 8 a II b na sitku 6.Wtedy nie było by widać kostek tłuszczu a kiełbasa nie straciła by na smaku .

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Proszę bardzo

Kiełbasa ładna, ale jeśli mogę coś doradzić to mięso kl II poklasyfikowałbym na II a i II b i II a zmielił na sitku 8 a II b na sitku 6.Wtedy nie było by widać kostek tłuszczu a kiełbasa nie straciła by na smaku .

Dziękuję za poradę. Następnym razem skorzystam. Ps proporcje mięsa były też trochę inne niż w oryginale.

 

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A mnie taki ładny nie wychodzi  :clap: .W ogóle mi nie wychodzi. :(

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Podaję przepis na najprostszy chleb polski na zakwasie:

• 900g mąki (700g pszennej chlebowej, 100g z pełnego przemiału i 100g ciemnej żytniej);

• 300g zakwasu gęstego żytniego;

• ~450ml wody;

• 30g soli;

• łyżeczka ekstraktu słodowego albo miodu;

 

W misce mieszam wszystkie rodzaje mąki, dodaję zakwas i prawie całą wodę pozostawiając 50ml w której należy rozpuścić sól i słód. Wymieszane składniki odstawiam do autolizy na godzinę. Następnie dodaję pozostały rozczyn i wyrabiam ciasto właściwe. Odstawiam do miski.

Ciasto powinno wyrastać ok 2g. W międzyczasie składam je "w kopertę" w celu odgazowania 2 razy co 45 min.Po tej czynności możemy odstawić ciasto do powolnego wyrastania w chłodnym pomieszczeniu np przez noc w kuchni przy temp. ok 16 - 18°C albo odstawiamy w ciepłe miejsce do ostatecznego wyrośnięcia. Jeśli po naciśnięciu palcem ciasto jest sprężyste to powinno jeszcze trochę garować. Jeśli ślad się nie podniesie - ciasto jest gotowe do wypieku. Ja nagrzewam piekarnik z kamieniem do pizzy do max ok 30 min. Piekę chleb 10 min wrzucając kilka kostek lodu na dno piekarnika. Dalej obniżam temperaturę do 200 stopni na kolejne 10 min. Następnie wypuszczam parę i obniżam temp. do 180 i dopiekam jakieś 15 - 20 min do uzyskania żądanej barwy.

Prawidłowo upieczony bochenek powinien wydawać głuchy dźwięk po stuknięciu w spód.

 

Mam nadzieję że tekst będzie zrozumiały dla każdego.

 

Porada - bochenki należy naciąć żeby ładnie się rozrastały i nie pękały podczas pieczenia.

 

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

Edytowane przez clipol
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za przepis . :D

 

Mam tylko jedną wątpliwość :

 

 

Następnie dodaję pozostały rozczyn

 

 

czyli ?

 

 

• łyżeczka ekstraktu słodowego albo miodu;

 

 

 

rozrobionego z resztą wody .

 

 

 Z tego ciasta jest jeden bochen chleba ?

 

 

Pozdrawiam

Edytowane przez andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Napisałem że w pozostałych 50ml wody rozpuszczamy sól i słód ewentualnie miód (można też zastąpić cukrem).

 

Podana ilość ciasta jest na dwa bochenki lub jeden duży

 

 

 

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

Edytowane przez clipol
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ladny :thumbsup:  , robie moj podobnie tylko nie daje tych kostek lodu ,musze wyprobowac  :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ewentualnie spryskiwacz do kwiatków
to za dlugo czasu i piekarnik sie wychladza a ja nie mam kamienia 
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Cieszę się że się chlebki podobają.

Tak wyglądały po włożeniu na kamień

8e476a98748b59ad9c7ac763d4c60991.jpg

 

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

Witam.Skąd masz taki kamień?Chleby zajebi..... :clap: :clap:
Popatrz na eBay pl ewentualnie allegro

To jest zwykły szamot

 

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.