Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Rozbiór mięs, klasyfikacja.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
54 odpowiedzi w tym temacie

#21 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6077 postów

Napisano 28 mar 2015 - 11:53

Nic.Jak dla mnie wyciąłeś za dużo skóry i tłuszczyku, ale to nic.

Tak zostawię, trochę mało połączenia mięśni mi zostało  :D  ale mam nadzieje, że sznurek to załatwi.

 

Załączony plik  DYSZEK_1A.jpg   61,97 KB   7 Ilość pobrań



#22 Pacan Wojciech

Pacan Wojciech

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2529 postów
  • MiejscowośćOPOLE

Napisano 28 mar 2015 - 20:50

Paweł gdzie kupujesz takie szynki ? Ja ostatnio zamówiłem całą szynke to dostałem bez kosci z tak pocietymi mięśniami ze nie bardzo było co z tego zrobić .Pozdrawiam


Użytkownik Pacan Wojciech edytował ten post 28 mar 2015 - 20:57


#23 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6077 postów

Napisano 28 mar 2015 - 21:14

Ja ostatnio zamówiłem całą szynke to dostałem bez kosci z tak pocietymi mięśniami ze nie bardzo było co z tego zrobić .

 

 

Musisz zamówić szynkę z/k, z/s i z/g.  :D   W Makro ostatnio po 9,96. Również pozdrawiam.



#24 Pacan Wojciech

Pacan Wojciech

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2529 postów
  • MiejscowośćOPOLE

Napisano 28 mar 2015 - 21:53

Dziekuje .



#25 Michał Koperski

Michał Koperski

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 799 postów

Napisano 31 mar 2015 - 14:35

Paweł a spróbuj taką szyneczkę w całości uwędzić. Na zeszłorocznym zlocie w Antoninie Maxell nas takową uraczył. Coś fantastycznego.



#26 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6077 postów

Napisano 31 mar 2015 - 18:42

Paweł a spróbuj taką szyneczkę w całości uwędzić. Na zeszłorocznym zlocie w Antoninie Maxell nas takową uraczył. Coś fantastycznego.

Dzięki Michale, co ja bym bez Ciebie zrobił.  :D



#27 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6077 postów

Napisano 28 maj 2015 - 13:46

Takie zdjęcie poglądowe. Może się przyda.  :)

 

 

Załączony plik  II kl_wp_70_30.jpg   123 KB   7 Ilość pobrań

 

 



#28 filemonek

filemonek

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 253 postów
  • MiejscowośćCiechanów

Napisano 28 maj 2015 - 15:05

sama II ?



#29 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6077 postów

Napisano 28 maj 2015 - 20:40

sama II ?

Na zdjęciu sama.



#30 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6077 postów

Napisano 09 paź 2015 - 21:00

Mam pół kozy w częściach do zagospodarowania. Poproszę o jakieś propozycje.

 

Załączony plik  pół kozy.jpg   53,73 KB   8 Ilość pobrań



#31 Pacan Wojciech

Pacan Wojciech

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2529 postów
  • MiejscowośćOPOLE

Napisano 09 paź 2015 - 21:19

Załączony plik  kiełbaska jagnięca z TUNEZJI merguez.doc   49,5 KB   21 Ilość pobrańTo , koza czy kożlę , bez wieprzowego kielbasy nie ukrecisz  , ale moze spróbuj zrobić  kielbaskę , którą sciągnąlem juz nie pamiętam skąd ( moze z forum ) zastąp jagniecine kożlina , moze się uda .


Użytkownik Pacan Wojciech edytował ten post 09 paź 2015 - 21:20


#32 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6077 postów

Napisano 09 paź 2015 - 21:27

attachicon.gifkiełbaska jagnięca z TUNEZJI merguez.docTo , koza czy kożlę , bez wieprzowego kielbasy nie ukrecisz  , ale moze spróbuj zrobić  kielbaskę , którą sciągnąlem juz nie pamiętam skąd ( moze z forum ) zastąp jagniecine kożlina , moze się uda .

