Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Clipol - moje wyroby

wędzonki kiełbasy szynka chleb zakwas pieczenie parzenie

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
191 odpowiedzi w tym temacie

#161 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11394 postów

Napisano 25 lut 2017 - 18:27

Proszę bardzo

 

Kiełbasa ładna, ale jeśli mogę coś doradzić to mięso kl II poklasyfikowałbym na II a i II b i II a zmielił na sitku 8 a II b na sitku 6.Wtedy nie było by widać kostek tłuszczu a kiełbasa nie straciła by na smaku .



#162 clipol

clipol

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 287 postów
  • MiejscowośćUK

Napisano 25 lut 2017 - 18:32

Proszę bardzo


Kiełbasa ładna, ale jeśli mogę coś doradzić to mięso kl II poklasyfikowałbym na II a i II b i II a zmielił na sitku 8 a II b na sitku 6.Wtedy nie było by widać kostek tłuszczu a kiełbasa nie straciła by na smaku .
Dziękuję za poradę. Następnym razem skorzystam. Ps proporcje mięsa były też trochę inne niż w oryginale.

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

#163 clipol

clipol

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 287 postów
  • MiejscowośćUK

Napisano 26 lut 2017 - 10:16

Dzisiejsze wypieki f3d2a18ec17e94e7e33b6a3b89718c4c.jpgc2ae975cf66edc361e259074ee9a4b5e.jpgpozdrawiam

Sent from my SM-G925F using Tapatalk
[Dodano: 26 lut 2017 - 09:16]
W przekroju 10081cb59ad8106f324db89c5e216ab7.jpg

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

#164 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11394 postów

Napisano 26 lut 2017 - 11:53

A mnie taki ładny nie wychodzi  :clap: .W ogóle mi nie wychodzi. :(



#165 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12680 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 26 lut 2017 - 13:36

Dzisiejsze wypieki

 

Chlebki przepięknej urody . :thumbsup: :clap: :clap:

 

 

Podpowiedz gdzie jest przepis . :D

 

 

Pozdrawiam serdecznie



#166 clipol

clipol

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 287 postów
  • MiejscowośćUK

Napisano 26 lut 2017 - 14:23

Witam.
Podaję przepis na najprostszy chleb polski na zakwasie:
• 900g mąki (700g pszennej chlebowej, 100g z pełnego przemiału i 100g ciemnej żytniej);
• 300g zakwasu gęstego żytniego;
• ~450ml wody;
• 30g soli;
• łyżeczka ekstraktu słodowego albo miodu;

W misce mieszam wszystkie rodzaje mąki, dodaję zakwas i prawie całą wodę pozostawiając 50ml w której należy rozpuścić sól i słód. Wymieszane składniki odstawiam do autolizy na godzinę. Następnie dodaję pozostały rozczyn i wyrabiam ciasto właściwe. Odstawiam do miski.
Ciasto powinno wyrastać ok 2g. W międzyczasie składam je "w kopertę" w celu odgazowania 2 razy co 45 min.Po tej czynności możemy odstawić ciasto do powolnego wyrastania w chłodnym pomieszczeniu np przez noc w kuchni przy temp. ok 16 - 18°C albo odstawiamy w ciepłe miejsce do ostatecznego wyrośnięcia. Jeśli po naciśnięciu palcem ciasto jest sprężyste to powinno jeszcze trochę garować. Jeśli ślad się nie podniesie - ciasto jest gotowe do wypieku. Ja nagrzewam piekarnik z kamieniem do pizzy do max ok 30 min. Piekę chleb 10 min wrzucając kilka kostek lodu na dno piekarnika. Dalej obniżam temperaturę do 200 stopni na kolejne 10 min. Następnie wypuszczam parę i obniżam temp. do 180 i dopiekam jakieś 15 - 20 min do uzyskania żądanej barwy.
Prawidłowo upieczony bochenek powinien wydawać głuchy dźwięk po stuknięciu w spód.

Mam nadzieję że tekst będzie zrozumiały dla każdego.

Porada - bochenki należy naciąć żeby ładnie się rozrastały i nie pękały podczas pieczenia.

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

Użytkownik clipol edytował ten post 26 lut 2017 - 14:38


#167 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12680 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 26 lut 2017 - 15:44

Dzięki za przepis . :D

 

Mam tylko jedną wątpliwość :

 

 

Następnie dodaję pozostały rozczyn

 

 

czyli ?

