Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Karkówka z piekarnika w mojej marynacie


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
148 odpowiedzi w tym temacie

#41 Marek z Bielska

Marek z Bielska

    Weteran

  • **VIP**
  • 2194 postów
  • MiejscowośćBielsko-Biala

Napisano 20 gru 2014 - 19:13

Karkóweczka upieczona do 75'C (70'C dla mnie było trochę mało),czas pieczenia 2,5godz.,smak fajny z nutą majeranku i musztardy,

konsumowana z sosem czosnkowo koperkowym jest świetna,polecam



#42 login

login

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 139 postów
  • Miejscowośćkuj-pom

Napisano 11 sty 2015 - 21:02

Dziś upiekłem karkóweczkę z tego przepisu. Dla mnie rewelacja, dawno tak dobrego mięsiwa nie jadłem, moje dzieciaki (8 i 7 laki) prosiły o dwie dokładki. Z modyfikacji jakie dokonałem to nie miałem octu winnego, więc dałem jabłkowy. Następnym razem dam 4 zamiast 5 łyżeczek soli, wolę ciut mniej słone. Polecam wszystkim wypróbowanie tego przepisu.



#43 Hektor

Hektor

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1254 postów
  • MiejscowośćTarnów

Napisano 11 sty 2015 - 21:17

To ja ze zwłoka ale też się przyznam, że zrobiłem tą karkówkę w drugi dzień świąt.

Miała być w pierwszy ale po wigilii ciężko się było zmusić do zrobienia jakiegokolwiek obiadu :facepalm:

Przeleżała sobie w marynacie o jeden dzień dłużej i wcale jej to nie zaszkodziło :D 

Z modyfikacji to tak jak login, nie miałem winnego to dałem balsamiczny firmy "K".

Reszta bez zmian i zmian nie trzeba.  :thumbsup:



#44 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5557 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 15 sty 2015 - 12:36

Maxell i ja rowniez pokusilam sie na Twoja karkowke, jedyne co zmienilam ze marynowalam kotlety a nie calosc i podalam na goraco. Marynata praktycznie idealna na moj smak . Nastepna zrobie w calosci ,dziekuje za przepis :)



#45 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27286 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 15 sty 2015 - 16:06

Z modyfikacji jakie dokonałem to nie miałem octu winnego, więc dałem jabłkowy. Następnym razem dam 4 zamiast 5 łyżeczek soli, wolę ciut mniej słone.

De gustibus non est disputandum. :D



#46 Kruszynka

Kruszynka

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3928 postów

Napisano 15 sty 2015 - 18:25

De gustibus non est disputandum.

Nie tylko-mniej słone= zdrowsze :D



#47 jureczek4

jureczek4

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 142 postów
  • MiejscowośćLidzbark

Napisano 15 sty 2015 - 18:29

Wielkie podziękowania autorowi za ten przepis. Przyrządzony wg przepisu i podany na gorąco wyzwolił uśmiech i wyrazy uznania mojej LP, co jest wielkim sukcesem bo wędlin sklepowych jej smak po prostu nie toleruje.Do rondla dołożyłem tytułem próby kawałek wiejskiego boczku/0,5kg w tej samej marynacie.Wyszedł super. :thumbsup:  W dostawie jest już mały szynkowar do podejmowania prób w dalszej twórczości. Niestety wędzenie /moje marzenie/ musi poczekać na zmianę miejsca zamieszkania.Ale to dopiero na wiosnę jak przeniosę się na mazury. Na razie studiowanie teorii.

Pozdrawiam całą WB    :D  :clap:  :clap:  :clap:  :thumbsup:



#48 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 15 sty 2015 - 21:00

Maxell, mam pytanie :tongue:  - czy dodając ilości podane w gramach przeliczałeś je ze "swoich łyżeczek" czy skorzystałeś z ogólnodostępnych przeliczników?



#49 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27286 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 15 sty 2015 - 21:02

Abratku, wykorzystałem jakiś programik z Google. Używam łyżeczek o średniej wielkości.



#50 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 15 sty 2015 - 21:14

wykorzystałem jakiś programik z Google
no właśnie..... :hmm: troszkę się tam to "rozjeżdżało" ....

#51 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27286 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 15 sty 2015 - 21:22

Zrób systemem "łyżeczkowym" i nie marudź. :D



#52 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12593 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 15 sty 2015 - 21:55

Ja też na Sylwestra zrobiłem tą karkóweczkę .  Ponoć była smaczna . :D  Ja już niestety nie miałem siły próbować :mellow: .  Ale jak to mówią nie ma złego ...............   i zapewne zrobię kolejny raz :D

 

 Gorąco pozdrawiam



#53 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 15 sty 2015 - 22:56

Zrób systemem "łyżeczkowym" i nie marudź. :D

robiłem :tongue: ale jednocześnie "przeważałem" te swoje łyżeczki :cool:... - chciałbym być jednocześnie pewien że Twoje łyżeczki są podobne do moich, aby jak najdokładniej odwzorować skład ;)

 

Robiłem na Nowy Rok :thumbsup: - no i niestety moje łyżeczki z pierwszej pozycji były ciut za duże :blush: ...mogłem zaufać nawiasom w tym zakresie :facepalm:

ale nic to... nie było to ostatnie słowo :tongue:


Użytkownik abratek edytował ten post 15 sty 2015 - 22:57


#54 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4988 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 15 sty 2015 - 23:00

Abdratek, ale marynate mozna spokojnie sprobowac i wtedy masz czas aby poprawic " smak". Chyba naslepo nie wierzysz kazdej recepturze a swoj smak tez masz.



#55 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 15 sty 2015 - 23:44

marynate mozna spokojnie sprobowac .... a swoj smak tez masz.

oczywiście.... dlatego dałem mniej............

 

 

Chyba naslepo nie wierzysz kazdej recepturze

nie każdej...... ale czasem ufam..... poza tym, staram się pierwszy raz robić zgodnie z recepturą

 

PS

mój nick to abratek :rolleyes:


Użytkownik abratek edytował ten post 15 sty 2015 - 23:46


#56 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4988 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 15 sty 2015 - 23:54

mój nick to abratek
 

 Przepraszam , przypadkiem jakims dolozylam ta litere, to nie bylo zamierzone


nie każdej...... ale czasem ufam..... poza tym, staram się pierwszy raz robić zgodnie z recepturą
 

 JA rowniez za pierwszym razem staram sie robic tak jak mowi receptura, jednak doswiadczenie jakie mam w gotowaniu zwykle pokaze mi , ze cos moze byc " nie tak" 



#57 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 16 sty 2015 - 00:20

doswiadczenie jakie mam w gotowaniu zwykle pokaze mi , ze cos moze byc " nie tak"

ano widzisz.... ja tam doświadczenia dużego nie mam w gotowaniu :cool: , a jak się dołoży blokadę kubków smakowych kilkoma browarkami to i takie efekty :D

- ale nie martw się, nie było tak źle :laugh: ziemniaczków i warzywek się nie dosoliło i było cacy, a na zimno było idealnie :thumbsup: - widać lepiej mi idzie w wędlinach niż w kuchni :laugh: :tongue:

 

PS

a jak nie robiłaś tej karkóweczki to polecam ;)


Użytkownik abratek edytował ten post 16 sty 2015 - 00:25


#58 login

login

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 139 postów
  • Miejscowośćkuj-pom

Napisano 16 sty 2015 - 09:32

 

De gustibus non est disputandum.

Nie tylko-mniej słone= zdrowsze :D

 

Ja gdzieś zasłyszałem zdanie "Albo je się smacznie, albo zdrowo" Ciężko te dwie rzeczy połączyć razem  :D


Użytkownik login edytował ten post 16 sty 2015 - 09:33


#59 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4988 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 16 sty 2015 - 10:52

a jak nie robiłaś tej karkóweczki to polecam
 

 Teraz u mnie czas baraniny jest, wiec rpbie co moge z tego miesa, jakby to nazwac, sezonowo.  :D

 Jutro bbq  , beda baranie szaszlyki z feta, i kielbasa, no i wiadomo kilka salatek i obowiazkowo ananas  . BArdzo mi, nam smakuje taki cieply. KArkowke zrobie, ale zima



#60 krzysiek-krze

krzysiek-krze

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 308 postów
  • MiejscowośćGalicja zachodnia

Napisano 21 sty 2015 - 21:30

Ostatnio na imprezie jadłem bdb swojską karkówkę gotowaną. Z musztardą idealna.

Przepis mnie trochę odstraszył ale muszę przyznać że smaczne było.

 

1 kg karkówki gotować w 5 szklankach wody i jedną szklanką maggi :rolleyes:  tyle






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych