Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wyroby wróbla


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
85 odpowiedzi w tym temacie

#21 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1942 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 24 lis 2019 - 19:52

Kiełbasa kombinowana po 12 dniach podsuszania (a właściwie to co z niej pozostało :D )

Załączony plik  kieł.jpg   36,01 KB   6 Ilość pobrań

Załączony plik  kieł (1).jpg   41,66 KB   6 Ilość pobrań

Załączony plik  kieł (2).jpg   48,6 KB   6 Ilość pobrań

 

Powiem Wam tak - jest to druga po kabanosach Halusi wędlina podsuszana która zniknęła szybciej niż zdążyła się podsuszyć :thumbsup:  Z założenia miała wisieć 14dni :D

Przyprawy super się stonowały i niczego bym w niej nie zmienił. Jest smaczna.

Polecam i życzę smacznego :)



#22 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9851 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 24 lis 2019 - 20:43

Jest smaczna.

I pachnie z ekranu  :thumbsup:  :clap:  



#23 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 12915 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 24 lis 2019 - 21:32

jest to druga po kabanosach Halusi wędlina podsuszana która zniknęła szybciej niż zdążyła się podsuszyć

 

No i super . :thumbsup: :clap: :clap:



#24 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1942 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 24 lis 2019 - 21:39

EAnna, andrzej K - Dziękuję :hug:



#25 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1942 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 01 gru 2019 - 20:48

Jeszcze cieplutkie kabanosy "halusi" w wykonaniu wróbla :)

Załączony plik  1 004.jpg   58,26 KB   7 Ilość pobrań



#26 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9851 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 01 gru 2019 - 22:35

Jeszcze cieplutkie kabanosy wróbelka  :tongue:   :clap:



#27 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1942 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 04 gru 2019 - 20:49

Moje wariacje z octem jabłkowym.

 

Przepis zaczerpnięty od Małgoś : https://wedlinydomow...-ocet-jabłkowy/

I uzupełniony kilkoma wpisami forumowiczów.

Zarobione cztery octy

Jabłkowy

Jabłkowo-Jagodowy

Jabłkowo-Gruszkowy

Jabłkowo-Pomarańczowy

 

Załączony plik  1 003.jpg   40,22 KB   5 Ilość pobrań

 

Miałem dzisiaj wolne, to zrobiłem troszkę pierogów na święta :) 

 

Pierogi z kapustą i grzybami

 

Załączony plik  1 005.jpg   48,42 KB   5 Ilość pobrań

 



#28 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 12915 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 04 gru 2019 - 22:05

Jeszcze cieplutkie kabanosy

 

Moje wariacje z octem jabłkowym.

 

Pierogi z kapustą i grzybami

 

 

No to popracowałeś wróbelku . :thumbsup: :clap: :clap:    5 kijków kabanosów to już jest coś ..... trochę więcej jak na śniadanko .  :tongue:  :D  :) 



#29 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1942 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 04 gru 2019 - 22:09

5 kijków kabanosów to już jest coś ...

10kg farszu zapakować w te jelitka :facepalm:  Ale co poradzić jak takie dobre :)



#30 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5067 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 05 gru 2019 - 05:53

Wrobelku, bardzo metnie te octy wygladaja. Nie wiem jak moje byly w tym stadium ( ja to jade 2 wiadra 10l na jeden raz :facepalm: , no ale mam juz kilka wspanialych matek octowych ). Moj  ocet jest klarowny tylko ma mala szumowine na dnie butelki ( nie pasteryzuje). 

Moze to dopiero po odcedzeniu i ustaniu robi sie krysztalowy.

 Zrobie pozniej zdjecie . Mam chyba jeszcze kilka butelek z 2014 roku.



#31 witt

witt

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1829 postów

Napisano 05 gru 2019 - 06:06

Pierogi z kapustą i grzybami

Ładnie sobie poczynasz Wróbelku, wędlinki mają wygląd smaczniasty, a pierożki to chyba już na święta.   :thumbsup:  :thumbsup:

Pozdrowienia



#32 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9851 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 05 gru 2019 - 08:51

mam juz kilka wspanialych matek octowych

W którym momencie dodajesz te matki?

Może założysz temat 'Ocet Annam" i napiszesz co robisz krok po kroku.

Do tego zdjęcia ...please ... 



#33 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5067 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 05 gru 2019 - 09:12

Teraz to albo za pozno albo za wczesnie EANNO.  W przyszlym czasie jak nastawie. Teraz mam tylko juz jedno wiadro do odcedzenia.

 Zaopatruje w ocet wszystkich znajomych ,ktorzy stosuja ocet jablkowy. 

 

 Jedno moge powiedziec. Macie w kraju bardzo duzo jablek do gotowania ( to takie ktore nie nadaja sie na surowo do jedzenia, a dopiero po obrobce termicznej nabieraja wspaniale smaki ) wlasnie z nich powstaje matka. 

Jesli nastawi sie taki ocet to spokojnie uzyska sie matke. Tylko pozniej nalezy przeplukac ja od miazgi jablkowej. Pozniej przechowuje je w sloju z octem do nastepnbego razu.



#34 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9851 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 05 gru 2019 - 09:22

Tylko pozniej nalezy przeplukac ja od miazgi jablkowej. Pozniej przechowuje je w sloju z octem do nastepnbego razu.

@ANNAM,  

Poszatkowane jabłka zalewam wodą, dodaje cukier i drożdże do fermentacji alkoholowej.

Potem to odcedzam.

W którym momencie dać te matkę. Ja ją mam z poprzedniego nastawu.

To jest taka octowa galaretka.

Poprzednie nastawy robiłam bez tej matki bo jej nie miałam.



#35 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5067 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 05 gru 2019 - 09:39

Aniu, ja nie daje drozdzy i nie robie na calych jablkach. Tobie z odpadow jablkowych , czyli skory obrane z jablakei wyciete srodki. To zalewam woda i dodaje miodu lub ciemnego cukru. 

Teraz mam takie sprytne przyciskacze do fermentowanych produktow to matka idzie na wierz i pozniej przykladam tym plastykowym przyciskaczem. 

Calosc najbardziej pracuje 2-3 tygodnie. Ale ja zostawiam odrobine dluzej jakies 2-3 tygopdnie wtedy jablka opadaja .

 

To jest taka octowa galaretka.

 

 Tak czasem jesli jablka sa takie zwykle do jedzenia ,to jest to jsk taka meduza plywajaca w occie.  jednak na poczet i taka nalezy zebrac, bo po czasie ona sie rozbudowujei robi sie bardzo gruba jak dysk. 



#36 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1942 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 05 gru 2019 - 09:51

Wrobelku, bardzo metnie te octy wygladaja

Aniu to przez ten "kawałek" razowego chleba (nie wiem ile to jest kawałek to dawałem tak ok. pół małej kromki na jeden słoik). Następnym razem chyba w ogóle nie będę dawał tego chleba.

No i jak zwykle czegoś musiało zabraknąć - w tym wypadku byłem przekonany że mam drożdże winne, musiałem dać piekarnicze :facepalm:

Ale następnym razem będzie lepiej. To na razie "próbki smakowe" :D

a pierożki to chyba już na święta.

Dokładnie. Wyszło ok.200szt :)



#37 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5067 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 05 gru 2019 - 09:54

Ale następnym razem będzie lepiej.
 

 

  I to jest najwazniejsze, ze bedzie nastepny raz. :thumbsup:  :clap:

 Wszystko mozna zrobic , a jak nie wyjdzie to sie nie poddawac.

 

 Ja do dnia dzisiejszego nie umiem wina zrobic. :blush:  Jednak nie poddaje sie , jak przyjdzie czas na mnie i nastawie. Chodzi mi w glowie wino truskawkowei takie chce kiedys zrobic.



#38 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1942 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 05 gru 2019 - 10:25

wędlinki mają wygląd smaczniasty

Dzięki.

Odkąd zajmuję się tylko wyrobami (nie dziesięć prac na raz) to nieskromnie powiem że nawet wszystko wychodzi :D


[Dodano: 05 gru 2019 - 10:25]

Ja do dnia dzisiejszego nie umiem wina zrobic.

Ale to bardzo proste. Wrzucasz wszystko do jednego gąsiora mieszasz, przecedzasz, czekasz, później nie wiesz kiedy zlać, następnie nie masz czasu kiedy zlać, później masz czas ale nie masz w co zlać bo się nie przygotujesz i tak stoi sobie prawie rok. Po tym czasie w końcu się bierzesz, rozlewasz do butelek i gotowe :D  Mówi Ci to winiarz z wieloletnim stażem :cool: Tzn. wiele lat degustowałem a rok temu pierwszy raz zrobiłem. :laugh:

O dziwo myślałem że będę miał 20l octu a tu fajne wino wyszło :)

A poważnie, to taki temat przydał by się tutaj (chyba że jest a ja nie wiem :facepalm: )



#39 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5067 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 05 gru 2019 - 10:47

Jak zajme sie w koncu winem, to zaczne czytac i zadawac pytania  :)



#40 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5774 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 05 gru 2019 - 16:08

Tak czasem jesli jablka sa takie zwykle do jedzenia ,to jest to jsk taka meduza plywajaca w occie.  jednak na poczet i taka nalezy zebrac, bo p
 

O wlasnie takie cos mam w butelce z octem ..czy to dodac do kolejnego octu jak bede robic ?






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych