Jump to content

Pół sarny - jakieś pomysły?


punias007

Recommended Posts

 

 

Ale to tylko moje zdanie.
  Ależ nie tylko Twoje Jacku :) Pewnie ,że do kiełbasy szkoda ... sucha wyjdzie i nie będzie czuć smaku .... za to gulasz , jak mówi Jacek - wyborny :thumbsup: żeberka można uwędzić i do bigosu czy grochówki jak znalazł :cool: Też mam zamrożoną sarenkę... planowany gulasz na święta :)
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Link to comment
Share on other sites

Gulasz już mi się właśnie przejadł jakiś czas temu. Z polędwiczki napewno będzie carpacio z oscypkiem. Myślałem także o zamarynowaniu szyneczki i uwędzeniu jej w kątnicy wolowej lub wieprzowej. A reszta na kiełbaskę. I wcale nie musi być sucha. Wystarczy dać zdecydowanie więcej tłuszczu.

A kości.i żeberka chyba rzeczywiście podwędze. Będzie grochóweczka lub bigosik.

Ale czekam na dalsze propozycję;)

Link to comment
Share on other sites

Myśle o kiełbasie.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9051-par%C3%B3wki-z-sarniny-by-paweljack/

 

Podałem tam również link, w którym znajdziesz wiele ciekawych przepisów na dziczyznę.

 

Albo może taką, tylko trzeba by zmodyfikować, jako I kl. i III kl. użyć sarniny a jako II kl. użyć wieprzowiny.  https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10486-kie%C5%82basa-z-dziczyzny-by-paweljack/

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Link to comment
Share on other sites

Dzięki Paweł.

Chyba coś pokombinuje bo pierwszy przepis to moje przyprawy, ale nie moje parówki ;)

Przepis na kiełbaskę to z koleii nie moje przyprawy.

Postaram się coś wypośrodkować. Napewno sól, pieprz, czosnek, jałowiec i gałka.

A proporcję muszę zmodyfikować bo lubie tłuuusto ;). A dziczyzna lubi słoninke i to w sporych ilościach. Dużo dobrego wg. mnie robi wspomniana gałka. Troszkę już takich kiełbasek popełniłem ale zawsze robione na smak i bez zapisków.Dziś tego żałuje i wszystko skrupulatnie notuje

 

Czuwaj

Link to comment
Share on other sites

Dzięki Paweł.

Proszę Cię bardzo, tylko zapisz i pochwal się. Na pewno znajdą się chętni do skorzystania z Twojej receptury.  :rolleyes:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Link to comment
Share on other sites

 

 

Na moim balkonie leży pół sarny ale jakoś nie mam pomysłu na wyroby. Myśle o kiełbasie.

Proponuję kiełbasę bielską, wołowinę w przepisie należy zastąpić sarniną.

Zawsze ja robię gdy przerabiam sarnę. Można zmienić trochę skład przypraw, dodaję zwykle jałowiec i dodatkowo pieprz młotkowany.

Jest pyszna.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2056-kielbasa-bielska/#entry49039 

 

Co do szynki, również je robię ale należy bardzo uważać przy parzeniu aby pozostała miękka i wilgotna. Pekluję taką szynkę min. 3 tygodnie.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Link to comment
Share on other sites

Bardzo dziękuję EAnna. Szyneczkę peklujesz tylko w solance czy dodajesz przyprawy?

A robiłaś w kątnicy czy bez?

Mnie korci zrobić tą szyneczkę w kątnicy wieprzowej bo takie mam akurat na stanie. Ciekawi mnie takie połączenie smaków. Jeszcze tak nie robiłem. Co o tym sądzisz?

Link to comment
Share on other sites

 

 

Szyneczkę peklujesz tylko w solance czy dodajesz przyprawy? A robiłaś w kątnicy czy bez?

Przy tak długim peklowaniu o dodatkowych przyprawach nie może być raczej mowy; solanka mogłaby się zepsuć.

Szynkę wędziłam odkostnioną, bez kątnicy.

Można byłoby zrobić nastrzyk z wywaru ziołowego ale zastosować go już po wyciągnięciu z solanki, przed ociekaniem.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Link to comment
Share on other sites

Dobra zwierzyna podzielona.

 

Mam piękną szyneczkę z kością i aż żal z tym walczyć. Nigdy nie wędziłem szynek z sarny i tym bardziej nie peklowałem sarenki. Może EAnna poradziła byś stężenie solanki na tą szyneczkę na ok 3 tygodnie. Zdążył bym na Święta jeszcze. Zapekluje też chyba comberek razem z tą szyneczką.

 

Zostaje jeszcze polędwiczka na małe carpaccio.

 

Żeberka i łopatkę powykrawam i postaram się zrobić choć troszkę kiełbasy z twojego linku. Choć chyba ta mizerna ilość prosi się o pasztecik.

 

czuwaj

Link to comment
Share on other sites

Ja właśnie w ten weekend skończyłem przerabiać całą sarenkę powstały między innymi

- krakowska parzona wyszła świetnie, modyfikacja przepisu http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/1384-kielbasa-krakowska-szczepana

- jałowcowa wg nieco zmodyfikowanego przepisu   http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/kielbasy-z-dziczyzny/1758-kielbasa-wielkanocna-z-dziczyzny

- kabanosy  skład połowa sarniny połowa karkówki na 8 i przyprawy wg Andrzeja Bagno /pieprz 2-3g, kardamon0,5g, czarnuszka1g i kminek 0,5g/ wysmienite

- natomiast pozostałe po rozbiorze kości ugotowałem oddzieliłem resztki mięsa i zrobiłem z niego pasztet pychotka.

Comberki zapeklowałem na mokro przez tydzień i uwędziłem

poniżej  fragment tego co zostawiłem do suszenia

post-52420-0-48584900-1417450351_thumb.jpg

My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/

But what was the first

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Witam

 

Właśnie skończyłem walkę z kiełbaską Sarnio-Jelenią ;-)

 

Z sarenki wykroiłem ok 2,5 kg mięska kl. II.  - łopatka, skrawki

 

Z cielka jelenia - 1,5 kg kl. I - łopatka, od schabu, od szynki. Kl. II - 3,3 kg. - łopatka, skrawki z boczków.

 

Dodałem:

 

Boczek w kosteczkę - 2,60 kg

Boczek do mielenia - 0,90 kg

Słonina w kostkę - 1,5 kg

Słonina do mielenia - 1 kg

 

Razem ok 12 kg.

 

Przyprawy Sól (ok 22g/kg) Pieprz (1,5g/kg) Czosnek (3 małe główki) Jałowiec (10 ziaren)

 

Próbka przedprodukcyjna sparzona i spróbowana. W smaku bardzo dobra. Słona i odpowiednio pieprzna. Żona powiedziała chce jeszcze ;-)

 

Foto relacja ;-)

 

 

Jutro wędzenie z podpiekaniem.

 

 

 

 

post-68731-0-39449300-1418920047_thumb.jpg

post-68731-0-79896000-1418920068_thumb.jpg

post-68731-0-88181500-1418920092_thumb.jpg

post-68731-0-29794800-1418920114_thumb.jpg

post-68731-0-84527400-1418920134_thumb.jpg

post-68731-0-87440700-1418920157_thumb.jpg

post-68731-0-66690900-1418920179_thumb.jpg

post-68731-0-06282300-1418920265_thumb.jpg

post-68731-0-39310600-1418920286_thumb.jpg

post-68731-0-54058900-1418920306_thumb.jpg

post-68731-0-93488200-1418920328_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

 

 

Właśnie skończyłem walkę z kiełbaską Sarnio-Jelenią ;-)

 

Gratulacje !!!  :thumbsup:

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Link to comment
Share on other sites

Hmmm no u mnie w domu niestety jest podobny problem pieczeń z sarny jem tylko ja :(

Od żony słyszę "a widzisz te duże smutne, oczka..."

Jedyny sposób to "przemycanie" sarniej/wołowiny w kiełbasie ;)

Sprawdza się w 100% wtedy przy podsuszonej słychac "dobra ta myśliwska" ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Link to comment
Share on other sites

Ja właśnie w ten weekend skończyłem przerabiać całą sarenkę powstały między innymi - krakowska parzona wyszła świetnie, modyfikacja przepisu http://wedlinydomowe...owska-szczepana - jałowcowa wg nieco zmodyfikowanego przepisu http://wedlinydomowe...cna-z-dziczyzny - kabanosy skład połowa sarniny połowa karkówki na 8 i przyprawy wg Andrzeja Bagno /pieprz 2-3g, kardamon0,5g, czarnuszka1g i kminek 0,5g/ wysmienite - natomiast pozostałe po rozbiorze kości ugotowałem oddzieliłem resztki mięsa i zrobiłem z niego pasztet pychotka. Comberki zapeklowałem na mokro przez tydzień i uwędziłem poniżej fragment tego co zostawiłem do suszenia

Oooo to to :thumbsup:  Ja się pewnie zabiorę po świętach ( jak skruszeje :D;)  ) mam w zamrażarce całośc ,ale w częściach .. jak odmrożę , to pójdzie wszystko na ''przerób''

 

A u mnie nawet 9 letnia córa wcina tatara z jelenia. Choć mówiła że był przepyszny ale miała przed oczami jelonka jak jadła ;-)

No...  Jak by jadła przez pół roku same korzonki , tez by miała ''jelonka przed oczami :hmm: Od tysięcy lat ludzie jedzą mięso...    i tak musi być... Nie będę sie rozpisywać , bo wiemy o co chodzi :cool: Pozdro dla Młodej :thumbsup:  Mój młody -od kiedy pamieta , to tatara wcina :clap::D  Pozdro!

Edited by Einshell
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Link to comment
Share on other sites

Redzed sorka napisałem sól a na myśli miałem peksól ;) Mięsko marynowało sie już rozdrobnione 18 godzin w peksoli na balkonie. Potem jedynie dodałem trochę soli na smak. Ja niestety nie umiem trzymać się tych gramowych zaleceń dot..soli. Zawsze ucieram przyprawy i czosnek z solą w moździerzu i sam już nie wiem ile tej soli dodałem ;)

Zawsze robie sobie testowy kawłek kiełbaski, parze na surowo i próję. Musi być ciut słonawa wtedy po wędzeniu jest oki.

Właśnie się wędzi ;)

Link to comment
Share on other sites

Kiełbaska się udała.

 

Tak wygląda po uwędzeniu.

 

http://tapatalk.imageshack.com/v2/14/12/21/5b1fc314bf64677ca72885325b2074d4.jpg

 

http://tapatalk.imageshack.com/v2/14/12/21/4df287223aefd70953e9707117c00030.jpg

 

http://tapatalk.imageshack.com/v2/14/12/21/3447cbf1d70477dc59b5ade26d3c89b5.jpg

A tak szynka z sarny. Wędzona 2 dni.

 

Jeszcze nie próbowana.

 

http://tapatalk.imageshack.com/v2/14/12/21/8f00b3929a547f120e8d3063fae62dfb.jpg

 

http://tapatalk.imageshack.com/v2/14/12/21/c8a5951dc00b54c5dd5ec669c8326e8d.jpg

Link to comment
Share on other sites

To czrne na dole tak naprawde jest brązowe.

Postaram się zrobić lepszą foteczkę.

Tylko photoshop Cię ratuje.  :D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.