Małgoś Opublikowano 17 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 17 Grudnia 2014 (edytowane) W tym temacie będę umieszczała przepisy na dania ,które wyszukałam w internecie , a następnie wykonałam w swojej kuchni. Na początek proponuję danie z królika .Niestety fotki swojej potrawy nie mam . Królik według receptury Karola Okrasy. -królik (mój był spory -około 2 kg)-marchew 400g-seler -korzeń 400 g-cebula - 2 szt-czosnek 3 ząbki-tymianek -świeży (pęczek) lub torebka suszonego (20 g)-masło -150g (podzielić na 3 części)-Oliwa-majeranek 5 g-wytrawne białe wino - 400 ml-boczek parzony (ja dałam podwędzany) -plastry-śmietana 30 % 200g-sól-pieprz Na patelni rozpuścić pierwszą część masła ,dodać cebulę pociętą w "czosnek" oraz rozgniecione 3 ząbki czosnku i zeszklić. Dodać marchew i seler pokrojone w dużą kostkę , Dodać część tymianku ,sól i pieprz. oraz majeranek. Gdy warzywa się obsmażą dodać część wina i trzymać na ogniu jeszcze kilka minut. Warzywa z patelni wyjąć i przełożyć do gęsiarki wraz z płynem-emulsją maślano-winną.Mięso podzielić na części .Posypać solą ,pieprzem i tymiankiem ,skropić obficie oliwą. Obsmażyć na patelni ,na drugiej części masła. Dorzucić pokrojoną pikantną papryczkę. Dolać resztę wina ,chwilkę dusić. Mięso wyłożyć na warzywa w gęsiarce i zalać resztą emulsji z patelni. Na mięsie układać plastry boczku, trzecią część masła pokrojonego w cienkie plasterki ,posypać solą i pieprzem oraz gałązkami tymianku. Dodać wodę w ilości takiej ,aby nie zakrywała całkowicie mięsa. Przykryć i piec w piekarniku w temp. 180C.Ja piekłam swojego królika w 200 C przez 3 godziny. Te 40 min. ,które podaje Okrasa był stanowczo za krótki dla mojego surowca. Prawdopodobnie jest to czas pieczenia dla niewielkich królików pochodzących z przemysłowych hodowli?Warzywa wyjąć na talerz ,układać na nich mięsko .Do sosu dodać śmietanę i zmiksować. Dodać ewentualnie sól i pieprz. Nie robiłam posypki z groszku ,bo nie miałam go na stanie . Polecam przepis Edytowane 17 Grudnia 2014 przez Małgoś Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.