Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Bilu dymi


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
242 odpowiedzi w tym temacie

#21 bilu72

bilu72

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 514 postów
  • MiejscowośćMałopolska

Napisano 05 sty 2015 - 07:54

Ja kupiłem w markecie na stoisku z żywnością ekologiczną cena coś około 8 zł za kg.



#22 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5072 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 05 sty 2015 - 07:59

Jeżeli interesują Cię gotowe mieszanki to w "Lidlu" mają duży wybór. Osobiście jednak uważam że znacznie lepiej i taniej również, jest samemu mieszać odpowiednie mąki które też w "Lidlu" maja w dosyć dużym wyborze.

http://kulinarnapini...hleba-przeglad/

Jeżeli lubisz aby było "prosto, łatwo i przyjemnie" przy małym nakładzie pracy, to możesz jeszcze kupić sobie drożdże w proszku i zakwas w proszku w większych opakowaniach. Wtedy pieczenie chleba odbywa się bardzo szybko, bez zbędnych ceregieli i długich przygotowań.

http://www.bogutynml...o/_info/?id=770

http://www.bogutynml...rtner_id=&code=


Użytkownik sverige2 edytował ten post 05 sty 2015 - 08:08


#23 bilu72

bilu72

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 514 postów
  • MiejscowośćMałopolska

Napisano 05 sty 2015 - 20:08

Dzisiaj mały chlebek z mąki pszennej, spód niestety słabo wypieczony z powodu pieczenia na papierze zamiast na blaszce i w między czasie kilka słoiczków pasztetu smarownego.

Załączone pliki


Użytkownik bilu72 edytował ten post 05 sty 2015 - 20:09


#24 withereggie

withereggie

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 578 postów

Napisano 05 sty 2015 - 20:34

Zacna pajda, w sam raz pod smarowną:)

#25 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6502 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 05 sty 2015 - 20:48

Dzisiaj mały chlebek z mąki pszennej, spód niestety słabo wypieczony
 

Co Ty chcesz od tego chlebka.. dla mnie bomba  :)



#26 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4988 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 05 sty 2015 - 20:52

 Bilu, LAdnie wyrosniety. :thumbsup:

Co Ty chcesz od tego chlebka.

 Bilu pokazal zdjecie spodu, oto ma do siebie pretensje. Tak niedopieczony chleb szybko bedzie lapal wilgoc i smak sie zmieni. 



#27 bilu72

bilu72

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 514 postów
  • MiejscowośćMałopolska

Napisano 06 sty 2015 - 13:55

Będąc dzisiaj w piwnicy rzuciłem okiem na  balot z grzybnią boczniaka i okazało się że po półrocznej wegetacji zaczął ponownie obradzać w piękne grzybki  :)  :frantics:  

Załączone pliki


Użytkownik bilu72 edytował ten post 06 sty 2015 - 14:05


#28 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6502 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 06 sty 2015 - 18:46

Wiem , wiem Aniu... ale taki mały bochenek chlebka może został  szybko został zjedzony . i nie był narażony na zmianę smaku  :)



#29 bilu72

bilu72

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 514 postów
  • MiejscowośćMałopolska

Napisano 06 sty 2015 - 21:04

Wiem , wiem Aniu... ale taki mały bochenek chlebka może został  szybko został zjedzony . i nie był narażony na zmianę smaku  :)

W rzeczy samej ,ale następnym razem upiekę go jednak na blaszce aby spód też był chrupiący.



#30 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7221 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 07 sty 2015 - 14:41

upiekę go jednak na blaszce aby spód też był chrupiący.

 

Jak chcesz się bawić w pieczenie chleba to zamiast blachy zafunduj sobie kamień efekt przy chlebie i pizzy o niebo lepszy wadą jest to że piekarnik rozgrzewa się dłużej, ale za to jest stabilny temperaturowo a przy okazji jak wyjmiesz chleb to jeszcze coś upieczesz lub odgrzejesz na szybko przy wyłączonym grzaniu   ;)


Użytkownik Kruszynka edytował ten post 07 sty 2015 - 19:14


#31 bilu72

bilu72

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 514 postów
  • MiejscowośćMałopolska

Napisano 07 sty 2015 - 18:31

zafunduj sobie kamień efekt przy chlebie i pizzy o niebo lepszy

 

Czy może to być kawałek granitu polerowanego czy musi to być kamień szamotowy? 


Użytkownik bilu72 edytował ten post 07 sty 2015 - 18:32


#32 withereggie

withereggie

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 578 postów

Napisano 07 sty 2015 - 18:41

Kiedyś oglądałem Pascala na TVN i on właśnie zachwalal kamień który kupił u kamieniarza. Nie wiem jaki ale na pewno nie szamotowy.

#33 Gen

Gen

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 887 postów
  • MiejscowośćSękocin Nowy

Napisano 07 sty 2015 - 18:43

O pieczywie robionym na kamieniu, było w kilku miejscach na forum, teraz na szybko znalazłem to:

https://wedlinydomow...onaira/?p=17574


Użytkownik Gen edytował ten post 07 sty 2015 - 18:44


#34 PePe

PePe

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2056 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 07 sty 2015 - 18:47

Granit w skutek działania wysokich temp. pęka i się kruszy. Miałem taki.



#35 bilu72

bilu72

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 514 postów
  • MiejscowośćMałopolska

Napisano 10 sty 2015 - 18:14

Robiąc dzisiaj pierogi z farszem ziemniaczano-serowym zrobiłem kilka z dodatkiem oscypka i wyszły całkiem niezłe jak dla mnie.

Załączone pliki



#36 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2292 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 10 sty 2015 - 18:54

bilu 72 piekny chebek :clap: :clap: , a co do pierogow to narobiles mi smaka :tongue:



#37 bilu72

bilu72

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 514 postów
  • MiejscowośćMałopolska

Napisano 31 sty 2015 - 18:55

Dzisiaj  mając trochę czasu pokusiłem się o zrobienie kilku wyrobów z piekarnika.Na pierwszy rzut poszedł boczek,następnie pasztet i na koniec chlebek. Jutro degustacja :)

Załączone pliki



#38 bilu72

bilu72

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 514 postów
  • MiejscowośćMałopolska

Napisano 23 lut 2015 - 20:30

Sobotnie dymienie kabanosa ,szynkowej i kurczaka.

Załączone pliki



#39 Gość_ArkoGdynia_*

Gość_ArkoGdynia_*
  • Goście

Napisano 24 lut 2015 - 08:23

Produkcja bardzo ładna  :clap:  :clap:

ale żeś tego kurczaka na egzekucję wysłał .... za samą grdykę żeś go złapał   :tongue:  :devil:

ale produkcja jak najbardziej zacna!

 

Z Dymnym pozdrowieniem..... 



#40 bilu72

bilu72

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 514 postów
  • MiejscowośćMałopolska

Napisano 24 lut 2015 - 17:20

Kurczaka wędziłem po raz pierwszy,a jak smakuje nie mam pojęcia bo wędziłem go nie dla siebie.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych