Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Smakowitości z portali internetowych - sprawdzone i polecane przez Małgoś


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5648 postów

Napisano 17 gru 2014 - 11:46

W tym temacie będę umieszczała przepisy na dania ,które wyszukałam w internecie , a następnie wykonałam w swojej kuchni. :thumbsup:

 

Na początek proponuję danie z królika .Niestety fotki swojej potrawy nie mam . :blush:

 

Królik według  receptury Karola Okrasy.

 

 

-królik (mój był spory -około 2 kg)

-marchew  400g

-seler -korzeń 400 g

-cebula - 2 szt

-czosnek 3 ząbki

-tymianek -świeży (pęczek) lub torebka suszonego (20 g)

-masło -150g (podzielić na 3 części)

-Oliwa

-majeranek  5  g

-wytrawne białe wino - 400 ml

-boczek parzony (ja dałam podwędzany) -plastry

-śmietana 30 % 200g

-sól

-pieprz

 

Na patelni rozpuścić pierwszą część masła ,dodać cebulę pociętą w "czosnek" oraz rozgniecione 3 ząbki czosnku i zeszklić. Dodać marchew i seler pokrojone w dużą kostkę , Dodać część tymianku ,sól i pieprz. oraz majeranek. Gdy warzywa się obsmażą dodać część wina i trzymać na ogniu jeszcze kilka minut. Warzywa z patelni wyjąć i przełożyć do gęsiarki wraz z płynem-emulsją maślano-winną.

Mięso podzielić na części .Posypać solą ,pieprzem i tymiankiem ,skropić obficie oliwą. Obsmażyć na patelni ,na  drugiej części masła. Dorzucić pokrojoną pikantną papryczkę. Dolać resztę wina ,chwilkę dusić. Mięso wyłożyć na warzywa w gęsiarce i zalać resztą emulsji z patelni. Na mięsie układać plastry boczku, trzecią część masła pokrojonego w cienkie plasterki ,posypać solą i pieprzem oraz gałązkami tymianku. Dodać wodę w ilości takiej ,aby nie zakrywała całkowicie mięsa. Przykryć i piec w piekarniku w temp. 180C.

Ja piekłam swojego królika w 200 C przez 3 godziny. Te 40 min. ,które podaje Okrasa był stanowczo  za krótki dla mojego surowca. Prawdopodobnie jest to czas pieczenia  dla niewielkich królików pochodzących z przemysłowych hodowli?

Warzywa wyjąć na talerz  ,układać na nich mięsko .Do sosu dodać śmietanę i zmiksować. Dodać ewentualnie sól i pieprz. Nie robiłam posypki z groszku ,bo nie miałam go na stanie :).

 

Polecam przepis :thumbsup:


Użytkownik Małgoś edytował ten post 17 gru 2014 - 12:54





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych