Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Prosta wedzarka dla kazdego

Konstrukcja_wedzarki

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
38 odpowiedzi w tym temacie

#21 roger

roger
  • Użytkownicy
  • 7326 postów

Napisano 23 gru 2014 - 13:45

20-30min , jak podpiekasz na końcu to zdecydowanie poczujesz zapach ;)



#22 Mirec.fr

Mirec.fr
  • Użytkownicy
  • 19 postów

Napisano 23 gru 2014 - 13:57

Jestem bardzo ciekawy efektu koncowego
Zastanawiam sie jak lepiej zrobic, przelot dymu wolny czy poprostu zostawic otwarty wylot

#23 Mirec.fr

Mirec.fr
  • Użytkownicy
  • 19 postów

Napisano 23 gru 2014 - 17:52

A wiec efekt wedzenia jest swietny tylko ryba przesolona :facepalm:  byla solona przed zamrozeniem a ja jeszcze wsadzilem w solanke i wyszla za slona.

Nauka, nauka i jeszcze raz nauka.

 

Macie moze jakies pomysly jak wyciagnac sol z Makrelki  :blush:



#24 roger

roger
  • Użytkownicy
  • 7326 postów

Napisano 23 gru 2014 - 18:38

Taaaa zrobić pastę z jajkiem albo pastę "awanturka" z koncentratem pomidorowym ;)

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

#25 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu
  • **VIP**
  • 3265 postów

Napisano 23 gru 2014 - 18:55

jeżeli dobrze widzę i zrozumiałem to jako rurę łączącą palenisko z komorą  to stosujesz rurę karbowana aluminiowa ja bym zastosował rurę czarną stalową


zastosowałbym  :) 


całego tematu nie czytałem wiec nie wiem  czy Ci ktoś na to zwrócił uwagę . Na forum jest parę wątków iż stosowanie rur ocynkowanych i aluminiowych nie jest najszczęśliwszym rozwiązaniem . Pozdrawiam Maciek



#26 gosman

gosman
  • Użytkownicy
  • 478 postów

Napisano 23 gru 2014 - 18:55

też to proponowełem, zwykła z blachy taka jak od kozy plus system kolanek i bedzie :thumbsup: ok dużo lepsze od ,,amelinium''



#27 Mirec.fr

Mirec.fr
  • Użytkownicy
  • 19 postów

Napisano 24 gru 2014 - 07:03

Witam

Co do rekawa laczoncego palenislo z wedzarka to jest specjalnie taka zastosowana poniewaz wedzarka jest przenosna wiec nie moge stosowac rur sztywnych.

Jedyna sprawa to po zainstalowaniu calosci nalezalo to wszystko wypalic, tydzien czasu wystarczylo w teperaturce 120* a tym bardziej ze jest to rekaw zaroodporny wiec nie wydzela zadnych substancji itp..

 

Doradzcie mi lepiej co mam zrobic z przesolona makrela  :cry:  slysze ze trzeba wlozyc w mleko, czy moze ktos lkyszal o czyms takim???

 

 

 

Pozdrawiam



#28 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu
  • **VIP**
  • 3265 postów

Napisano 24 gru 2014 - 09:05

Wszystkie próby odsolenia traktuje jako półśrodek, do wędzonek mięsnych stosowanie mleka , zwłaszcza kwaśnego ponoć się sprawdza (był tu taki temat nie dawno na forum) czy jest to dobre dla ryb nie wiem , osobiście zagospodarował bym jako dodatek do różnego rodzaju past, sałatek . Swoją drogą możesz poświęcić jedną rybkę (dla celów poznawczych i próbować ją odsolić w mleku i podzielić się spostrzeżeniami.


spróbował bym z mlekiem zwykłym , jak nie wyjdzie  to do pasty z serem (oczywiście ryba nie mleko :D  )



#29 EAnna

EAnna
  • Moderatorzy
  • 10889 postów

Napisano 24 gru 2014 - 12:35

slysze ze trzeba wlozyc w mleko, czy moze ktos lkyszal o czyms takim???  

Kwaśne mleko sprawdza się idealnie.

Dodatkowo kwas mlekowy dobrze wpływa na smak ryby i poprawia trwałość wyrobu.

Po wymoczeniu należy rybę, czy inną odsalaną wędzonkę umyć w zimnej wodzie.



