Skocz do zawartości

Co mam zrobić bez saletry ?


Gość Anonymous

Rekomendowane odpowiedzi

Przejechałem się na jednym ze sklepów. Miałem otrzymać saletrę i zabrać się za peklowanie. Mięso kupiłem i ....saletry brak a czas leci. Zastanawiam się czy mogę zrobić w ten sposób, że zapekluję, ale tylko solą a kiedy otrzymam saletrę poprostu doleję roztwory do zalewy ? Czy moze mam usmażyć mięso i zjeść ?
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kanu, kolego - juz tyle razy przestrzegaliśmy, aby najpierw zgromadzić wszystkie materiały, a dopiero brac się za robotę. W masarstwie nieczego nie przeskoczysz ani nie przyspieszysz.

Nie sól sama solą. Podjedż do najbliższej masarni - może być najmniejsza i poproś o odsprzedanie małej ilości peklosoli. Powinno odbyć się to bez problemu.

Poszukaj także w większych sklepach - może mają peklosól lub saletrę. Pytaj tam o srodki do mokrego peklowania mięsa, gdyż moga mieć rózne nazwy.

Na każdym miejskim rynku jest ktoś kto handluje dodatkami masarskimi - popytaj.

Jesli trzymasz mięsko w lodówce, to masz kilkadziesiąt godzin by temat załatwić.

Pozdrowienia i powodzenia.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1) Mięsko jeszcze leży w soli. Puściło (na 2 kg mięsa) ok. 0,5 kg wody. Co z tym fantem zrobić ?

2) Pytanie na przyszłość. Załóżmy, że pekluję na sucho. Powiedzmy 6-8 dni. Czy mogę zmienić sposób peklowania na mokry ? Jeżeli tak- to jakie stężenie mieszanki peklującej zastosować ?

Zysk z tego taki, że mięso wchłonie trochę wody. Dodam jeszcze, że nie mam zamiaru więdzić 2 tyg. Chciałbym powędzić ok. 6-8 h i potem przypiec mięso w wędzarni.

 

3) Czy mięsa peklowane na such nadają się do wędzenia dymem ciepłym w krótkim okresie czasu (do 10h) ? Nie będą wtedy zbyt słone i twarde ?...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na sucho pekluje się z zasady mięsa, które maja być wedzone bardzo długo, do długiego przechowywania.

Wydzielanie sie soku miesnego z zasolonego (zapeklowanego) na sucho mięsa to normalna sprawa i nic nie rób. Przewracaj codziennie mięsko w tym soczku i czymś je możesz dociążyć.

Zawsze możesz zmienić sposób peklowania, choć mięso może być później troszkę za słone i trzeba je bedzie wymoczyć.

Zrób normalna solankę jaką my tutaj propagujemy - na 10 l wody birzemy 0,80 - 0,85 kg peklosoli i włóż w niż mięsko po uprzednim obmyciu w zimnej wodzie. Tak przygotowanej solanki bierzesz ok. 40-45% w stosunku do ciężaru mięsa.

Jeśli chcesz podpiekac mięso w wędzarni to wystarczy, że bedziesz je wedził w ciepłym dymie ok. 3 godz przed pieczeniem.

Wszelkie artykuły masarskie możesz nabyć u kolegi Miro - oferta w dziale LOGISTYKA - Mirek.

Pozdrowionka

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Właśnie to kolega Miro spowodował to moje pytanie. Od wczoraj mam jego paczkę na stole z peklosolą i innymi przyborami. Ręce się mi trzęsą do wędzenie. Ot cały problem :D

 

Na koniec...

W przepisach na wędliny podawana jest mieszanka- x g saletry + x g soli.

Nie mam saletry tylko peklosól. Czy można w prosty sposób zastosować ilość potrzebnej peklosoli jako sumę wagi soli i saletry ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No jasne :D

Te przepisy są dość stare i dlatego zastosowanie w nich ma saletra. Nitrytu, jak wspomniałem, nie dostaniesz w wolnym handlu, jedynie jako składnik peklosoli.

Jesli masz saletrę - robisz miszankę soli i saletry, jesli dysponujesz peklosolą - masz gotowa mieszankę.

Życzę powodzenia i pamietaj aby sie nie spieszyć. :lol:

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.