Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Bilu dymi


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
237 odpowiedzi w tym temacie

#221 bilu72

bilu72

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 503 postów
  • MiejscowośćMałopolska

Napisano 27 lut 2019 - 19:33

Zapiekanki z boczkiem wewędzonym, serem,pieczarkami,odrobiną tegorocznej siedmiolatki,kiszoną papryką czereśniową okraszone ketchupem

Załączone pliki



#222 bilu72

bilu72

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 503 postów
  • MiejscowośćMałopolska

Napisano 02 mar 2019 - 13:37

Boczek z szynkowaru

Załączone pliki



#223 Woytas

Woytas

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 977 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 02 mar 2019 - 14:13

Bardzo ładny, jak w konsystencji i ile czasu parzyłeś?. 



#224 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2279 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 02 mar 2019 - 14:13

Bardzo ladne wyroby :clap: :clap:



#225 bilu72

bilu72

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 503 postów
  • MiejscowośćMałopolska

Napisano 02 mar 2019 - 14:30

Bardzo ładny, jak w konsystencji i ile czasu parzyłeś?.

Konsystencja w miarę zwarta chodz niektóre plasterki się rozwarstwiały parzone do 74 st wewnątrz

#226 bilu72

bilu72

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 503 postów
  • MiejscowośćMałopolska

Napisano 19 mar 2019 - 20:53

Chleb na liściu kapusty

Załączone pliki



#227 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4997 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 20 mar 2019 - 10:17

Egzemplarz pokazowy, wspaniały pod każdym względem  :D :thumbsup: :clap: !!!



#228 Garstka

Garstka

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 8 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 20 mar 2019 - 10:24

Chleb na liściu kapusty

 

A czy można się uśmiechnąć w kwestii przepisu na w/w chlebuś?

Oczy same jedzą.



#229 bilu72

bilu72

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 503 postów
  • MiejscowośćMałopolska

Napisano 20 mar 2019 - 21:29

200g zaczynu zakwasowego żytniego razowego (130% hydracji)
550g mąki białej pszennej chlebowej
1 łyżeczka słodu(opcjonalnie)
1 łyżka soli
300g letniej wody
opcjonalnie: 1/4-1/2 łyżeczki drożdży instant
opcjonalnie:2-3 łyżeczki kminku,czarnuszki kto co lubi
Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce, a potem zagniatamy sprężyste, gładkie ciasto. Zostawiamy w szczelnie zakrytej misce na 2-2,5 godziny i składamy w tym czasie 2-3 razy.
Następnie  należy zwinąc owalny bochenek oprószyć mąką  i umieścić  go w koszyku do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny (krótko, gdy dodasz  drożdże, dłużej jeśli chleb jest na samym zakwasie).
Kiedy chleb pięknie wyrośnie należy przygotować liść kapusty: umyć go, skropić zimną wodą i posmarować olejem ja umieściłem liść na blaszce do pizzy wyrośnięty chlebek przerzucamy na przygotowany liść i
pieczemy z parą (wrzucam kilka kostek lodu do piekarnika)w piecu nagrzanym do 240°C przez 10 minut, potem obniżam temperaturę do 200°C i piekę jeszcze 30-40 minut(każdy piekarnik piecze inaczej więc należy obserwować proces pieczenia). W połowie pieczenia bochenek można obrócić, aby obie strony jednakowo się zbrązowiły(ja tego nie robiłem więc spód był blady)

#230 Garstka

Garstka

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 8 postów
  • MiejscowośćKraków

Napisano 21 mar 2019 - 10:16

Dzięki za przepis

 

Czy liść kapusty zamiast na blaszce do pizzy można umieścić na "kamieniu" tzn. na płycie kamiennej do piekarnika?



#231 bilu72

bilu72

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 503 postów
  • MiejscowośćMałopolska

Napisano 30 lip 2019 - 21:08

Lato w garnku :)

Załączone pliki



#232 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5137 postów

Napisano 30 lip 2019 - 21:19

:tongue:



#233 bilu72

bilu72

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 503 postów
  • MiejscowośćMałopolska

Napisano 30 lip 2019 - 21:56

Jeszcze troszkę zieleninki i koniec gotowania jest prawie 23.00 zupka strasznie ostra(węgierska pasta robi swoje) ale do jutra może złagodnieje

Załączone pliki



#234 tompi

tompi

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 132 postów
  • MiejscowośćSosnowiec

Napisano 30 lip 2019 - 22:14

bilu72 - miej na uwadze że danie z ostrą węgierską pastą - pali 2 razy... 



#235 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4981 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 02 sie 2019 - 09:02

bilu72 - miej na uwadze że danie z ostrą węgierską pastą - pali 2 razy... 

 

 To powinienes jeszcze dodac, " Kiedy wchodzi i wychodzi " :tongue:  ;)  :D  



#236 bilu72

bilu72

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 503 postów
  • MiejscowośćMałopolska

Napisano 03 sie 2019 - 18:20

Ziemniaki po cabańsku.

Załączone pliki



#237 Woytas

Woytas

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 977 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 03 sie 2019 - 18:47

Powiem jedno. Nie pomagasz w walce z obżarstwem.  :D  Super sprawa taki kociołek.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#238 bilu72

bilu72

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 503 postów
  • MiejscowośćMałopolska

Napisano 03 sie 2019 - 19:13

No i zostało spałaszowane.

Załączone pliki


Użytkownik bilu72 edytował ten post 03 sie 2019 - 19:14





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych