Skocz do zawartości

Wyroby wróbla


wróbel75

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki koledzy za miłe słowa :)

To są jedne z pierwszych wędzonek robionych "na luzie" bez pośpiechu. Wszystko wykonywane książkowo (a właściwie forumowo) i nie można sp...-zepsuć.

 

 

Polecam zadymianie polędwicy w temp. 55-60st.C przez 8-8.5 godz. w zależności od średnicy sztuki, ale bez parzenia :D

Muszę poczytać/poszerzyć wiedzę aby nie zepsuć. ;)  Robiłem taką z pieczeniem w wędzarni na końcu i wyszła też przyzwoita. Tylko kurcze polędwice wychodzą mi jeszcze jakieś suche.

No i na pewno muszę zamontować dodatkowy termometr w wędzarni aby kontrolować dwie temperatury wyrobu i ciepła w wędzarni (jak wbijam termometr w wyroby to dopiekam na wyczucie - często mając wrażenie że temperatura jest za niska)

Andrzeju my tu z forum to mamy święta codziennie - ciągle sobie dogadzamy :D

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 86
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Robiłem taką z pieczeniem w wędzarni na końcu i wyszła też przyzwoita. Tylko kurcze polędwice wychodzą mi jeszcze jakieś suche.

Czyli "przyzwoicie suche "  :laugh:

Dla polędwicy 60 st.C  to jest już temperatura pieczenia.

 

 

Polecam zadymianie polędwicy w temp. 55-60st.C przez 8-8.5 godz. w zależności od średnicy sztuki,

Zbójaszek dobrze prawi ale za długo  :D  :frantics:

Połowa tego czasu  to jeszcze ujdzie  :)

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zbójaszek dobrze prawi ale za długo

Dopisz komu za długo? Piszesz o swoim guście smakowym :D

Mi i rodzinie pasuje, swego czasu mnóstwo gości u mnie w domu chwaliło. Nt. przykład siostra z Wrocka i mama innej polędwicy nie chcą i taką robię. Co najważniejsze, nie jest sucha. Na zloty też woziłem i nikt nie jękał, że lipa :cool:

Edytowane przez Zbój Madej

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nt. przykład siostra z Wrocka i mama innej polędwicy nie chcą i taką robię.

A próbowały innej?

Podany przez Ciebie czas i temperatura dają wyrób typu well done.

Wg mnie bardziej delikatny jest typu medium.

Nie krytykuję Twojego sposobu, dałam sugestią kol. @wróbel75, zresztą w jego wątku.

Coś ostatnio jesteś drażliwy Zbójaszku; może to ja cię drażnię  :facepalm: .

Poza tym bardzo Cię lubię  :)

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

A próbowały innej?

No pewno.

 

 

Coś ostatnio jesteś drażliwy Zbójaszku; może to ja cię drażnię

Szczerze napiszę, że zaskoczony jestem tym wpisem :rolleyes: czym masz mnie drażnić  :rolleyes:  :rolleyes: 

 

 

Poza tym bardzo Cię lubię

Ja tam wszystkich lubię :D :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie drapać się - przecież wiecie że oba sposoby sprawdzę :laugh:

Jak jadłem polędwicę 75+ to już może być tylko lepiej :facepalm:


[Dodano: 10 gru 2019 - 17:37]

A jak Was tu tylu to od razu zapytam, ile po parzeniu odczekać aby bezpiecznie pakować w vac? Robiłem to z reguły po ok 24h a teraz muszę przygotować na jutro rano (dobrze by było rano,  ale jak nie zalecicie to poczekam i świat się nie zawali ;) ), ale się zastanawiam czy zdąży wystygnąć środek.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

A próbowały innej?

Nie dopisałem poprzednio :facepalm:

Robiłem wędzoną na zimno wg pis'a, znaczy dwa raz po 4 godz. zimnego dymienia. Robiłem także chyba ze dwa razy wędzono/parzoną :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

A próbowały innej?

Aniu, przy Zbóju, jego kobiety próbowały już chyba wszystkiego (mam na myśli wczesnego zbója) :D

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Również wędzę 55-60 st.C. i polędwice sprawdzam na dotyk.

Nie mogą  stwardnieć. Dlatego zwróciłam uwagę na czas wędzenia a w zasadzie podpiekania.

Z moich doświadczeń wynika, że nawet polędwice giganty po 8h będą miały zadowalającą dla każdej kobiety twardość  :laugh:  :frantics:

Podsumuję trochę humorystycznie:

twardość + soczystość = constans  :D

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

przecież wiecie że oba sposoby sprawdzę

Jak znajdziesz czas to przeleć mój temat, głownie fotki, gdzieś na początki jest chyba polędwica parzona. pozostałe fotki z polędwicami to te, o których pisałem :D

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dotyk.

 

 

Nie mogą stwardnieć

 

 

zadowalającą dla każdej kobiety twardość

 

 

twardość + soczystość = constans

 

 

Jak znajdziesz czas to przeleć

Ech młodzież :laugh: Czy my jeszcze o polędwicy piszemy :rolleyes: ?

Edytowane przez wróbel75

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wojtek ... jak leży to o twardości już nie może być mowy

Wtedy trzeba sparzyć i będzie twardszy ... kawałek mięsa  :facepalm:  :D 

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Kiełbasa świąteczna pieczono-parzona

Kiełbasa z przepisu Halusi https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5515-kielbasa-swiateczna-halusi/

post-67266-0-56811500-1576960941_thumb.jpg

post-67266-0-91175200-1576960966_thumb.jpg

post-67266-0-70762000-1576960988_thumb.jpg

 

Niestety okazało się że po pieczeniu grubsze kawałki (szynka) pozostała nadal lekko surowa i twarda, więc kiełbasa została poddana parzeniu

post-67266-0-67935700-1576961142_thumb.jpg

post-67266-0-86776800-1576961162_thumb.jpg

post-67266-0-09298900-1576961182_thumb.jpg

post-67266-0-17062100-1576960911_thumb.jpg

 

Na szczęście kiełbasa nie straciła na smaku.

W przyszłości pieczenie na dwa termometry (do temp.wewnątrz) lub parzenie bez pieczenia. Oba warianty smaczne.

Polecam :thumbsup:


[Dodano: 21 gru 2019 - 22:05]

Kolejny odtworzony przepis to:

Pasztet Halusi

Z tego przepisu: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4761-pasztet-halusi/

Wersja z żurawiną i grzybami

post-67266-0-57336300-1576961735_thumb.jpg

post-67266-0-36758100-1576961752_thumb.jpg

post-67266-0-87998600-1576961764_thumb.jpg

post-67266-0-13575700-1576961783_thumb.jpg

post-67266-0-63656800-1576961800_thumb.jpg

 

Dla mnie z żurawiną był trochę za słodki, lepszy był z grzybami. Niemniej jak to w życiu bywa, moja LP stwierdziła oczywiście że z żurawiną jest lepszy, więc oba wchodzą w moje "przepisy wewnętrzne" na stałe :)


[Dodano: 21 gru 2019 - 22:11]

A gdybyśmy jeszcze do świąt zgłodnieli :facepalm:  to "awaryjnie" trochę drobiu trafiło do lodówki  :D 

post-67266-0-70429600-1576962537_thumb.jpg

post-67266-0-43375400-1576962558_thumb.jpg

 

Sezon wędzenia 2019 zakończony :cool:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Sezon wędzenia 2020 rozpoczęty :)

 

Troszkę Noworocznych wędzonek

 

post-67266-0-29869000-1578311456_thumb.jpg

 

 

 

wróbel75, dnia 07 Gru 2019 - 23:36, napisał: Polędwica Polecam zadymianie polędwicy w temp. 55-60st.C przez 8-8.5 godz. w zależności od średnicy sztuki, ale bez parzenia :D

 

 

Dla polędwicy 60 st.C to jest już temperatura pieczenia. Zbój Madej, dnia 10 Gru 2019 - 09:46, napisał: Polecam zadymianie polędwicy w temp. 55-60st.C przez 8-8.5 godz. w zależności od średnicy sztuki, Zbójaszek dobrze prawi ale za długo :D:frantics: Połowa tego czasu to jeszcze ujdzie :)

 

Kochani napiszcie mi proszę czy chodzi o to aby 4-8h (zależnie czy to wersja Zbója czy EAnny) wędzić w 55-60st i trzymając się temperatur polędwica jest gotowa do spożycia (niezależnie od temp.środka), czy utrzymujemy tą temperaturę do czasu aż polędwica w środku osiągnie 60'C. Bo już się pogubiłem :facepalm:

Wczoraj (a właściwie już dzisiaj, bo skończyłem o 3 w nocy :facepalm: ) nie mogłem "dociągnąć" temperatury w środku, więc przełożyłem z wędzarni do piekarnika i "dopiekłem" w temp. 65-70st. do osiągnięcia 60'C wewnątrz wyrobu.

 

post-67266-0-28397000-1578312056_thumb.jpg

post-67266-0-73830800-1578312072_thumb.jpg

post-67266-0-98387600-1578312126_thumb.jpg

 

W wyglądzie/smaku jest OK, ale mam wrażenie że chyba nie o to chodziło autorom w/w porad.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Każdy pisze swoje...nie wiem czy poprawnie jest u mnie ...

Następnym razem może spróbuj tak...polędwicę wędź w temp 50-55 do koloru- nieważny czas - i potem zapakuj do worka i parz cyrkulatorem 5h 58*...

Każdy kawałek mięsa będzie miał 58* .

U Ciebie z wierzchu masz 65-70 a w środku dopiero 60* 

 

Ostatnio mi się trafiła chyba kiepska polędwica , bo parzyłem 12h ... ale wcześniejsze...miód malina :).

Poza tym , Tobie ma smakować :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chodzi o to, że polędwica to delikatny mięsień. Po wędzeniu w ok 60 stopniach jest lekko "żywa" i jednocześnie już trochę ścięta. Ja taką lubię bo jest bardzo krucha, delikatna i bardzo aromatyczna co traci przy parzeniu. Są tacy ( u mnie w domu też :) )którym przeszkadza taka struktura i wolą całkowicie sparzoną. 

Ps. bardzo fajne kiełbasy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Po wędzeniu w ok 60 stopniach jest lekko "żywa"

Piękne i adekwatne określenie dobrej (IMO) w strukturze polędwicy  :thumbsup:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czyli nie chodzi o to aby miała w środku 60'C tylko tak na granicy surowa/ścięta-sparzona, tak?


[Dodano: 06 sty 2020 - 14:36]

 

 

Poza tym , Tobie ma smakować :thumbsup:

Żebym wiedział co mi bardziej smakuje muszę poznać/porównać obie :D

 

 

 

Ps. bardzo fajne kiełbasy.

Dziękuję :)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No i wszystko rozumiem (oczywiście w kwestii tego wędzenia :D :D ) A ja namolnie trzymałem się tej temp. w środku bo myślałem że ona jest najważniejsza.

Dziękuję Wam wszystkim. :thumbsup:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

czy nie jest to czasami twarde, czy przesuszone?

 

Skórka tak z 1mm rzeczywiście jest twarda, reszta rozpływa się w ustach.

Ale to moja wina

 

 

Wczoraj (a właściwie już dzisiaj, bo skończyłem o 3 w nocy :facepalm: ) nie mogłem "dociągnąć" temperatury w środku, więc przełożyłem z wędzarni do piekarnika i "dopiekłem" w temp. 65-70st. do osiągnięcia 60'C wewnątrz wyrobu.

Te dwa próbne kawałki "dopieszczałem" coś koło 12-13h tradycyjnie i w piekarniku :facepalm:

Ale wbrew obawom wyszło soczyste. Chyba "dzięki" temu że nie szalałem z temp. W większości tego czasu nie przekraczałem 55-60'C

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.