Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Pół sarny - jakieś pomysły?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
45 odpowiedzi w tym temacie

#1 punias007

punias007

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 90 postów
  • MiejscowośćPruszków

Napisano 30 lis 2014 - 20:44

Hej

Na moim balkonie leży pół sarny ale jakoś nie mam pomysłu na wyroby.
Myśle o kiełbasie.
Może ktoś ma jakiś sprawdzony przepis na jakąś ciekawą kiełbaskę?

Robił ktoś może szynkę z sarny w kątnicy wołowej?

Czuwaj

#2 JacekC

JacekC

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 1395 postów
  • MiejscowośćNiemodlin

Napisano 01 gru 2014 - 02:06

Sarna + masło + cebulka = przepychotkowy gulasz.....W mojej ocenie do kiełbasy ....szkoda...Ale to tylko moje zdanie. Pozdrawiam. Jacek.



#3 Einshell

Einshell

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1957 postów
  • MiejscowośćJaworzno

Napisano 01 gru 2014 - 08:31

Ale to tylko moje zdanie.
  Ależ nie tylko Twoje Jacku :) Pewnie ,że do kiełbasy szkoda ... sucha wyjdzie i nie będzie czuć smaku .... za to gulasz , jak mówi Jacek - wyborny :thumbsup: żeberka można uwędzić i do bigosu czy grochówki jak znalazł :cool: Też mam zamrożoną sarenkę... planowany gulasz na święta :)

#4 punias007

punias007

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 90 postów
  • MiejscowośćPruszków

Napisano 01 gru 2014 - 08:42

Gulasz już mi się właśnie przejadł jakiś czas temu. Z polędwiczki napewno będzie carpacio z oscypkiem. Myślałem także o zamarynowaniu szyneczki i uwędzeniu jej w kątnicy wolowej lub wieprzowej. A reszta na kiełbaskę. I wcale nie musi być sucha. Wystarczy dać zdecydowanie więcej tłuszczu.
A kości.i żeberka chyba rzeczywiście podwędze. Będzie grochóweczka lub bigosik.
Ale czekam na dalsze propozycję;)

#5 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5936 postów

Napisano 01 gru 2014 - 09:16

Myśle o kiełbasie.

https://wedlinydomow...y-by-paweljack/

 

Podałem tam również link, w którym znajdziesz wiele ciekawych przepisów na dziczyznę.

 

Albo może taką, tylko trzeba by zmodyfikować, jako I kl. i III kl. użyć sarniny a jako II kl. użyć wieprzowiny.  https://wedlinydomow...y-by-paweljack/



#6 punias007

punias007

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 90 postów
  • MiejscowośćPruszków

Napisano 01 gru 2014 - 09:43

Dzięki Paweł.
Chyba coś pokombinuje bo pierwszy przepis to moje przyprawy, ale nie moje parówki ;)
Przepis na kiełbaskę to z koleii nie moje przyprawy.
Postaram się coś wypośrodkować. Napewno sól, pieprz, czosnek, jałowiec i gałka.
A proporcję muszę zmodyfikować bo lubie tłuuusto ;). A dziczyzna lubi słoninke i to w sporych ilościach. Dużo dobrego wg. mnie robi wspomniana gałka. Troszkę już takich kiełbasek popełniłem ale zawsze robione na smak i bez zapisków.Dziś tego żałuje i wszystko skrupulatnie notuje

Czuwaj

#7 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5936 postów

Napisano 01 gru 2014 - 10:10

Dzięki Paweł.

Proszę Cię bardzo, tylko zapisz i pochwal się. Na pewno znajdą się chętni do skorzystania z Twojej receptury.  :rolleyes:



#8 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8063 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 01 gru 2014 - 11:12

Na moim balkonie leży pół sarny ale jakoś nie mam pomysłu na wyroby. Myśle o kiełbasie.

Proponuję kiełbasę bielską, wołowinę w przepisie należy zastąpić sarniną.

Zawsze ja robię gdy przerabiam sarnę. Można zmienić trochę skład przypraw, dodaję zwykle jałowiec i dodatkowo pieprz młotkowany.

Jest pyszna.

https://wedlinydomow...ka/#entry49039

 

Co do szynki, również je robię ale należy bardzo uważać przy parzeniu aby pozostała miękka i wilgotna. Pekluję taką szynkę min. 3 tygodnie.



#9 punias007

punias007

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 90 postów
  • MiejscowośćPruszków

Napisano 01 gru 2014 - 11:19

Bardzo dziękuję EAnna. Szyneczkę peklujesz tylko w solance czy dodajesz przyprawy?
A robiłaś w kątnicy czy bez?
Mnie korci zrobić tą szyneczkę w kątnicy wieprzowej bo takie mam akurat na stanie. Ciekawi mnie takie połączenie smaków. Jeszcze tak nie robiłem. Co o tym sądzisz?

#10 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8063 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 01 gru 2014 - 13:10

Szyneczkę peklujesz tylko w solance czy dodajesz przyprawy? A robiłaś w kątnicy czy bez?

Przy tak długim peklowaniu o dodatkowych przyprawach nie może być raczej mowy; solanka mogłaby się zepsuć.

Szynkę wędziłam odkostnioną, bez kątnicy.

Można byłoby zrobić nastrzyk z wywaru ziołowego ale zastosować go już po wyciągnięciu z solanki, przed ociekaniem.



#11 punias007

punias007

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 90 postów
  • MiejscowośćPruszków

Napisano 01 gru 2014 - 16:30

Dobra zwierzyna podzielona.

 

Mam piękną szyneczkę z kością i aż żal z tym walczyć. Nigdy nie wędziłem szynek z sarny i tym bardziej nie peklowałem sarenki. Może EAnna poradziła byś stężenie solanki na tą szyneczkę na ok 3 tygodnie. Zdążył bym na Święta jeszcze. Zapekluje też chyba comberek razem z tą szyneczką.

 

Zostaje jeszcze polędwiczka na małe carpaccio.

 

Żeberka i łopatkę powykrawam i postaram się zrobić choć troszkę kiełbasy z twojego linku. Choć chyba ta mizerna ilość prosi się o pasztecik.

 

czuwaj



#12 pioro

pioro

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 402 postów
  • Miejscowośćwrocław

Napisano 01 gru 2014 - 17:13

Ja właśnie w ten weekend skończyłem przerabiać całą sarenkę powstały między innymi

- krakowska parzona wyszła świetnie, modyfikacja przepisu http://wedlinydomowe...owska-szczepana

- jałowcowa wg nieco zmodyfikowanego przepisu   http://wedlinydomowe...cna-z-dziczyzny

- kabanosy  skład połowa sarniny połowa karkówki na 8 i przyprawy wg Andrzeja Bagno /pieprz 2-3g, kardamon0,5g, czarnuszka1g i kminek 0,5g/ wysmienite

- natomiast pozostałe po rozbiorze kości ugotowałem oddzieliłem resztki mięsa i zrobiłem z niego pasztet pychotka.

Comberki zapeklowałem na mokro przez tydzień i uwędziłem

poniżej  fragment tego co zostawiłem do suszenia

Załączony plik  2014-12-01 17.06.57.jpg   73,82 KB   14 Ilość pobrań



#13 punias007

punias007

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 90 postów
  • MiejscowośćPruszków

Napisano 18 gru 2014 - 17:33

Witam

 

Właśnie skończyłem walkę z kiełbaską Sarnio-Jelenią ;-)

 

Z sarenki wykroiłem ok 2,5 kg mięska kl. II.  - łopatka, skrawki

 

Z cielka jelenia - 1,5 kg kl. I - łopatka, od schabu, od szynki. Kl. II - 3,3 kg. - łopatka, skrawki z boczków.

 

Dodałem:

 

Boczek w kosteczkę - 2,60 kg

Boczek do mielenia - 0,90 kg

Słonina w kostkę - 1,5 kg

Słonina do mielenia - 1 kg

 

Razem ok 12 kg.

 

Przyprawy Sól (ok 22g/kg) Pieprz (1,5g/kg) Czosnek (3 małe główki) Jałowiec (10 ziaren)

 

Próbka przedprodukcyjna sparzona i spróbowana. W smaku bardzo dobra. Słona i odpowiednio pieprzna. Żona powiedziała chce jeszcze ;-)

 

Foto relacja ;-)

 

 

Jutro wędzenie z podpiekaniem.

 

 

 

 

Załączone pliki



#14 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3057 postów

Napisano 18 gru 2014 - 18:40

Właśnie skończyłem walkę z kiełbaską Sarnio-Jelenią ;-)

 

Gratulacje !!!  :thumbsup:



#15 punias007

punias007

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 90 postów
  • MiejscowośćPruszków

Napisano 18 gru 2014 - 19:01

Podziękuję jutro po wędzeniu i degustacji.

 

PS. Jak bym nie podziękował jutro to znaczy że wędzenie się wybornie udało i nie jestem w stanie ;-)

 

czuwaj



#16 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 7185 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 18 gru 2014 - 19:24

Hmmm no u mnie w domu niestety jest podobny problem pieczeń z sarny jem tylko ja :(
Od żony słyszę "a widzisz te duże smutne, oczka..."
Jedyny sposób to "przemycanie" sarniej/wołowiny w kiełbasie ;)
Sprawdza się w 100% wtedy przy podsuszonej słychac "dobra ta myśliwska" ;)

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

#17 punias007

punias007

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 90 postów
  • MiejscowośćPruszków

Napisano 18 gru 2014 - 19:55

Hehe. A u mnie nawet 9 letnia córa wcina tatara z jelenia. Choć mówiła że był przepyszny ale miała przed oczami jelonka jak jadła ;-)

 

pozdrawiam



#18 Einshell

Einshell

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1957 postów
  • MiejscowośćJaworzno

Napisano 19 gru 2014 - 01:02

Ja właśnie w ten weekend skończyłem przerabiać całą sarenkę powstały między innymi - krakowska parzona wyszła świetnie, modyfikacja przepisu http://wedlinydomowe...owska-szczepana - jałowcowa wg nieco zmodyfikowanego przepisu http://wedlinydomowe...cna-z-dziczyzny - kabanosy skład połowa sarniny połowa karkówki na 8 i przyprawy wg Andrzeja Bagno /pieprz 2-3g, kardamon0,5g, czarnuszka1g i kminek 0,5g/ wysmienite - natomiast pozostałe po rozbiorze kości ugotowałem oddzieliłem resztki mięsa i zrobiłem z niego pasztet pychotka. Comberki zapeklowałem na mokro przez tydzień i uwędziłem poniżej fragment tego co zostawiłem do suszenia

Oooo to to :thumbsup:  Ja się pewnie zabiorę po świętach ( jak skruszeje :D ;)  ) mam w zamrażarce całośc ,ale w częściach .. jak odmrożę , to pójdzie wszystko na ''przerób''

 

A u mnie nawet 9 letnia córa wcina tatara z jelenia. Choć mówiła że był przepyszny ale miała przed oczami jelonka jak jadła ;-)

No...  Jak by jadła przez pół roku same korzonki , tez by miała ''jelonka przed oczami :hmm: Od tysięcy lat ludzie jedzą mięso...    i tak musi być... Nie będę sie rozpisywać , bo wiemy o co chodzi :cool: Pozdro dla Młodej :thumbsup:  Mój młody -od kiedy pamieta , to tatara wcina :clap: :D  Pozdro!


Użytkownik Einshell edytował ten post 19 gru 2014 - 01:03


#19 redzed

redzed

    Entuzjasta forum

  • **VIP**
  • 909 postów

Napisano 19 gru 2014 - 06:39

punias kiełbaska wygląda super, ale bez peklosoli (tz. nitrytu) sarniny bym nie wędził.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 punias007

punias007

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 90 postów
  • MiejscowośćPruszków

Napisano 19 gru 2014 - 12:30

Redzed sorka napisałem sól a na myśli miałem peksól ;) Mięsko marynowało sie już rozdrobnione 18 godzin w peksoli na balkonie. Potem jedynie dodałem trochę soli na smak. Ja niestety nie umiem trzymać się tych gramowych zaleceń dot..soli. Zawsze ucieram przyprawy i czosnek z solą w moździerzu i sam już nie wiem ile tej soli dodałem ;)
Zawsze robie sobie testowy kawłek kiełbaski, parze na surowo i próję. Musi być ciut słonawa wtedy po wędzeniu jest oki.
Właśnie się wędzi ;)




Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych