Skocz do zawartości

Wyroby wróbla


wróbel75

Rekomendowane odpowiedzi

Jeszcze cieplutkie kabanosy wróbelka  :tongue:   :clap:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 86
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Moje wariacje z octem jabłkowym.

 

Przepis zaczerpnięty od Małgoś : https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2878-domowy-ocet-jab%C5%82kowy/

I uzupełniony kilkoma wpisami forumowiczów.

Zarobione cztery octy

Jabłkowy

Jabłkowo-Jagodowy

Jabłkowo-Gruszkowy

Jabłkowo-Pomarańczowy

 

post-67266-0-92926600-1575488739_thumb.jpg

 

Miałem dzisiaj wolne, to zrobiłem troszkę pierogów na święta :) 

 

Pierogi z kapustą i grzybami

 

post-67266-0-53269200-1575488926_thumb.jpg

 

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jeszcze cieplutkie kabanosy

 

 

 

Moje wariacje z octem jabłkowym.

 

 

 

Pierogi z kapustą i grzybami

 

 

No to popracowałeś wróbelku . :thumbsup::clap: :clap:    5 kijków kabanosów to już jest coś ..... trochę więcej jak na śniadanko .  :tongue:  :D  :) 

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

5 kijków kabanosów to już jest coś ...

10kg farszu zapakować w te jelitka :facepalm:  Ale co poradzić jak takie dobre :)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wrobelku, bardzo metnie te octy wygladaja. Nie wiem jak moje byly w tym stadium ( ja to jade 2 wiadra 10l na jeden raz :facepalm: , no ale mam juz kilka wspanialych matek octowych ). Moj  ocet jest klarowny tylko ma mala szumowine na dnie butelki ( nie pasteryzuje). 

Moze to dopiero po odcedzeniu i ustaniu robi sie krysztalowy.

 Zrobie pozniej zdjecie . Mam chyba jeszcze kilka butelek z 2014 roku.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pierogi z kapustą i grzybami

Ładnie sobie poczynasz Wróbelku, wędlinki mają wygląd smaczniasty, a pierożki to chyba już na święta.   :thumbsup:  :thumbsup:

Pozdrowienia

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

mam juz kilka wspanialych matek octowych

W którym momencie dodajesz te matki?

Może założysz temat 'Ocet Annam" i napiszesz co robisz krok po kroku.

Do tego zdjęcia ...please ... 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Teraz to albo za pozno albo za wczesnie EANNO.  W przyszlym czasie jak nastawie. Teraz mam tylko juz jedno wiadro do odcedzenia.

 Zaopatruje w ocet wszystkich znajomych ,ktorzy stosuja ocet jablkowy. 

 

 Jedno moge powiedziec. Macie w kraju bardzo duzo jablek do gotowania ( to takie ktore nie nadaja sie na surowo do jedzenia, a dopiero po obrobce termicznej nabieraja wspaniale smaki ) wlasnie z nich powstaje matka. 

Jesli nastawi sie taki ocet to spokojnie uzyska sie matke. Tylko pozniej nalezy przeplukac ja od miazgi jablkowej. Pozniej przechowuje je w sloju z octem do nastepnbego razu.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tylko pozniej nalezy przeplukac ja od miazgi jablkowej. Pozniej przechowuje je w sloju z octem do nastepnbego razu.

@ANNAM,  

Poszatkowane jabłka zalewam wodą, dodaje cukier i drożdże do fermentacji alkoholowej.

Potem to odcedzam.

W którym momencie dać te matkę. Ja ją mam z poprzedniego nastawu.

To jest taka octowa galaretka.

Poprzednie nastawy robiłam bez tej matki bo jej nie miałam.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Aniu, ja nie daje drozdzy i nie robie na calych jablkach. Tobie z odpadow jablkowych , czyli skory obrane z jablakei wyciete srodki. To zalewam woda i dodaje miodu lub ciemnego cukru. 

Teraz mam takie sprytne przyciskacze do fermentowanych produktow to matka idzie na wierz i pozniej przykladam tym plastykowym przyciskaczem. 

Calosc najbardziej pracuje 2-3 tygodnie. Ale ja zostawiam odrobine dluzej jakies 2-3 tygopdnie wtedy jablka opadaja .

 

 

 

To jest taka octowa galaretka.

