Skocz do zawartości

Kiełbasa limanowska pieczona podsuszana produkcji Pawła


paweljack

Rekomendowane odpowiedzi

Kiełbasa limanowska pieczona podsuszana nr 2. 

 

Receptura na podstawie PW 21 str. 74 i  497

 

 

Receptura na 2,5 kg

 

 

Składniki:

 

 

Cielęcina I kl. - 2 kg

 

Cielęcina II kl. - 0,25 kg

 

Wołowina II kl. - 0,125 kg

 

Tłuszcz drobny solony - 0,125 kg

 

 

 

Przyprawy:

 

 

Użyte do peklowania:

 

 

Peklosól - 20 g/kg

 

 

użyte do produkcji:

 

 

sól - 3 g/kg ( nie dodałem)

 

pieprz czarny - 0,8 g/kg

 

kolendra - 0,5 g/kg

 

 

Peklowanie 48 godzin.

 

 

Rozdrabnianie:

 

 

Cielęcina kl. I  - kawałki 5 x 6 cm

 

cielęcina kl II.  - sitko 10

 

wołowina II kl. - sitko 3 (8,4,3) - plus 20-30 % zimnej wody lub lodu

 

Tłuszcz - sitko 8

 

 

Materiały pomocnicze:

 

 

Osłonki białkowe fi 65 

 

 

post-55133-0-66539500-1418735422_thumb.jpg

 

Wędzenie wg receptury, pieczenie w piekarniku.

 

 

post-55133-0-56016700-1418735423_thumb.jpg 

 

Podsuszanie 1-2 dni do osiągnięcia wydajności 84%

 

 

Świetna kiełbasa na Święta.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Aż ślinka leci na widok zdjęcia. Super wyszła. :clap: :clap: :clap:

To nie opowiem Ci jaki ma smak.  :D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Aż ślinka leci na widok zdjęcia. Super wyszła. :clap: :clap: :clap:

To nie opowiem Ci jaki ma smak.  :D

 

Nie opowiadaj tylko prześlij próbki ;):laugh:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.