ANNAM Posted December 21, 2014 Report Share #26 Posted December 21, 2014 Postaram się zrobić lepszą foteczkę. Zro zdjecie w swietle dziennym bedzie wtedy bardzoej oddawac realny kolor Quote Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10674-p%C3%B3%C5%82-sarny-jakie%C5%9B-pomys%C5%82y/page/2/#findComment-392328 Share on other sites More sharing options...
punias007 Posted December 21, 2014 Author Report Share #27 Posted December 21, 2014 Spróbuje w paint'cie bo photoshop jak i wędzenie mnie przerasta. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10674-p%C3%B3%C5%82-sarny-jakie%C5%9B-pomys%C5%82y/page/2/#findComment-392347 Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted December 21, 2014 Report Share #28 Posted December 21, 2014 punias nie unoś się ale ta szynka naprawdę jest nieco za mocno uwędzona i tym samym nieco mniej zdrowa. Quote "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10674-p%C3%B3%C5%82-sarny-jakie%C5%9B-pomys%C5%82y/page/2/#findComment-392349 Share on other sites More sharing options...
paweljack Posted December 21, 2014 Report Share #29 Posted December 21, 2014 wędzenie mnie przerasta.Nie przesadzaj, dziczyzna zawsze jest trochę ciemniejsza. Quote Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10674-p%C3%B3%C5%82-sarny-jakie%C5%9B-pomys%C5%82y/page/2/#findComment-392351 Share on other sites More sharing options...
punias007 Posted December 21, 2014 Author Report Share #30 Posted December 21, 2014 Miło się czyta wasze pochwały, ale jeszcze milej było by poczytać rady czcigodnych mędrców ... bo tak się składa że jeszcze jedna taka szyneczka mnie czeka. Tym razem jelenia. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10674-p%C3%B3%C5%82-sarny-jakie%C5%9B-pomys%C5%82y/page/2/#findComment-392365 Share on other sites More sharing options...
spec202 Posted December 21, 2014 Report Share #31 Posted December 21, 2014 jelonkowa to ze 20 kilo mięsa szkoda spierd.....uć Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10674-p%C3%B3%C5%82-sarny-jakie%C5%9B-pomys%C5%82y/page/2/#findComment-392373 Share on other sites More sharing options...
redzed Posted December 22, 2014 Report Share #32 Posted December 22, 2014 Miło się czyta wasze pochwały, ale jeszcze milej było by poczytać rady czcigodnych mędrców ... bo tak się składa że jeszcze jedna taka szyneczka mnie czeka. Tym razem jelenia.Ja bym dodał 50% tłustej wieprzowiny i zrobiłbym wspaniałą kiełbasę. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10674-p%C3%B3%C5%82-sarny-jakie%C5%9B-pomys%C5%82y/page/2/#findComment-392397 Share on other sites More sharing options...
gajowy_marucha Posted January 2, 2015 Report Share #33 Posted January 2, 2015 (edited) Witam wszystkich.Podepnę się pod temat bo w zamrażalce marznie sobie obecnie sarna podzielona na części. Niestety moim domownikom przejadła się wg. moich przepisów i zaczęła "przeszkadzać" marynata z wina czerwonego - ciągle smakuje tak samo stwierdzono Macie jakiś przepis na marynatę nie oparty na winie tak by żone i córkę zadwolić potrawą Najlepiej coś prostego a skutecznego.Szkoda mi marnować mięsko na "doświadczenia Z góry wielkie dzięki.Dołączam fotkę z ostatniej pieczeni - udziec z sarny z kluseczkami, żurawiną i ćwikłą Edited January 2, 2015 by gajowy_marucha Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10674-p%C3%B3%C5%82-sarny-jakie%C5%9B-pomys%C5%82y/page/2/#findComment-394237 Share on other sites More sharing options...
robotek Posted September 23, 2015 Report Share #34 Posted September 23, 2015 No właśnie te kwaśne marynaty już dawno mnie osłabiły, wczoraj odmroziłem udźca sarniego, zapeklowałem jak wieprzowinę, tylko ten zapach5 miesiący w zamrażarce, i dalej czuć lasem, kuźwa nie wiem, płukałem setki razy i dalej dupa Quote Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10674-p%C3%B3%C5%82-sarny-jakie%C5%9B-pomys%C5%82y/page/2/#findComment-446597 Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted September 24, 2015 Report Share #35 Posted September 24, 2015 , i dalej czuć lasem, Ziola jedynie moga zmienic zapach. CZasem jak mm baranine bardziej przechodzaca zapachem dodaje wiecej rozmarynu i czasem taragon( daje taki cytrynowy zapach). Quote Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10674-p%C3%B3%C5%82-sarny-jakie%C5%9B-pomys%C5%82y/page/2/#findComment-446611 Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted September 24, 2015 Report Share #36 Posted September 24, 2015 wczoraj odmroziłem udźca sarniego, zapeklowałem jak wieprzowinę, tylko ten zapach 5 miesiący w zamrażarce, i dalej czuć lasem, kuźwa nie wiem, płukałem setki razy i dalej dupa Może to mięso ze starego kozła w rui Quote "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10674-p%C3%B3%C5%82-sarny-jakie%C5%9B-pomys%C5%82y/page/2/#findComment-446829 Share on other sites More sharing options...
roger Posted September 25, 2015 Report Share #37 Posted September 25, 2015 No właśnie te kwaśne marynaty już dawno mnie osłabiły, wczoraj odmroziłem udźca sarniego, zapeklowałem jak wieprzowinę, tylko ten zapach Z jakiegoś powodu marynaty do baraniny czy dziczyzny są opierane na winie lub occie i dużej ilości ziół z czosnkiem.... Możesz spróbować zrobić marynatę na mleku lub jogurcie czy majonezie oczywiście również z czosnkiem i ziołami jak cząber, rozmaryn, majeranek co tam lubisz ... również spowoduje kruchość mięsa i zmieni trochę zapaszek ... ale nie zniweluje całkowicie Quote Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10674-p%C3%B3%C5%82-sarny-jakie%C5%9B-pomys%C5%82y/page/2/#findComment-446866 Share on other sites More sharing options...
robotek Posted September 25, 2015 Report Share #38 Posted September 25, 2015 Z jakiegoś powodu marynaty do baraniny czy dziczyzny są opierane na winie lub occie i dużej ilości ziół z czosnkiem.... Możesz spróbować zrobić marynatę na mleku lub jogurcie czy majonezie oczywiście również z czosnkiem i ziołami jak cząber, rozmaryn, majeranek co tam lubisz ... również spowoduje kruchość mięsa i zmieni trochę zapaszek ... ale nie zniweluje całkowicie Udziec jest z bardzo młodej sarenki, odstrzał był na początku tego roku i mrożona do teraz, tak że zapach nie jest zbyt intensywny mnie nie przeszkadza, natomiastte kwaśne marynaty bleeee stąd próby zrobienia jak wieprzka, na razie zapeklowałem tradycyjnie wg tabelki na 7 dni ale przed końcem właśnie zamierzałem zmienić i walnąć DUŻO ziół i jak trafnie podpowiedziałeś majonezu Quote Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10674-p%C3%B3%C5%82-sarny-jakie%C5%9B-pomys%C5%82y/page/2/#findComment-446889 Share on other sites More sharing options...
roger Posted September 25, 2015 Report Share #39 Posted September 25, 2015 wg tabelki na 7 dni Oj będzie słono ... to delikatne mięso ja do jego solenia czy peklowania podchodzę ostrożniej niż do polędwicy a Ty "grubo jedziesz" z ta dawką soli Quote Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10674-p%C3%B3%C5%82-sarny-jakie%C5%9B-pomys%C5%82y/page/2/#findComment-446891 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted September 25, 2015 Report Share #40 Posted September 25, 2015 Udziec jest z bardzo młodej sarenki, Czy pamiętałeś o wycięciu gruczołów pachwinowych?One są przede wszystkim nośnikiem zapachów, szczególnie u sztuk męskich Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10674-p%C3%B3%C5%82-sarny-jakie%C5%9B-pomys%C5%82y/page/2/#findComment-446893 Share on other sites More sharing options...
