Skocz do zawartości

Wędzonki Tomka na przestrzeni ostatnich 4 lat ...


tomek1204

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, jest to moja pierwsza prezentacja na forum mimo iż jestem już tutaj od ponad 3 lat  :) jestem młodym zadymiaczem bo mam niecałe 30 lat, a moją przygodę z wędzeniem zacząłem już jako dziecko z własnym dziadkiem  :D a tak już sam to jakieś 4lata temu.Sam zbudowałem sobie dwie wędzarnie ,jedną w poprzednim miejscu zamieszkania a drugą tu gdzie obecnie mieszkam. Mimo iż obie są bardzo podobne i można by rzec że bardzo prowizoryczne to wyroby jakie udało mi się na nich uzyskać były zawsze dobre i cieszyły nie tylko moje podniebienie  :devil: jestem z nich zatem w miarę zadowolony bo jak na warunki domowe moim zdaniem dobrze się spisują po dziś dzień  :yes: dodam tylko że w swojej wędzarniczej ,,karierze" wędziłem najczęściej schaby, jak również szynki,boczki oraz balerony... zdarzyło mi się także 1 raz wędzić kiełbasę z kilku rodzajów mięs, myślę że wyszła dobrze jednak że dodałem troszkę za dużo czosnku i jego smak troszkę za mocno przebijał się przez smak mięsa... ale ogólnie wyszła ok   :D i choć czasem na dworze było bardzo zimno, bo przeważnie wędziłem w porze zimowej :brr:  lub wiosennej to myślę że warto było wymarznąć żeby otrzymać takie efekty jakie udało mi się  osiągnąć  :) dodam tylko iż od początku mojej przygody z wędzeniem posiłkuje się przepisami i podpowiedziami jakie znalazłem na stronach ,, wędliny domowe" oraz w ostatnim czasie moim własnymi spostrzeżeniami z poprzednich wędzeń jak i moim skromnym doświadczeniem w tej branży  :blush: następne wędzenie i nowe fotki już za 2 tygodnie a teraz zapraszam zatem na galerię z mojego wędzenia na przestrzeni ostatnich kilku lat jak i do komentowania ... bo kazdą uwagą także krytyczną uwazam za cenną   :laugh: post-47281-0-35645200-1417441824_thumb.jpgpost-47281-0-20544700-1417442017_thumb.jpgpost-47281-0-62484500-1417442080_thumb.jpgpost-47281-0-97097800-1417442093_thumb.jpgpost-47281-0-13750000-1417442107_thumb.jpgpost-47281-0-05822200-1417442120_thumb.jpgpost-47281-0-00490700-1417442134_thumb.jpgpost-47281-0-06756900-1417442148_thumb.jpgpost-47281-0-32650800-1417442161_thumb.jpgpost-47281-0-90303300-1417442174_thumb.jpgpost-47281-0-51006300-1417442188_thumb.jpgpost-47281-0-31930700-1417442202_thumb.jpgpost-47281-0-64135000-1417442215_thumb.jpgpost-47281-0-90200000-1417442275_thumb.jpgpost-47281-0-17360400-1417442290_thumb.jpgpost-47281-0-47969700-1417442366_thumb.jpgpost-47281-0-80744100-1417442428_thumb.jpgpost-47281-0-34448700-1417442483_thumb.jpg

Edytowane przez tomek1204
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To jesteś teraz w Szwecji chyba ? Bo komorę masz zbudowaną ze szwedzkich ścianek na palety, z napisami Szwedzkiej Fabryki Łożysk. "Svenska Kullagerfabriken" czyli SKF :D . A wędzonki wyglądają ładnie, całkiem swojsko :thumbsup: .

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki  :)  dodam tylko że zdjęć z przekrojów moich wyrobów nie dodałem bo poprostu ich nie robiłem... ale mogę powiedzieć szczerze że z barwą w środku było w miarę ok prawie za każdym razem... zdarzyło mi się jednak ze 2 razy że wyroby były trochę zbyt suche w środku a tym samym kolor nie był zbyt satysfakcjonujący...ale jak podejrzewam to wina tego że wędzonki które parzyłem trzymałem zbyt długo w wodzie lub przy zbyt wysokiej temperaturze.... jedno co mogę uznać jako duży plus to to że za każdym razem wędzonki miały obłędny zapach  :D


hehe kiedyś te palety służyły do piasku  :D  skąd się u nas w domu wzięły to pojęcia nie mam ale stwierdziłem że piasek może leżeć w innym miejscu a palety będą idealne na komorę wędzarni... jak pomyślałem tak też zrobiłem... :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

hmm długości kanału dymnego tak na szybko nie powiem ile ma i wysokości wędzarni bo nie wiem, musiałbym to zmierzyć, ale tak na oko, to ta gdzie jest krótsza rura ma gdzieś ok 1m może do 1,20m a ta gdzie dłuższa to tak z 1,80m ale muszę powiedzieć że obie spisują się ok, wysokość wędzarni to tak z 70-80cm na oko ,a drewna używam z olchy, trochę  śliwy , i trochę buku ale te bukowe to zrębki. Kolor zawsze wychodzi ładny z tej mieszanki drewna , 1x wyszły mi dość jasne wędzonki ale w moim dość skromnym doświadczeniu nie doszłem jeszcze do tego czemu tak się wtedy stało. Dodam że na przeciągu tych 4 lat mojej przygody z wędzeniem, wędziłem już gdzieś z 12-14 razy... tak że 3 razy w roku średnio  :) ale dokładnie nie wiem bo nie liczę  :rolleyes:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@tomek1204,Na początek gratulacje :D .Dodam, że idziesz drogą, którą przeszli wszyscy dymiący no prawie wszyscy i ja także. Twoje dokonania są dowodem na to, że można wędzić wszędzie i we wszystkim no prawie a pomysłowość nie zna granic. Tak trzymaj no i rozwijaj  asortyment swoich wyrobów  :)

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.