Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Dymne Przysmaki ArkoGdynia

ArkoGdynia wędzarnia WGK wędzarnia murowana klinkierówka wyroby domowe

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
284 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gość_ArkoGdynia_*

Gość_ArkoGdynia_*
  • Goście

Napisano 17 gru 2014 - 11:47

Witajcie Bracia i Siostry....

Nadeszła chyba odpowiednia chwila aby zmienić miejsce prezentowania moich wyrobów, ponieważ jeszcze trochę to mnie "Mod-y" z tematu budowy i obsługi wyrzucą  

Tak więc poprosiłem Vtec-a o utworzenie mojego kącika abym mógł tutaj umieszczać moje wzloty i upadki oczywiście  :thumbsup:

 

Tak więc jako pierwsza i dumna zostanie zaprezentowane szerszemu gronu Produkcja Świąteczna 2014.....

całość asortymentu wyglądała następująco.....

 

Załączony plik  DSC_1863.JPG   67,27 KB   52 Ilość pobrań

 

a po kolei w skład Świątecznej produkcji udział brały od lewej....

 

Kiełbasa Polska częściowo według 16-stki plus gorczyca 1g/kg

 

Załączony plik  DSC_1859.JPG   64,28 KB   38 Ilość pobrań

 

 

Kiełbasa Jałowcowa ( a'la wiankowa - bo jelit wiankowych nie było  ;)  )

Przepis wg Vademecum z naszych zasobów... jałowca również dałem trochę mniej ( 1 g/kg) ze względu na LP.... ale owoc jałowca był świeży i bardzo aromatyczny....

 

Załączony plik  DSC_1860.JPG   56,25 KB   34 Ilość pobrań

 

Po wyjęciu z wędzarni wyglądały następująco....

Polska tutaj przy udziale rolady boczkowej ( Sous vide)

 

Załączony plik  DSC_1846.JPG   150,17 KB   50 Ilość pobrań

 

Oraz Jałowcowa przy akompaniamencie boczusia ( peklowanego z odwarem z przypraw wg Miro)

 

Załączony plik  DSC_1848.JPG   68,75 KB   35 Ilość pobrań

 

 

Kiełbaska Polska i jałowcowa po uwędzeniu była podpiekana w wędzarni i później wylądowała w "dojrzewalni" na 3 dni.....

 

Załączony plik  DSC_1851.JPG   51,53 KB   33 Ilość pobrań

 

Po suszeniu wyglądały tak...

 

Załączony plik  DSC_1858.JPG   67,88 KB   34 Ilość pobrań

 

O boczkach już wspomniałem..... 

 

W kawałku był peklowany według receptury wg Miro ( peklowanie wg Miro) z odwarem z przypraw ( kolędra, pieprz, czosnek, rozmaryn i kumin rzymski), podpiekany w wędzarni...

 

Załączony plik  DSC_1849.JPG   129,38 KB   32 Ilość pobrań

 

W przekroju oczywiście konsystencja ciągnista..... jeden mam zamiar jeszcze trochę sparzyć ( na życzenie ojca... taki na chlebek woli - a że mam je zavacowane to pójdzie w wodę w próżni.... ale to później )

 

drugi to rolada boczkowa ( peklowana i parzona Sous vide) według przepisu z forum ( ale za Chiny nie pamiętam wg kogo przepisu  :facepalm: )

Peklowany na sucho z czarnym pieprzem młotkowanym, majerankiem i "górą" czosnku....50g/kg!!)

 

Załączony plik  DSC_1827.JPG   45,74 KB   31 Ilość pobrań

 

Parzona w próżni i wędzona 

 

Załączony plik  DSC_1846.JPG   150,17 KB   50 Ilość pobrań

 

Następnie polędwice 

Zalewa klasyczna, tylko 3 sztuki zostawiłem z mizdrą dla testu

 

Załączony plik  DSC_1839.JPG   46,98 KB   32 Ilość pobrań

 

Załączony plik  DSC_1850.JPG   36,21 KB   31 Ilość pobrań

 

Niestety zdjęcia gotowych mam już tylko zapakowanych ale postaram się uzupełnić wpis o przekrój !

 

Następnie trzy szynki myszki.... również peklowane z przyprawami.....

 

Załączony plik  DSC_1838.JPG   45,42 KB   30 Ilość pobrań

 

Ale również popełniłem ten sam błąd ... brak zdjęć po wędzeniu  :(  odpakuję na święta i będą przekroje :)

 

kolejne były "balerony" czyli piękna karkówka mocno wiązana..... również peklowana w przyprawach....wg Mira...

 

Załączony plik  DSC_1836.JPG   49,63 KB   24 Ilość pobrań

 

Gotowiec "będzie później" podczas świątecznego obżarstwa.....

 

 

Całość asortymentu jaka była wędzona w dwóch partiach wyglądała następująco....

 

Załączony plik  DSC_1842.JPG   61,4 KB   27 Ilość pobrań

 

a efekt końcowy wyszedł jak na załączonym obrazku.....

 

Załączony plik  DSC_1864.JPG   62,51 KB   27 Ilość pobrań

 

Teraz na kijach w "dojrzewalni" wiszą drugi raz podwędzone i suszone kabanoski i myśliwska....

 

Załączony plik  DSC_1872.JPG   52,02 KB   25 Ilość pobrań

 

za 2-3 dni również pójdą w vac.... tylko gdzie ja je zmieszczę w tej lodówce...... :facepalm:

 

Załączony plik  DSC_1871.JPG   82,85 KB   23 Ilość pobrań

 

a w ten weekend szykuje mi się porządny wsad wędzarniczy w postaci Pstrągów i testowo karpia...... aż się boję tej ilości co mnie znowu czeka....

 

A bym zapomniał jeszcze o a'la parmeńskich polędwicach..... 2 sztuki jak na razie testowo w czerwonej i zielonej czubrycy ( na podbudowie przepisu ze strony głównej) wiszą już na 2 etapie, więc na święta będą jak znalazł :)

 

Załączony plik  DSC_1866.JPG   67,24 KB   28 Ilość pobrań Załączony plik  DSC_1867.JPG   64,37 KB   27 Ilość pobrań

 

Załączony plik  DSC_1868.JPG   104,09 KB   23 Ilość pobrańZałączony plik  DSC_1869.JPG   101,92 KB   24 Ilość pobrań

 

 

 

Cóż moi mili.... tym sposobem otworzyłem swój kącik i nie będę dalej "zaśmiecał" tematów budowy moimi wyrobami więc teraz częściej będziemy się raczej tutaj spotykać lecz tematów związanych z budową oczywiście nie odpuszczam  :thumbsup:

 

Wszelkie jak zwykle konstruktywne komentarze jak najbardziej mile widziane......

 

Z Dymnym pozdrowieniem......

 

 

Załączone pliki



#2 Gwizdek

Gwizdek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2037 postów
  • MiejscowośćSulejówek

Napisano 17 gru 2014 - 12:04

testowo karpia

 

jak będziesz go robił ? 



#3 Gość_ArkoGdynia_*

Gość_ArkoGdynia_*
  • Goście

Napisano 17 gru 2014 - 12:18

jak będziesz go robił ? 

 

 

Będę go robił następująco... taki jest plan oczywiście....  :rolleyes:

1) karp w filetach (cały musiał by za długo siedzieć w wędzarni)

2) solanka 10% ( taką robię na pstrągi i jest OK) wraz z liściem laurowym, zielem i pieprzem..... ( ale nie z owaru ale na żywca do solanki dodane), solenie 12h ( lodówka) , ociekanie 3-4h temperatura pokojowa

3) obsuszanie w wędzarni temp ok 50-60 stopni ( duży przewiew - uchylone drzwi do komory) aż do "pergaminowej skórki"....

4) podpiekanie w wędzarni temp 110 stopni 20 minut...

