Skocz do zawartości

Rozbiór mięs, klasyfikacja.


paweljack

Rekomendowane odpowiedzi

Pierwszy rozbiór szynki. Oczywiście do oceny, nie jako wzór.

 

Szynka z kością i golonką, 10 kg.                                                              Najpierw golonka 1,1 kg

 

post-55133-0-50053000-1415744888_thumb.jpgpost-55133-0-46373100-1415744889_thumb.jpg

 

Kości zostały rzucone                                                                     Z tego po lewej chyba będzie "kulka"

 

post-55133-0-49447000-1415744890_thumb.jpgpost-55133-0-46590800-1415744891_thumb.jpg

 

                                         Czy z tego mięśnia z prawej strony elementu robi się ogonówkę? 

 

post-55133-0-48385000-1415744892_thumb.jpgpost-55133-0-46400500-1415744893_thumb.jpg

 

Najpierw ze skórą,

 

post-55133-0-46531100-1415744894_thumb.jpgpost-55133-0-48368300-1415744895_thumb.jpg

 

potem bez skóry, z samym tłuszczykiem. Powstał element 3 kg, tylko nie wiem czy jakiś taki nie za płaski?

 

post-55133-0-04110000-1415744923_thumb.jpgpost-55133-0-64015500-1415744923_thumb.jpg

 

post-55133-0-61958800-1415744924_thumb.jpg

 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 63
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Jak na pierwszy raz, to ładnie wszystko wygląda. Ja nie jestem fachowcem i nie będę Ciebie oceniał. Przypomniałeś mi mój pierwszy raz. Było to ładnych parę lat temu... Kupiłem pół świnki i zabrałem się za rozbiór, po ok. dwóch godzinach pobiegłem po pomoc do znajomego kucharza :cry:. Po przybyciu, zapytał mnie: czy ta świnia brała udział w bitwie pod Grunwaldem???  :D Dokumentacji fotograficznej niestety brak. (A może na szczęście) :facepalm:  :)  :) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gość ArkoGdynia

Bardzo ładnie rozebrana nóżka  :thumbsup:

Jednak przy kości to dość sporo mięska zostało..... Na spółdzielni Neptun Radek pokazywał nam jak właśnie trybować taką nóżkę..... jednak prędkość jego pokazywania dla nowicjusza musiała by być pokazywana w sporym zwolnieniu  :facepalm: ja w takim tempie to bym się szybko paluszków pozbawił trybownikiem  :laugh:

O dokładnej klasyfikacji to niech się wypowiedzą specjaliści

 

Dobra robota  :thumbsup:

 

Z Dymnym pozdrowieniem....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy z tego mięśnia z prawej strony elementu robi się ogonówkę?
Ogonówkę wykonuje się z zespołu mięśni pośladkowych i części mięśnia dwugłowego.

Na trzecim zdjęciu od góry widać: od strony przedniej, niskie warstwy mięśni, do których była przyczepiona kość miednicy. Gdyby przyłożyć nóż do mięśnia półścięgnistego (barwa na zdjęciu pomarańczowa) ciąć na całej szerokości szynki z góry na dół to, odetniemy ogonówkę.

Pięknie pokazana dyszka: ze skórą, bez skóry, bez tłuszczu.

Proponuję wszystkim uczestnikom SDM ćwiczenie zdobytej wiedzy w praktyce.

Brawo Paweł.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pięknie pokazana dyszka: ze skórą, bez skóry, bez tłuszczu.

 

 

Brawo Paweł.

http://emotikona.pl/emotikony/pic/46dance.gif

 

Dziękuję Andrzeju, to dla mnie ważna opinia.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pięknie pokazana dyszka: ze skórą, bez skóry, bez tłuszczu.

Wersja ostateczna szynki https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8764-wędzenie-u-paweljacka/?p=383755

Dziękuję wszystkim za pochwały i dobre rady, będę trenował. http://www.topglobus.ru/skin/smile/s12522.gif

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Tak se dla treningu pyknąłem dwie łopatki, została jeszcze szynka ale jakaś taka poobijana jest, czy jakaś wada?. Nie wiem czy się jutro awanturować w hurtowni? Na dodatek słabo ogolona.  :cry:

 

post-55133-0-25166200-1417640902_thumb.jpgpost-55133-0-80384100-1417640902_thumb.jpg


Krew się leje  :frantics:  a pacjent dawno nie żyje.

 

post-55133-0-32030800-1417641968_thumb.jpg

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przecie w lewym dolnym rogu jest :tongue:  Klasa R – o zawartości mięsa w tuszy 45% i więcej, ale mniej niż 50%

 

znak na który wziąłeś kadr to "tylko" znak weterynaryjny :cool:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przecie w lewym dolnym rogu jest :tongue:  Klasa R – o zawartości mięsa w tuszy 45% i więcej, ale mniej niż 50%

To już nie zobaczę wydawało mi się, że tam jakieś cyferki są wydziargane. Ale R to słabo  :(  ale po 8 zeta, 12,90 kg z golonką.  :D

 

 

znak na który wziąłeś kadr to "tylko" znak weterynaryjny :cool:

Bo ładniejszy  :facepalm:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wada jest ukryta, więc nie ma sensu wzniecać awantury. Odnośnie wady to, prawdopodobnie powstała od pęknięcia tętnicy.

Możesz mieć pretensje o obróbkę poubojową, czyli złe, naganne usunięcie szczeciny.

Szynka pochodzi z półtuszy kl. S lub E.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wada jest ukryta, więc nie ma sensu wzniecać awantury. Odnośnie wady to, prawdopodobnie powstała od pęknięcia tętnicy.

Możesz mieć pretensje o obróbkę poubojową, czyli złe, naganne usunięcie szczeciny.

Szynka pochodzi z półtuszy kl. S lub E.

Dziękuję Andrzeju.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Przedostatni etap przygotowań do Świąt.

Przy okazji, czy ta szynka jest z biodrówką?  :D

 

 

post-55133-0-81734100-1427488323_thumb.jpg


12,38 kg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Przy okazji, czy ta szynka jest z biodrówką?

 

Jest kość - jest mięso....  :cool:

Dzięki, to wreszcie dali jak należy.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nic.Jak dla mnie wyciąłeś za dużo skóry i tłuszczyku, ale to nic.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nic.Jak dla mnie wyciąłeś za dużo skóry i tłuszczyku, ale to nic.

Tak zostawię, trochę mało połączenia mięśni mi zostało  :D  ale mam nadzieje, że sznurek to załatwi.

 

post-55133-0-97085000-1427539991_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja ostatnio zamówiłem całą szynke to dostałem bez kosci z tak pocietymi mięśniami ze nie bardzo było co z tego zrobić .

 

 

Musisz zamówić szynkę z/k, z/s i z/g.  :D   W Makro ostatnio po 9,96. Również pozdrawiam.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.