Skocz do zawartości

Pół sarny - jakieś pomysły?


punias007

Rekomendowane odpowiedzi

punias  nie unoś się ale ta szynka naprawdę jest nieco za mocno uwędzona  i tym samym nieco mniej zdrowa.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wędzenie mnie przerasta.

Nie przesadzaj, dziczyzna zawsze jest trochę ciemniejsza.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Miło się czyta wasze pochwały, ale jeszcze milej było by poczytać rady czcigodnych mędrców ;) ... bo tak się składa że jeszcze jedna taka szyneczka mnie czeka. Tym razem jelenia.

Ja bym dodał 50% tłustej wieprzowiny i zrobiłbym wspaniałą kiełbasę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam wszystkich.

Podepnę się pod temat bo w zamrażalce marznie sobie obecnie sarna podzielona na części. 

Niestety moim domownikom przejadła się wg. moich przepisów i zaczęła "przeszkadzać" marynata z wina czerwonego - ciągle smakuje tak samo stwierdzono  :(

Macie jakiś przepis na marynatę nie oparty na winie tak by żone i córkę zadwolić potrawą  :rolleyes:

Najlepiej coś prostego a skutecznego.

Szkoda mi marnować mięsko na "doświadczenia  ;)

Z góry wielkie dzięki.

Dołączam fotkę z ostatniej pieczeni - udziec z sarny z kluseczkami, żurawiną i ćwikłą  :)

post-70041-0-41973100-1420220612_thumb.jpg

Edytowane przez gajowy_marucha
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 8 miesięcy temu...

No właśnie te kwaśne marynaty już dawno mnie osłabiły, wczoraj odmroziłem udźca sarniego, zapeklowałem jak wieprzowinę, tylko ten zapach

5 miesiący w zamrażarce, i dalej czuć lasem, kuźwa nie wiem, płukałem setki razy i dalej dupa  :( 

Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/
Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:
Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

, i dalej czuć lasem,
 

 Ziola jedynie moga zmienic zapach. CZasem jak mm baranine bardziej przechodzaca zapachem dodaje wiecej rozmarynu i czasem taragon( daje taki cytrynowy zapach).

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

wczoraj odmroziłem udźca sarniego, zapeklowałem jak wieprzowinę, tylko ten zapach 5 miesiący w zamrażarce, i dalej czuć lasem, kuźwa nie wiem, płukałem setki razy i dalej dupa :(

Może to mięso ze starego kozła w rui :hmm:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

No właśnie te kwaśne marynaty już dawno mnie osłabiły, wczoraj odmroziłem udźca sarniego, zapeklowałem jak wieprzowinę, tylko ten zapach

 

Z jakiegoś powodu marynaty do baraniny czy dziczyzny są opierane na winie lub occie i dużej ilości ziół z czosnkiem.... ;) 

Możesz spróbować zrobić marynatę na mleku lub jogurcie czy majonezie oczywiście również z czosnkiem i ziołami jak cząber, rozmaryn, majeranek co tam lubisz ... również spowoduje kruchość mięsa i zmieni trochę zapaszek ... ale nie zniweluje całkowicie  ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Z jakiegoś powodu marynaty do baraniny czy dziczyzny są opierane na winie lub occie i dużej ilości ziół z czosnkiem.... ;)

Możesz spróbować zrobić marynatę na mleku lub jogurcie czy majonezie oczywiście również z czosnkiem i ziołami jak cząber, rozmaryn, majeranek co tam lubisz ... również spowoduje kruchość mięsa i zmieni trochę zapaszek ... ale nie zniweluje całkowicie   ;)

Udziec jest z bardzo młodej sarenki, odstrzał był na początku tego roku i mrożona do teraz, tak że zapach nie jest zbyt intensywny mnie nie przeszkadza, natomiast

te kwaśne marynaty  bleeee  :(   stąd próby zrobienia jak wieprzka, na razie zapeklowałem tradycyjnie  wg tabelki na 7 dni  ale przed końcem właśnie zamierzałem zmienić i walnąć DUŻO ziół i jak trafnie podpowiedziałeś majonezu

Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/
Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:
Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

wg tabelki na 7 dni 

 

Oj będzie słono ... to delikatne mięso ja do jego solenia czy peklowania podchodzę ostrożniej niż do polędwicy a Ty "grubo jedziesz" z ta dawką  soli  ;) 

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Udziec jest z bardzo młodej sarenki,

Czy pamiętałeś o wycięciu gruczołów pachwinowych?

One są przede wszystkim nośnikiem zapachów, szczególnie u sztuk męskich :D

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ach !  wg . tabelki litry, a stężenie zrobiłem 60 gr na litr tak robię polędwiczki, bo to maluśki udziec, tak że słoność powinna być ok

 

Anna tak, udziec jest  "czysty"  zresztą to i tak była samica :) byłem przy rozbiorze u myśliwego  

 

Edytowane przez robotek

Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/
Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:
Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

5 miesiący w zamrażarce, i dalej czuć lasem, kuźwa nie wiem, płukałem setki razy i dalej dupa 

 

I tak zostanie.Sarna ma specyficzny smak i zapach.Trzeba to lubić.Ja mięso z sarny używam jako dodatek do kiełbasy z dzika i zapaszek znika.Mrożenie nie ma nic do tego.Nieraz mrożone leży u mnie w zamrażarce i z pół roku i zapaszek niestety pozostaje.Nie ma też znaczenia płeć.Jedno i drugie capi. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chyba nie wiecie jak capi kozioł w dodatku stary i w rui :rolleyes:  skoro młoda  sarna płci żeńskiej śmierdzi :(

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

widocznie wszystko przed nimi. Ja wychowałem się na dziczyźnie i z młodych sztuk nie czuję ,żadnego zapachu ( a może powonienie u mnie nie tak?)

 

hahahaha powonienie napewno wporzo, tylko zależy jaki ma kto smacor,  ja mam the best,  tylko mnie kwaśne w mięsie drażni ... :D

Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/
Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:
Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

tylko mnie kwaśne w mięsie drażni ..

W takim razie powinieneś mięso dobrze wypłukać z bejcy a nawet wymoczyć.

Powinno być też dobrze nasolone bo sól redukuje kwaśny smak.

Kwaśne bejce służą przede wszystkim kruszeniu mięsa i równoważeniu obcych zapachów. Absolutnie nie powinny dominować w wyrobie.

Po dobrym wypłukaniu mięsa należy je dopiero potraktować przyprawami korzennymi, czosnkiem, cebulą, grzybami - co kto lubi.

Do sosu nie dodawaj wina - skoro nie lubisz.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.