Skocz do zawartości

Kuchenna płyta grilowa jako źródło ciepła w wędzarni elektrycznej


adamski1973

Rekomendowane odpowiedzi

Witam projektantów zadymiaczy

 

 

Poniżej przedstawię pomysł na zbudowanie mibilnej elektrycznej wędzarki wykorzystując  nieużywaną grilową płytę kuchenną ( nie mylić z płytą to gotowania ) na bazie dwóch grzałek łącznej mocy 3500 W. Projekt tworzę bazując jedynie na teorii dlategoteż proszę o pomoc i cenne  uwagi czy nie popełnię błedu przy budowie.

 

Wędzarka prawdopodobnie będzie na kółkach, żeby na zimę móc ją umieścić w garażu i tam wędzić w lepszych warunkach.

Wymiary komory to wys. 100 cm , szer. 60 cm , głęb. 50 cm ( wymiary dopasowane do boków płyty grilowej ), wykonana z konstrukcji drewnianej, na zewnątrz obita deską boazeryjną, wewnątrz ocieplona wełną mineralną z płyty 5 cm ( łącznie z drzwiami ) od wewnątrz również deska boazeryjna. Drzwi uszczelnione uszczelką  do kominków.

 

Źródło ciepła jak wspomniałem płyta grilowa niemieckiej firmy ATAG z dwiema grzałkami ( połowa powierzchni grzejnej lub cała płyta ) zamontowana na dnie komory. Oryginalnie posiada dwie niezależne regulacje temperatury grzałek ale postanowiłem z tego zrezygnować , połaczyć równolegle obie grzałki i ze względu na ich dużą kupić regulator mocy http://allegro.pl/regulator-mocy-grzalki-obrotow-3600w-i4764842304.html i regulator temperatury ES10 http://allegro.pl/regulator-sterownik-inkubator-wedzarnia-termostat-i4748379526.html ( z czujnikiem umieszczonym w pobliżu wędzonek ). Moc chciałbym zmniejszyć do poziomu 750 -1000 W  obu grzałek. Płyta tak długo trzyma ciepło, że po osiągnięciu określonej temperatury pewnie przez długi czas nie będzie włączana przez czujnik i grzała jedynie zkumulowanym ciepłem. Rozgrzałem płytę na maxa i przez dobrą godzinę po wyłączeniu nie mogłem jej dotknąć......

Zródło dymu to dymogenerator http://allegro.pl/generator-dymu-dymogenerator-wedzarnia-wedzarka-i4779415933.html , mam na terenie dużo drzew olchowych i chciałbym sam używając rozdrabniarki do drewna produkować opał.

Kanał kominowy o średnicy 120 cm , w przypadku wędzenia w garażu podłączony do komina.

 

I teraz moje pytanie, czy taka wędzarka będzie spełniać swoją funkcję?, proszę o cenne uwagipost-68559-0-02199700-1415709759_thumb.jpg

 

 


czy konieczne jest obicie wnętrza kwasówką?, czy muszę zrobić jakiś regulowany dolot powietrza z zewnatrz?


czy pod wylotem dymu z DG muszę umieścić jakiś pojemnik na smołę?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.