sobol Opublikowano 20 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #1176 Opublikowano 20 Października 2020 Ja też w folię pakuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 21 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #1177 Opublikowano 21 Października 2020 Ja kapustę kiszę w garnku kamionkowym.Najlepszą kapustę taką jak robiła moja babcia raz udało mi się zakisić.Jej kapusta miała znakomity smak.Babcia przyprawiała ją cebulą oraz olejem.Olej wtedy był w szklanej zatłuszczonej butelce .Korek był papierowy i zalakowany.Ale taki olej był o wiele zdrowszy,niż terazniejszy w plastikowych butelkach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 21 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #1178 Opublikowano 21 Października 2020 taki olej był o wiele zdrowszy,niż terazniejszy w plastikowych butelkach. @nestor,Jak zapłacisz odpowiednią kwotę to dostaniesz oleje lub oliwę w butelkach z ciemnego szkła.Ale raczej nie szukaj ich na promocjach w marketach.O wiele większą rolę niż opakowanie pełni technologia wytwarzania oleju. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 22 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #1179 Opublikowano 22 Października 2020 ...Olej wtedy był w szklanej zatłuszczonej butelce .Korek był papierowy i zalakowany.Ale taki olej był o wiele zdrowszy,niż terazniejszy w plastikowych butelkach. Jakieś badania robiłeś że tak stwierdzasz, że tamten olej był zdrowszy? Czy tylko tak bo kiedyś było wszystko lepsze? Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 22 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #1180 Opublikowano 22 Października 2020 że tak stwierdzasz, że tamten olej był zdrowszy? Czy tylko tak bo kiedyś było wszystko lepsze? Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #1181 Opublikowano 22 Października 2020 Jakieś badania robiłeś że tak stwierdzasz, że tamten olej był zdrowszy? Wydaje mi się, że uwaga @nestora dotyczyła zastosowania plastikowych opakowań do produktu tłuszczowego.Jest dostępnych wiele badań na temat bisfenolu A i jego wpływu na organizm. Kol. @nestor dba o dominację męskich hormonów w jego organizmie i dlatego zwraca uwagę na szkodliwość opakowań poliwęglanowych BPA słabo rozpuszcza się w wodzie. Przy tym wykazuje dobrą rozpuszczalność w produktach żywnościowych zawierających tłuszcz i cukier. Swoją budową przypomina żeński hormon płciowy – estrogen, stąd może łączyć się z receptorami estrogenu w organizmie i przez to wpływać na funkcjonowanie gospodarki hormonalnej. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 22 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #1182 Opublikowano 22 Października 2020 Olej był kilkadziesiąt lat temu lepszy nie tylko ,że był w szklanych butelkach, ale w tym czasie była słaba chemizacja rolnictwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #1183 Opublikowano 22 Października 2020 w tym czasie była słaba chemizacja rolnictwa. Nie stosowano randapu do osuszania rzepaku to i glifosatu w oleju i ziarnach nie było.Chociaż kiedyś @StefanS pisał, że chyba od dawna to osuszanie stosowano. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witek1965 Opublikowano 23 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #1184 Opublikowano 23 Października 2020 (edytowane) Od wtorku w dwóch garnkach, w temperaturze pokojowej kisi się kapusta. Codziennie przebijam. Do jednego garnka wsadziłem 4 jabłka, w drugim kiszę bez. Kapusta ze spora ilościa marchewki - wiem, ortodoksi są innego zdania w tej kwestii, ale my lubimy z marchewką. Lada chwila gary zostana przeniesione do chłodniejszego znacznie miejsca i z mniejszego powędruje kapusta w słoiki, a w większym pozostanie. Edytowane 23 Października 2020 przez witek1965 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 23 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #1185 Opublikowano 23 Października 2020 (edytowane) ortodoksi są innego zdania w tej kwestii, ale my lubimy z marchewką Ortodoksi - to niech mają swoje zdanie , z marchewką też jest super Najbardziej jak ortodoksa dyskutuje a sam nie robi lub nie umie ale jego zdanie jest najważniejsze Edytowane 23 Października 2020 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 23 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #1186 Opublikowano 23 Października 2020 ortodoksi są innego zdania w tej kwestii, ale my lubimy z marchewką Ortodoksi - to niech mają swoje zdanie , z marchewką też jest super Najbardziej jak ortodoksa dyskutuje a sam nie robi lub nie umie ale jego zdanie jest najważniejsze Krótko, jasno, precyzyjnie, brawo, brawo brawo, marcheweczka obowiązkowo !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 23 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #1187 Opublikowano 23 Października 2020 (edytowane) Najlepszą kapustę taką jak robiła moja babcia raz udało mi się zakisić.Jej kapusta miała znakomity smak.Babcia przyprawiała ją cebulą oraz olejemZaraz, zaraz ,nie rozumiem , kisiła kapustę z cebulą - to jasne, ale kisiła z olejem ??? Jesteś tego pewien ??? Edytowane 23 Października 2020 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 23 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #1188 Opublikowano 23 Października 2020 ............ ,że był w szklanych butelkach ........Systematycznie bywam w Bilbao także uzupełniam tam zapasy oliwy z oliwek.Butelka z ciemnego szkła, zimne tłoczenie.Ta bardzo dobrze smakuje, zwłaszcza kiedy macza się w niej chlebek typu Pita,a jeszcze lepiej jako dodatek do surówki z kiszonej kapusty.Oczywiście kapusty kiszonej razem z marchewkąPozdrawiam z Atlantyku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 23 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #1189 Opublikowano 23 Października 2020 uzupełniam tam zapasy oliwy z oliwek Ja natomiast , uzupełniam z zaprzyjaźnionej tłoczni olej zimno tłoczony z rzepaku - jak sie nie ma co sie lubi. .....pozdrawiam serdecznie z Nadarzyna/W-wy Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 23 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #1190 Opublikowano 23 Października 2020 uzupełniam tam zapasy oliwy z oliwek Ja natomiast , uzupełniam z zaprzyjaźnionej tłoczni olej zimno tłoczony z rzepaku - jak sie nie ma co sie lubi. .....pozdrawiam serdecznie z Nadarzyna/W-wy Jak ma się dojścia do tłoczni oleju rzepakowego - to tylko mogę pozazdrościć Mam za to dojście do kapusty, z dobrego pola, Jadę, kupuję gościu szatkuje, w ofercie też marchewka. Wszystko prosto z pola lub drzewa /owoce, nie kapusta/ Gliniane garnki od @Bilu 72.Nie ma opcji żeby kapusta się nie ukisiła. Robię wzorując się na Twoim przepisie, jednak bez wina i mieszam z solą 2%, przed włożeniem do kamionki.Moje moce przerobowe to 25 kg kapusty poszatkowanej rocznie.Choruję na drewnianą beczułkę tak ze 30 litrów aby na dnie ukisić całą główkę a potem gołąbki z kiszonej....mniam mniam.Mam już zamówioną kapustę na przyszła sobotę czyli zdążę rozpocząć kiszenie przed Listopadem.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 23 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #1191 Opublikowano 23 Października 2020 (edytowane) Mam już zamówioną kapustę na przyszła sobotę czyli zdążę rozpocząć kiszenie przed Listopadem. Zgodnie z kalendarzem księżycowym wszelkie kiszenie należy wykonywać w czasie przybywania księżyca, między nowiem i pełnią. Dodatkowo kiszenie kapusty w bliskości pełni w kwadrze owocu (wg kalendarza biodynamicznego)zapewnia jej większą trwałość.W przyszłą sobote będzie pełnia więc nie najlepszy moment na kiszenie.Ja kisiłem wczoraj w 6-stej dobie po nowiu kapuste z własnej uprawy oraz dodatkowo zakisiłem 5 kg kapusty czerwonej(kupionej na targu). Edytowane 23 Października 2020 przez bilu72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 23 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #1192 Opublikowano 23 Października 2020 Zaraz, zaraz ,nie rozumiem , kisiła kapustę z cebulą - to jasne, ale kisiła z olejem ??? Jesteś tego pewien ??? Myślę ,że to był skrót myślowy tzn kapusta kisiła się tradycyjne natomiast po ukiszeniu była doprawiana cebulką i olejem na bieżące potrzeby [Dodano: 23 paź 2020 - 23:10] Zgodnie z kalendarzem księżycowym wszelkie kiszenie należy wykonywać w czasie przybywania księżyca, między nowiem i pełnią. Dodatkowo kiszenie kapusty w bliskości pełni w kwadrze owocu (wg kalendarza biodynamicznego)zapewnia jej większą trwałość. Ja jakoś nie wierzę w te kalendarze Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 23 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #1193 Opublikowano 23 Października 2020 @Bilu72 Nie w czasie pełni Księżyca, nie w Listopadzie, to kiedy?Marynarze są zwolnieni z takich zakazów :D Swoja kapusta, swoje garnki kamionkowe /najlepsze do kiszenia - moim zdaniem/, zazdraszczam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 24 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #1194 Opublikowano 24 Października 2020 Ja w tym roku kisiłem też partię w maju i wyszła jeszcze lepsza mam wrażenie. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 24 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #1195 Opublikowano 24 Października 2020 jakoś nie wierzę w te kalendarze Ja też , kiszonki robię kiedy chcę, tylko kwestia reżimu sanitarnego i temperaturowego o surowcach nie wspomnę - tylko zdrowe Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 24 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #1196 Opublikowano 24 Października 2020 jakoś nie wierzę w te kalendarze Ja też , kiszonki robię kiedy chcę, tylko kwestia reżimu sanitarnego i temperaturowego o surowcach nie wspomnę - tylko zdrowe jakoś nie wierzę w te kalendarze Ja też , kiszonki robię kiedy chcę, tylko kwestia reżimu sanitarnego i temperaturowego o surowcach nie wspomnę - tylko zdrowe Z calym szacunkiem ale widziales w latach 80tych rezim sanitarny na wsi? i co?Wszyscy kisili wedzili i zyja dluzej niz ci co ę ą .szkoda tamtych czasow. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 24 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #1197 Opublikowano 24 Października 2020 ale widziales w latach 80tych rezim sanitarny na wsi? Tak żadna Gospodyni nie pakowała brudnej kapusty do brudnej beczki A z drobnymi bakteriami kwas mlekowy sobie poradzi Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 24 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #1198 Opublikowano 24 Października 2020 Bilu72 a co to za ustrojstwo na pierwszych zdjęciach? Szatkownica? Można prosić o dokładniejsze zdjęcia jak wygląda? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 24 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #1199 Opublikowano 24 Października 2020 Zgodnie z kalendarzem księżycowym wszelkie kiszenie należy wykonywać w czasie przybywania księżyca, między nowiem i pełnią. Dodatkowo kiszenie kapusty w bliskości pełni w kwadrze owocu (wg kalendarza biodynamicznego)zapewnia jej większą trwałość.Zabobony jakich wiele było, a co niektóre są nadal powielane .... ale jak ktoś ma chęć tego przestrzegać to zapewne na złe nie wyjdzie Cytuj Moja wędzarnia i pierwsze wyroby :-) https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=6185 Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy :-) Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 24 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #1200 Opublikowano 24 Października 2020 Ja kisze kapuste ( zazwyczaj 1 glowke ) wedlog potrzeb jeszcze nigdy nie bylo porazki ...ostatnio kisilam kapusta +marchew + brukiew ..calosc byla wykorzystana do farszu do jarskich pierogow . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.