#30 Mirec.fr

Mirec.fr
  • Użytkownicy
  • 19 postów

Napisano 24 gru 2014 - 12:40

a ile czasu trzeba moczyc w kwasnym mleku i czy cale ryby albo obrac i moczyc samo mieso ???  :blush:



#31 Mirec.fr

Mirec.fr
  • Użytkownicy
  • 19 postów

Napisano 06 sty 2015 - 08:33

a wiec moczylem w mleku okolo 15 gdz. i pasta wyszla super!! :clap:



#32 marcins1980

marcins1980
  • Użytkownicy
  • 1 postów

Napisano 06 sty 2015 - 14:20

Witam ciekawy pomysl a deski sosnowe czy jakies inne.



#33 Novacik

Novacik
  • Użytkownicy
  • 2 postów

Napisano 10 sty 2015 - 14:32

Super wedzarka. Czy jako nowicjusz moglbyc Cie prosic o wymiary? Planuje budowe wlasne drewnianej wedzarki ale nie mam pojecia z jakiego drzewa i jakich rozmiarow...



#34 Kruszynka

Kruszynka
  • Użytkownicy
  • 3928 postów

Napisano 10 sty 2015 - 16:16

@Novacik, Podsyłam link do wędzarni kolegi beiota.Nie znaczy że jest najlepsza,ale ma wymiary i ładną fotorelację z budowy.Poczytaj cierpliwie inne propozycje,projekty,relacje i wybierz to co Tobie najlepiej pasuje,Oczywiście pytaj,pytaj,pytaj :D

http://wedlinydomowe...edzarnia-beiota



#35 Novacik

Novacik
  • Użytkownicy
  • 2 postów

Napisano 11 sty 2015 - 09:20

Dziekuje bardzo. Pogoda teraz mi nie pozwala na budewe ale mam nadzieje ze wkrotce z nia zaczne i napewno sie podziele wynikiem mojej pracy :)



#36 Mirec.fr

Mirec.fr
  • Użytkownicy
  • 19 postów

Napisano 29 wrz 2015 - 12:15

Witam
co do wymiarów: podstawa 60 × 60 i wysokość 120 cm, z perspektywy czasu i już kilkukrotnego używania proponuje zmienić wymiary na; szerokość 100 cm głębokość 60 i wysokość około 1.5 m ponieważ wędząc 5 kg czy 20 kg potrzebujemy tyle samo czasu.
Do budowy wykorzystałem drewno sosnowe 3 cm grubości, to całkowicie wystarczy w ogóle nie traci ciepła, przy rozgrzaniu nędzarki do 100° na zewnątrz ma temperaturę otoczenia.

Pozdrawiam wszystkich.



#37 Zbyszek z lasu

Zbyszek z lasu
  • Użytkownicy
  • 240 postów

Napisano 29 wrz 2015 - 16:25

Drewno izoluje

#38 Mirec.fr

Mirec.fr
  • Użytkownicy
  • 19 postów

Napisano 01 lis 2017 - 12:32

Witam wszystkich serdecznie
????
No więc tak wędkarska sprawdza się znakomicie no tylko ilość wędlin ograniczona
Kiełbasy około 10-12 kg a Szymek i boczków do 15kg na własne potrzeby wystarczy ????

Widziałem ryby, makrelka to poprostu miodzio a o łososiu wędzonym to już wogule się nie wypowiadam.
wędzonki wychodzą super polecam wszystkim, biorąc pod uwagę jakość wyrobów jakie możemy kupić w sklepie.....

Oczywiście potrzeba minimum sprzętu miejsca i zorganizowane czasu wieżcie mi gra jest warta świeczki.

Pozdrawiam wszystkich i do następnego !

Załączone pliki



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#39 Mirec.fr

Mirec.fr
  • Użytkownicy
  • 19 postów

Napisano 26 gru 2020 - 18:53

Witam serdecznie wszystkich
zdam relacje po 6 latach użytkowania   jest całkiem całkiem  :D  wędzarnię przeniosłem w inne miejsce ale nic nie zmieniłem, wędliny wychodzą super mam tylko jeden problem to termometry już nie wiem jakie używać za każdym razem jakiś problem kupiłem elektroniczne z przewodem i bez  :mad:  po wymianie czterech został mi naj prostszy  macie może jakiś pomysł na termometr  
normalnie jeden jest w komorze dymnej który mierzy temperaturę dymy a drugi wbijam w mięso  i tu nie wiem dlaczego ale termometry przewodowe to jakaś lipa

 

Pozdrawiam wszystkich i życzę wszystkiego najlepszego szczęśliwego nowego roku 2021  :D

Załączone pliki






Użytkownicy przeglądający ten temat: 4

0 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych