paweljack Opublikowano 11 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 11 Listopada 2014 Pierwszy rozbiór szynki. Oczywiście do oceny, nie jako wzór. Szynka z kością i golonką, 10 kg. Najpierw golonka 1,1 kg Kości zostały rzucone Z tego po lewej chyba będzie "kulka" Czy z tego mięśnia z prawej strony elementu robi się ogonówkę? Najpierw ze skórą, potem bez skóry, z samym tłuszczykiem. Powstał element 3 kg, tylko nie wiem czy jakiś taki nie za płaski? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gontek Opublikowano 12 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 12 Listopada 2014 Jak na pierwszy raz, to ładnie wszystko wygląda. Ja nie jestem fachowcem i nie będę Ciebie oceniał. Przypomniałeś mi mój pierwszy raz. Było to ładnych parę lat temu... Kupiłem pół świnki i zabrałem się za rozbiór, po ok. dwóch godzinach pobiegłem po pomoc do znajomego kucharza . Po przybyciu, zapytał mnie: czy ta świnia brała udział w bitwie pod Grunwaldem??? Dokumentacji fotograficznej niestety brak. (A może na szczęście) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 12 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 12 Listopada 2014 Bardzo ładnie rozebrana nóżka Jednak przy kości to dość sporo mięska zostało..... Na spółdzielni Neptun Radek pokazywał nam jak właśnie trybować taką nóżkę..... jednak prędkość jego pokazywania dla nowicjusza musiała by być pokazywana w sporym zwolnieniu ja w takim tempie to bym się szybko paluszków pozbawił trybownikiem O dokładnej klasyfikacji to niech się wypowiedzą specjaliści Dobra robota Z Dymnym pozdrowieniem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 12 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 12 Listopada 2014 Czy z tego mięśnia z prawej strony elementu robi się ogonówkę? Ogonówkę wykonuje się z zespołu mięśni pośladkowych i części mięśnia dwugłowego.Na trzecim zdjęciu od góry widać: od strony przedniej, niskie warstwy mięśni, do których była przyczepiona kość miednicy. Gdyby przyłożyć nóż do mięśnia półścięgnistego (barwa na zdjęciu pomarańczowa) ciąć na całej szerokości szynki z góry na dół to, odetniemy ogonówkę.Pięknie pokazana dyszka: ze skórą, bez skóry, bez tłuszczu.Proponuję wszystkim uczestnikom SDM ćwiczenie zdobytej wiedzy w praktyce.Brawo Paweł. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 12 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 12 Listopada 2014 Brawo Paweł. Nooo,taka pochwała ze strony Andrzeja nobilituje Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 12 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 12 Listopada 2014 Pięknie pokazana dyszka: ze skórą, bez skóry, bez tłuszczu. Brawo Paweł.http://emotikona.pl/emotikony/pic/46dance.gif Dziękuję Andrzeju, to dla mnie ważna opinia. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 14 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 14 Listopada 2014 Witaj PawełGratuluje,jak na pierwszy raz dałeś sobie zależeć,wytrybujesz 10 szynek to i kości będą bielsze,miałeś piękną szynke kl. S marzenie jak się kupuje dla siebie taki towar,nie zawsze jestpozdrawiamMarek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 18 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 18 Listopada 2014 Pięknie pokazana dyszka: ze skórą, bez skóry, bez tłuszczu.Wersja ostateczna szynki https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8764-wędzenie-u-paweljacka/?p=383755Dziękuję wszystkim za pochwały i dobre rady, będę trenował. http://www.topglobus.ru/skin/smile/s12522.gif Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 3 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 3 Grudnia 2014 (edytowane) Tak se dla treningu pyknąłem dwie łopatki, została jeszcze szynka ale jakaś taka poobijana jest, czy jakaś wada?. Nie wiem czy się jutro awanturować w hurtowni? Na dodatek słabo ogolona. Krew się leje a pacjent dawno nie żyje. Edytowane 3 Grudnia 2014 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek01 Opublikowano 3 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 3 Grudnia 2014 dobre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 3 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 3 Grudnia 2014 Co to za klasa? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 3 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 3 Grudnia 2014 Przecie w lewym dolnym rogu jest Klasa R – o zawartości mięsa w tuszy 45% i więcej, ale mniej niż 50% znak na który wziąłeś kadr to "tylko" znak weterynaryjny Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 4 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 4 Grudnia 2014 Przecie w lewym dolnym rogu jest Klasa R – o zawartości mięsa w tuszy 45% i więcej, ale mniej niż 50%To już nie zobaczę wydawało mi się, że tam jakieś cyferki są wydziargane. Ale R to słabo ale po 8 zeta, 12,90 kg z golonką. znak na który wziąłeś kadr to "tylko" znak weterynaryjny Bo ładniejszy Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 10 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 10 Grudnia 2014 Wada jest ukryta, więc nie ma sensu wzniecać awantury. Odnośnie wady to, prawdopodobnie powstała od pęknięcia tętnicy.Możesz mieć pretensje o obróbkę poubojową, czyli złe, naganne usunięcie szczeciny.Szynka pochodzi z półtuszy kl. S lub E. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 11 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 11 Grudnia 2014 Wada jest ukryta, więc nie ma sensu wzniecać awantury. Odnośnie wady to, prawdopodobnie powstała od pęknięcia tętnicy.Możesz mieć pretensje o obróbkę poubojową, czyli złe, naganne usunięcie szczeciny.Szynka pochodzi z półtuszy kl. S lub E.Dziękuję Andrzeju. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 27 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 27 Marca 2015 Przedostatni etap przygotowań do Świąt.Przy okazji, czy ta szynka jest z biodrówką? 12,38 kg Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 27 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 27 Marca 2015 Przy okazji, czy ta szynka jest z biodrówką? Jest kość - jest mięso.... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 27 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 27 Marca 2015 Przy okazji, czy ta szynka jest z biodrówką? Jest kość - jest mięso.... Dzięki, to wreszcie dali jak należy. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 28 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 28 Marca 2015 Tak wyszedl dyszek. Coś jeszcze odkroić? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 28 Marca 2015 (edytowane) Nic.Jak dla mnie wyciąłeś za dużo skóry i tłuszczyku, ale to nic. Edytowane 28 Marca 2015 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 28 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 28 Marca 2015 Nic.Jak dla mnie wyciąłeś za dużo skóry i tłuszczyku, ale to nic.Tak zostawię, trochę mało połączenia mięśni mi zostało ale mam nadzieje, że sznurek to załatwi. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 28 Marca 2015 (edytowane) Paweł gdzie kupujesz takie szynki ? Ja ostatnio zamówiłem całą szynke to dostałem bez kosci z tak pocietymi mięśniami ze nie bardzo było co z tego zrobić .Pozdrawiam Edytowane 28 Marca 2015 przez Pacan Wojciech Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 28 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 28 Marca 2015 Ja ostatnio zamówiłem całą szynke to dostałem bez kosci z tak pocietymi mięśniami ze nie bardzo było co z tego zrobić . Musisz zamówić szynkę z/k, z/s i z/g. W Makro ostatnio po 9,96. Również pozdrawiam. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 28 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 28 Marca 2015 Dziekuje . Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michał Koperski Opublikowano 31 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 31 Marca 2015 Paweł a spróbuj taką szyneczkę w całości uwędzić. Na zeszłorocznym zlocie w Antoninie Maxell nas takową uraczył. Coś fantastycznego. Cytuj pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.