Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Parzenie w osłonkach czy bez?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
7 odpowiedzi w tym temacie

#1 Mateusz73

Mateusz73

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 6 postów
  • MiejscowośćSłaboszewko

Napisano 03 gru 2014 - 17:38

Witam wszystkich. Jestem tu nowy i potrzebuje szybko odpowiedzi. Mam do sparzenia 6 szynek 3 boczki i polędwice. Zawsze parzyłem bezpośrednio w wodzie i bez osłonek. Ale przeglądając forum stwierdzam, że fachowcy parzą w osłonkach. I tu moje zapytanie. CZy lepiej w osłonkach? Jeśli tak to w jakich? U nas w sklepie są takie przezroczyste tylko. I jak takie mięso zamknąć? Czy ma to być bardzo szczelnie zamknięte żeby nie wleciała tam woda? Czyli próżniowo? I jak po parzeniu - hartować z tą osłonką? Prosze pomóźcie bo za 4 dni bede miał parzonko.... czekam na pomoc :)



#2 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6052 postów

Napisano 03 gru 2014 - 17:43

Zawsze parzyłem bezpośrednio w wodzie i bez osłonek. Ale przeglądając forum stwierdzam, że fachowcy parzą w osłonkach.

A co nazywasz osłonką, woreczki w których niektórzy parzą?



#3 Mateusz73

Mateusz73

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 6 postów
  • MiejscowośćSłaboszewko

Napisano 03 gru 2014 - 18:30

Zdaje mi się że niektórzy parzą w takich osłonkach w których robi się np: salceson, pasztetową. Przezroczyste z metra cięta na szpulce
 


Użytkownik Mateusz73 edytował ten post 03 gru 2014 - 18:32


#4 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13773 postów

Napisano 03 gru 2014 - 19:35

Wędzonki parzę w wodzie .... nie potrzebna mi kolejna porcja dodatków w postaci plastiku w mięsie. 



#5 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6052 postów

Napisano 03 gru 2014 - 19:43

Wędzonki parzę w wodzie .... nie potrzebna mi kolejna porcja dodatków w postaci plastiku w mięsie. 

Też tak robię i zgadzam się Mirkiem.



#6 Mateusz73

Mateusz73

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 6 postów
  • MiejscowośćSłaboszewko

Napisano 03 gru 2014 - 21:28

Okej, dziękuje Wam bardzo



#7 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13773 postów

Napisano 03 gru 2014 - 21:36

A proszę bardzo !  :thumbsup:



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#8 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2161 postów

Napisano 03 gru 2014 - 22:52

Jak Kolego wędzisz "na złotko" to część odparz normalnie a część "we worze" :)

Jak "na czarniawo" to "we wodzie" :)

Zgadzam się... zawsze :)


Użytkownik ziezielony edytował ten post 03 gru 2014 - 22:53





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych