Skocz do zawartości

Rozbiór mięs, klasyfikacja.


paweljack

Rekomendowane odpowiedzi

Paweł a spróbuj taką szyneczkę w całości uwędzić. Na zeszłorocznym zlocie w Antoninie Maxell nas takową uraczył. Coś fantastycznego.

Dzięki Michale, co ja bym bez Ciebie zrobił.  :D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • Odpowiedzi 63
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

  • 4 miesiące temu...

Mam pół kozy w częściach do zagospodarowania. Poproszę o jakieś propozycje.

 

post-55133-0-49267100-1444420817_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

kiełbaska jagnięca z TUNEZJI merguez.docTo , koza czy kożlę , bez wieprzowego kielbasy nie ukrecisz  , ale moze spróbuj zrobić  kielbaskę , którą sciągnąlem juz nie pamiętam skąd ( moze z forum ) zastąp jagniecine kożlina , moze się uda .

Edytowane przez Pacan Wojciech
Wojciech Pacan
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

attachicon.gifkiełbaska jagnięca z TUNEZJI merguez.docTo , koza czy kożlę , bez wieprzowego kielbasy nie ukrecisz  , ale moze spróbuj zrobić  kielbaskę , którą sciągnąlem juz nie pamiętam skąd ( moze z forum ) zastąp jagniecine kożlina , moze się uda .

Chyba koźlę. Dziękuję za podpowiedź. Znam te kiełbaski  https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9782-grillowanie-by-paweljack/?p=349166  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

OPAweljack, tam ten kawalek gdzie masz zebra, wyjmij delikatnie mieso , aby byl ladny jeden plat.  JA robilam z cieleciny, ale podejrzewam ze kozie mieso tez bedzie smaczne. Pozniej faszerowalam ,oczywiscie peklowane wszystko i wedzilam. BArdzo smaczna delikatka wedlina byla. 

 Tutaj masz zdjecie w moim temacie

 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7143-annam-w-kuchni-robi/page-23

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

OPAweljack, tam ten kawalek gdzie masz zebra, wyjmij delikatnie mieso ,

Fajny pomysł, dziękuję ale wydaje mi się, że tu prawie mięsa nie ma, chyba upiekę je w całości, jak większość. Comber też malutki, myślalem, że coś uwędzę ale "polędwiczki" mniejsze niż jagnięce.  :(

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wiesz, kiedy ja zdjemowalam mieso z kosci, tez tak wygladalo, jakby bylo przezroczyste, a jednak dosc ciekawie wyszla ta rolada, dlatego namawiam Ciebie na nia.

 Oj  a poledwiczka to taka malutka byla, jednak kiedy  doszlo mieso mielone i wszystko do kupy sie zebralo , to i wyglad i smak dobry byl. 

 NAsza cielecina na prawde jest mloda, no a co za tym idzie bardzo male porcje.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja robiłam coś podobnego z warchlaka tzn "pozyskałam" polędwice z boczkiem  a potem zrobiłam z tego roladę ale Twój kawałek jest mniejszy więc nie wiem czy tak co się uda  https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7629-chudziaka-groch-z-kapusta-na-wedzonce/page-4?do=findComment&comment=278788

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Od jakiegoś czasu kupuję w Makro niemieckie polędwiczki w cenie okolo 21 zł o wadze pomiędzy 800 - 1400 g. Polskie obrobione sa po 26-27 złotych i ważą 250-300 g.

 

post-55133-0-44026700-1456267948_thumb.jpg

 

 

Po obrobieniu 10 sztuk mam 4,1 kg całych polędwiczek, 3,7 kg mięsa na gulasz i 2,4 kg IV wp.

 

 

post-55133-0-48412600-1456267949_thumb.jpg

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Polędwiczki Polskie 250-300g - z tucznika 100-110kg.

Polędwiczki w Makro niemieckie waga 800-1400g.

I tu nasunęło mi się pytanie - po ilu miotach wydanych na świat jest maciora od tych polędwiczek 800g, a po ilu ta z polędwiczką 1400g?

Ile waży orientacyjnie pierwsza przy uboju, ile druga?

Skąd pozorna taniość tego produktu w Makro? 

Proszę o poważne potraktowanie pytań i rzeczowe odpowiedzi, nie zadałem ich w temacie "głupie pytania" .

 

:cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Polędwiczki Polskie 250-300g - z tucznika 100-110kg.

po obrobieniu

 

 

Polędwiczki w Makro niemieckie waga 800-1400g.

Przed obrobieniem

 

 

Po obrobieniu 10 sztuk mam 4,1 kg całych polędwiczek, 3,7 kg mięsa na gulasz i 2,4 kg IV wp.

więc po około 400 g

 

 

Ile waży orientacyjnie pierwsza przy uboju, ile druga?

To pytanie chyba do hodowcy?

 

 

Skąd pozorna taniość tego produktu w Makro? 

To pytanie do Makro a czy pozorna?

 

4 kg polędwiczek po 27 to 108 zł plus drobny odrzut jeszcze

 

4 kg polędwiczek po 21 to 84 plus 

 

 3,7 kg mięsa na gulasz i 2,4 kg IV wp.

 

 

Proszę o poważne potraktowanie pytań i rzeczowe odpowiedzi, nie zadałem ich w temacie "głupie pytania" .

Traktuję poważnie Twoje pytania tylko one są nie do mnie.

 

 

To informacja, ktoś będzie chciał to pojedzie do makro a jak nie to nie.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

U nas dunskie poledwiczki sa o wadze ok 05-0.6 kg..ceny zroznicowane od 50 sek wzwyz..

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

Poproszę o pomoc w rozszyfrowaniu. :)

 

mlecz od wieprza drobno usiekany

 

a drugie to

 

podozorze

 

Oba znaczenia pochodzą z dawnej książki.

Edytowane przez Bee Gees

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pawel czy nie chodzi tu " mlecz od wieprza " o szpik?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem mlecz to po prostu szpik  .... synonimem są amoretki wołowe

A podozorze to chyba kawałek podgardla.

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dawno temu moja babcia mowila do mnie tak - Ty maly czarcie osemlany, przestan brykac bo sobie mlecz zerwiesz......mlecz - rdzen kregowy

ozor =jezor = jezyk - czyli pogardle z blonami podjezykowymi - Babcia mowila - "mielesz tym ozorem jak diabel zarnami" :devil: . - Moje typy

Edytowane przez StefanS

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przepis jest na kiszkę z wątroby, więc być może to ten rdzeń, natomiast podozorze, też mi przyszło głowy podgardle, tyle że w kolejnym przepisie użyte jest słowo podgardle, więc wynikałoby z tego, że to coś innego i stąd moje pytanie. Ale może to też podwójne nazewnictwo? 

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.