Grzewlod Opublikowano 10 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #1276 Opublikowano 10 Października 2023 4 minuty temu, bilu72 napisał(a): Kapusta po dobie zaczęła ładnie ,,pracować'' Ulej soku bo się przeleje po fermentacji uzupełnisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 12 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #1277 Opublikowano 12 Października 2023 Jutro napiszę jak sobie poradzić z kiszeniem kapusty ,gdy w pomieszczeniu nie jest ciepło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 13 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #1278 Opublikowano 13 Października 2023 W dniu 10.10.2023 o 20:30, bilu72 napisał(a): Kapusta po dobie zaczęła ładnie ,,pracować'' W jakiej temperaturze trzymales kapuste ? Ja mam zawsze problem mimo ze w kuchni mam dosc cieplo to po jednym dniu jeszcze sie nie kisi , moze to brak odpowiedniej kapusty 🤔. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 13 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #1279 Opublikowano 13 Października 2023 Jeżeli w pomieszczeniu jest chłodno, a są kłopoty z kiszeniem,to można przyspieszyć podgrzewając sciany garnka suszarką do włosów,. Electro nie mam w kuchni termometru ale wydaję mi sie,że optymalna temperatura powinna wynosić po nad 20 stopni.Ja zakisiłem kapustę w środę,a w piątek żona przełozyła ją do słoików. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 13 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #1280 Opublikowano 13 Października 2023 13 godzin temu, electra napisał(a): W jakiej temperaturze trzymales kapuste ? 🤔. Około 21 st.C ten garnuch jest zakiszony z kapusty kupionej na targu szatkowanej na bieżąco,tą z własnej uprawy będę kisił zapewne w przyszłym tygodniu a na pewno przed 01.11.23🙂 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 14 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #1281 Opublikowano 14 Października 2023 20 godzin temu, bilu72 napisał(a): Około 21 st.C ten garnuch jest zakiszony z kapusty kupionej na targu szatkowanej na bieżąco,tą z własnej uprawy będę kisił zapewne w przyszłym tygodniu a na pewno przed 01.11.23🙂 Dzieki , ja mam ok 23 w kuchni ale ta kapusta co ja kupuje to jest zwykla jaka mozna u nas kupic ,malo soczysta musze sporo ja wygniesc zeby sok puscila . Robie niewiele bo niemam gdzie trzymac ,wole sobie kisic na bieżąco . Taka swoja to ma smak a nie posmak dodanego octu.Tez kisze w gliniaku Twoje gliniaki sa fajne, musze rozejzec sie za takim malym typowym do kapusty . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 14 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #1282 Opublikowano 14 Października 2023 Nestor .u mnie to raczej wina kapusty bo mam cieplo w kuchni a do tego kapusta stoi blisko pieca i nad zmywarka wiec ma cieplo . Tylko kapusta jest malo soczysta. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 14 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #1283 Opublikowano 14 Października 2023 Electro , popytaj Sverige 2 ,może on będzie wiedział coś o kiszeniu szwedzkiej kapusty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #1284 Opublikowano 14 Października 2023 9 godzin temu, electra napisał(a): Tylko kapusta jest malo soczysta. Dolej solanki 2% aby uzupełnić brakującą wodę. 1 1 Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 14 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #1285 Opublikowano 14 Października 2023 (edytowane) W dniu 13.10.2023 o 07:06, electra napisał(a): , moze to brak odpowiedniej kapusty 🤔 Może to niska liczba odpowiednich bakterii w srodowisku🤔. 9 godzin temu, electra napisał(a): u mnie to raczej wina kapusty Źródłem bakterii w żywności, którą poddajemy fermentacji jest mikroflora warzyw lub owoców. Edytowane 14 Października 2023 przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #1286 Opublikowano 14 Października 2023 Do kiszenia nadaje się nasza "kamienna głowa". Kiedyś próbowałam ukisić kapustę, która mimo dodatku soli i ugniatania nie chciała zalać się sokiem. Nic z tego kiszenia nie wyszło. Dostęp powietrza uniemożliwił normalny rozwój i dominację bakterii kwasu mlekowego. W drugiej próbie - po dolaniu solanki - kapusta normalnie sie ukisiła. Powyższe doświadczenia wykonałam u rodziny w Niemczech z kapusty marketowej. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 14 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #1287 Opublikowano 14 Października 2023 5 godzin temu, nestor napisał(a): Electro , popytaj Sverige 2 ,może on będzie wiedział coś o kiszeniu szwedzkiej kapusty? My mieazkamy w innych regionach on moze miec kapuste z regionu bo tam cos sie uprawia , u mnie pol uprawnych jest niewiele , bede kisila na przyszly tydzien to zobqcze jaka bedzie. A inaczej dodam wody z sola jak pisze Eanna, u nas wlasnie czesto jest z Niemiec , czasem mozna kupic z okolic balkanskich i ta zdecydowanie lepsza. Ogolnoe efekt koncowy mam dobry tylko dluzej musi sie kisic bo jak juz zacznie to jest bardzo dobra zarowno na salatke jak i bigos. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 30 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #1288 Opublikowano 30 Października 2023 U mnie w tym roku jak nigdy po delikatnym ugnieceniu kapusty w czwartek po południu ,już w niedzielę mam kwaśną ukiszoną kapustę.Nie wiem czy jeszcze ją trzymać w domu ,czy już wynieść do piwnicy? Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 30 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #1289 Opublikowano 30 Października 2023 5 godzin temu, beatag napisał(a): czy jeszcze ją trzymać w domu ,czy już wynieść do piwnicy? Kiszonki przenosi się do chłodniejszego pomieszczenia po zakończeniu fermentacji burzliwej. Musisz to sama ocenić. Poziom kiszonki powinien obniżyć się do tego, sprzed fermentacji. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamjj Opublikowano 31 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #1290 Opublikowano 31 Października 2023 Dodam od siebie że powinno sie po kilku dniach przebic kaspustę,żeby gaz wyszedł,niektórzy przekladaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 8 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #1291 Opublikowano 8 Listopada 2023 Ja odrazu po ugnieceniu[nawet nie po ubiciu} kapusty odrazu robię dziury do odgazowania .W tym roku byłam zdziwiona ,ze już po czterech dniach kapusta była ukiszona i wyniosłam ją do chłodnej piwnicy [zalewajac ja workiem foliowym napełnionym wodą]W ubiegłych latach trzymałam ją w domu ponad tydzień . Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #1292 Opublikowano 8 Listopada 2023 Moja w tym roku ukisiła się po tygodniu. Muszę poczekać jeszcze kilka dni, aby procesy fermentacyjne całkowicie ustały, gdyż będę ją pakował jak co roku. Do pakowania używam worków moletowanych i pakowarki próżniowej. Dzielimy kapustę na porcje np. do sałatki, bigosu lub kapuśniaku itp. Leży zapakowana w ten sposób w piwnicy cały rok. Zdarza się, że któryś z worków puchnie. Wtedy przebijam, do lodówki na kilka dni i przepakowuję do nowego. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lobo Opublikowano 8 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #1293 Opublikowano 8 Listopada 2023 Ja moją kapustę trzymam co roku , już od trzech lat w kamiennym garnku z uszczelką wodną trzyma mi się świetnie pomimo ciepłej piwnicy jak to w bloku ,ważne jest tylko by pilnować by woda nie wyparowała z uszczelki wodnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 8 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #1294 Opublikowano 8 Listopada 2023 31 minut temu, beatag napisał(a): W tym roku byłam zdziwiona ,ze już po czterech dniach kapusta była ukiszona U mnie to samo . Ten rok jest jakiś nietypowy . Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 8 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #1295 Opublikowano 8 Listopada 2023 33 minuty temu, Maxell napisał(a): używam worków moletowanych i pakowarki próżniowej Jak odsysasz? czy odlewasz sok ? bardzo ciekawy sposób Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #1296 Opublikowano 8 Listopada 2023 Ustawiam sobie pakowarkę na produkty suche. Ładuję odpowiednią ilość kapusty i soku. Zamykam pokrywę, a samą pakowarkę przesuwam na brzeg stołu tak, by worek wisiał swobodnie (dla pewności asekuruję go kolanami. Na skutek obciążenia, praktycznie całe powietrze schodzi z worka. Teraz trzymając cały czas palec na przycisku, pulsacyjnie usuwam resztę, do momentu, aż widzę, że sok zaczyna podchodzić do urządzenia. Na koniec zgrzew i worek zapakowany. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #1297 Opublikowano 8 Listopada 2023 To samo robimy zawsze z ogórkami, kiszonymi (także małosolnymi) których nie zdążymy zjeść. W chłodnej piwnicy przetrzymują się rok. Raz czy dwa razy można worki obrócić. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 8 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #1298 Opublikowano 8 Listopada 2023 Czy pakujesz do worka około 2/3 jego wysokości ? Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 8 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #1299 Opublikowano 8 Listopada 2023 DZięki za podpowiedz z ogórkami małosolnymi , własnie mam słój pełen , chyba nie uda sie skonsumowac , skorzystam z Twojej rady. Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 8 Listopada 2023 Zgłoś Udostępnij #1300 Opublikowano 8 Listopada 2023 Jeśli z dużą ilością soku, to około połowy worka. To wszystko zależy od tego, jakiej wielkości mam worki i ile kapusty będzie potrzeba np. na jeden bigos dla 3 osobowej rodziny. Sam się zorientujesz, jak będzie Ci najwygodniej. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.