Chyba koźlę. Dziękuję za podpowiedź. Znam te kiełbaski  https://wedlinydomow...ljack/?p=349166  :)



#33 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4969 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 09 paź 2015 - 21:55

OPAweljack, tam ten kawalek gdzie masz zebra, wyjmij delikatnie mieso , aby byl ladny jeden plat.  JA robilam z cieleciny, ale podejrzewam ze kozie mieso tez bedzie smaczne. Pozniej faszerowalam ,oczywiscie peklowane wszystko i wedzilam. BArdzo smaczna delikatka wedlina byla. 

 Tutaj masz zdjecie w moim temacie

 https://wedlinydomow...ni-robi/page-23



#34 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6077 postów

Napisano 09 paź 2015 - 22:13

OPAweljack, tam ten kawalek gdzie masz zebra, wyjmij delikatnie mieso ,

Fajny pomysł, dziękuję ale wydaje mi się, że tu prawie mięsa nie ma, chyba upiekę je w całości, jak większość. Comber też malutki, myślalem, że coś uwędzę ale "polędwiczki" mniejsze niż jagnięce.  :(



#35 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4969 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 09 paź 2015 - 22:20

Wiesz, kiedy ja zdjemowalam mieso z kosci, tez tak wygladalo, jakby bylo przezroczyste, a jednak dosc ciekawie wyszla ta rolada, dlatego namawiam Ciebie na nia.

 Oj  a poledwiczka to taka malutka byla, jednak kiedy  doszlo mieso mielone i wszystko do kupy sie zebralo , to i wyglad i smak dobry byl. 

 NAsza cielecina na prawde jest mloda, no a co za tym idzie bardzo male porcje.



#36 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5080 postów

Napisano 09 paź 2015 - 22:27

Ja robiłam coś podobnego z warchlaka tzn "pozyskałam" polędwice z boczkiem  a potem zrobiłam z tego roladę ale Twój kawałek jest mniejszy więc nie wiem czy tak co się uda  https://wedlinydomow...e-4#entry278788



#37 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6077 postów

Napisano 09 paź 2015 - 22:41

U mnie maciupkie wszystkie kawałki.  :)



#38 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6077 postów

Napisano 23 lut 2016 - 23:59

Od jakiegoś czasu kupuję w Makro niemieckie polędwiczki w cenie okolo 21 zł o wadze pomiędzy 800 - 1400 g. Polskie obrobione sa po 26-27 złotych i ważą 250-300 g.

 

Załączony plik  polędwiczki_1.jpg   65,95 KB   6 Ilość pobrań

 

 

Po obrobieniu 10 sztuk mam 4,1 kg całych polędwiczek, 3,7 kg mięsa na gulasz i 2,4 kg IV wp.

 

 

Załączony plik  polędwiczki_2.jpg   64,81 KB   6 Ilość pobrań


Użytkownik paweljack edytował ten post 24 lut 2016 - 00:07


#39 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 24 lut 2016 - 00:20

Polędwiczki takie po 200g kupuję po 15 zeta w ubojni , to są same "dupki"  - odcięta grubsza część od polędwiczki :)



#40 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6907 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 24 lut 2016 - 11:47

Polędwiczki Polskie 250-300g - z tucznika 100-110kg.

Polędwiczki w Makro niemieckie waga 800-1400g.

I tu nasunęło mi się pytanie - po ilu miotach wydanych na świat jest maciora od tych polędwiczek 800g, a po ilu ta z polędwiczką 1400g?

Ile waży orientacyjnie pierwsza przy uboju, ile druga?

Skąd pozorna taniość tego produktu w Makro? 

Proszę o poważne potraktowanie pytań i rzeczowe odpowiedzi, nie zadałem ich w temacie "głupie pytania" .

 

:cool: 






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych