Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Pół sarny - jakieś pomysły?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
45 odpowiedzi w tym temacie

#41 robotek

robotek

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 172 postów
  • MiejscowośćRopczyce

Napisano 25 wrz 2015 - 12:46

Ach !  wg . tabelki litry, a stężenie zrobiłem 60 gr na litr tak robię polędwiczki, bo to maluśki udziec, tak że słoność powinna być ok

 

Anna tak, udziec jest  "czysty"  zresztą to i tak była samica :) byłem przy rozbiorze u myśliwego  

 


Użytkownik robotek edytował ten post 25 wrz 2015 - 12:46


#42 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10041 postów

Napisano 25 wrz 2015 - 15:17

5 miesiący w zamrażarce, i dalej czuć lasem, kuźwa nie wiem, płukałem setki razy i dalej dupa 

 

I tak zostanie.Sarna ma specyficzny smak i zapach.Trzeba to lubić.Ja mięso z sarny używam jako dodatek do kiełbasy z dzika i zapaszek znika.Mrożenie nie ma nic do tego.Nieraz mrożone leży u mnie w zamrażarce i z pół roku i zapaszek niestety pozostaje.Nie ma też znaczenia płeć.Jedno i drugie capi. 



#43 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 4983 postów

Napisano 25 wrz 2015 - 16:39

Chyba nie wiecie jak capi kozioł w dodatku stary i w rui :rolleyes:  skoro młoda  sarna płci żeńskiej śmierdzi :(



#44 kotunia

kotunia

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 396 postów
  • MiejscowośćLeszno, wielkopolska

Napisano 25 wrz 2015 - 20:33

widocznie wszystko przed nimi. Ja wychowałem się na dziczyźnie i z młodych sztuk nie czuję ,żadnego zapachu ( a może powonienie u mnie nie tak?)



#45 robotek

robotek

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 172 postów
  • MiejscowośćRopczyce

Napisano 26 wrz 2015 - 00:16

widocznie wszystko przed nimi. Ja wychowałem się na dziczyźnie i z młodych sztuk nie czuję ,żadnego zapachu ( a może powonienie u mnie nie tak?)

 

hahahaha powonienie napewno wporzo, tylko zależy jaki ma kto smacor,  ja mam the best,  tylko mnie kwaśne w mięsie drażni ... :D



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#46 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8088 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 29 wrz 2015 - 20:21

tylko mnie kwaśne w mięsie drażni ..

W takim razie powinieneś mięso dobrze wypłukać z bejcy a nawet wymoczyć.

Powinno być też dobrze nasolone bo sól redukuje kwaśny smak.

Kwaśne bejce służą przede wszystkim kruszeniu mięsa i równoważeniu obcych zapachów. Absolutnie nie powinny dominować w wyrobie.

Po dobrym wypłukaniu mięsa należy je dopiero potraktować przyprawami korzennymi, czosnkiem, cebulą, grzybami - co kto lubi.

Do sosu nie dodawaj wina - skoro nie lubisz.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych