punias007 Opublikowano 30 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 30 Listopada 2014 Hej Na moim balkonie leży pół sarny ale jakoś nie mam pomysłu na wyroby. Myśle o kiełbasie. Może ktoś ma jakiś sprawdzony przepis na jakąś ciekawą kiełbaskę? Robił ktoś może szynkę z sarny w kątnicy wołowej? Czuwaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JacekC Opublikowano 1 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 1 Grudnia 2014 Sarna + masło + cebulka = przepychotkowy gulasz.....W mojej ocenie do kiełbasy ....szkoda...Ale to tylko moje zdanie. Pozdrawiam. Jacek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 1 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 1 Grudnia 2014 Ale to tylko moje zdanie. Ależ nie tylko Twoje Jacku Pewnie ,że do kiełbasy szkoda ... sucha wyjdzie i nie będzie czuć smaku .... za to gulasz , jak mówi Jacek - wyborny żeberka można uwędzić i do bigosu czy grochówki jak znalazł Też mam zamrożoną sarenkę... planowany gulasz na święta Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punias007 Opublikowano 1 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 1 Grudnia 2014 Gulasz już mi się właśnie przejadł jakiś czas temu. Z polędwiczki napewno będzie carpacio z oscypkiem. Myślałem także o zamarynowaniu szyneczki i uwędzeniu jej w kątnicy wolowej lub wieprzowej. A reszta na kiełbaskę. I wcale nie musi być sucha. Wystarczy dać zdecydowanie więcej tłuszczu.A kości.i żeberka chyba rzeczywiście podwędze. Będzie grochóweczka lub bigosik.Ale czekam na dalsze propozycję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 1 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 1 Grudnia 2014 Myśle o kiełbasie.https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9051-par%C3%B3wki-z-sarniny-by-paweljack/ Podałem tam również link, w którym znajdziesz wiele ciekawych przepisów na dziczyznę. Albo może taką, tylko trzeba by zmodyfikować, jako I kl. i III kl. użyć sarniny a jako II kl. użyć wieprzowiny. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10486-kie%C5%82basa-z-dziczyzny-by-paweljack/ Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punias007 Opublikowano 1 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 1 Grudnia 2014 Dzięki Paweł.Chyba coś pokombinuje bo pierwszy przepis to moje przyprawy, ale nie moje parówki Przepis na kiełbaskę to z koleii nie moje przyprawy. Postaram się coś wypośrodkować. Napewno sól, pieprz, czosnek, jałowiec i gałka.A proporcję muszę zmodyfikować bo lubie tłuuusto . A dziczyzna lubi słoninke i to w sporych ilościach. Dużo dobrego wg. mnie robi wspomniana gałka. Troszkę już takich kiełbasek popełniłem ale zawsze robione na smak i bez zapisków.Dziś tego żałuje i wszystko skrupulatnie notuje Czuwaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 1 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 1 Grudnia 2014 Dzięki Paweł.Proszę Cię bardzo, tylko zapisz i pochwal się. Na pewno znajdą się chętni do skorzystania z Twojej receptury. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 1 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 1 Grudnia 2014 Na moim balkonie leży pół sarny ale jakoś nie mam pomysłu na wyroby. Myśle o kiełbasie. Proponuję kiełbasę bielską, wołowinę w przepisie należy zastąpić sarniną.Zawsze ja robię gdy przerabiam sarnę. Można zmienić trochę skład przypraw, dodaję zwykle jałowiec i dodatkowo pieprz młotkowany.Jest pyszna.https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2056-kielbasa-bielska/#entry49039 Co do szynki, również je robię ale należy bardzo uważać przy parzeniu aby pozostała miękka i wilgotna. Pekluję taką szynkę min. 3 tygodnie. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punias007 Opublikowano 1 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 1 Grudnia 2014 Bardzo dziękuję EAnna. Szyneczkę peklujesz tylko w solance czy dodajesz przyprawy?A robiłaś w kątnicy czy bez?Mnie korci zrobić tą szyneczkę w kątnicy wieprzowej bo takie mam akurat na stanie. Ciekawi mnie takie połączenie smaków. Jeszcze tak nie robiłem. Co o tym sądzisz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 1 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 1 Grudnia 2014 Szyneczkę peklujesz tylko w solance czy dodajesz przyprawy? A robiłaś w kątnicy czy bez? Przy tak długim peklowaniu o dodatkowych przyprawach nie może być raczej mowy; solanka mogłaby się zepsuć.Szynkę wędziłam odkostnioną, bez kątnicy.Można byłoby zrobić nastrzyk z wywaru ziołowego ale zastosować go już po wyciągnięciu z solanki, przed ociekaniem. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punias007 Opublikowano 1 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 1 Grudnia 2014 Dobra zwierzyna podzielona. Mam piękną szyneczkę z kością i aż żal z tym walczyć. Nigdy nie wędziłem szynek z sarny i tym bardziej nie peklowałem sarenki. Może EAnna poradziła byś stężenie solanki na tą szyneczkę na ok 3 tygodnie. Zdążył bym na Święta jeszcze. Zapekluje też chyba comberek razem z tą szyneczką. Zostaje jeszcze polędwiczka na małe carpaccio. Żeberka i łopatkę powykrawam i postaram się zrobić choć troszkę kiełbasy z twojego linku. Choć chyba ta mizerna ilość prosi się o pasztecik. czuwaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pioro Opublikowano 1 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 1 Grudnia 2014 Ja właśnie w ten weekend skończyłem przerabiać całą sarenkę powstały między innymi- krakowska parzona wyszła świetnie, modyfikacja przepisu http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/1384-kielbasa-krakowska-szczepana- jałowcowa wg nieco zmodyfikowanego przepisu http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/kielbasy-z-dziczyzny/1758-kielbasa-wielkanocna-z-dziczyzny- kabanosy skład połowa sarniny połowa karkówki na 8 i przyprawy wg Andrzeja Bagno /pieprz 2-3g, kardamon0,5g, czarnuszka1g i kminek 0,5g/ wysmienite- natomiast pozostałe po rozbiorze kości ugotowałem oddzieliłem resztki mięsa i zrobiłem z niego pasztet pychotka.Comberki zapeklowałem na mokro przez tydzień i uwędziłemponiżej fragment tego co zostawiłem do suszenia Cytuj My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/But what was the first Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punias007 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Witam Właśnie skończyłem walkę z kiełbaską Sarnio-Jelenią ;-) Z sarenki wykroiłem ok 2,5 kg mięska kl. II. - łopatka, skrawki Z cielka jelenia - 1,5 kg kl. I - łopatka, od schabu, od szynki. Kl. II - 3,3 kg. - łopatka, skrawki z boczków. Dodałem: Boczek w kosteczkę - 2,60 kgBoczek do mielenia - 0,90 kgSłonina w kostkę - 1,5 kgSłonina do mielenia - 1 kg Razem ok 12 kg. Przyprawy Sól (ok 22g/kg) Pieprz (1,5g/kg) Czosnek (3 małe główki) Jałowiec (10 ziaren) Próbka przedprodukcyjna sparzona i spróbowana. W smaku bardzo dobra. Słona i odpowiednio pieprzna. Żona powiedziała chce jeszcze ;-) Foto relacja ;-) Jutro wędzenie z podpiekaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 18 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Właśnie skończyłem walkę z kiełbaską Sarnio-Jelenią ;-) Gratulacje !!! Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punias007 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Podziękuję jutro po wędzeniu i degustacji. PS. Jak bym nie podziękował jutro to znaczy że wędzenie się wybornie udało i nie jestem w stanie ;-) czuwaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 18 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Hmmm no u mnie w domu niestety jest podobny problem pieczeń z sarny jem tylko ja Od żony słyszę "a widzisz te duże smutne, oczka..."Jedyny sposób to "przemycanie" sarniej/wołowiny w kiełbasie Sprawdza się w 100% wtedy przy podsuszonej słychac "dobra ta myśliwska" Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punias007 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 18 Grudnia 2014 Hehe. A u mnie nawet 9 letnia córa wcina tatara z jelenia. Choć mówiła że był przepyszny ale miała przed oczami jelonka jak jadła ;-) pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 19 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 19 Grudnia 2014 (edytowane) Ja właśnie w ten weekend skończyłem przerabiać całą sarenkę powstały między innymi - krakowska parzona wyszła świetnie, modyfikacja przepisu http://wedlinydomowe...owska-szczepana - jałowcowa wg nieco zmodyfikowanego przepisu http://wedlinydomowe...cna-z-dziczyzny - kabanosy skład połowa sarniny połowa karkówki na 8 i przyprawy wg Andrzeja Bagno /pieprz 2-3g, kardamon0,5g, czarnuszka1g i kminek 0,5g/ wysmienite - natomiast pozostałe po rozbiorze kości ugotowałem oddzieliłem resztki mięsa i zrobiłem z niego pasztet pychotka. Comberki zapeklowałem na mokro przez tydzień i uwędziłem poniżej fragment tego co zostawiłem do suszeniaOooo to to Ja się pewnie zabiorę po świętach ( jak skruszeje ) mam w zamrażarce całośc ,ale w częściach .. jak odmrożę , to pójdzie wszystko na ''przerób'' A u mnie nawet 9 letnia córa wcina tatara z jelenia. Choć mówiła że był przepyszny ale miała przed oczami jelonka jak jadła ;-)No... Jak by jadła przez pół roku same korzonki , tez by miała ''jelonka przed oczami Od tysięcy lat ludzie jedzą mięso... i tak musi być... Nie będę sie rozpisywać , bo wiemy o co chodzi Pozdro dla Młodej Mój młody -od kiedy pamieta , to tatara wcina Pozdro! Edytowane 19 Grudnia 2014 przez Einshell Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 19 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 19 Grudnia 2014 punias kiełbaska wygląda super, ale bez peklosoli (tz. nitrytu) sarniny bym nie wędził. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punias007 Opublikowano 19 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 19 Grudnia 2014 Redzed sorka napisałem sól a na myśli miałem peksól Mięsko marynowało sie już rozdrobnione 18 godzin w peksoli na balkonie. Potem jedynie dodałem trochę soli na smak. Ja niestety nie umiem trzymać się tych gramowych zaleceń dot..soli. Zawsze ucieram przyprawy i czosnek z solą w moździerzu i sam już nie wiem ile tej soli dodałem Zawsze robie sobie testowy kawłek kiełbaski, parze na surowo i próję. Musi być ciut słonawa wtedy po wędzeniu jest oki.Właśnie się wędzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punias007 Opublikowano 19 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 19 Grudnia 2014 http://tapatalk.imageshack.com/v2/14/12/19/efbd7f22d2827c75eadde07e163273e8.jpg http://tapatalk.imageshack.com/v2/14/12/19/69a8cec13fa0c66c414bc01900a5247f.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punias007 Opublikowano 21 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 21 Grudnia 2014 Kiełbaska się udała. Tak wygląda po uwędzeniu. http://tapatalk.imageshack.com/v2/14/12/21/5b1fc314bf64677ca72885325b2074d4.jpg http://tapatalk.imageshack.com/v2/14/12/21/4df287223aefd70953e9707117c00030.jpg http://tapatalk.imageshack.com/v2/14/12/21/3447cbf1d70477dc59b5ade26d3c89b5.jpgA tak szynka z sarny. Wędzona 2 dni. Jeszcze nie próbowana. http://tapatalk.imageshack.com/v2/14/12/21/8f00b3929a547f120e8d3063fae62dfb.jpg http://tapatalk.imageshack.com/v2/14/12/21/c8a5951dc00b54c5dd5ec669c8326e8d.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 21 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 21 Grudnia 2014 Kiełbaska super ale szyneczkę to troszeczkę przysmolołeś . Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punias007 Opublikowano 21 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 21 Grudnia 2014 Tak wygląda na foto. Nie jest okopcona tylko mocno uwędzona. To czrne na dole tak naprawde jest brązowe.Postaram się zrobić lepszą foteczkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 21 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 21 Grudnia 2014 To czrne na dole tak naprawde jest brązowe.Postaram się zrobić lepszą foteczkę.Tylko photoshop Cię ratuje. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.