EAnna Opublikowano 18 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #976 Opublikowano 18 Października 2019 (edytowane) Zrobiłem 4 kg. na spróbę, kapustę jaką robi Waldek, z jałowcem i ziarnami kopru włoskiego. Zobaczę jak mi będzie smakować, ponoć jest bardzo dobra.Na pewno będzie smakować. Od lat robię kapustę z w/w przyprawami i dodaję dodatkowo:kmiekliście lauroweangielskie zieletymianekmajeranekcząberczosnekinne, które uznam za pasujące.Poza znakomitym smakiem i aromatem zioła skutkują lepszym trawieniem kapusty i lepszą jej konserwacją. Edytowane 18 Października 2019 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 18 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #977 Opublikowano 18 Października 2019 dodaję dodatkowo: Aniu, a można Twoje składniki dokładniej, albo jest to sypanie z ręki?Serdeczne pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #978 Opublikowano 18 Października 2019 albo jest to sypanie z ręki? tak. na wyczucie.Dopisałam na pierwszej pozycji kminek bo on jest najważniejszy.Zioła muszą być widoczne w kapuście. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 18 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #979 Opublikowano 18 Października 2019 Krystian robi tak już po raz 3? - można go zapytać Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 18 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #980 Opublikowano 18 Października 2019 A ja dodaję nasiona naszego rodzimego kopru Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 18 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #981 Opublikowano 18 Października 2019 Taka kapusta z ziołami nie do wszystkiego mi pasuje.,ale kiszę ją zawsze z marchewką .Po ukiszeniu przekładam odciśnietą do 3-litrowych słojów - z przeznaczeniem na bigos ,który znowu po ugotowaniu przekładam w 1l słoje.W mniejszych słoikach są porcje na pierogi ,czy na kapustę z grochem ,a w jeszcze mniejszych na surówkę.W tym roku ostatni słoik wykorzystałam chyba w czerwcu . Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian252 Opublikowano 18 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #982 Opublikowano 18 Października 2019 dodaję dodatkowo:Aniu, a można Twoje składniki dokładniej, albo jest to sypanie z ręki?Serdeczne pozdrowienia Wiciu ja ci podam skład na kapustę kiszoną najlepszą na świecie, a przepis jest naszego kolegi Waldka Muski i uwierz mi nie ma lepszej smakowo bynajmniej dla mnie, zawsze wychodzi tak samo smaczna robię co roku dla siebie 50kg i znika w mig, nie częstuje już nikogo bo bym musiał robić 100kg i było by mało.. Przepis na 10kg 10kg poszatkowanej kapusty .200g soli kamiennej nie jodowanej.30g nasion kopru polskiego (możesz kupić w ogrodniczym tylko pytaj o nasiona nie zaprawiane)15-20szt. kulek jałowca całych.150ml białego wytrawnego wina. - poszatkowaną kapustę ubijamy warstwami w beczułce , co ok 5-8 cmprzesypujemy delikatnie solą, co ok 10-15 cm nasionami kopru z dodatkiem 2-3ziaren jałowca.w połowie polewamy, ok 50 ml wina, po wierzchu też polewamyresztą (ok 100ml) wytrawnego białego wina.Powinniśmy ubijać do pojawienia się soku na powierzchni.soku z nadmiaru w żadnym wypadku nie odlewamy!Jak lubisz z marchewką to dodajesz 1kg na 10kg startej ale i nie zmieniasz składu soli.. 200g/10kg Na drugi dzień lub po 12h zaczynamy zabawę z odgazowywaniem tzn. przebijaniem kapusty kołkiem do samego dnia, ja zazwyczaj robię to przez 7dni i kapustę wystawiam w zimne miejsce może być na dwór.. Z tego przepisu żadne jakieś dziwne pleśnie i inne wynalazki nie wychodzą z kapusty na wierzch.. Cytuj „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #983 Opublikowano 18 Października 2019 150ml białego wytrawnego wina. No tak.To jest już kapusta uzyskana z mieszanej fermentacji mlekowo-alkoholowej.Wypróbuję w tym roku część bo i tak kiszę w dwóch garnkach. A jakie wino Waldek do tej kapusty poleca? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 18 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #984 Opublikowano 18 Października 2019 A jakie wino Waldek do tej kapusty poleca? Ulubionych szczepów chardonnay, sauvignon blanc, pinot grigio, ( z białych) bo te mam zwykle w domu Pamietam , że dziadek zawsze mówił najlepsze z winogron Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #985 Opublikowano 18 Października 2019 chardonnay, sauvignon blanc, pinot grigio, ( z białych) Czyli białe, wytrawne? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 18 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #986 Opublikowano 18 Października 2019 Czyli białe, wytrawne? Tak Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krystian252 Opublikowano 18 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #987 Opublikowano 18 Października 2019 150ml białego wytrawnego wina.No tak.To jest już kapusta uzyskana z mieszanej fermentacji mlekowo-alkoholowej.Wypróbuję w tym roku część bo i tak kiszę w dwóch garnkach. A jakie wino Waldek do tej kapusty poleca? Białe wytrawne.. raczej nie ma to znaczenia który rocznik i skąd :tongue: Cytuj „Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 18 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #988 Opublikowano 18 Października 2019 na wyczucie. Dziękuję Aniu za odpowiedz, ja również do tradycyjnej kiszonej kapusty dodaje dużo kminku, marchewki, czosnku, liścia laurowego i ziela angielskiego.Kristian, kapustę Waldka zrobiłem tak jak Ty to robisz. Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 18 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #989 Opublikowano 18 Października 2019 A ja jako tradycjonalista do kapusty nie dodaję nic prócz soli i taka kapusta do wszystkiego mi pasuje.Nie wyobrażam sobie pierogów z kapustą i grzybami z dodatkiem czosnku,albo surówki z surowej kapusty kiszonej o smaku tylu przypraw. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #990 Opublikowano 18 Października 2019 Nie wyobrażam sobie pierogów z kapustą i grzybami z dodatkiem czosnku,albo surówki z surowej kapusty kiszonej o smaku tylu przypraw. Hmmm.A co na to Twoje jelita?Myślę, że masz bardzo wyrozumiałych domowników Wierz mi, kapusta kiszona z przyprawami nadaje się do wszystkiego.Zawsze będzie dominował kwaśny, kapuściany smak.To tak jak kiełbasa na samej soli oraz ta sama z dodatkiem przypraw. Obie mogą być smaczne. W tej na soli czuje się smak mięsa. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 18 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #991 Opublikowano 18 Października 2019 Ja dzisiaj kisiłam niejako z przymusu Trzeba było zagospodarować moje ,własne niewydarzone kapusty Dziś włoska i czerwona z dodatkiem marchewki Ja jak pisałam dodaje głównie nasiona kopru a nie kminek ( ponoć dawniej na wsiach właśnie koper dodawano bo kminku po prostu nie było ). - inauguracja kolejnego garnka ,który wylicytowałam onegdaj u nas na forum - "wiejski" kminek czyli nasiona kopru Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 18 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #992 Opublikowano 18 Października 2019 inauguracja kolejnego garnka ,który wylicytowałam onegdaj u nas na forum Te garnki z wodną przegrodą są świetne Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #993 Opublikowano 19 Października 2019 Ja nie mam takiego garnka,ale jak dotąd nie miałem problemu z kiszeniem kapusty.Dziś do wyparzonego wiadra poszło 20 kg i 30 dkg soli niejodowanej.Chyba jeszcze dokupię z 10 kg i zrobię z marchewką,kminkiem i koprem. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 20 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #994 Opublikowano 20 Października 2019 surówki z surowej kapusty kiszonej o smaku tylu przypraw. Z pierogami to jak dla mnie masz racje, ale jeżeli chodzi o surówkę to musisz spróbować, a napewno będziesz pozytywnie smakiem zaskoczony.Pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 20 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #995 Opublikowano 20 Października 2019 Witam, Jako szczęśliwy posiadacz kamionkowych garnków /z kołnierzem wodnym i bez niego/ wygranych w licytacji dla Prosiaczka postanowiłem zakisić kilka kilogramów kapusty. Do dwóch garnków wcisnąłem 12 kilogramów kapusty.Po przestudiowaniu tego wątku użyłem 20 gr soli kłodawskiej i 1,5 gr kminku na kilogram kapusty.Marchewki dodałem 10% w stosunku do wagi kapustyFermentacja przebiegła bez problemów, codziennie przekłuwałem zawartość i smakowałem sok.Sok klarowny, troszkę zaróżowiony od marchewki, kwaśny bez śladu goryczki.Wczoraj kapusta przestała bąbelkować, także dzisiaj ciasno zapakowałem ją do słoików o pojemności 900 ml.Słoiki zmuszony jestem przechowywać w lodówce, w piwnicy jest za ciepło temperatura w zimie nie spada poniżej 16-17 stopni.Kapusta jest jędrna, szklista i wybornie smakuje.Do lodówki trafi 7 słoików z kapustą i 3 z sokiem.Jest to moje pierwsze kiszenie kapusty.Jutro zgodnie z zaleceniem mojej LP mam kupić następną porcję kapusty i dodać do niej, kopru innych ziół zalecanych w wątkach powyżej. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #996 Opublikowano 20 Października 2019 mam kupić następną porcję kapusty Możesz kapustę bez przekładania do słoików przechować w temperaturze Twojej piwnicy w garnku z kołnierzem. Warunkiem jest stała obecność wody w kołnierzu oraz wyciąganie kapuchy wyparzonymi szczypcami. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 20 Października 2019 Zgłoś Udostępnij #997 Opublikowano 20 Października 2019 @EAnna, Bardzo dziękuje za dobra radę z której chętnie skorzystam.Można wtedy zaczerpnąć odpowiednią ilość kapusty. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 7 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #998 Opublikowano 7 Listopada 2019 W tym roku tylko 28 kg ale za to własnej kapustki zakisiłem(oczywiscie przed 1 listopada) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 7 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #999 Opublikowano 7 Listopada 2019 czywiscie przed 1 listopada) I bardzo dobrze ..... Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 7 Listopada 2019 Zgłoś Udostępnij #1000 Opublikowano 7 Listopada 2019 I bardzo dobrze A po pierwszym Listopada? Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.