5) obrócenie rybek brzuszkami na zewnątrz i ciepły dym 50-55 stopni aż do uzyskania pożądanego koloru.... ( 16 pstrągów takich 600-800 g/szt dochodziło do koloru tak 2,5-3 h)

6) ciepła konsumpcja  :w00t: a reszta do ochłodzenia i do lodówki na święta!

 

to tak w telegraficznym skrócie....

 

Z Dymnym pozdrowieniem..... 


Użytkownik ArkoGdynia edytował ten post 17 gru 2014 - 12:19


#4 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2457 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 17 gru 2014 - 12:40

:tongue: :thumbsup: :clap: :clap: :clap: :clap: :clap:



#5 Gwizdek

Gwizdek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2037 postów
  • MiejscowośćSulejówek

Napisano 17 gru 2014 - 13:23

Dzięki ArkoGdynia  :clap:  :clap:  :clap:



#6 withereggie

withereggie

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 578 postów

Napisano 17 gru 2014 - 14:19

No to poszedłeś po bandzie :clap: dopiero co budował a już świniaki przerabia. Wszystko wygląda bardzo apetycznie. Widzę, że "suvid" Ci podeszło, pytanie czy rzeczywiście "parzysz w niskiej temp. czy tylko pakujesz w próżnie? Tak trzymaj. :thumbsup:



#7 Gość_ArkoGdynia_*

Gość_ArkoGdynia_*
  • Goście

Napisano 17 gru 2014 - 14:31

pytanie czy rzeczywiście "parzysz w niskiej temp. czy tylko pakujesz w próżnie

 

"Oryginalnej" maszyny nie mam ale mój termometr z sondą jak na razie mnie nie zawiódł więc na razie gar i gaz musi wystarczyć :)

Ale już się kręcę wokoło znanego forumowiczom gara z Lidla.... :devil: 

Dziękować za miłe słowa .... a przerób coraz większy i większy :]



#8 Zbój Madej

Zbój Madej

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 7639 postów

Napisano 17 gru 2014 - 14:43

Qrcze, nawet :rolleyes: ładny masz "ten" sufit :clap: :D :D



#9 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 5589 postów

Napisano 17 gru 2014 - 22:36

:clap:  :clap:



#10 Gość_ArkoGdynia_*

Gość_ArkoGdynia_*
  • Goście

Napisano 22 gru 2014 - 14:22

Witajcie Bis-y!!

 

Jak że był weekend to i trochę popracować trzeba było w dymie więc po kolei.....

 

Był czwartek jak pojechałem do zaprzyjaźnionej hodowli po przepiękne rybki.... 22kg pstrąga białego ( 32 szt) oraz 2 szt karpia ( 6,6 kg)  :facepalm:  z Karpiami to była trochę masakra ale o tym później....

Rybki oprawione i w standardową solankę 10%, z przyprawami ( liść laurowy, ziele angielskie i pieprz czarny jak również czosnek przecięty na pół wraz z łupinami). Rybki na noc do solanki i na balkon.

Następnego dnia rano rybki wyłowione z solanki, obmyte i na haki....

 

Załączony plik  DSC_1877.JPG   56,37 KB   17 Ilość pobrań

 

Następnie do piwnicy na kije celem ocieknięcia i rozwarcia brzuszków za pomocą wykałaczek. Po 2-3 godzinach powędrowały do nagrzanej wędzarni....

 

Załączony plik  DSC_1878.JPG   85,34 KB   18 Ilość pobrań

 

Dalej standardowo obsuszanie, podpiekanie, obracanie brzuszkami na zewnątrz.....

 

Efekt finałowy po 3h dymienia w 55 stopniach .... ( zdjęcie bardzo kiepsko wyszło :/)

 

Załączony plik  DSC_1882.JPG   90,88 KB   20 Ilość pobrań

 

Więc rybki szybko wychładzane na powietrzu oraz dodatkowo przy pomocy wentylatora bo już czekał VAC na nie 

 

Przy okazji jak oprawiałem rybki  to nauczyłem się nowej techniki ( dzięki Mamuśce :) ), która to nie powoduje efektu "pogryzionych przez pstrągi paluchów" !

