tomek1204 Posted December 1, 2014 Report Share #1 Posted December 1, 2014 (edited) Witam wszystkich, jest to moja pierwsza prezentacja na forum mimo iż jestem już tutaj od ponad 3 lat jestem młodym zadymiaczem bo mam niecałe 30 lat, a moją przygodę z wędzeniem zacząłem już jako dziecko z własnym dziadkiem a tak już sam to jakieś 4lata temu.Sam zbudowałem sobie dwie wędzarnie ,jedną w poprzednim miejscu zamieszkania a drugą tu gdzie obecnie mieszkam. Mimo iż obie są bardzo podobne i można by rzec że bardzo prowizoryczne to wyroby jakie udało mi się na nich uzyskać były zawsze dobre i cieszyły nie tylko moje podniebienie jestem z nich zatem w miarę zadowolony bo jak na warunki domowe moim zdaniem dobrze się spisują po dziś dzień dodam tylko że w swojej wędzarniczej ,,karierze" wędziłem najczęściej schaby, jak również szynki,boczki oraz balerony... zdarzyło mi się także 1 raz wędzić kiełbasę z kilku rodzajów mięs, myślę że wyszła dobrze jednak że dodałem troszkę za dużo czosnku i jego smak troszkę za mocno przebijał się przez smak mięsa... ale ogólnie wyszła ok i choć czasem na dworze było bardzo zimno, bo przeważnie wędziłem w porze zimowej lub wiosennej to myślę że warto było wymarznąć żeby otrzymać takie efekty jakie udało mi się osiągnąć dodam tylko iż od początku mojej przygody z wędzeniem posiłkuje się przepisami i podpowiedziami jakie znalazłem na stronach ,, wędliny domowe" oraz w ostatnim czasie moim własnymi spostrzeżeniami z poprzednich wędzeń jak i moim skromnym doświadczeniem w tej branży następne wędzenie i nowe fotki już za 2 tygodnie a teraz zapraszam zatem na galerię z mojego wędzenia na przestrzeni ostatnich kilku lat jak i do komentowania ... bo kazdą uwagą także krytyczną uwazam za cenną Edited December 1, 2014 by tomek1204 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10679-w%C4%99dzonki-tomka-na-przestrzeni-ostatnich-4-lat/ Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted December 1, 2014 Report Share #2 Posted December 1, 2014 Tak trzymaj. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10679-w%C4%99dzonki-tomka-na-przestrzeni-ostatnich-4-lat/#findComment-387242 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted December 1, 2014 Report Share #3 Posted December 1, 2014 (edited) To jesteś teraz w Szwecji chyba ? Bo komorę masz zbudowaną ze szwedzkich ścianek na palety, z napisami Szwedzkiej Fabryki Łożysk. "Svenska Kullagerfabriken" czyli SKF . A wędzonki wyglądają ładnie, całkiem swojsko . Edited December 1, 2014 by sverige2 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10679-w%C4%99dzonki-tomka-na-przestrzeni-ostatnich-4-lat/#findComment-387245 Share on other sites More sharing options...
tomek1204 Posted December 1, 2014 Author Report Share #4 Posted December 1, 2014 Dzięki dodam tylko że zdjęć z przekrojów moich wyrobów nie dodałem bo poprostu ich nie robiłem... ale mogę powiedzieć szczerze że z barwą w środku było w miarę ok prawie za każdym razem... zdarzyło mi się jednak ze 2 razy że wyroby były trochę zbyt suche w środku a tym samym kolor nie był zbyt satysfakcjonujący...ale jak podejrzewam to wina tego że wędzonki które parzyłem trzymałem zbyt długo w wodzie lub przy zbyt wysokiej temperaturze.... jedno co mogę uznać jako duży plus to to że za każdym razem wędzonki miały obłędny zapach hehe kiedyś te palety służyły do piasku skąd się u nas w domu wzięły to pojęcia nie mam ale stwierdziłem że piasek może leżeć w innym miejscu a palety będą idealne na komorę wędzarni... jak pomyślałem tak też zrobiłem... Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10679-w%C4%99dzonki-tomka-na-przestrzeni-ostatnich-4-lat/#findComment-387246 Share on other sites More sharing options...
voy Posted December 2, 2014 Report Share #5 Posted December 2, 2014 (edited) Jaka jest długość kanału dymnego a jaka wysokość wędzarni ?Jakiego drewna używasz?Wygląda apetycznie.pozdrawiamvoy Edited December 2, 2014 by voy Quote pozdrawiamvoy Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10679-w%C4%99dzonki-tomka-na-przestrzeni-ostatnich-4-lat/#findComment-387564 Share on other sites More sharing options...
AdamKowalski Posted December 2, 2014 Report Share #6 Posted December 2, 2014 Wędzonki piękne. Następnym razem pokaż jak wyglądają w środku. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10679-w%C4%99dzonki-tomka-na-przestrzeni-ostatnich-4-lat/#findComment-387572 Share on other sites More sharing options...
tomek1204 Posted December 3, 2014 Author Report Share #7 Posted December 3, 2014 hmm długości kanału dymnego tak na szybko nie powiem ile ma i wysokości wędzarni bo nie wiem, musiałbym to zmierzyć, ale tak na oko, to ta gdzie jest krótsza rura ma gdzieś ok 1m może do 1,20m a ta gdzie dłuższa to tak z 1,80m ale muszę powiedzieć że obie spisują się ok, wysokość wędzarni to tak z 70-80cm na oko ,a drewna używam z olchy, trochę śliwy , i trochę buku ale te bukowe to zrębki. Kolor zawsze wychodzi ładny z tej mieszanki drewna , 1x wyszły mi dość jasne wędzonki ale w moim dość skromnym doświadczeniu nie doszłem jeszcze do tego czemu tak się wtedy stało. Dodam że na przeciągu tych 4 lat mojej przygody z wędzeniem, wędziłem już gdzieś z 12-14 razy... tak że 3 razy w roku średnio ale dokładnie nie wiem bo nie liczę Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10679-w%C4%99dzonki-tomka-na-przestrzeni-ostatnich-4-lat/#findComment-387755 Share on other sites More sharing options...
Baca Posted December 4, 2014 Report Share #8 Posted December 4, 2014 @tomek1204,Na początek gratulacje .Dodam, że idziesz drogą, którą przeszli wszyscy dymiący no prawie wszyscy i ja także. Twoje dokonania są dowodem na to, że można wędzić wszędzie i we wszystkim no prawie a pomysłowość nie zna granic. Tak trzymaj no i rozwijaj asortyment swoich wyrobów . Quote Pozdrawiam Zbigniew Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10679-w%C4%99dzonki-tomka-na-przestrzeni-ostatnich-4-lat/#findComment-387841 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.