Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Konserwa turystyczna produkcji Pawła


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
23 odpowiedzi w tym temacie

#1 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6099 postów

Napisano 03 gru 2014 - 15:59

Generalnie wzorowałem się na recepturze z 19-stki. Szyfr 417 - str. 34 i 168 ale niestety nie z obróbki wędzonek.

Mięso drobne zapeklowałem sam.

 

Skład:

 

Wieprzowina II kl. - 1,8 kg

wieprzowina III kl. - 0,5 kg

skórki wieprzowe - 0,2 kg

 

Przyprawy:

 

Peklosól 17 g/kg

pieprz czarny - 0,7 g/kg

ziele ang. - 0,3 g/kg

papryka - 2 g/kg

cukier - 1 g/kg

 

Pasteryzacja 10 min. w 100 st. C i 90 minut w 80 st. C, na drugi dzień tak samo, plus szybkie chłodzenie.

 

Załączony plik  konserwa turystyczna .jpg   35,18 KB   69 Ilość pobrań

 

Załączony plik  konserwa turystyczna_2 .jpg   49,48 KB   58 Ilość pobrań



#2 boggi

boggi

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1364 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 03 gru 2014 - 18:57

Ładny wyrób, tylko u mnie tego nie ma w 19 stce :(



#3 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6099 postów

Napisano 03 gru 2014 - 19:07

Ładny wyrób, tylko u mnie tego nie ma w 19 stce :(

To ja mam coś innego niż wszyscy? Stąd masz?  https://wedlinydomow...eptur/?p=196286  to nawet w spisie treści na trzecim zdjęciu widać, poz. 13, trzecia od góry.



#4 boggi

boggi

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1364 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 03 gru 2014 - 19:40

Przepraszam Cię bardzo ja mam 16-stkę :)



#5 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6099 postów

Napisano 03 gru 2014 - 19:57

Przepraszam Cię bardzo ja mam 16-stkę :)

Nie ma za co, nic się nie stało.  :)



#6 pokemon15

pokemon15

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4157 postów
  • MiejscowośćBogatynia

Napisano 03 gru 2014 - 20:04

Fajna ta turystyczna :) Muszę spróbować :) II wp na jakim sitku mieliłeś ?



#7 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6099 postów

Napisano 03 gru 2014 - 21:39

Fajna ta turystyczna :) Muszę spróbować :) II wp na jakim sitku mieliłeś ?

II kl. na sitku 8 , III kl. i skórki na sitku 3. 



#8 Hektor

Hektor

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1254 postów
  • MiejscowośćTarnów

Napisano 03 gru 2014 - 23:46

 plus szybkie chłodzenie.

A w jaki sposób to robiłeś? Gorące słoiki do wody, czy na balkon?  



#9 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6099 postów

Napisano 04 gru 2014 - 00:05

A w jaki sposób to robiłeś?

Słoiki cały czas są w wodzie, odlewam gorącej z gara, dolewam zimnej i tak kilka razy do wymiany wody, po czym słoiki zostają w zimnej.



#10 Hektor

Hektor

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1254 postów
  • MiejscowośćTarnów

Napisano 04 gru 2014 - 00:13

OK

.Bo własnie się zastanawiałem,czy jesteś tak "odważny" i gorące słoiki wkładasz do zimnej wody. ;)

A tak się zastanawiam po co szybko studzić, ma to wpływ na sam wyrób czy na lepsze "domknięcie" słoików?

Ja jak robię pasztet a'la podlaski,albo "nawinie'', to po pasteryzacji wyciągam ostrożnie z wody i stawiam na stolnicy do ostygnięcia. 



#11 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6099 postów

Napisano 04 gru 2014 - 10:21

to po pasteryzacji wyciągam ostrożnie z wody 

Tak robię po pierwszej pasteryzacji. A po drugiej chłodzę szybko bo tak DZIADEK robi.  :D



#12 Hektor

Hektor

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1254 postów
  • MiejscowośćTarnów

Napisano 04 gru 2014 - 13:25

bo tak DZIADEK robi. 

I wszytko jasne :)  



#13 Einshell

Einshell

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1957 postów
  • MiejscowośćJaworzno

Napisano 04 gru 2014 - 13:40

chłodzę szybko bo tak DZIADEK robi. :D
Brak czasu , brak chęci... czy brak wiedzy...? Może byś uzasadnił... ;) A jak ''Dziadek '' rękę do ognia wsadzi , to Ty też...? :rolleyes: :D ;)

#14 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6099 postów

Napisano 04 gru 2014 - 15:04

A jak ''Dziadek '' rękę do ognia wsadzi , to Ty też...? :rolleyes: :D ;)

Jeśli to będzie ogień w wędzarni i posłuży to poprawie jakości wyrobów to tak.  :D

A tak poważnie, to DZIADEK założył specjalny temat, robi doświadczenia dla naszej wygody i poprawy jakości konserw, próbuje, testuje. Może stwierdzenie jakiego użyłem jest dużym skrótem myślowym ale tak jest, skoro DZIADEK tak robi to wie, zna się, to i ja tak staram się robić. Może trochę to zaspokoi Twą ciekawość:  :)

https://wedlinydomow...mowym/?p=354552



#15 Hektor

Hektor

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1254 postów
  • MiejscowośćTarnów

Napisano 09 gru 2014 - 00:28

paweljack,powiedz mi gdzie kupowałeś te słoiki czy to w tym słynnym sklepie wędliniarskim  co o trocinach z wodą piszą?



#16 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6099 postów

Napisano 09 gru 2014 - 09:15

Słoiki takie (350 ml) kupuję w Ursusie w hurtowni zapodanej przez @arkadiusza. http://allegro.pl/li...?us_id=23417084



#17 Hektor

Hektor

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1254 postów
  • MiejscowośćTarnów

Napisano 09 gru 2014 - 09:36

Słoiki takie (350 ml) kupuję w Ursusie w hurtowni zapodanej przez @arkadiusza. http://allegro.pl/li...?us_id=23417084

OK dzięki za info.Czyli taniej niż w pewnym sklepie. U mnie nie znalazłem takich słoików a byłem w kilku sklepach które maja duży wybór :mad:


Użytkownik Hektor edytował ten post 09 gru 2014 - 09:37


#18 Gen

Gen

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 887 postów
  • MiejscowośćSękocin Nowy

Napisano 09 gru 2014 - 10:18

http://allegro.pl/li...?us_id=23417084

 

 

Wczoraj byłem w tej hurtowni. Hurtownia, to trochę chyba za dużo powiedziane, raczej facet prowadzi sklep internetowy/Allegro.

Pomieszczenie w starych magazynach, bez żadnego napisu z zewnątrz. Wygląd okropny, raczej nie spodziewa się klientów na miejscu.

Jednak najważniejsze, że ma potrzebny asortyment i to w dobrej cenie.

Są 350 ml i 235 ml. Oczywiście, jeżeli chodzi o takie walcowate bez przewężenia na górze.

Pytałem o inne rozmiary – stwierdził, że w kraju nie ma innych słoików tego typu.

 

Zakupiłem i jestem zadowolony. Polecam.



#19 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6099 postów

Napisano 09 gru 2014 - 10:35

 

http://allegro.pl/li...?us_id=23417084

Wczoraj byłem w tej hurtowni. Hurtownia, to trochę chyba za dużo powiedziane, raczej facet prowadzi sklep internetowy/Allegro.

Pomieszczenie w starych magazynach, bez żadnego napisu z zewnątrz. Wygląd okropny, raczej nie spodziewa się klientów na miejscu.

Zwał jak zwał, dla mnie w sklepie kupuje się detalicznie a w hurtowni, hurtowo a sklep internetowy z reguły nie ma możliwości odbioru osobistego, bo jest internetowy. :tongue: 

Może dzięki taniemu miejscu ma tanie słoiki, zresztą to chyba dodatkowe miejsce, bo siedziba chyba jest w Pruszkowie.

 

A najważniejsze, to co napisałeś w ostatnim zdaniu.  :thumbsup:



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 Gen

Gen

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 887 postów
  • MiejscowośćSękocin Nowy

Napisano 09 gru 2014 - 11:01

Akurat w tym przypadku można odebrać osobiście, i zakupić detalicznie.

 

Ale potwierdzam - słoiki to nie mięso - jakość i estetyka punktu sprzedaży nieistotna, ważna cena i że są.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych