Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Suszenie kiełbasy i zielonkawa pleśń

pleśń kielbasa suszenie

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4 odpowiedzi w tym temacie

#1 klemens

klemens

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 28 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 11 lis 2014 - 13:45

Witajcie, proszę o poradę. Zrobiłem kiełbasę ( wg przepisu Marcusa) i ją postanowiłem ususzyć. Po raz kolejny bo zawsze wychodzi. Przez tydzień było OK( suszyłem na balkonie temperatury między +2 a +15), tylko jak mi sie trafił deszczowy dzień  a po nim drugi to przeniosłem kiełbasę do piwnicy.

Wszystko wyglądało OK, ale dziś zaglądam i patrzę pleśń. Niestety nie biała, tylko biała przechodząca na brzegu w lekko zielonkawy kolor. Szukam po Internecie i znajduję, że taką pleśń można  przetrzeć ciepłą wodą i powinno być OK.  No to na wszelki wypadek zagotowałem wodę w garze. Zdjąłem go z palnika i na minutę wrzuciłem te 5 k kiełbasy. Wyjąłem i przetarłem dokładnie każdą.

Pytanie czy to naprawdę pomoże, czy jedna powinienem wywalić wszystko do śmieci. Czy może jeszcze posuszyć ze 3 dni obserwując czy gdzieś się nie pojawi pleśń ?

Co robić Panie i Panowie, co robić ? :hmm:

PS.Przeszukałem forum i Internet ale nadal nie jestem pewien. Podejrzewam, ze zrobiłem tez błąd jak parzyłem ta kiełbasę, bo nie oblałem ją potem wrzątkiem by zmyć tłuszcz z powierzchni i pleśń miała pożywkę.

Załączam zdjęcia- w świetle w piwnicy wyglądało na lekko zielonkawy, ale na zdjęciu tego nie widać. Może to była kwestia światła ? Bo oglądałem kiełbasę uważnie i wydawała mi się zielonkawa ( ta pleśń).Załączony plik  k1.jpg   124,57 KB   26 Ilość pobrańZałączony plik  k2.jpg   98,84 KB   21 Ilość pobrań


Użytkownik klemens edytował ten post 11 lis 2014 - 13:47


#2 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4294 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 11 lis 2014 - 15:43

Powodem miejscowego zapleśnienia kiełbasy jest brak ruchu powietrza oraz odpowiednio niska aktywność wodna produktu.Zapleśniałe elementy kiełbasy raczej do wyrzucenia. Po selekcji batonów przenieś wszystko wokół kaloryfera, ususz  i będziesz miał po kłopocie.



#3 redzed

redzed

    Weteran

  • ***SUPER VIP***
  • 1133 postów

Napisano 11 lis 2014 - 17:02

Usuwamy pleśń z kiełbasy kąpielą w cieplej wodzie z dodatkiem soli, albo wycieramy ściereczką zmoczonej w occie.  Jak kiełbasa jest lekko zapleśniała to bedzie OK.  Jak kiełbasa zapleśniała siną, zieloną a jeszcze najgorzej czarną pleśnią która puszcza korzenie  w wewnątrz kiełbasy, to do wyrzucenia.  W zdjęciu twoja kiełbasa jeszcze nie źle wygląda.



#4 klemens

klemens

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 28 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 12 lis 2014 - 10:24

Zapleśniałe elementy kiełbasy raczej do wyrzucenia. Po selekcji batonów przenieś wszystko wokół kaloryfera, ususz  i będziesz miał po kłopocie.

Może tego nie widać na zdjęciu, ale każda kiełbasa z jednej strony miała mniej lub więcej pleśni. Z jednej strony nie chce się otruć, z drugiej strony kiełbasa pachnie normalnie i żal trochę tych 5 kg. Choć oczywiście leczenie szpitalne wyjdzie drożej. 



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#5 klemens

klemens

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 28 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 12 lis 2014 - 10:59

  Jak kiełbasa zapleśniała siną, zieloną a jeszcze najgorzej czarną pleśnią która puszcza korzenie  w wewnątrz kiełbasy, to do wyrzucenia.  W zdjęciu twoja kiełbasa jeszcze nie źle wygląda.

Na pewno nie było czarnej pleśni. Była biała i lekko zielonkawa na obrzeżach. Natomiast było jej sporo- występowała praktycznie na każdym kawałku.

Tak jak pisałem wrzuciłem ją na na ok 1 minuty do gorącej wody i przecierałem do sucha. Ale faktycznie jeszcze przetrę dziś octem i obejrzę dokładnie każdy kawałek. Jeżeli pleśń nie była powierzchniowa to chyba powinna odrosnąć ?I wtedy na pewno jest do wyrzucenia.







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: pleśń, kielbasa, suszenie

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych