Skocz do zawartości

Kiszenie kapusty


aglod

Rekomendowane odpowiedzi

Zrobiłem 4 kg. na spróbę, kapustę jaką robi Waldek, z jałowcem i ziarnami kopru włoskiego. Zobaczę jak mi będzie smakować, ponoć jest bardzo dobra.

Na pewno będzie smakować.

 Od lat robię kapustę z w/w przyprawami i dodaję dodatkowo:

  • kmiek
  • liście laurowe
  • angielskie ziele
  • tymianek
  • majeranek
  • cząber
  • czosnek
  • inne, które uznam za pasujące.

Poza znakomitym smakiem i aromatem zioła skutkują lepszym trawieniem kapusty i lepszą jej konserwacją.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,3 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

 

 

dodaję dodatkowo:

Aniu, a można Twoje składniki dokładniej, albo jest to sypanie z ręki?

Serdeczne pozdrowienia

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

albo jest to sypanie z ręki?

tak. na wyczucie.

Dopisałam na pierwszej pozycji kminek bo on jest najważniejszy.

Zioła muszą być widoczne w kapuście.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Krystian  robi tak już po raz 3? - można go zapytać  :D 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Taka kapusta z ziołami nie do wszystkiego mi pasuje.,ale kiszę ją zawsze z  marchewką .Po ukiszeniu przekładam odciśnietą do 3-litrowych słojów - z przeznaczeniem na bigos ,który znowu po ugotowaniu przekładam w 1l słoje.W mniejszych słoikach są porcje na pierogi ,czy na kapustę z grochem ,a w jeszcze mniejszych na surówkę.W tym roku ostatni słoik wykorzystałam chyba w czerwcu .

beata
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

dodaję dodatkowo:

Aniu, a można Twoje składniki dokładniej, albo jest to sypanie z ręki?

Serdeczne pozdrowienia

 

 

Wiciu ja ci podam skład na kapustę kiszoną najlepszą na świecie, a przepis jest naszego kolegi Waldka Muski i uwierz mi nie ma lepszej smakowo bynajmniej dla mnie, zawsze wychodzi tak samo smaczna robię co roku dla siebie 50kg i znika w mig, nie częstuje już nikogo bo bym musiał robić 100kg i było by mało.. :facepalm:

 

Przepis na 10kg

 

10kg poszatkowanej kapusty .

200g soli kamiennej nie jodowanej.

30g nasion kopru polskiego (możesz kupić w ogrodniczym tylko pytaj o nasiona nie zaprawiane)

15-20szt. kulek jałowca całych.

150ml białego wytrawnego wina.

 

- poszatkowaną kapustę ubijamy warstwami w beczułce , co ok 5-8 cm

przesypujemy delikatnie solą, co ok 10-15 cm nasionami kopru z dodatkiem 2-3

ziaren jałowca.

w połowie polewamy, ok 50 ml wina, po wierzchu też polewamy

resztą (ok 100ml) wytrawnego białego wina.

Powinniśmy ubijać do pojawienia się soku na powierzchni.

soku z nadmiaru  w żadnym wypadku nie odlewamy!

Jak lubisz z marchewką to dodajesz 1kg na 10kg startej ale i nie zmieniasz składu soli.. 200g/10kg

 

Na drugi dzień lub po 12h zaczynamy zabawę z odgazowywaniem tzn. przebijaniem kapusty kołkiem do samego dnia, ja zazwyczaj robię to przez 7dni i kapustę wystawiam w zimne miejsce może być na dwór..

 

Z tego przepisu żadne jakieś dziwne pleśnie i inne wynalazki nie wychodzą z kapusty na wierzch.. :laugh:

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

150ml białego wytrawnego wina.

No tak.

To  jest już kapusta uzyskana z mieszanej fermentacji mlekowo-alkoholowej.

Wypróbuję w tym roku część bo i tak kiszę w dwóch garnkach. 

A jakie wino Waldek do tej kapusty poleca?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

A jakie wino Waldek do tej kapusty poleca?
Ulubionych szczepów ;) chardonnay, sauvignon blanc, pinot grigio, ( z białych) bo te mam  zwykle w domu :facepalm:  Pamietam , że dziadek zawsze mówił najlepsze z winogron  :D 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

chardonnay, sauvignon blanc, pinot grigio, ( z białych)
 

 

Czyli białe, wytrawne?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czyli białe, wytrawne?
Tak

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

150ml białego wytrawnego wina.

No tak.

To  jest już kapusta uzyskana z mieszanej fermentacji mlekowo-alkoholowej.

Wypróbuję w tym roku część bo i tak kiszę w dwóch garnkach. 

A jakie wino Waldek do tej kapusty poleca?

 

 

Białe wytrawne.. raczej nie ma to znaczenia który rocznik i skąd :tongue: :tongue: :tongue:

„Dopóki nie uczynisz nieświadomego – świadomym, będzie ono kierowało Twoim życiem, a Ty będziesz nazywał to przeznaczeniem“

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

na wyczucie.

Dziękuję Aniu za odpowiedz, ja również do tradycyjnej kiszonej kapusty dodaje dużo kminku, marchewki, czosnku, liścia laurowego i ziela angielskiego.

Kristian, kapustę Waldka zrobiłem tak jak Ty to robisz.

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja jako tradycjonalista do kapusty nie dodaję nic prócz soli i taka kapusta do wszystkiego mi pasuje.Nie wyobrażam sobie pierogów z kapustą i grzybami z dodatkiem czosnku,albo surówki z surowej kapusty kiszonej o smaku tylu przypraw.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie wyobrażam sobie pierogów z kapustą i grzybami z dodatkiem czosnku,albo surówki z surowej kapusty kiszonej o smaku tylu przypraw.

Hmmm.

A co na to Twoje jelita?

Myślę, że masz bardzo wyrozumiałych domowników  :laugh: 

Wierz mi, kapusta kiszona z przyprawami nadaje się do wszystkiego.

Zawsze będzie dominował kwaśny, kapuściany smak.

To tak jak kiełbasa na samej soli oraz ta sama z dodatkiem przypraw. 

Obie mogą być smaczne. W tej na soli czuje się smak mięsa.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja dzisiaj kisiłam niejako z przymusu  :cool:  Trzeba było zagospodarować moje ,własne niewydarzone kapusty :laugh: Dziś włoska i czerwona z dodatkiem marchewki :D Ja jak pisałam dodaje głównie nasiona kopru  a nie kminek ( ponoć dawniej na wsiach właśnie koper dodawano bo kminku po prostu nie było ).

 

post-40398-0-13526100-1571433016_thumb.jpg

 

post-40398-0-16323200-1571433041_thumb.jpg - inauguracja kolejnego garnka ,który wylicytowałam onegdaj u nas na forum  :)

 

post-40398-0-52737800-1571433096_thumb.jpg

 

post-40398-0-05034100-1571433138_thumb.jpg - "wiejski" kminek czyli nasiona kopru :laugh:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

inauguracja kolejnego garnka ,który wylicytowałam onegdaj u nas na forum 

Te garnki z wodną przegrodą są świetne  :thumbsup:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja nie mam takiego garnka,ale jak dotąd nie miałem problemu z kiszeniem kapusty.Dziś do wyparzonego wiadra poszło 20 kg i 30 dkg soli niejodowanej.Chyba jeszcze dokupię z 10 kg i zrobię z marchewką,kminkiem i koprem.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

surówki z surowej kapusty kiszonej o smaku tylu przypraw.

Z pierogami to jak dla mnie masz racje, ale jeżeli chodzi o surówkę to musisz spróbować, a napewno będziesz pozytywnie smakiem zaskoczony.

Pozdrowienia

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam,

 

Jako szczęśliwy posiadacz kamionkowych garnków /z kołnierzem wodnym i bez niego/ wygranych w licytacji dla Prosiaczka postanowiłem zakisić kilka kilogramów kapusty. Do dwóch garnków wcisnąłem 12 kilogramów kapusty.

Po przestudiowaniu tego wątku użyłem 20 gr soli kłodawskiej i 1,5 gr kminku na kilogram kapusty.

Marchewki dodałem 10% w stosunku do wagi kapusty

Fermentacja przebiegła bez problemów, codziennie przekłuwałem zawartość i smakowałem sok.

Sok klarowny, troszkę zaróżowiony od marchewki, kwaśny bez śladu goryczki.

Wczoraj kapusta przestała bąbelkować, także dzisiaj ciasno zapakowałem ją do słoików o pojemności 900 ml.

Słoiki zmuszony jestem przechowywać w lodówce, w piwnicy jest za ciepło temperatura w zimie nie spada poniżej 16-17 stopni.

Kapusta jest jędrna, szklista i wybornie smakuje.

Do lodówki trafi 7 słoików z kapustą i 3 z sokiem.

Jest to moje pierwsze kiszenie kapusty.

Jutro zgodnie z zaleceniem ;) mojej LP mam kupić następną porcję  kapusty i dodać do niej, kopru innych ziół zalecanych w wątkach powyżej.

 

Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

mam kupić następną porcję  kapusty

Możesz kapustę bez przekładania do słoików przechować w temperaturze Twojej piwnicy w garnku z kołnierzem. 

Warunkiem jest stała obecność wody w kołnierzu oraz wyciąganie kapuchy wyparzonymi szczypcami. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.