Otóż skrzeli pozbywamy się w pierwszej kolejności zanim rozetniemy brzuch rybki. odchylamy płat skrzelowy rybki i podcinamy małym ostrym nożykiem górny i dolny przyczep skrzeli z jednej strony i następnie wyciągamy skrzela z jednej strony. Następnie obracamy rybkę i tak samo usuwamy skrzela z drugiej strony. Dopiero po tym zabiegu rozcinamy brzuch i czyścimy rybę. 

Wcześniej oprawiałem ryby pokazanym na filmiku ( gdzieś tutaj na forum wrzucony jest ten filmik ) jednak przy tej metodzie zawsze miałem przez pstrągi "pogryzione paluchy" bo wyciągając całe skrzela musiałem przytrzymać żuchwę.... ale ta nowa metoda tego nie wymaga i mam spokój.... a nawet jest lepiej bo nie trzeba przy większych sztukach ( 800g) się tak siłować z tymi skrzelami :thumbsup:

 

Dodatkowo przy oprawianiu rybek okazało się że mają bardzo dużo ikry.... wcześniej oddawałem ją mamuśce i ona sobie ją mroziła na "później" .... tym razem postanowiłem ją sam zagospodarować.....i wyszło mi coś takiego:

 

Załączony plik  DSC_1881.JPG   48,23 KB   18 Ilość pobrań

 

Przepis znalazłem tutaj: http://www.goniec.ne...is-na-ikrę.html

Po długiej i uciążliwej pracy przy oczyszczaniu  "skein" moczeniu, solankowaniu, poodparzaniu, cedzeniu, przebieraniu wyszedł wyrób prima sort!!

Mamuśka w szoku, brat w szoku, żonka ....powiedziała że tego do ust nie weźmie....  :devil:

Ja od razu spróbowałem..... na grzaneczce czosnkowej jest wyśmienity!!Kiedyś miałem okazję spróbować oryginalnego kawioru i powiem szczerze że ten z pod mojej ręki niczemu nie uchodzi w stosunku do oryginału!!! Więc na wigilię podam nowe danie..... kawior na grzance czosnkowej.....  :)

Częściom słoiczków obdarowałem bliskie mi osoby wywołując w nich niemałe zdziwienie .....ot takie nowe co nieco na ząbek

 

A obiecałem tutaj jeszcze info o "karpio - wielorybach"...... cóż nie powiedziała mi Mamuśka jakie chce to wziąłem "średnie"!!

Reszta Karpiowej masakry wrzucona tutaj https://wedlinydomow...dzony/?p=392487

więc nie będę powielał ani kopiował bo i tak się znowu rozpisałem ! :rolleyes:

 

Następnie natchnęła mnie świąteczna aura w domu... zapach pieczonego piernika, kapusty i grzybów i postanowiłem sprawić mały podarunek moim najbliższym sąsiadom....

Powstał taki oto zestaw:

 

Załączony plik  DSC_1884.JPG   61,26 KB   16 Ilość pobrań

 

Załączony plik  DSC_1883.JPG   58,94 KB   16 Ilość pobrań

 

Zapakowałem to wszystko w ładną siatkę i poszedłem kolędować po sąsiadach.... miny sąsiadów nie do zapomnienia.... istny szok  :frantics:  ale w pozytywnym znaczeniu oczywiście :]

 

Po powrocie zacząłem pakować podsuszane kabanosy i myśliwską....

 

Załączony plik  DSC_1885.JPG   59,48 KB   14 Ilość pobrań

 

oraz przekrój...

 

Załączony plik  DSC_1886.JPG   33,08 KB   14 Ilość pobrań

 

Faktycznie trochę sporo tłuszczyku wyszło ale za to przy takim stopniu wysuszenia to mają przewspaniały aromat....

 

Załączony plik  DSC_1888.JPG   155,11 KB   14 Ilość pobrań

 

Oraz Myśliwska....

 

Załączony plik  DSC_1889.JPG   136,43 KB   14 Ilość pobrań

 

i w przekroju....

 

Załączony plik  DSC_1891.JPG   53,18 KB   13 Ilość pobrań

 

Wrażenia smakowo - zapachowe..... stopień dodatkowego podwędzania oraz wysuszenia wpłynęły bardzo pozytywnie na efekt końcowy.... powstały wyroby jedyne w swoim rodzaju, wprost na świąteczny stół....

 

Załączony plik  DSC_1887.JPG   66,92 KB   13 Ilość pobrań

 

oraz jeszcze ostatnie ślady po pstrągach jeszcze się uchowały.....

 

Załączony plik  DSC_1890.JPG   139,18 KB   13 Ilość pobrań

 

tak więc na święta już jestem w 95% przygotowany..... teraz jeszcze smalczyk w 2-3 odsłonach oraz mój chlebek na zakwasie i pierwszy dzień świąt należy do mojego "swojskiego" stołu...... do tego jakiś dobrze zmrożony destylat i będzie klasa.... oczywiście jak wszystko wyląduje na swoim miejscu to nie omieszkam Wam zaprezentować na forum wyników przedświątecznego dymienia.....

 

a po ciężkiej pracy oczywiście należała się nagroda..... a że przy okacji Bracki_Gdynia wrócił z "Norkowni".... to trzeba było go czymś przywitać, pod ten "bezcłowy singiel maltowy destylat"......

 

Załączony plik  DSC_1893.JPG   54,73 KB   14 Ilość pobrań

 

radość i zadowolenie rodziny jest nie do przecenienia..... wszystko zniknęło w tempie astronomicznym, więc musiało smakować 

 

A jak tam Wasze przygotowania do świąt? Napiszcie co planujecie i co ciekawego przygotowaliście na święta!

Ja już na pewno do świąt nie będę nic wędził bo dostałem od żonki zakaz  :facepalm:  bo w lodówkę się więcej nie zmieści  :w00t:

 

Z Dymnym pozdrowieniem..... 

 

 

Załączone pliki



#11 Gość_ArkoGdynia_*

Gość_ArkoGdynia_*
  • Goście

Napisano 07 sty 2015 - 13:49

Witajcie moi Mili.....

Jak że czas leniuchowania niestety się skończył i trzeba wrócić do pracy więc i nastał czas na małe uzupełnienie relacji świątecznych...

tak więc z całej masy przygotowań jakie opisywałem wcześniej wyszła przepiękna 3 dniowa uroczystość świąteczna z udziałem 4 pokoleń :)

Rozpoczęcie było oczywiście wprost po pasterce..... goście przywitani grzańcem z pomarańczą oraz dechami z moimi wyrobami!!

A wyglądało to tak:

 

Załączony plik  DSC_1924.JPG   53,66 KB   13 Ilość pobrań

od lewej: szyneczka "myszka", polędwica, dwa gatunki polędwicy a'la parmeńska ( w czubrycy czerwonej i zielonej), szynka myszka peklowana z przyprawami, baleron

 

oraz następne, 

 

Załączony plik  DSC_1923.JPG   51,46 KB   12 Ilość pobrań

od lewej: Rolada boczkowa (metodą Sous vide według Arka:) ), serek kolegi Andrzejk ( ku wielkiej uciesze wszelkiej gawiedzi biesiadującej przy stole.... pochłonęli razem z kawałkiem deski  :tongue: ), następnie boczek wędzony, podpiekany w wędzarni, kolejna to kiełbasa jałowcowa, kiełbasa polska suszona oraz kiełbasa myśliwska wędzona i suszona. 

Do tego doszły kabanosy wędzone oraz suszone do uzysku 75%... ach jak strzelały  :D

 

Do tych rarytasów upiekłem jeszcze w wigilię świeżutki chlebek Pszenno-żytni na zakwasie z 7 ziarnami i otrębami żytnimi oraz posypką z aromatycznej czarnuszki.....

 

Załączony plik  DSC_1920.JPG   55,3 KB   11 Ilość pobrań

 

A dla miłośników ryby przygotowany był oczywiście pstrąg wędzony oraz jako nowum w naszym świątecznym menu.... wędzony karp w filetach..... po świętach  zostałem przez Mamuśkę poinformowany że wędzony karp na stałe wszedł do naszego świątecznego menu  ;)

 

Teraz już po świętach, po Sylwestrowych szaleństwach..... lodówka już też się powoli trochę pustawa robi...... przynajmniej już tylną ścianę widać :facepalm:  ..... więc trzeba będzie się rozejrzeć za jakimś mięskiem do obróbki...... na 100% dojrzewające a'la parmeńskie zostaną zastawione oraz chcę zrobić podejście do Chorizo ( wielka prośba mojego przyjaciela o tą kiełbasę).... więc rękawy w górę i do dzieła!!

 

Z Dymnym pozdrowieniem.......

 

 

 



#12 BazylWidzew

BazylWidzew

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2675 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 07 sty 2015 - 14:15

Tak sobie czytam

 

 

goście przywitani grzańcem z pomarańczą oraz dechami

 

 

I w tym momencie się przestraszylem gości dechami wita :D ale czytam dalej

 

 

z moimi wyrobami!!

 

 

no to nie bylo lomotu od wejścia :)

 

A wyroby super :thumbsup:



#13 Gość_ArkoGdynia_*

Gość_ArkoGdynia_*
  • Goście

Napisano 07 sty 2015 - 14:18

gości dechami wita

 

nie ma to jak "gorące przywitanie"  :w00t:  

Ale co mnie zdziwiło.... dechami przywitani... a bardzo z tego powodu zadowoleni byli  :laugh:

 

Z Dymnym pozdrowieniem..... 



#14 BazylWidzew

BazylWidzew

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2675 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 07 sty 2015 - 14:40

Ale co mnie zdziwiło.... dechami przywitani... a bardzo z tego powodu zadowoleni byli

 

No jak bym byl witany takimi dechami to też bym byl zadowolony. Jak się jeździlo na wyjazdy to czsami witali innymi dechami :D



#15 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7301 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 07 sty 2015 - 14:43

Jak się jeździlo na wyjazdy to czsami witali innymi dechami

 

Pół bidy jak witali gorzej jak takimi od "płota" żegnali ;) 



#16 Gość_ArkoGdynia_*

Gość_ArkoGdynia_*
  • Goście

Napisano 07 sty 2015 - 14:45

gorzej jak takimi od "płota" żegnali

 

Sztachetówka to się chyba kiedyś tak nazywało.... zazwyczaj takie harce pod remizą się odbywały  :frantics:  :w00t:  :frantics:  



#17 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3071 postów

Napisano 07 sty 2015 - 15:01

ArkoGdynia, ziomalu, wielkie gratulacje za wyroby i za zaangażowanie. Pasjonat z Ciebie całą twarzą !!!



#18 Gen

Gen

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 887 postów
  • MiejscowośćSękocin Nowy

Napisano 07 sty 2015 - 15:59

Wyroby bardzo zacne, pokrojone prezentują się wyśmienicie. :thumbsup:

 

Ciekawi mnie tylko Twoje stwierdzenie:

dojrzewające a'la parmeńskie zostaną zastawione

Nie rozumiem - odstawiasz i nie robisz? Czy odwrotnie?



#19 Gość_ArkoGdynia_*

Gość_ArkoGdynia_*
  • Goście

Napisano 07 sty 2015 - 16:16

Właśnie odwrotnie... Po pierwszym teście organoleptycznym teraz zostaną "zastawione" pełną parą :-) od razu po całym schabie ;-)

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 BazylWidzew

BazylWidzew

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2675 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 08 sty 2015 - 00:52

Pół bidy jak witali gorzej jak takimi od "płota" żegnali ;)

 

Bywalo różnie gdzieś witali w innym mieście żegnali :D







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: ArkoGdynia, wędzarnia, WGK, wędzarnia murowana, klinkierówka, wyroby domowe

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych