Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Rozbiór mięs, klasyfikacja.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
54 odpowiedzi w tym temacie

#1 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6113 postów

Napisano 11 lis 2014 - 23:43

Pierwszy rozbiór szynki. Oczywiście do oceny, nie jako wzór.

 

Szynka z kością i golonką, 10 kg.                                                              Najpierw golonka 1,1 kg

 

Załączony plik  pierwszy rozbiór szynki.jpg   57,39 KB   29 Ilość pobrańZałączony plik  pierwszy rozbiór szynki_2.jpg   49,04 KB   30 Ilość pobrań

 

Kości zostały rzucone                                                                     Z tego po lewej chyba będzie "kulka"

 

Załączony plik  pierwszy rozbiór szynki_3.jpg   68,87 KB   29 Ilość pobrańZałączony plik  pierwszy rozbiór szynki_4.jpg   57,95 KB   28 Ilość pobrań

 

                                         Czy z tego mięśnia z prawej strony elementu robi się ogonówkę? 

 

Załączony plik  pierwszy rozbiór szynki_5.jpg   62,52 KB   27 Ilość pobrańZałączony plik  pierwszy rozbiór szynki_6.jpg   61,4 KB   25 Ilość pobrań

 

Najpierw ze skórą,

 

Załączony plik  pierwszy rozbiór szynki_7.jpg   52,95 KB   24 Ilość pobrańZałączony plik  pierwszy rozbiór szynki_8.jpg   53,56 KB   26 Ilość pobrań

 

potem bez skóry, z samym tłuszczykiem. Powstał element 3 kg, tylko nie wiem czy jakiś taki nie za płaski?

 

Załączony plik  pierwszy rozbiór szynki_9.jpg   39,63 KB   25 Ilość pobrańZałączony plik  pierwszy rozbiór szynki_10.jpg   54,76 KB   26 Ilość pobrań

 

Załączony plik  pierwszy rozbiór szynki_11.jpg   65,47 KB   25 Ilość pobrań

 



#2 gontek

gontek

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 441 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 12 lis 2014 - 07:10

Jak na pierwszy raz, to ładnie wszystko wygląda. Ja nie jestem fachowcem i nie będę Ciebie oceniał. Przypomniałeś mi mój pierwszy raz. Było to ładnych parę lat temu... Kupiłem pół świnki i zabrałem się za rozbiór, po ok. dwóch godzinach pobiegłem po pomoc do znajomego kucharza :cry:. Po przybyciu, zapytał mnie: czy ta świnia brała udział w bitwie pod Grunwaldem???  :D Dokumentacji fotograficznej niestety brak. (A może na szczęście) :facepalm:  :)  :) 



#3 Gość_ArkoGdynia_*

Gość_ArkoGdynia_*
  • Goście

Napisano 12 lis 2014 - 07:12

Bardzo ładnie rozebrana nóżka  :thumbsup:

Jednak przy kości to dość sporo mięska zostało..... Na spółdzielni Neptun Radek pokazywał nam jak właśnie trybować taką nóżkę..... jednak prędkość jego pokazywania dla nowicjusza musiała by być pokazywana w sporym zwolnieniu  :facepalm: ja w takim tempie to bym się szybko paluszków pozbawił trybownikiem  :laugh:

O dokładnej klasyfikacji to niech się wypowiedzą specjaliści

 

Dobra robota  :thumbsup:

 

Z Dymnym pozdrowieniem....



#4 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4109 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 12 lis 2014 - 19:57

Czy z tego mięśnia z prawej strony elementu robi się ogonówkę?
Ogonówkę wykonuje się z zespołu mięśni pośladkowych i części mięśnia dwugłowego.

Na trzecim zdjęciu od góry widać: od strony przedniej, niskie warstwy mięśni, do których była przyczepiona kość miednicy. Gdyby przyłożyć nóż do mięśnia półścięgnistego (barwa na zdjęciu pomarańczowa) ciąć na całej szerokości szynki z góry na dół to, odetniemy ogonówkę.

Pięknie pokazana dyszka: ze skórą, bez skóry, bez tłuszczu.

Proponuję wszystkim uczestnikom SDM ćwiczenie zdobytej wiedzy w praktyce.

Brawo Paweł.



#5 Kruszynka

Kruszynka

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3928 postów

Napisano 12 lis 2014 - 21:33

Brawo Paweł.

Nooo,taka pochwała ze strony Andrzeja nobilituje :D :thumbsup:



#6 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6113 postów

Napisano 12 lis 2014 - 22:11

Pięknie pokazana dyszka: ze skórą, bez skóry, bez tłuszczu.

 

 

Brawo Paweł.

46dance.gif

 

Dziękuję Andrzeju, to dla mnie ważna opinia.



#7 Marek z Bielska

Marek z Bielska

    Weteran

  • **VIP**
  • 2188 postów
  • MiejscowośćBielsko-Biala

Napisano 14 lis 2014 - 20:40

Witaj Paweł

Gratuluje,jak na pierwszy raz dałeś sobie zależeć,wytrybujesz 10 szynek to i kości będą bielsze,miałeś piękną szynke kl. S marzenie jak się kupuje dla siebie taki towar,nie zawsze jest

pozdrawiam

Marek.



#8 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6113 postów

Napisano 18 lis 2014 - 12:29

Pięknie pokazana dyszka: ze skórą, bez skóry, bez tłuszczu.

Wersja ostateczna szynki https://wedlinydomow...jacka/?p=383755


Dziękuję wszystkim za pochwały i dobre rady, będę trenował. s12522.gif



#9 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6113 postów

Napisano 03 gru 2014 - 22:26

Tak se dla treningu pyknąłem dwie łopatki, została jeszcze szynka ale jakaś taka poobijana jest, czy jakaś wada?. Nie wiem czy się jutro awanturować w hurtowni? Na dodatek słabo ogolona.  :cry:

 

Załączony plik  łopatka i szynka.jpg   63,76 KB   8 Ilość pobrańZałączony plik  łopatka i szynka_2.jpg   58,36 KB   7 Ilość pobrań


Krew się leje  :frantics:  a pacjent dawno nie żyje.

 

Załączony plik  łopatka i szynka_3.jpg   66,61 KB   7 Ilość pobrań


Użytkownik paweljack edytował ten post 03 gru 2014 - 22:27


#10 marek01

marek01

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 11 postów
  • MiejscowośćSzczecinek

Napisano 03 gru 2014 - 22:40

dobre



#11 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6113 postów

Napisano 04 gru 2014 - 00:09

Co to za klasa? 

 

Załączony plik  łopatka i szynka_4.jpg   35,62 KB   9 Ilość pobrań



#12 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 04 gru 2014 - 00:33

Przecie w lewym dolnym rogu jest :tongue:  Klasa R – o zawartości mięsa w tuszy 45% i więcej, ale mniej niż 50%

 

znak na który wziąłeś kadr to "tylko" znak weterynaryjny :cool:



#13 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6113 postów

Napisano 04 gru 2014 - 09:18

Przecie w lewym dolnym rogu jest :tongue:  Klasa R – o zawartości mięsa w tuszy 45% i więcej, ale mniej niż 50%

To już nie zobaczę wydawało mi się, że tam jakieś cyferki są wydziargane. Ale R to słabo  :(  ale po 8 zeta, 12,90 kg z golonką.  :D

 

 

znak na który wziąłeś kadr to "tylko" znak weterynaryjny :cool:

Bo ładniejszy  :facepalm:



#14 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4109 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 10 gru 2014 - 21:46

Wada jest ukryta, więc nie ma sensu wzniecać awantury. Odnośnie wady to, prawdopodobnie powstała od pęknięcia tętnicy.

Możesz mieć pretensje o obróbkę poubojową, czyli złe, naganne usunięcie szczeciny.

Szynka pochodzi z półtuszy kl. S lub E.



#15 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6113 postów

Napisano 11 gru 2014 - 09:55

Wada jest ukryta, więc nie ma sensu wzniecać awantury. Odnośnie wady to, prawdopodobnie powstała od pęknięcia tętnicy.

Możesz mieć pretensje o obróbkę poubojową, czyli złe, naganne usunięcie szczeciny.

Szynka pochodzi z półtuszy kl. S lub E.

Dziękuję Andrzeju.



#16 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6113 postów

Napisano 27 mar 2015 - 21:35

Przedostatni etap przygotowań do Świąt.

Przy okazji, czy ta szynka jest z biodrówką?  :D

 

 

Załączony plik  SZYNKA.jpg   57 KB   6 Ilość pobrań


12,38 kg



#17 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6915 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 27 mar 2015 - 21:43

Przy okazji, czy ta szynka jest z biodrówką?

 

Jest kość - jest mięso....  :cool:



#18 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6113 postów

Napisano 27 mar 2015 - 23:06

 

Przy okazji, czy ta szynka jest z biodrówką?

 

Jest kość - jest mięso....  :cool:

Dzięki, to wreszcie dali jak należy.  :)



#19 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6113 postów

Napisano 28 mar 2015 - 10:58

Tak wyszedl dyszek.  :)

 

Załączony plik  DYSZEK_2.jpg   60,08 KB   7 Ilość pobrańZałączony plik  DYSZEK_1.jpg   60,96 KB   6 Ilość pobrań

 

Coś jeszcze odkroić?

 

 



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11052 postów

Napisano 28 mar 2015 - 11:22

Nic.Jak dla mnie wyciąłeś za dużo skóry i tłuszczyku, ale to nic.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 28 mar 2015 - 11:38





Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych