Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Karkówka z piekarnika w mojej marynacie


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
148 odpowiedzi w tym temacie

#21 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 18 gru 2014 - 16:16

NIe pamiętam czy już wspominałem, że moja teściowa nie wyobraża sobie jakichkolwiek świąt bez takiej karkówki. Ja też ją uwielbiam. Karkówkę oczywiście.



#22 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 18 gru 2014 - 16:35

Nie. Zawsze piekę ją w przedziale 180-190 st.C
szkoda..... ostatnio jestem "fanem" pieczenia w niskich temperaturach (to pokłosie tej strony i forum :tongue: :laugh: )...

no nic... trzeba będzie być betatesterem :blush: ... może w sylwestra? :) 



#23 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7222 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 18 gru 2014 - 18:20

No to przyznam się i ja że ostatnimi czasy jak mięcho w rękawie to piekarnik nie uświadczy wiecej jak 110st :(

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

#24 Jojo

Jojo

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 965 postów
  • MiejscowośćLeszno

Napisano 18 gru 2014 - 18:41

A jak robicie pieczeń w niskich temperaturach to jak długo to trwa? Czy pieczecie na czas czy do jakiejś temperatury wewnątrz?

#25 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7222 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 18 gru 2014 - 18:48

Tak jak zwykle ogólnie rzecz biorac razy 2 ;)
Taka karkówka 1, 5-2 kg 2.5-3h. Ja Karolku macam jak durnie by to nie brzmiało i wiem ... ;)

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

#26 waro58

waro58

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 586 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 18 gru 2014 - 20:32

Wódz namawiał, to co Indianie mogli, zamarynowali:

Przygotowali i piekli zgodnie z recepturą

Załączony plik  Karkówka Maxella wyjeta z piekarnika.jpg   57,61 KB   36 Ilość pobrań

Pocieli mięcho i mieli  po upieczeniu:

A potem jak "wciągneli": to mieli:

Załączony plik  Karkówka Maxella po pierwszej konsumpcji.jpg   41,47 KB   34 Ilość pobrań

 

No to teraz krytyka:

 

1. Jak podajesz przepis ostrzegaj o kłopotach ( patrz pkt 2. ).

2. Na czas pieczenia uprzedzaj  o potrzebie zatykania nosa ( zapach powala na "głodniaka" ciężko się doczekać )

3. Uprzedź, że trzeba pościć za 2 tygodnie, bo takie dobre.

4. Wybacz, przygotowałem zgodnie z recepturą, piekłem na termometr 70 oC.

 

A teraz na poważnie, ja polecam ( wyjątkiem jest pkt. 4 ).

 

A ostanie co ciśnie się na usta:

"Na Wilno na Kowno, Wodzu prowadź"

 

Znów poważnie

Przepis super, smak extra, dzięki Mirek

 

P.S. Nie wiem jak usunąć miniaturę, jeśli ktoś z Moderatorów wie proszę o pomoc.



#27 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9368 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 18 gru 2014 - 21:00

4. Wybacz, przygotowałem zgodnie z recepturą, piekłem na termometr 70 oC.   A teraz na poważnie, ja polecam ( wyjątkiem jest pkt. 4 ).

Co masz na myśli?

U mnie też już się ta karkóweczka marynuje.

Również planowałam pieczenie z wbitym termometrem, bo nie lubię robić "na czuja"



#28 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27412 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 18 gru 2014 - 21:19

Jeśli smakowało, to teraz coś do karkówki.

Bardzo często jemy ja z sałatą w sosie winegret. Recepturę na sos otrzymałem dawno temu od Francuza. Niektórzy mieli okazje próbować tego w Chłapowie i Ziołowym Zakątku.

Do rzeczy.

 

Sałata w sosie winegret:

 

Składniki sosu:

 

1. Ocet winny - 4 łyżeczki (ok. 24 ml)

2. Musztarda sarepska - 2 łyżeczki (ok. 12 g)

3. Musztarda Dijon - 2 łyżeczki (ok. 12 g)

4. Olej - trochę więcej niż 1/2 szklanki (ok. 130 ml)

5. Czosnek - 3-4 ząbki (można dać więcej jeśli ktoś lubi) rozgniecione w prasce.

 

Pozostałe składniki sałatki:

 

1. Duża sałata - 1 szt. Można dać kapustę pekińską, kapustę czerwoną, sałatę lodową itp.

2. Cebula - 1 szt (może być czerwona)

3. Sól - dwie szczypty (ok 3 g)

4. Pieprz czarny mielony - dwie szczypty (ok. 3 g)

To jest wersja podstawowa, która mnie najbardziej odpowiada. Jednak do tej sałatki możemy dodać praktycznie wszystko: pokrojone pomidory, ogórki, jaja gotowane na twardo, ser, twaróg, oliwki, a nawet ryby wędzone czy z puszki (tuńczyk, szproty w oleju podwędzane itp).

 

Przygotowanie sosu:

 

UWAGA!

Wszystkie składniki sosu muszą posiadać jednakową temperaturę (najlepiej schłodzone w lodówce).

 

Do szklanki wlewamy odmierzoną ilość octu winnego i dodajemy oba rodzaje musztardy. Dokładnie mieszamy. Teraz powolutku dodajemy olej, cały czas mieszając. Uważamy by sos nam się nie rozwarstwił Jeśli zaczyna, przerywamy dolewanie oleju i dokładnie mieszamy zawartość szklanki, a ż do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. I tak do wyczerpania oleju. Do gotowego sosu (konsystencja gęstej śmietany) dodajemy czosnek zmiażdżony w prasce. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki. Sos gotowy.

 

Przygotowanie sałaty:

 

Sałatę obieramy z  liści i dokładnie myjemy. Po umyciu, odsączmy na wirówce lub odciskamy z wody. Rwiemy na małe strzępki, które wrzucamy do miseczki. Cebulę obieramy i kroimy w drobna kostkę. Dodajemy do sałaty, solimy i pieprzymy,i dokładnie mieszamy.

Teraz czas na Waszą inwencje twórczą. Każdy dodaje to, co chce. :D

Sałatę polewamy sosem przed podaniem i całość mieszamy. Gotowe - smacznego.

Wszelkie rodzaje kapusty (łącznie z pekińską) dobrze jest po osuszeniu pokroić na drobno i osolić trochę wcześniej przed podaniem, by zmiękła.

 

Coś wspaniałego. Polecam.


PS.

EAnno, ja także miałem początkowo opory, ale to kwestia wprawy i po jakimś czasie bez problemu wyczujesz ten moment. 2,5 kg karkówka powinna piec się pod przykryciem ok. 2 godz. (włożona do zimnego piekarnika) w temp. ok. 185 st.C. Pod koniec pieczenia można wbić widelec i obserwować wypływający sok. Powinien być bardzo lekko różowawy, ale naprawdę nieznacznie. Wtedy mamy pewność, że jest naprawdę krucha i soczysta. 



#29 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7222 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 18 gru 2014 - 21:20

No Mirek ten sosik to moje klimaty ;)
Brakuje tylko szczypty sezonowych ziół ...
Dla ułatwienia z tym mieszaniem wszystko do słoika i walimy jak sheikerem ;)

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

#30 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9368 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 18 gru 2014 - 21:25

Sałata w sosie winegret:   Składniki sosu:   1. Ocet winny - 4 łyżeczki (ok. 24 ml) 2. Musztarda sarepska - 2 łyżeczki (ok. 12 g) 3. Musztarda Dijon - 2 łyżeczki (ok. 12 g) 4. Olej - trochę więcej niż 1/2 szklanki (ok. 130 ml)

Pozwolę sobie zdradzić pewną sztuczkę przy robieniu tego sosu: wszystkie składniki wkładamy do słoika, zakręcamy i mocno wstrząsamy.

Gęstnieje błyskawicznie.

Warunek to proporcje: kwaśne płyny: 1cz + oliwa - 2 części.


O, widzę, że @roger mnie uprzedził :D 



#31 Marek z Bielska

Marek z Bielska

    Weteran

  • **VIP**
  • 2211 postów
  • MiejscowośćBielsko-Biala

Napisano 18 gru 2014 - 21:33

Waro58 ja to czułem że ją będziesz robił,,,,,a Tyś mnie przyciągnął i też robię.



#32 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27412 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 18 gru 2014 - 21:34

Ja to robię z namaszczeniem. :D :D :D Ziół nie cierpię, więc u mnie ten składnik odpada.

EAnno, główkowałem trochę nad pieczeniem w oparciu o termometr bagnetowy i myślę, że można ją upiec do 67 st.C w bloku. Taka 2,5 kg bryła mięsa jest tak rozgrzana, że temperatura wewnątrz podskoczy jeszcze o jakieś 2 st.C po wyłączeniu.



#33 JacekC

JacekC

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 1405 postów
  • MiejscowośćNiemodlin

Napisano 18 gru 2014 - 22:29

Mirku,a czy mroziłeś taką karkóweczkę ? Wiem, wiem wciągasz pewnie na bieżąco, ale już tyle zaplanowałem na święta ,że mam obawy ,czy wszystko zjemy..... :)Zrobiłbym chętnie, ale część musiałbym zamrozić.

Mniejszego kawałka nie zrobię ,zgodnie z zasadą : nieważne ile zrobisz ,mycia jest tyle samo...

Pozdrawiam.

Jacek 



#34 waro58

waro58

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 586 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 19 gru 2014 - 01:45

 

4. Wybacz, przygotowałem zgodnie z recepturą, piekłem na termometr 70 oC.   A teraz na poważnie, ja polecam ( wyjątkiem jest pkt. 4 ).

Co masz na myśli?

U mnie też już się ta karkóweczka marynuje.

Również planowałam pieczenie z wbitym termometrem, bo nie lubię robić "na czuja"

 

 

Przepraszam za zwłokę. Napisałem jako, że Maxell pisał o pieczeniu ok 2h, ja tak jak i Ty też wolałem na termometr do 70oC.

Karkówka mięciutka jak masło.


Użytkownik waro58 edytował ten post 19 gru 2014 - 01:52


#35 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27412 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 19 gru 2014 - 09:32

Jacku nie mroziłem. Po prostu nigdy nic nie zostaje. Mięsko jest również wspaniałe na zimno do kanapeczki z piklem. :D



#36 osid

osid

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 741 postów

Napisano 19 gru 2014 - 10:03

Warunek to proporcje: kwaśne płyny: 1cz + oliwa - 2 części.

ja robię zawsze 1cz kwaśne - 3cz oliwa, a ostatnio robię winegrety z zalewy octowej po owocach :) gruszki, śliwki, wiśnie, wychodzą MEGA sosy do sałatek, a pomyśleć że kiedyś te zalewy wylewałem do zlewu :facepalm:  albo robię sosy balsamiczne z sokami owocowymi, najlepiej świeżo wyciśniętymi (pomarańcze, mandaryny, ananas, granaty) mieszam pół na pół z octem balsamicznym (czasami dodaję miód) i odparowywuję o mniej więcej połowę, jak postoi w lodówce to robi się gęsty i nie spływa z talerza czy potraw.

A ja podam wam (niby)przepis na karkóweczkę na szybko w ketchupie, wychodzi słodko-kwaśna, plus jest taki, że nie trzeba jej w ogóle marynować, i jest to takie „danie” na szybko z pieca na np. nieprzewidzianych gości:

Potrzebne:

-karkówka w plastrach

-ketchup

-cebula

 Wykonanie:

Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy solidny chlust ketchupu, na to dajemy cebulę (piórka, plastry, kostka, jak wam wygodniej) na to karkówka, znów cebula, i na koniec ketchup, ma go być sporo, ja zużywam całą butlę (krzepkiego Radka), wrzucamy pod przykryciem do pieca na 180* na ok. 1-1,5 H, i koniec, podajemy z czym lubimy, (ryż, kuskus, makaron) i jakąś surówką.

 

pytanie:

ile *C powinna mieć karkówka wewnątrz, taka pieczona w niskiej temp. ???



#37 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7222 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 19 gru 2014 - 10:09

Ile *C powinna mieć karkówka wewnątrz, taka pieczona w niskiej temp. ???

 starczy 65-67st ...  potem zostawiona chwilkę w spokoju dojdzie i wyrówna temperatury ;)



#38 paweljack

paweljack

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6122 postów

Napisano 19 gru 2014 - 10:46

Widzę, że trochę karkówka "się" rozreklamowała ;)  i dobrze, bo przepis wygląda bardzo smacznie. Pewnie i tak nikt się nie przyzna. :)  Będę robił w pierwszy dzień Świąt.  2glodny.gif

 

 



pieczona w niskiej temp. ???

Czy to pieczenie jeszcze?



#39 nestor

nestor

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 903 postów
  • MiejscowośćSzczawno Zdrój

Napisano 19 gru 2014 - 10:50

Do marynaty nie dodawałbym soli,dlatego ,że następuje wtedy zwiększony wyciek osocza.. Solić mięso można przed samym pieczeniem.



#40 JaGra

JaGra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3241 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 19 gru 2014 - 12:05

Będę robił w pierwszy dzień Świąt.  

A ja w drugi :)  






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych