sverige2 Opublikowano 24 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #1201 Opublikowano 24 Października 2020 jakoś nie wierzę w te kalendarze Ja też , kiszonki robię kiedy chcę, tylko kwestia reżimu sanitarnego i temperaturowego o surowcach nie wspomnę - tylko zdrowe Też robię jak Ty Muskusiu, parę razy w roku, nigdy nie zwracając uwagi na terminy i daty, i zawsze z równie doskonałym rezultatem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 24 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #1202 Opublikowano 24 Października 2020 Bilu72 a co to za ustrojstwo na pierwszych zdjęciach? Szatkownica? Można prosić o dokładniejsze zdjęcia jak wygląda? Wygląda jak przystawka do NMK-110 - kiedyś podobne były w wojskowych kuchniach: https://sklep.technica.pl/przystawki-spomasz-naklo/przystawka-do-rozdrabniania-warzyw-spomasz-naklo-mkj250c?gclid=EAIaIQobChMIre75gbPN7AIVk-G7CB37dAOvEAEYASACEgLPkPD_BwE Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 25 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #1203 Opublikowano 25 Października 2020 (edytowane) Tak jest to przystawka do napędu Spomasz Nakło ale do NMK-55 model z lat 90-siątych.Ta do NMK-110 różni się mocowaniem.fotka poglądowa [Dodano: 25 paź 2020 - 20:54] Choruję na drewnianą beczułkę tak ze 30 litrów aby na dnie ukisić całą główkę a potem gołąbki z kiszonej....mniam mniam. Ja wczoraj ugniotłem w beczce 8 l.trochę liści włoskiej kapusty i spróbuję ukisić jak ogórki Edytowane 25 Października 2020 przez bilu72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 25 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #1204 Opublikowano 25 Października 2020 dodatkowo zakisiłem 5 kg kapusty czerwonej(kupionej na targu). Napisz proszę jak postępujesz z czerwoną kapustą ? bo z tego co wiem, nie wytwarza ona tyle soku przy ubijaniu jak biała. Chętnie bym zrobiła. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 25 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #1205 Opublikowano 25 Października 2020 (edytowane) Ja robię dosyć często. Może daje i troszkę mniej soku niż kapusta biała, ale i tak jest go wystarczająco dużo, aby po ubiciu kapusty w słoikach, było co nalać do butelek. Metoda dokładnie taka sama jaką wielokrotnie opisywałem przy wykonywaniu kapusty z warzywami. Kapustka czerwona jest doskonała smakowo, tyle że do konsumpcji jako surówka czy jarzynka jest znacznie bardziej twarda od białej, ale jak się ma zdrowe ząbki to tylko chrupać . Edytowane 25 Października 2020 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 26 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #1206 Opublikowano 26 Października 2020 (edytowane) Od paru lat stałem się fanem czerwonej kiszonej i tak już zostanie... Nie do końca tak łatwa jak biała ale technologia ta sama...Jak brakuje "mokrego".... solanka jak do ogórków płaska łyżka soli niejodowanej na litr wody... i ugniatać... ugniatać... Ma być przykryte, do czerwonej nie daje nic oprócz kminku i odrobiny marchwi ( maks 1kg na 20kg kapusty ) ale to nasze smaki... Wysłane z P30 przy użyciu Tapatalka Edytowane 26 Października 2020 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WQ_86 Opublikowano 2 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #1207 Opublikowano 2 Listopada 2020 Panowie i Panie, czy moja kapustą jest do wyrzucenia ? Dziś się pojawił biały nalot na powierzchni Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 2 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #1208 Opublikowano 2 Listopada 2020 Słówko o pleśniJeśli – mimo naszej dbałości – na powierzchni kiszonej kapusty pojawi się biały nalot, nie należy od razu wyrzucać całej kiszonki. To się czasem zdarza, zwłaszcza, jeśli w naczyniu było zbyt mało soku/solanki. Na ogół zaleca się wyrzucanie wszelkiej żywności z ogniskami pleśni, bo jej zarodniki i grzybnia głęboko penetrują zainfekowane produkty. Z kiszonkami jest jednak nieco inaczej. Jeśli kapusta styka się z powietrzem, czyli nie jest wystarczająco zanurzona w soku, na jej powierzchni może pojawić się biała pleśń, a właściwie – kożuszek fermentacyjny. Temu procesowi sprzyja dostęp tlenu. Sandor Ellix Katz, światowej sławy znawca procesów fermentacyjnych wszelkiej maści, w książce “Sztuka fermentacji” wspomina, że pojawienie się pleśni to sytuacja zupełnie normalna. Myślę jednak, że nie miał na myśli włochatej pleśni, tylko właśnie sławetny kożuszek fermentacyjny. Niegroźny, a w niektórych okolicznościach nawet pożądany.Pleśń?Organizmy te należy usunąć, ale nie ma powodu do niepokoju, gdyż nie oznacza to, że nasze warzywa nadają się już tylko do wyrzucenia. Aerobowa pleśń rozwijająca się na powierzchni roztworu różni się od właściwej pleśni, choć wierzchnia warstwa drożdży może się w nią zmienić. Pleśń na początku rozwija się w formie białego nalotu (czyli właśnie kożuszka fermentacyjnego). By pozbyć się tego nalotu, należy usunąć go łyżką, przy czym trzeba zebrać tyle, ile się da. Dopóki pleśń pozostaje biała, nie stanowi zagrożenia. Im dłużej nalot pozostanie na powierzchni, tym bardziej zwiększa się ryzyko wyrośnięcia prawdziwej, rzetelnej pleśni i tym głębiej dotrą grzybnie. Dlatego tak ważna jest codzienna kontrola kiszonki i zanurzenia jej w soku. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WQ_86 Opublikowano 2 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #1209 Opublikowano 2 Listopada 2020 Problem w tym że u mnie sok z kapusty był kilka cm nad kapustą, ale ok zbieram z góry i zamykam szczelnie w chłodnym miejscu. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 2 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #1210 Opublikowano 2 Listopada 2020 Dziś się pojawił biały nalot na powierzchn Oj chyba nie dzisiaj ... jak błonka - usuń z warstwą ok 5 cm i zalej solanką 2% z 1 cm nad kapuchę. Jak ma wykwity zielone lub czarne - to sam zdecyduj . Trzeba kiszonki pilnować tam nic sie nie dzieje od razu ..... Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WQ_86 Opublikowano 2 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #1211 Opublikowano 2 Listopada 2020 Wczoraj przebijałem kapustę była ok, rano nie zwróciłem uwagi, ale raczej bym zauważył skoro zauważyłem wieczorem. Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #1212 Opublikowano 2 Listopada 2020 Też miałem taki kożuszek,ale zdjąłem i kapusta poszła do słoików.Zobaczymy co będzie,ale na wszelki wypadek dokupiłem jeszcze 10 kg Na tej drugiej kożucha nie było.Zapakowałem też w słoiki.Słoiki w torebkach żeby w razie jakiegoś wycieku nie zalało szafki w której stoją. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 2 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #1213 Opublikowano 2 Listopada 2020 Ja zakisiłam tylko 5 kg i też przełożyłam wczoraj do słoików . Zbyt wiele tego nie ma - 4 słoiki kapusty i dwa soku , w międzsy czasie trochę zjedliśmy. A ponieważ kiszonki są teraz na czasie to tu taka improwizacja - kalafior, kapusta pekińska i papryka oraz marchewka ,buraczek i pietruszka . Wszystko zasolone ok20gramów na kilogram potem razem wymieszane i dodane trochę soku z kiszenia kapusty by zapoczątkować proces . Wsadziłam do gara i czekam na efekt Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 3 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #1214 Opublikowano 3 Listopada 2020 Ja kisze niewielkie ilosci a z racji ze u nas kapusta to nie zawsze dobra czasem sie trafi dosc sucha , plynu wiec jest niewiele , mam taka bawelniana sciereczke ( tylko do kapusty ) ktora zakrywam kapustke na to talezyk i obciazam moim kamieniem do celow spozywczych .Zauwazylam ze czesto taki korzuszek powstaje gdy jest zbyt cieplo w kuchni . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 3 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #1215 Opublikowano 3 Listopada 2020 W tym roku ukisiłem 20 kg kapusty. Połowa tylko z dodatkiem marchwi, połowa jeszcze z żurawiną.Z tym kiszeniem do końca października to chyba taki ludowy przesąd. Moja babcia mówiła że kiszona w listopadzie śmierdzi nieboszczykiem. Może to wynikało z tego że kiedyś był klimat inny i warunki inne. W listopadzie było już zimno i może kiszenie w takich warunkach przebiegało inaczej. Tak sobie myślę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Listopada 2020 Zgłoś Udostępnij #1216 Opublikowano 3 Listopada 2020 Dobrze myślisz???? Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 7 Grudnia 2020 Zgłoś Udostępnij #1217 Opublikowano 7 Grudnia 2020 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan58 Opublikowano 6 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #1218 Opublikowano 6 Listopada 2021 W tym roku zostało mi dużo soku z kapusty (około 6 litrów),który musiałem wybierać żeby zmieścić całośćzakupionej kapusty w kamionkowej beczce.Około 2 litry wleje z powrotem jak kapusta siądzie ,ale co zrobić z reszta ? wylać czy można go jakoś zagospodarować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 6 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #1219 Opublikowano 6 Listopada 2021 ,ale co zrobić z reszta ? wylać czy można go jakoś zagospodarować? Możesz wysłać do mnie. Chętnie go spożyję. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #1220 Opublikowano 6 Listopada 2021 ale co zrobić z reszta ? Przelać do większych butelek po sokach i trzymać w drzwiach lodówki.Jedną butelkę na blacie kuchennym do bieżącego spożycia.Dwa razy dziennie po łyku i masz optymalny biotom jelitowy.A to oznacza:odporność na choroby tzw. przeziębieniowepodwyższoną odporność na zatrucia jelitoweprawidłowy poziom witamin i minerałówtężyznę fizyczną wysoką sprawność tzw. "drugiego mózgu" trzewnego, odpowiedzialnego za ...(nie będę pisała za co )łagodny przebieg dnia "po"i wiele innych rzeczy Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 6 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #1221 Opublikowano 6 Listopada 2021 Wlej do butelek plastikowych po np. wodzie mineralnej, możesz dodać np. pieprz w ziarkach, ząbek czosnku. Zakręć i poczekaj. Jak będziesz otwierał do delikatnie, silnie gazuje. A sam sok jak dla nie b. mocne działanie przeczyszczające. Więc teraz już nie robię Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 6 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #1222 Opublikowano 6 Listopada 2021 (edytowane) P.S.Dodam, że trwałość soku bez pasteryzacji to nawet 1,5 roku.Dłużej nie sprawdziłam z braku zapasów. Wlej do butelek plastikowychTego nie polecam !!! Butelki powinny być szklane i tylko szklane Edytowane 6 Listopada 2021 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan58 Opublikowano 6 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #1223 Opublikowano 6 Listopada 2021 Butelki powinny być szklane Dzięki za rady,tak zrobię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 7 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #1224 Opublikowano 7 Listopada 2021 Tego nie polecam !!! Butelki powinny być szklane i tylko szklane to czemu kiszenie kapusty jest Ok w plastikowych beczkach a sok w plastiku juz jest be ? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 7 Listopada 2021 Zgłoś Udostępnij #1225 Opublikowano 7 Listopada 2021 to czemu kiszenie kapusty jest Ok w plastikowych beczkach Nie do końca.Nie chcę tutaj się wymądrzać i robić wykładów.Proszę zatem przyjąć moją wypowiedź jako życzliwą sugestię i dobrą radę.Butelki po wodzie zostały przebadane wyłącznie dla wody a i tak pozostawiają swój ślad w organizmach.Jeżeli jest możliwość zastosowania szklanego opakowania to należy to zrobić.Podam tylko hasłowo: Bisfenol A (BPA).Naśladuje estrogeny i zakłóca gospodarkę hormonalną organizmów żywych. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.