EAnna Opublikowano 1 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 1 Grudnia 2019 Jeszcze cieplutkie kabanosy wróbelka Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 4 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 4 Grudnia 2019 Moje wariacje z octem jabłkowym. Przepis zaczerpnięty od Małgoś : https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/I uzupełniony kilkoma wpisami forumowiczów.Zarobione cztery octyJabłkowyJabłkowo-JagodowyJabłkowo-GruszkowyJabłkowo-Pomarańczowy Miałem dzisiaj wolne, to zrobiłem troszkę pierogów na święta Pierogi z kapustą i grzybami Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 4 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 4 Grudnia 2019 Jeszcze cieplutkie kabanosy Moje wariacje z octem jabłkowym. Pierogi z kapustą i grzybami No to popracowałeś wróbelku . :clap: 5 kijków kabanosów to już jest coś ..... trochę więcej jak na śniadanko . Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 4 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 4 Grudnia 2019 5 kijków kabanosów to już jest coś ... 10kg farszu zapakować w te jelitka Ale co poradzić jak takie dobre Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 5 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 5 Grudnia 2019 Wrobelku, bardzo metnie te octy wygladaja. Nie wiem jak moje byly w tym stadium ( ja to jade 2 wiadra 10l na jeden raz , no ale mam juz kilka wspanialych matek octowych ). Moj ocet jest klarowny tylko ma mala szumowine na dnie butelki ( nie pasteryzuje). Moze to dopiero po odcedzeniu i ustaniu robi sie krysztalowy. Zrobie pozniej zdjecie . Mam chyba jeszcze kilka butelek z 2014 roku. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 5 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 5 Grudnia 2019 Pierogi z kapustą i grzybami Ładnie sobie poczynasz Wróbelku, wędlinki mają wygląd smaczniasty, a pierożki to chyba już na święta. Pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 5 Grudnia 2019 mam juz kilka wspanialych matek octowych W którym momencie dodajesz te matki?Może założysz temat 'Ocet Annam" i napiszesz co robisz krok po kroku.Do tego zdjęcia ...please ... Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 5 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 5 Grudnia 2019 Teraz to albo za pozno albo za wczesnie EANNO. W przyszlym czasie jak nastawie. Teraz mam tylko juz jedno wiadro do odcedzenia. Zaopatruje w ocet wszystkich znajomych ,ktorzy stosuja ocet jablkowy. Jedno moge powiedziec. Macie w kraju bardzo duzo jablek do gotowania ( to takie ktore nie nadaja sie na surowo do jedzenia, a dopiero po obrobce termicznej nabieraja wspaniale smaki ) wlasnie z nich powstaje matka. Jesli nastawi sie taki ocet to spokojnie uzyska sie matke. Tylko pozniej nalezy przeplukac ja od miazgi jablkowej. Pozniej przechowuje je w sloju z octem do nastepnbego razu. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 5 Grudnia 2019 Tylko pozniej nalezy przeplukac ja od miazgi jablkowej. Pozniej przechowuje je w sloju z octem do nastepnbego razu. @ANNAM, Poszatkowane jabłka zalewam wodą, dodaje cukier i drożdże do fermentacji alkoholowej.Potem to odcedzam.W którym momencie dać te matkę. Ja ją mam z poprzedniego nastawu.To jest taka octowa galaretka.Poprzednie nastawy robiłam bez tej matki bo jej nie miałam. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 5 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 5 Grudnia 2019 Aniu, ja nie daje drozdzy i nie robie na calych jablkach. Tobie z odpadow jablkowych , czyli skory obrane z jablakei wyciete srodki. To zalewam woda i dodaje miodu lub ciemnego cukru. Teraz mam takie sprytne przyciskacze do fermentowanych produktow to matka idzie na wierz i pozniej przykladam tym plastykowym przyciskaczem. Calosc najbardziej pracuje 2-3 tygodnie. Ale ja zostawiam odrobine dluzej jakies 2-3 tygopdnie wtedy jablka opadaja . To jest taka octowa galaretka. Tak czasem jesli jablka sa takie zwykle do jedzenia ,to jest to jsk taka meduza plywajaca w occie. jednak na poczet i taka nalezy zebrac, bo po czasie ona sie rozbudowujei robi sie bardzo gruba jak dysk. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 5 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 5 Grudnia 2019 Wrobelku, bardzo metnie te octy wygladaja Aniu to przez ten "kawałek" razowego chleba (nie wiem ile to jest kawałek to dawałem tak ok. pół małej kromki na jeden słoik). Następnym razem chyba w ogóle nie będę dawał tego chleba.No i jak zwykle czegoś musiało zabraknąć - w tym wypadku byłem przekonany że mam drożdże winne, musiałem dać piekarnicze Ale następnym razem będzie lepiej. To na razie "próbki smakowe" a pierożki to chyba już na święta. Dokładnie. Wyszło ok.200szt Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 5 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 5 Grudnia 2019 Ale następnym razem będzie lepiej. I to jest najwazniejsze, ze bedzie nastepny raz. Wszystko mozna zrobic , a jak nie wyjdzie to sie nie poddawac. Ja do dnia dzisiejszego nie umiem wina zrobic. Jednak nie poddaje sie , jak przyjdzie czas na mnie i nastawie. Chodzi mi w glowie wino truskawkowei takie chce kiedys zrobic. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 5 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 5 Grudnia 2019 wędlinki mają wygląd smaczniasty Dzięki.Odkąd zajmuję się tylko wyrobami (nie dziesięć prac na raz) to nieskromnie powiem że nawet wszystko wychodzi [Dodano: 05 gru 2019 - 10:25] Ja do dnia dzisiejszego nie umiem wina zrobic. Ale to bardzo proste. Wrzucasz wszystko do jednego gąsiora mieszasz, przecedzasz, czekasz, później nie wiesz kiedy zlać, następnie nie masz czasu kiedy zlać, później masz czas ale nie masz w co zlać bo się nie przygotujesz i tak stoi sobie prawie rok. Po tym czasie w końcu się bierzesz, rozlewasz do butelek i gotowe Mówi Ci to winiarz z wieloletnim stażem Tzn. wiele lat degustowałem a rok temu pierwszy raz zrobiłem. O dziwo myślałem że będę miał 20l octu a tu fajne wino wyszło A poważnie, to taki temat przydał by się tutaj (chyba że jest a ja nie wiem ) Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 5 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 5 Grudnia 2019 Jak zajme sie w koncu winem, to zaczne czytac i zadawac pytania Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 5 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 5 Grudnia 2019 Tak czasem jesli jablka sa takie zwykle do jedzenia ,to jest to jsk taka meduza plywajaca w occie. jednak na poczet i taka nalezy zebrac, bo p O wlasnie takie cos mam w butelce z octem ..czy to dodac do kolejnego octu jak bede robic ? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 5 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 5 Grudnia 2019 (edytowane) .......,to jest to jsk taka meduza plywajaca w occie. ...... O wlasnie takie cos mam w butelce z octem ..czy to dodac do kolejnego octu jak bede robic ? Tak. Edytowane 5 Grudnia 2019 przez EAnna Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 7 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 7 Grudnia 2019 (edytowane) Świąteczne wędzonki Peklowane w vacum 14-21dni (pakowałem na dwie raty) peklosól 18g/kg, średnia temp. peklowania 6'CBez żadnych przypraw. Wędzenie 45'C-65'C do koloru (ok 3h) Parzenie części wędzonek, średnia temperatura wody 83"CSzynka do 67'C w środkuPolędwica do 59'C Hartowanie w zimnej wodzie 5-6min. Temp. podskoczyła o 1-1,5'C Miały się chłodzić do jutra ale nie wytrzymałem Słoność w punkt, soczystość idealna, utrata wagi ok. 20% Życie jest piękne Edytowane 7 Grudnia 2019 przez wróbel75 Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 7 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 7 Grudnia 2019 Życie jest piękne Jak się zrobi samemu takie wspaniałe wyroby to jest się z czego cieszyć Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 7 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 7 Grudnia 2019 Jak się zrobi samemu takie wspaniałe wyroby to jest się z czego cieszyć Dziękuję Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 9 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 9 Grudnia 2019 Życie jest piękne Z takimi wędzonkami na pewno! Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 9 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 9 Grudnia 2019 Jestem tego samego zdania , piekne :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 9 Grudnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 9 Grudnia 2019 Dziękuję Dziewczyny Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 10 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 10 Grudnia 2019 Świetne wyroby, bardzo dobrze uwędzone, gratuluje. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 10 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 10 Grudnia 2019 (edytowane) PolędwicaPolecam zadymianie polędwicy w temp. 55-60st.C przez 8-8.5 godz. w zależności od średnicy sztuki, ale bez parzenia Edytowane 10 Grudnia 2019 przez Zbój Madej Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 10 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 10 Grudnia 2019 Świąteczne wędzonki Dobra robota .. do świąt pewnie połowę zjesz . Dorobić zawsze idzie ... Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.