 

 Tak czasem jesli jablka sa takie zwykle do jedzenia ,to jest to jsk taka meduza plywajaca w occie.  jednak na poczet i taka nalezy zebrac, bo po czasie ona sie rozbudowujei robi sie bardzo gruba jak dysk. 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wrobelku, bardzo metnie te octy wygladaja

Aniu to przez ten "kawałek" razowego chleba (nie wiem ile to jest kawałek to dawałem tak ok. pół małej kromki na jeden słoik). Następnym razem chyba w ogóle nie będę dawał tego chleba.

No i jak zwykle czegoś musiało zabraknąć - w tym wypadku byłem przekonany że mam drożdże winne, musiałem dać piekarnicze :facepalm:

Ale następnym razem będzie lepiej. To na razie "próbki smakowe" :D

 

 

a pierożki to chyba już na święta.

Dokładnie. Wyszło ok.200szt :)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ale następnym razem będzie lepiej.
 

 

  I to jest najwazniejsze, ze bedzie nastepny raz. :thumbsup:  :clap:

 Wszystko mozna zrobic , a jak nie wyjdzie to sie nie poddawac.

 

 Ja do dnia dzisiejszego nie umiem wina zrobic. :blush:  Jednak nie poddaje sie , jak przyjdzie czas na mnie i nastawie. Chodzi mi w glowie wino truskawkowei takie chce kiedys zrobic.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

wędlinki mają wygląd smaczniasty

Dzięki.

Odkąd zajmuję się tylko wyrobami (nie dziesięć prac na raz) to nieskromnie powiem że nawet wszystko wychodzi :D


[Dodano: 05 gru 2019 - 10:25]

 

 

Ja do dnia dzisiejszego nie umiem wina zrobic.

Ale to bardzo proste. Wrzucasz wszystko do jednego gąsiora mieszasz, przecedzasz, czekasz, później nie wiesz kiedy zlać, następnie nie masz czasu kiedy zlać, później masz czas ale nie masz w co zlać bo się nie przygotujesz i tak stoi sobie prawie rok. Po tym czasie w końcu się bierzesz, rozlewasz do butelek i gotowe :D  Mówi Ci to winiarz z wieloletnim stażem :cool: Tzn. wiele lat degustowałem a rok temu pierwszy raz zrobiłem. :laugh:

O dziwo myślałem że będę miał 20l octu a tu fajne wino wyszło :)

A poważnie, to taki temat przydał by się tutaj (chyba że jest a ja nie wiem :facepalm: )

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tak czasem jesli jablka sa takie zwykle do jedzenia ,to jest to jsk taka meduza plywajaca w occie.  jednak na poczet i taka nalezy zebrac, bo p
 

O wlasnie takie cos mam w butelce z octem ..czy to dodac do kolejnego octu jak bede robic ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

.......,to jest to jsk taka meduza plywajaca w occie. ......
 

O wlasnie takie cos mam w butelce z octem ..czy to dodac do kolejnego octu jak bede robic ?

 

 

Tak.

Edytowane przez EAnna

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Świąteczne wędzonki

 

Peklowane w vacum 14-21dni (pakowałem na dwie raty) peklosól 18g/kg, średnia temp. peklowania 6'C

Bez żadnych przypraw.

 

Wędzenie 45'C-65'C do koloru (ok 3h)

 

post-67266-0-67742000-1575757578_thumb.jpg

post-67266-0-65714300-1575757593_thumb.jpg

 

Parzenie części wędzonek, średnia temperatura wody 83"C

Szynka do 67'C w środku

Polędwica do 59'C

 

Hartowanie w zimnej wodzie 5-6min.

 

post-67266-0-99419700-1575757913_thumb.jpg

post-67266-0-71172600-1575757930_thumb.jpg

 

Temp. podskoczyła o 1-1,5'C

 

Miały się chłodzić do jutra ale nie wytrzymałem :facepalm:

 

post-67266-0-33902700-1575758001_thumb.jpg

post-67266-0-84101400-1575758015_thumb.jpg

post-67266-0-89768600-1575758026_thumb.jpg

 

Słoność w punkt, soczystość idealna, utrata wagi ok. 20%

 

Życie jest piękne :)

Edytowane przez wróbel75

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Życie jest piękne

Jak się zrobi samemu takie wspaniałe wyroby to jest się z czego cieszyć  :clap:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak się zrobi samemu takie wspaniałe wyroby to jest się z czego cieszyć :clap:

Dziękuję :blush::)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Polędwica

Polecam zadymianie polędwicy w temp. 55-60st.C przez 8-8.5 godz. w zależności od średnicy sztuki, ale bez parzenia :D

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.