robotek Posted September 25, 2015 Report Share #41 Posted September 25, 2015 (edited) Ach ! wg . tabelki litry, a stężenie zrobiłem 60 gr na litr tak robię polędwiczki, bo to maluśki udziec, tak że słoność powinna być ok Anna tak, udziec jest "czysty" zresztą to i tak była samica byłem przy rozbiorze u myśliwego Edited September 25, 2015 by robotek Quote Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10674-p%C3%B3%C5%82-sarny-jakie%C5%9B-pomys%C5%82y/page/2/#findComment-446907 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted September 25, 2015 Report Share #42 Posted September 25, 2015 5 miesiący w zamrażarce, i dalej czuć lasem, kuźwa nie wiem, płukałem setki razy i dalej dupa I tak zostanie.Sarna ma specyficzny smak i zapach.Trzeba to lubić.Ja mięso z sarny używam jako dodatek do kiełbasy z dzika i zapaszek znika.Mrożenie nie ma nic do tego.Nieraz mrożone leży u mnie w zamrażarce i z pół roku i zapaszek niestety pozostaje.Nie ma też znaczenia płeć.Jedno i drugie capi. Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10674-p%C3%B3%C5%82-sarny-jakie%C5%9B-pomys%C5%82y/page/2/#findComment-446942 Share on other sites More sharing options...
chudziak Posted September 25, 2015 Report Share #43 Posted September 25, 2015 Chyba nie wiecie jak capi kozioł w dodatku stary i w rui skoro młoda sarna płci żeńskiej śmierdzi Quote "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10674-p%C3%B3%C5%82-sarny-jakie%C5%9B-pomys%C5%82y/page/2/#findComment-446960 Share on other sites More sharing options...
kotunia Posted September 25, 2015 Report Share #44 Posted September 25, 2015 widocznie wszystko przed nimi. Ja wychowałem się na dziczyźnie i z młodych sztuk nie czuję ,żadnego zapachu ( a może powonienie u mnie nie tak?) Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10674-p%C3%B3%C5%82-sarny-jakie%C5%9B-pomys%C5%82y/page/2/#findComment-447009 Share on other sites More sharing options...
robotek Posted September 25, 2015 Report Share #45 Posted September 25, 2015 widocznie wszystko przed nimi. Ja wychowałem się na dziczyźnie i z młodych sztuk nie czuję ,żadnego zapachu ( a może powonienie u mnie nie tak?) hahahaha powonienie napewno wporzo, tylko zależy jaki ma kto smacor, ja mam the best, tylko mnie kwaśne w mięsie drażni ... Quote Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10674-p%C3%B3%C5%82-sarny-jakie%C5%9B-pomys%C5%82y/page/2/#findComment-447051 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted September 29, 2015 Report Share #46 Posted September 29, 2015 tylko mnie kwaśne w mięsie drażni .. W takim razie powinieneś mięso dobrze wypłukać z bejcy a nawet wymoczyć.Powinno być też dobrze nasolone bo sól redukuje kwaśny smak.Kwaśne bejce służą przede wszystkim kruszeniu mięsa i równoważeniu obcych zapachów. Absolutnie nie powinny dominować w wyrobie.Po dobrym wypłukaniu mięsa należy je dopiero potraktować przyprawami korzennymi, czosnkiem, cebulą, grzybami - co kto lubi.Do sosu nie dodawaj wina - skoro nie lubisz. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10674-p%C3%B3%C5%82-sarny-jakie%C5%9B-pomys%C5%82y/page/2/#findComment-447613 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.