Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Karkówka z piekarnika w mojej marynacie


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
148 odpowiedzi w tym temacie

#1 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27380 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 13 gru 2014 - 22:19

Karkówka z piekarnika w mojej marynacie

 

Długo eksperymentowałem nad sporządzeniem najodpowiedniejszej marynaty do karkówki pieczonej, aż po wielu próbach uzyskałem zadowalający efekt. Mogę przedstawić Wam zatem przepis na pieczoną karkówkę w mojej marynacie.

 

Załączony plik  Obraz 200.jpg   50,06 KB   120 Ilość pobrań

 

Marynata – składniki (do karkówki o ciężarze ok. 2,5 kg):

 

1. Sól – 5 pełnych łyżeczek (ok. 30 g)

2. Pieprz czarny mielony – 1 łyżeczka (ok. 6 g)

3. Imbir mielony – ½ łyżeczki (ok. 3 g)

4. Majeranek – 3 duże łyżki (ok. ..... g)

5. Czosnek świeży – 5 lub 6 ząbków (rozgnieciony w prasce)

6. Musztarda „Dijon” – 1 łyżka (ok. 20 g) 

7. Musztarda francuska – 1 łyżka (ok. 20 g)

8. Musztarda sarepska (najlepsza z Kamisa) – 1 łyżka (ok. 20 g)

9. Łyżeczka octu winnego (ok. 3 g)

10. Można dodać łyżeczkę Vegety, jeśli ktoś ją stosuje (ok. 6 g)

11. Olej w takiej ilości, by po dokładnym wymieszaniu marynata uzyskała konsystencję gęstej śmietany

12. Woda (potrzebna podczas pieczenia) – ½ szklanki (ok.120 ml)

13. Masło do pieczenia - 30-40 g 

 

Uwaga:

Mimo tego, iż podałem trzy rodzaje musztard, można z powodzeniem zastosować tylko jedną z nich (w ilości 3 łyżek), jednak smak będzie już nieco inny.

 

Przygotowanie marynaty:

 

W małej miseczce mieszamy dokładnie wszystkie składniki i powoli dolewamy oleju, aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Tak przygotowaną marynatę odstawiamy i zabieramy się za przygotowanie mięsa.

 

Mięso:

 

1. Karkówka wieprzowa – ok. 2,5 kg

 

Przygotowanie mięsa:

 

Mięso dokładnie myjemy i po odcieknięciu osuszamy przy pomocy ręczników jednorazowych.

Karkówkę wkładamy do naczynia żaroodpornego (w moim przypadku jest to żeliwna gęsiarka) i dokładnie, z każdej strony, smarujemy przygotowaną uprzednio przygotowaną marynatą. Powinniśmy zużyć całą jej ilość.

Mając tak przygotowane mięso, naczynie przykrywamy i całość wstawiamy do lodówki na około 2 doby.

 

Pieczenie:

 

Naczynie z mięsem, wyjmujemy z lodówki wstawiamy do piekarnika z temperaturą ustawioną na 180-190 st.C. (bez włączonego termo-obiegu). Przed rozpoczęciem pieczenia, do naczynia wlewamy ok. ½ szklanki wody, a na karkówkę kładziemy pokrojone w płatki masło. Piekarnik nie musi być wcześniej rozgrzewany.

Pieczenie, w zamkniętym pokrywą naczyniu, trwa ok. 120 min.

W połowie jego trwania, możemy karkówkę podlać sosem (uwaga na parę podczas otwierania pokrywki!) i ewentualnie obrócić naczynie w piekarniku.

O smaku tak przygotowanej pieczeni musicie przekonać się sami. Jest bardzo smaczna i wyjątkowo krucha o bardzo ciekawym smaku. Od siebie dodam, iż podajemy ją na gorąco do ziemniaków z sałatką lub ogórkiem, ale równie wspaniała jest na zimno do kanapek.

Powstały podczas pieczenia sos wykorzystujemy jako dodatek do zup typu żurek lub zalewajka.

Polecam szczególnie przed świętami i życzę smacznego.

 

Maxell

 

PS.

W związku z tym, iż karkóweczki już niewiele zostało na półmisku, dla zaostrzenia apetytu - goloneczka po bawarsku. ;)

 

Załączony plik  Obraz 137.jpg   89,81 KB   100 Ilość pobrań


Użytkownik Maxell edytował ten post 02 sty 2018 - 21:47


#2 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 13 gru 2014 - 22:32

Długo eksperymentowałem nad sporządzeniem najodpowiedniejszej marynaty do karkówki pieczonej, aż po wielu próbach uzyskałem zadowalający efekt

 

To można rzec,  karkówkożerca   ;)

 

Pozdrawiam 



#3 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27380 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 13 gru 2014 - 22:33

Można. :D Najlepsza jest na zimno.



#4 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4251 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 13 gru 2014 - 22:40

Jessoo.. Koniec swiata.. 

Maxell "lyzeczkuje" z przyprawami  i uzywa vegety.. 

Tylko sie nie obraz.. !   :D  :tongue: 


Użytkownik Gregtom edytował ten post 13 gru 2014 - 22:40


#5 Posudziej

Posudziej

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 90 postów
  • MiejscowośćPiaseczno k/Wa-wy

Napisano 14 gru 2014 - 00:00

Przepis na karkówkę bardzo ciekawy, ale ta golonka po bawarsku też niczego sobie.

Może jakiś link, jeśli jest na forum. A jak nie, to poproszę o przepis. 



#6 Hektor

Hektor

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1254 postów
  • MiejscowośćTarnów

Napisano 14 gru 2014 - 00:19

1. Sól – 5 pełnych łyżeczek

Ooooo przepisy dla Zosi :D 

A na poważnie to wygląda apetycznie.

 

 

PEES

Sprawdzałeś swoją pocztę na WP w ostatnim czasie? 



#7 ralf325

ralf325

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 418 postów

Napisano 14 gru 2014 - 08:39

Ja dodatkowo robie wąskim nożem nacięcia w głąb mięsa i wkladam po 0.25 ząbka czosnku. Ale to ja :)


Użytkownik Kruszynka edytował ten post 14 gru 2014 - 21:22


#8 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27380 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 14 gru 2014 - 10:59

Jessoo.. Koniec swiata..  Maxell "lyzeczkuje" z przyprawami  i uzywa vegety..  Tylko sie nie obraz.. !      

Podałem w przepisie jako miarkę łyżeczkę, gdyż dokładne odmierzanie przypraw nie jest tutaj takie istotne. Zdarza się, że karkówkę trzeba robić "w terenie" i wtedy takie miarkowanie się sprawdza. Oczywiście można się pobawić kalkulatorkiem i wagą. 

Ralf, specjalnie nie nacinam powierzchni, by gotowy wyrób był bardziej soczysty.



#9 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5573 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 14 gru 2014 - 11:09

Maxell czy ta francuska musztarda  to jest taka z cala gorczyca?


Użytkownik Kruszynka edytował ten post 14 gru 2014 - 21:23


#10 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27380 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 14 gru 2014 - 11:23

Tak, właśnie ta. Możesz jednak z powodzeniem dać zamiast niej podwójną dawkę Dijon, gdyż poza różnicą postaci ziaren gorczycy smak jest zupełnie podobny. 

Oczywiście, by uzupełnić całość, nie może zabraknąć sałaty z sosem winegret i półwytrawnego, czerwonego winka. :D

Przepis na sosik zaraz podam.


Użytkownik Maxell edytował ten post 14 gru 2014 - 11:29


#11 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5573 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 14 gru 2014 - 19:55

Dam ta z calymi ziarnami .bo mam nawet w domu ,czesto uzywam :)



#12 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9270 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 14 gru 2014 - 19:57

@Maxell,

co robiłeś, że karkóweczka jest taka różowa w środku?



#13 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27380 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 14 gru 2014 - 21:14

EAnno, to efekt ponad dwu dobowej działalności tej marynaty, w której dominują musztardy.



#14 Marek z Bielska

Marek z Bielska

    Weteran

  • **VIP**
  • 2202 postów
  • MiejscowośćBielsko-Biala

Napisano 18 gru 2014 - 12:35

witam

Karkóweczka już przygotowana za dwa dni pieczenie,Julcia będzie głównym degustatorem ;)



#15 boob96

boob96

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 453 postów
  • MiejscowośćZdrój

Napisano 18 gru 2014 - 13:03

Czy sól według przepisu ma być zwykła, czy jodowana ??


Użytkownik boob96 edytował ten post 18 gru 2014 - 13:05


#16 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27380 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 18 gru 2014 - 15:47

Lepiej gdyby była zwykła, ale i jodowana przejdzie. :D



#17 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 18 gru 2014 - 16:03

Maxellu, czy  robiłeś z tą karkówką jakieś próby pieczenia w niskiej temperaturze?



#18 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27380 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 18 gru 2014 - 16:08

Nie. Zawsze piekę ją w przedziale 180-190 st.C. Eksperymentowałem jedynie z marynata, gdyż nie cierpię ziół (majeranek uważąm za przyprawę :D ).



#19 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 18 gru 2014 - 16:12

Mój synalek /kucharz/ piecze w temperaturze 175 °C. 1 kg mięsa = 1 godzina pieczenia.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27380 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 18 gru 2014 - 16:13

Tak by to wychodziło, jako że ja wkładam mięso do zimnego piekarnika.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych