Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Rozbiór mięs, klasyfikacja.


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
54 odpowiedzi w tym temacie

#41 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6075 postów

Napisano 24 lut 2016 - 12:17

Polędwiczki Polskie 250-300g - z tucznika 100-110kg.

po obrobieniu

 

 

Polędwiczki w Makro niemieckie waga 800-1400g.

Przed obrobieniem

 

 

Po obrobieniu 10 sztuk mam 4,1 kg całych polędwiczek, 3,7 kg mięsa na gulasz i 2,4 kg IV wp.

więc po około 400 g

 

 

Ile waży orientacyjnie pierwsza przy uboju, ile druga?

To pytanie chyba do hodowcy?

 

 

Skąd pozorna taniość tego produktu w Makro? 

To pytanie do Makro a czy pozorna?

 

4 kg polędwiczek po 27 to 108 zł plus drobny odrzut jeszcze

 

4 kg polędwiczek po 21 to 84 plus 

 

 3,7 kg mięsa na gulasz i 2,4 kg IV wp.

 

 

Proszę o poważne potraktowanie pytań i rzeczowe odpowiedzi, nie zadałem ich w temacie "głupie pytania" .

Traktuję poważnie Twoje pytania tylko one są nie do mnie.

 

 

To informacja, ktoś będzie chciał to pojedzie do makro a jak nie to nie.



#42 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5435 postów

Napisano 24 lut 2016 - 12:24

W Lidlu polędwiczki polskie obrobione w stałęj cenie 25 zł, często gęsto są w promocji po 19...



#43 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5379 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 24 lut 2016 - 14:24

U nas dunskie poledwiczki sa o wadze ok 05-0.6 kg..ceny zroznicowane od 50 sek wzwyz..



#44 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6075 postów

Napisano 02 paź 2017 - 10:55

Poproszę o pomoc w rozszyfrowaniu. :)

mlecz od wieprza drobno usiekany

a drugie to

podozorze

Oba znaczenia pochodzą z dawnej książki.

Użytkownik Bee Gees edytował ten post 02 paź 2017 - 12:07


#45 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5379 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 02 paź 2017 - 11:14

Pawel czy nie chodzi tu " mlecz od wieprza " o szpik?



#46 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7204 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 02 paź 2017 - 11:41

Moim zdaniem mlecz to po prostu szpik  .... synonimem są amoretki wołowe

A podozorze to chyba kawałek podgardla.


Użytkownik roger edytował ten post 02 paź 2017 - 11:43


#47 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4098 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 02 paź 2017 - 19:18

mlecz od wieprza drobno usiekany
  postawiłbym na rdzeń kręgowy.

Cóż," podozorze" to, chyba podgardle.



#48 mikami

mikami

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 525 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 02 paź 2017 - 19:21

A może ma to związek z tym - Bikont o grasicy:

https://www.wprost.p...uczoly-na-stoly

Kuchnia mieszczańska z Ćwierczakiewiczową
na czele używała pojęcia "mleczko cielęce".



#49 StefanS

StefanS

    Entuzjasta forum

  • **VIP**
  • 799 postów
  • MiejscowośćMassechusetts, USA

Napisano 02 paź 2017 - 22:36

Dawno temu moja babcia mowila do mnie tak - Ty maly czarcie osemlany, przestan brykac bo sobie mlecz zerwiesz......mlecz - rdzen kregowy

ozor =jezor = jezyk - czyli pogardle z blonami podjezykowymi - Babcia mowila - "mielesz tym ozorem jak diabel zarnami" :devil: . - Moje typy


Użytkownik StefanS edytował ten post 02 paź 2017 - 22:55


#50 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6075 postów

Napisano 03 paź 2017 - 09:26

Przepis jest na kiszkę z wątroby, więc być może to ten rdzeń, natomiast podozorze, też mi przyszło głowy podgardle, tyle że w kolejnym przepisie użyte jest słowo podgardle, więc wynikałoby z tego, że to coś innego i stąd moje pytanie. Ale może to też podwójne nazewnictwo? 


Użytkownik paweljack edytował ten post 03 paź 2017 - 13:38


#51 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10774 postów

Napisano 03 paź 2017 - 13:35

Przepis jest na kiszkę z wątroby,

 

Raczej grasica. Po dodaniu do kiszki da podobny efekt jak móżdżek.Kiszka będzie bardziej aksamitna.



#52 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13849 postów

Napisano 03 paź 2017 - 14:00

Mlecz

 

https://books.google...wieprza&f=false

 

podozorze

 

https://books.google...dozorze&f=false



#53 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6075 postów

Napisano 03 paź 2017 - 14:17

Dzienks.  :)



#54 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6075 postów

Napisano 23 paź 2017 - 11:57

Dziękuję wszystkim za podpowiedzi. Wygląda na to, że nie da się dokładnie odtworzyć receptury.  :(



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#55 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5862 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 26 paź 2017 - 18:46

Myślę że to jest tu opisane. Gdyby użyto nazwy ozór to od tego by nazwano mięśnie- tkankę 

podozorzeZałączony plik  skanowanie0002.jpg   158,63 KB   13 Ilość pobrań






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych