wróbel75 Opublikowano 17 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Listopada 2014 Witam serdecznie.Poniżej zamieszczam zdjęcia z pierwszej produkcji zadymiania. Kiełbasa Pradziadka 1896r. - Szczepana (ona troszkę nie wyszła - wygląd- bo popełniłem babola i źle rozwiesiłem pętka ale w smaku cudo ) peklowanie wędzonek na mokro (rady) -Miro 9dni tabela -Dziadek dodatkowo kiełbasa biała bez peklosoli - Maxell A wszystko na prowizorce -budowa wędzarni mam nadzieję że na wiosnę. Moja rada dla żółtodziobów takich jak ja - czytajcie i nie kombinujcie w pierwszych produktach a SUKCES murowany. Wszystko z aptekarską dokładnością odmierzane na wagach, czasach, sugestiach, termometrach i zdaniem moim, i rodziny wyszło super A teraz czas na chwalenie się i opinię świata Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 17 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 17 Listopada 2014 Witaj, gratulacje za pierwszy krok. Jak widać nie udalo się uniknąć kilku błędów. Palenisko zdecydowanie za wąskie, wymiar zewnętrzny był by dobry jako wewnętrzny (sam kiedyś tak zaczynałem i po poszerzeniu paleniska lepszy smak wędzonek i kiełbas), za szybko puściłeś dym, za słabo osuszone wędzonki lub za wysoka temp.wędzenia. Ogólnie pierwszy dym za Tobą. Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 17 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 17 Listopada 2014 @wróbel75, Kolega Ci wszystko napisał idziesz drogą którą już wielu przeszło i jeszcze wielu przejdzie, jak na początek może być. Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 17 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 17 Listopada 2014 witamPo prostu tradycyjne wędliny,gratuluję Marek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 17 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 17 Listopada 2014 (edytowane) Witaj Wróbel75 Mam pytanko... szyneczka rozkrojona po parzeniu , czy przed ? Biała fajna Weż pod uwagę powyższe rady kolegów Pozdrawiam ! Edytowane 17 Listopada 2014 przez Einshell Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pools Opublikowano 17 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 17 Listopada 2014 Kolego Wróbel75, gratuluje pierwszych wyrobów i najważniejsze że smakowało . Też zaczynałem od beczki, w podobnym wykonaniu jak u Ciebie, z tym że u mnie kanał miał długość poniżej 1m. Podstawowy problem przy tej konstrukcji to wilgoć. Nie ma siły żeby to porządnie wysuszyć. W tak długim kanale zakopanym w ziemi wilgoci nie da się uniknąć. Moja rada, podnieś wyżej beczkę, kanał skróć i wyciągnij na powierzchnię (jakaś rura, kształtki ceramiczne, nie wiem czym tam dysponujesz). Termometr w beczce masz umieszczony w miejscu gdzie teoretycznie jest najzimniej. Obróć beczkę o 90 st. Temp będzie bardziej wiarygodna. Widać, że nie przewieszałeś kijów w beczce. Da się zauważyć, że kiełbasy z jednej strony praktycznie białe.Powodzenia życzę w dalszym zadymianiu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 18 Listopada 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 18 Listopada 2014 Witam wszystkich kolegów.Na początku troszkę się wytłumaczę. Neta chwilowo mam tylko w pracy bo mieszkamy praktycznie na budowie (budujemy dom systemem gospodarczym) i wczoraj przed końcem pracy nie wytrzymałem i musiałem już wrzucić zdjęcia nie mając czasu na opis.Większość uwag jakie koledzy mi napisaliście znam z innych postów i wiem że daleko mi do ideału - po prostu poszedłem na żywioł bo chęć posiadania własnych wyrobów była większa niż tłumaczenia żony bym skupił się na wykańczaniu domu a dopiero brał za wędzenia (po pierwszej produkcji troszkę odpuściła i sama pomagała przy wyrobie kiełbas ) wędzarnia - gdzieś już na forum czytałem że termometr jest w złym miejscu ale nie rozumiałem z tamtego posta co jest złe (czy za wysoko, czy że z boku beczki itd) dlatego tak wstawiłem -teraz już wiem dzięki PoolsDługość kanału rzeczywiście wygląda na tym zdjęciu jak z dwa metry - w rzeczywistości beczka-palenisko to odległość niespełna metr (ten dołek na końcu to po to aby mieć lepsze dojście do paleniska) kanał zrobiony z pozostałych przewodów wentylacyjnych.Tak jak pisałem to jest tylko prowizorka a na wiosnę planuję budowę "kibelka" tak że na razie nie będę już kombinował za wyjątkiem obrotu beczki i poszerzenie paleniska (chyba że mnie coś trafi to i wyciągnę wyżej )Wilgoć rzeczywiście jest bo i ziemia mokra, i drzewo też z tego sezonu ( a na dodatek dysponowałem tylko brzozą -okorowaną) teraz latam po gospodarzach i zbieram zrębki owocowych, olchy, buka. Kiełbasa pradziadka wyszła taka przez własną głupotę po pierwsze późno zacząłem całe wędzenie (zacząłem od szynki). Ok. 18-tej mogłem dopiero wstawiać kiełbasę do beczki i nie wiem co mnie podkusiło że to zrobiłem kolejny babol (nie pytajcie dlaczego - bo sam nie wiem) to popowieszałem po kilka pętek na tym samym haku (obok siebie -nie rozwiesiłem) tak że niektóre dotykały się bokami.Z racji tego że byłem już zmęczony, strasznie wiało, wilgotne drzewo itd -miałem problem z utrzymaniem i temperatury, powiek i jasności umysłu (dzień wcześniej do 3-ciej w nocy napełniałem jelita) i w efekcie kiełbasa powaliła mnie na kolana -ale też nauczyła pokory do natury Dobra, koniec użalania-czas na poprawki i nowe zadymianie Einshell - fotki były po parzeniu Wszystkim dziękuję za pierwsze rady i słowa otuchyPozdrawiam Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 11 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 11 Października 2019 Odkurzę stary temat aby nie zaśmiecać forum i swojego kącika nowymi tematami.Tutaj będę wstawiał swoje dokonania, wzloty i upadki - poddając wszystko Waszej opinii.Gdyby ktoś pytał, to:Krytykę przyjmuję z pokorą , rady i wiedzę chłonę jak gąbka , pochwały łechcą moje ego Jednego, czego nie będę tu tolerował, to chamstwa które własnoręcznie usunę Tak więc zaczynamy Na początek dzisiejsze dzieło które ukończyłem z 20min.temu Cztery kilo przetopionego gęsiego tłuszczu Tłuszcz przepuszczony przez maszynkę (nie chciało mi się już kroić na kawałeczki) na sitku F.16 i delikatnie podgrzewany aż do całkowitego wytopienia. W dużym słoiku smalec ze skwarkami (tyle ich zostało) Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 12 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 12 Października 2019 Też mam taki smalec z gęsi, Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 18 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 18 Października 2019 Keto-bułkiprzed pieczeniemzaraz po pieczeniu10min.późniejprzekrój Wykonane trzymając się ściśle przepisu Alinki z pierwszego postu : https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16509-bu%C5%82ki-ketoczyli-bez-m%C4%85ki/ Nawet serek był twaróg + śmietana Są fajne w smaku i sycącePolecam. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 23 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 23 Października 2019 (edytowane) Kończąc w sobotę mieszałkę, troszkę sobie uwędziłem:PolędwicaKarczekBoczekUdaI całość Nie oczyszczane z mizdry ( a właśnie, czy oprócz aspektów czysto estetycznych jest jakiś powód aby to robić?), peklowanie mokre 5 dni, wędzone na kolor (polędwica w rzeczywistości jest jaśniejsza), w temp. 60'-70' na koniec podpiekane w temp. 80'-90', nie parzone.Jak dla mnie wyroby trochę się ciągną (mogły by być trochę bardziej kruche, ale popracuję nad tym )Uda parzone przed wędzeniem i wędzone na kolor z innymi wyrobami. Edytowane 23 Października 2019 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 23 Października 2019 (edytowane) Zdjęcie mizdry powoduje ,że łatwiej się kroi.Poza tym mizdra jest twarda i ją nie zjesz a po trzecie jak się trafi polędwica ze starszej sztuki to ją powygina w rogala. Edytowane 23 Października 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 23 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 23 Października 2019 Zdjęcie mizdry powoduje ,że łatwiej się kroi.Poza tym mizdra jest twarda i ją nie zjesz a po trzecie jak się trafi polędwica ze starszej sztuki to ją powygina w rogala. Dzięki Arku A powiedz mi, te skrawki wykorzystujesz jakoś (gdzieś czytałem że ktoś je mroził, a gdy robił wędlinę to mielił i dodawał) czy się nie bawić i do kosza? Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 23 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 23 Października 2019 Mizdra przez sitko fi 2 i wychodzi bardzo dobry klej do kiełbas.--pozdrawiam Romii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 29 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 29 Października 2019 Mizdra przez sitko fi 2 i wychodzi bardzo dobry klej do kiełbas. Dzięki Romii Kiełbasa czosnkowa.Przepis ściągnięty od Halusi : https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page-29 Z małymi (wymuszonymi bardziej lub mniej ) modyfikacjami:1,5 kg wp I (z szynki i łopatki)2 kg wp II (z szynki i łopatki) tutaj kłania się klasyfikacja ( a właściwie jej brak )+ 0,5 kg golonki ( na cholerkę ją kupiłem to nie wiem, a latałem za nią przez pół miasta ) Peklowanie 18g/kg - Jak dla nas górna skala słoności. Gdyby była parzona, mogło by być w punkt jednak do pieczenia wystarczy nam chyba 17g/kg2,5g/kg pieprzu - Teraz wiem że to był błąd, bo jest lekko wyczuwalny. Pewnie te 3g/kg będzie w punktCzosnek idealnieReszta jak w przepisie. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 29 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 29 Października 2019 Pieknie wyglada :clap: , a czosnku ile dodales? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 29 Października 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 29 Października 2019 Pieknie wyglada :clap: , a czosnku ile dodales? Tak jak Halusia 10g/kg (świeżego) Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 12 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 12 Listopada 2019 KIEŁBASA KOMBINOWANA Miała być kiełbasa małopolsko-podlaska J&W z przepisu kol. Jacekw21 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15762-kie%C5%82basa-ma%C5%82opolsko-podlaska-jw/Niestety okazało się że najprawdopodobniej nie zabrałem ze sklepu łopatki. W związku z czym, trzeba było improwizować. Składniki:0,5 kg Mięso z szyki cięte nożem na kawałki 1-1,5 cm (do peklowania cięte na kostkę ok. 2-2,5cm)0,9 kg Mięso z polędwicy cięte nożem na kawałki 1-1,5 cm (do peklowania cięte na kostkę ok. 2-2,5cm)3,5 kg Boczek mielony na 10 (do peklowania cięte na kostkę ok. 2-2,5cm)0,5 kg Ścinki po obróbce polędwic mielone na 3peklosól 18g/kgMięso przed rozdrobnieniem peklowane 48h w temp. Ok.5’C (szynka z polędwicą, osobno boczek i osobno ścinki) Przyprawy:Pieprz 2g/kgOwoc jałowca 2g/kgRozmaryn 0,5g/kgWoda 0,4 litraJelita wieprzowe(przyprawy – wzorując się na wpisie Muskiego post 30 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3963-kie%C5%82basa-ja%C5%82owcowa/page-2 ) Wykonanie – wzorując się na w/w kiełbasie małopolsko-podlaskiej.Po rozdrobnieniu połączyłem wszystkie składniki dodając przyprawy i 250ml wody .Następnie farsz wstawiłem do lodówki na kolejne 12h. Po tym czasie dodałem 150ml wody i dokładnie wymieszałem. Napełniłem jelita i powiesiłem na kijach na ok. 2h. Następnie osuszanie i wędzenie w temp. 50-60 stopni do koloru (3h). Następnie podpiekałem w wędzarni bez dymu w temp.80-90 stopni do uzyskania 70 stopni w środku kiełbasy. Pierwsze wrażenia na ciepło.Wyczuwalny pieprz i nuta jałowca. Bardzo soczysta. Zobaczymy jak będzie smakowała rano. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 12 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 12 Listopada 2019 2g jałowca na kg będzie czuć .Ale czekam na wrażenia smakowe jak już wystygnie i przejdzie przyprawami. Gdybyś ja trochę dłużej podpiekł to jałowcowa by wyszła jak nic.--Romii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 12 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 12 Listopada 2019 2g jałowca na kg będzie czuć . Dokładnie. 4-5g wydało mi się za dużo jak na moje kubki smakowe. I trafiłem w punkt (nie wiem czy to zasługa rozmarynu którego nie wyczuwam).Kiełbaska fajnie się kroi i zachowuje balast smakowy soli/pieprzu/jałowca. Dla mnie OK. Gdybyś ja trochę dłużej podpiekł to jałowcowa by wyszła jak nic No tutaj sugerowałem się przepisem Jacka ale na próbę parę szt. zostawię do podsuszenia i zobaczymy co wyjdzie Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 24 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 24 Listopada 2019 Kiełbasa kombinowana po 12 dniach podsuszania (a właściwie to co z niej pozostało ) Powiem Wam tak - jest to druga po kabanosach Halusi wędlina podsuszana która zniknęła szybciej niż zdążyła się podsuszyć Z założenia miała wisieć 14dni Przyprawy super się stonowały i niczego bym w niej nie zmienił. Jest smaczna.Polecam i życzę smacznego Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 24 Listopada 2019 Jest smaczna. I pachnie z ekranu Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 24 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 24 Listopada 2019 jest to druga po kabanosach Halusi wędlina podsuszana która zniknęła szybciej niż zdążyła się podsuszyć No i super . :clap: Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 24 Listopada 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 24 Listopada 2019 EAnna, andrzej K - Dziękuję Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 1 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 1 Grudnia 2019 Jeszcze cieplutkie kabanosy "halusi" w wykonaniu wróbla Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.