 

 

• łyżeczka ekstraktu słodowego albo miodu;

 

 

 

rozrobionego z resztą wody .

 

 

 Z tego ciasta jest jeden bochen chleba ?

 

 

Pozdrawiam


Użytkownik andrzej k edytował ten post 26 lut 2017 - 15:47


#168 clipol

clipol

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 287 postów
  • MiejscowośćUK

Napisano 26 lut 2017 - 15:59

Napisałem że w pozostałych 50ml wody rozpuszczamy sól i słód ewentualnie miód (można też zastąpić cukrem).

Podana ilość ciasta jest na dwa bochenki lub jeden duży



Sent from my SM-G925F using Tapatalk

Użytkownik clipol edytował ten post 26 lut 2017 - 15:59


#169 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5007 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 26 lut 2017 - 21:05

chlebus jest na prawde pieknej urody, wspaniale wyrosniety  :clap:  :clap:  :clap:  :clap:



#170 clipol

clipol

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 287 postów
  • MiejscowośćUK

Napisano 26 lut 2017 - 21:17

Cieszę się że się chlebki podobają.
Tak wyglądały po włożeniu na kamień
8e476a98748b59ad9c7ac763d4c60991.jpg

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

#171 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 27 lut 2017 - 10:53

Bardzo ladny :thumbsup:  , robie moj podobnie tylko nie daje tych kostek lodu ,musze wyprobowac  :)



#172 clipol

clipol

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 287 postów
  • MiejscowośćUK

Napisano 27 lut 2017 - 12:41

Bardzo ladny , robie moj podobnie tylko nie daje tych kostek lodu ,musze wyprobowac :)

Polecam. Ewentualnie spryskiwacz do kwiatków

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

#173 paszeko

paszeko

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 501 postów
  • Miejscowośćruda slaska

Napisano 27 lut 2017 - 14:16

Cieszę się że się chlebki podobają.
Tak wyglądały po włożeniu na kamień
8e476a98748b59ad9c7ac763d4c60991.jpg

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

Witam.Skąd masz taki kamień?Chleby zajebi..... :clap: :clap:



#174 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 27 lut 2017 - 14:35

Ewentualnie spryskiwacz do kwiatków
to za dlugo czasu i piekarnik sie wychladza a ja nie mam kamienia 

#175 clipol

clipol

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 287 postów
  • MiejscowośćUK

Napisano 27 lut 2017 - 16:12

Cieszę się że się chlebki podobają.
Tak wyglądały po włożeniu na kamień
8e476a98748b59ad9c7ac763d4c60991.jpg

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

Witam.Skąd masz taki kamień?Chleby zajebi..... :clap: :clap:
Popatrz na eBay pl ewentualnie allegro
To jest zwykły szamot

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

#176 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5007 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 27 lut 2017 - 21:04

to za dlugo czasu i piekarnik sie wychladza a ja nie mam kamienia 
 

 Electra kostki lodu sa sparwdzone. JA na dznie piekarnika mam specjalnie blache, na nia wrzucam kostki lodu i szybko zamykam. PAra ladnie sie tworzy i nie traci piekarnik temperatury.



#177 clipol

clipol

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 287 postów
  • MiejscowośćUK

Napisano 12 mar 2017 - 10:09

Wczorajszy wyrób - wiejska (wersja eksportowa) 03674dcc476c8bbf9802524d0f347682.jpg

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

#178 jac007

jac007

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1290 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 12 mar 2017 - 17:15

 Ładniutka :clap:,możesz ją wyeksportować do mnie.



#179 clipol

clipol

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 287 postów
  • MiejscowośćUK

Napisano 12 mar 2017 - 17:24

Ładniutka :clap:,możesz ją wyeksportować do mnie.

Kiełbasa bdb w smaku jak i z wyglądu. P.s.bardzo podoba mi się twoje zaplecze "socjalne" no i wyroby.

Sent from my SM-G925F using Tapatalk

#180 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7222 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 13 mar 2017 - 11:06

wiejska (wersja eksportowa
 

Przekrój to bardziej na Lisiecką niż taką "wiejską na-winie" wygląda ;)







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: wędzonki, kiełbasy, szynka, chleb, zakwas, pieczenie, parzenie

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych